INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LIGA NAŢIUNILOR

Sîntem în divizia a doua! Cum ar putea arăta în acest moment grupele din Liga Naţiunilor, noua competiţie europeană

Articol de - Publicat sambata, 06 decembrie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 05 decembrie 2014 21:53

Executivul de la Nyon a aprobat formatul noii competiţii, împărţită în 4 serii valorice, care ne poate duce la Euro şi dacă ratăm calificarea din preliminarii, după un play-off în patru


Platini a mai inventat o competiţie. După globalizarea cupelor rezervate cluburilor, şeful UEFA a definitivat proiectul noii Ligi a Naţiunilor, ce substituie amicalele interţări cu turneul dotat cu trofeu şi desfăşurat în anii impari, din 2 în 2, între CE şi CM. Practic, calificările vor fi împărţite în două faze: preliminariile obişnuite, oferind 20 de locuri la Euro, şi Liga Naţiunilor, cu 4 locuri. O Ligă cu 4 divizii: primele două cu 4 grupe de 3, a treia cu două de 4 şi 3 de 3, iar ultima 4x4.

Potrivit formatului aprobat joi de Executivul de la Nyon, România ar porni în toamna lui 2018 din divizia a doua, în baza actualei poziţii (17) în topul UEFA al coeficienţilor "naţionalelor". Şi-am juca într-una din cele 4 grupe de 3 echipe, cu Bosnia şi Irlanda (vezi simularea). Cîştigăm grupa, promovăm în elită, dar intrăm şi în play-off-ul de 4 din divizia noastră. Cu oportunitatea de a ajunge la CE 2020 dacă ratăm accesul din preliminarii! Putem însă pica în a treia divizie în caz că terminăm ultimii. Sau, cea mai optimistă variantă, să pornim Liga Naţiunilor în prima divizie. Iar condiţia e ca "tricolorii" să urce de pe 17 măcar pînă pe locul 12 în noiembrie 2017.

Naveta între Divizia 1 şi 3
Actualul coeficient (21,558) ne-ar situa în a doua urnă valorică din divizia a doua. Dar distanţa pînă la Elveţia (locul 12, ultimul în prima divizie) e mică (22,633). Avem avantajul că din calcul, în care se iau ultimele trei preliminarii CE şi CM (plus turneele finale), va ieşi traseul slab în campania pentru CE 2012. Iar în funcţie de rezultate, facem naveta între elită şi divizia a treia.

Final Four în iunie 2019
După faza grupelor, programată în trei fereste (septembrie, octombrie, noiembrie 2018) şi două date apropiate, cîştigătoarele celor 4 grupe din prima divizie vor juca un play-off (iunie 2019), cu semifinale şi finală, gazda Final Four urmînd a fi una din calificate. Cîştigătoarea va lua trofeul.

Play-off CE în martie 2020
În noul format dispar barajele actuale din preliminariile CE, iar cele patru locuri se acordă după play-off-ul Ligii Naţiunilor (martie 2020). Cîştigătoarele grupelor din fiecare divizie se bat pentru locul direct garantat la Euro, într-o nouă grupă, cu semifinale şi finală. Sistemul oferă echipelor mici din a patra divizie ocazia s-ajungă la turneul final (Cipru, Georgia, Luxemburg ori Estonia).

Primele două din 10 grupe
Preliminariile CE 2020, cu 54 de echipe la start, vor avea 6 grupe a 5 echipe şi 4 de 6. Merg la turneul final numai primele două clasate, total 20. Calendarul se comprimă teribil în 5 ferestre, martie, iunie, septembrie, octombrie şi noiembrie 2019, cu cîte două date disponibile. Şi doar echipele din grupele de cîte 5 au program mai puţin aglomerat, putînd disputa şi două amicale.

643765-grupe.jpg

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„România a câștigat o jucătoare, asta e mai important decât victoria!” » 3 concluzii de la un fost selecționer după triumful remarcabil cu Cehia: „Aici a fost inspirat Pera”
Handbal
„România a câștigat o jucătoare, asta e mai important decât victoria!” » 3 concluzii de la un fost selecționer după triumful remarcabil cu Cehia: „Aici a fost inspirat Pera”
După N'Jie, și Boupendza a făcut scandal când a fost înlocuit » Ce gesturi a făcut atacantul
Superliga
După N'Jie, și Boupendza a făcut scandal când a fost înlocuit » Ce gesturi a făcut atacantul
Moment rar întâlnit în fotbal » Incredibil ce a pățit arbitrul la Rapid - Petrolul + Au fost probleme și cu VAR-ul
Superliga
Moment rar întâlnit în fotbal » Incredibil ce a pățit arbitrul la Rapid - Petrolul + Au fost probleme și cu VAR-ul

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (20)
1020900661388649
George Robert Bandrabur  •  15 Noiembrie 2016, 05:15
Postat de unico_biancorossi pe 06 Decembrie 2014, 15:24

tu confunzi CE cu noua competitie, absolut distincta, cu alt format.

Dar daca ai fi fost georgian, cipriot sau estonian, nu ti-ai fi dorit ca tara ta sa ajunga la CE. Aceasta competitie da sansa unor astfel de nationale sa ajunga la EURO.

van_daame
van_daame  •  06 Decembrie 2014, 17:46

Caştigătoarele grupelor din fiecare divizie se bat pentru locul direct garantat la Euro, într-o nouă grupă, cu semifinale şi finală. Chiar nu se gandeste nimeni ca sunt sanse foarte mari ca cel putin una dintre echipele care obtine calificarea la CE din aceasta competitie sa fie deja calificata din preliminariile oficiale? In al doilea rand chiar nu se gandeste nimeni ce jocuri de culise se pot face in aceasta competitie, mai ales datorita caracterului semi-oficial? Si nu in ultimul rand, ce sa caute Cipru, Georgia, Luxemburg sau Estonia la CE? Chiar in halu asta a ajuns fotbalul?

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  06 Decembrie 2014, 15:24
Postat de cristi.iasi pe 06 Decembrie 2014, 09:14

ma doare capu... nu am inteles nimic... nu poate lasa formatul vechi? grupe cu 5-6 echipe unde se califica primele 2 si alea merg la turneul final...

tu confunzi CE cu noua competitie, absolut distincta, cu alt format.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează