Articol de Ovidiu Ioanițoaia - Publicat vineri, 29 noiembrie 2024, 15:00 / Actualizat vineri, 29 noiembrie 2024 15:07
Ca și la Salonic, în partida câștigată cu PAOK, 1-0, FCSB a terminat meciul de joi seara contra lui Olympiakos Pireu în inferioritate numerică. În deplasare a fost eliminat Olaru în minutul 55, iar la București, Bîrligea în 67. De câte ori dau peste adversari din Grecia, PAOK fiind campioana en titre, iar Oly liderul la zi al ligii elene, jucătorii noștri ies în decor. Parcă-i împinge de la spate o forță nevăzută să cadă în greșeală.
De notat însă că, în ciuda omului în minus, FCSB a izbutit de fiecare dată să păstreze rezultatul înscris pe tabela de marcaj în momentul eliminărilor, 1-0 la Salonic și 0-0 la București. Iar de aici, logică, observația că inferioritatea n-a făcut-o să intre în panică. Să-și piardă cumpătul. Adică să se apere cu sufletul la gură, să se baricadeze în propriul careu și să bubuie mingile în tribună.
Dimpotrivă, a continuat să arate bine. Ca o formație cu personalitate, capabilă să înfrunte și să depășească momentele dificile. Ca una cu ștaif, care chiar are, nu mă tem că exagerez, față europeană. Ținută, anvergură. Grație căreia speră să se califice în primăvara europeană. Și nu oricum, ci cu șanse chiar la Top 8 în Europa League. Nu-i sigură de Top 8, concurența e înverșunată, dar și-a arvunit deja un loc în primele 24. Performanță pe care echipele românești n-au mai atins-o de mulți ani.
Dacă se află acum pe poziția 10 din 36, devansând (printre altele) pe Manchester United, Roma, Porto sau Dinamo Kiev, asta se explică și printr-o condiție fizică deosebită. Cu atât mai lăudabilă cu cât FCSB are, comparativ cu restul competitoarelor din Superligă, programul cel mai încărcat.
Fiind obligată să joace o dată la 3 zile. Și nu cu oricine, ci cu adversari mai puternici decât în întrecerile interne.
De câte ori ne referim la FCSB, luați-o și în sens autocritic, începem și încheiem discuția vorbind despre patronul ei. Îl ironizăm adesea pe Gigi Becali pentru că se amestecă în chestiuni de ordin tehnic care n-ar trebui să-l preocupe.
Că stabilește garnitura de start și că, de la televizor, dictează schimbările pe parcursul meciurilor. Că, simplificând, taie și spânzură în birou, dar și, de neimaginat!, în vestiar.
Chiar știm că așa stau lucrurile, numai că, vorbind despre Becali că face și drege, permițându-i și încurajându-l să se exprime din 5 în 5 minute și despre orice, identificându-l cu FCSB de dimineața până seara, comitem greșeala de a nu le acorda atenția cuvenită lui Charalambous și lui Pintilii, antrenorii care se ocupă zi de zi de pregătirea fotbaliștilor. Prin aceea că îi ignorăm și chiar îi persiflăm, "O, țară tristă, plină de umor", citat din Bacovia, suntem vinovați față de ei.
În măsura în care ascensiunea continentală a FCSB e opera lui Becali, cel ce-a plătit pentru aducerea unor jucători valoroși, ea e și rezultatul muncii și concentrării celor doi tehnicieni amintiți, serioși și pricepuți, adevărați profesioniști.
Și datorită lor, ori mai ales datorită lor, lui Charalambous și lui Pintilii, echipa visează cu ochii deschiși la Top 8 din Europa League.