Articol de Theodor Jumătate - Publicat duminica, 29 martie 2015 00:00 / Actualizat sambata, 28 martie 2015 21:47
Podgorica nebuniei. Portarul rus Akinfeev a fost victima ultraşilor după 8 secunde. Iar meciul, întrerupt vineri o jumătate de oră, a fost suspendat definitiv în minutul 67.
Goalkeeperul în vîrstă de 28 de ani a avut noroc. A fost transportat de urgenţă la spital, dar tomografia n-a relevat nici o leziune. Şi ieri s-a alăturat coechipierilor zburînd înapoi spre Moscova.
De-abia începuse jocul de la Podgorica. Cîteva pase la mijlocul terenului şi, dintr-o dată, scurtcircuit! Fotbalul se opreşte şi dispare. Realitatea se rupe, aruncîndu-ne într-un scenariu de film cataclismic care te izbeşte cu toată forţa în faţă. Te ameţeşte pe tine, ca privitor!
Pericolul vine întotdeauna din spate
Cînd ceasul arată 8 secunde, o torţă aruncată de o mînă dementă din peluza ultraşilor muntenegreni zboară cu viteză spre gazon. Igor Akinfeev, portarul ruşilor, e singur în careul său, undeva în dreptul punctului de la 11 metri, privind spre centrul terenului. Se aşteaptă la orice. Mai puţin la ceea ce avea să se întîmple în clipa următoare. La pericolul ce-l pîndea din spate.
"E ruşinos! Arbitrul ar fi trebuit să oprească şi să abandoneze meciul din primul minut. Aceasta ar fi fost cea mai corectă hotărîre" (Fabio Capello, selecţioner Rusia)
Torţa îl loveşte direct în ceafă. Puternic. Năucit, se prăbuşeşte la pămînt, pe burtă. O clipă pare că nu mai mişcă. Apoi, primul semn de viaţă. Nu se ridică, însă îşi duce mîna stîngă la ceafă, cea mai afectată.
"Igor nu e în pericol"
Atenţionat de jucători, arbitrul german Deniz Aytekin întrerupe partida. Doctorul Eduard Bezuglov şi stoperul Vasili Berezuţki sînt primii lîngă Akinfeev. Goalkeeperul este conştient. E întors cu faţa-n sus, pus pe targă şi, cîteva minute mai tîrziu, e transportat cu maşinuţa medicală la margine. De acolo, în salvare şi direct la spital.
Ulterior, Bezuglov îi va linişti pe toţi: "Viaţa lui Igor nu e în pericol. A suferit o comoţie cerebrală, are mai multe arsuri pe ceafă şi pe gît de la torţă. Din fericire, tomografia şi toate celelalte teste la care a fost supus au fost pozitive"
Portarul a stat o noapte întreagă la spital, permanent urmărit de medici, iar ieri a fost externat. Şi i s-a permis să zboare împreună cu echipa spre Moscova.
Scînteia care va declanşa incendiul
Înapoi la meci, pe "Stadion pod Goricom". "Centralul" trimite toţi jucătorii la cabine. Imediat, încep discuţiile, negocierile. Şefii delegaţiilor sînt acolo, ruşii vor ca partida să nu se mai reia, dar arbitrul şi delegatul UEFA, englezul Barry Bright, decid să continue.
După 33 de minute, mingea se roteşte din nou în iarbă, cu Lodighin în poarta oaspeţilor. Însă chiar dacă reprezentantul fanilor gazdă îşi cere scuze la megafon, deşi crainicul arenei avertizează că la primul incident întîlnirea va fi suspendată definitiv, devine clar că o singură scînteie, cea mai mică, va provoca un incendiu imposibil de stins.
Kombarov e atins de brichetă
În minutul 66, Deniz Aytekin dictează penalty pentru ruşi. Greşit. Basa, stoperul muntenegrean, intervenise dur. Totuşi, atacase balonul. Execută căpitanul oaspeţilor, Şirokov, dar portarul Poleksici respinge şi un apărător degajează în aut.
Kombarov, fundaşul stînga rus, se repede spre tuşă, încercînd să bată mai repede. O avalanşă de obiecte cade asupra lui, în afara terenului. E atins de o brichetă. La cîţiva metri de el, jucătorii se bat.
"Atunci m-am dus la arbitru şi i-am spus că tocmai am fost lovit cu bricheta. A fost ultima picătură" (Dmitri Kombarov, fundaş Rusia)
Neamţul Aytekin nu mai stă pe gînduri. Se îndreaptă hotărît spre tunelul ce duce la vestiare. Unde îl informează pe delegatul UEFA că a pus capăt meciului. Stop, joc! Cronometrul e blocat. Ultimul minut: 67!
Rusia, 3-0 la masa verde
După ce va primi raportul arbitrului şi al delegatului său, forul european va declanşa o anchetă, la sfîrşitul căreia va dicta aproape sigur victoria Rusiei la masa verde (plus teren suspendat pentru ex-iugoslavi). Capello dezvăluie: "Cînd oficialii UEFA ne-au cerut să ne întoarcem pe teren, nu puteam face altceva. Am fi riscat enorm". Dacă ar fi refuzat, puteau ei pierde partida cu 3-0.
Plîngere la UEFA
Preşedintele federaţiei ruse era furios la sfîrşit. "Am făcut o plîngere la UEFA. E imposibil să joci în continuare în asemenea condiţii, după ce portarul nostru fusese atacat cu o torţă". Nikolai Tolstih a încheiat: "Aştept acum decizia de la Nyon. Sper să fie cea corectă".
Ultrasul arestat din peluză
Poliţiştii muntenegreni au acţionat rapid. Imediat după ce torţa extremistului din peluză l-a pus la pămînt pe Akinfeev, l-au căutat pe camerele video instalate în stadion şi l-au depistat rapid. Ultrasul n-a mai avut timp să dispară. A fost arestat chiar în tribună. Vineri noapte, numele agresorului a fost dezvăluit pe Twitter: Vanja Bojanovici.
"Ratăm Euro din cauza propriilor fani"
La final, selecţionerul Muntenegrului îşi acuza suporterii. "Jucătorii mei sînt dărîmaţi. Au rămas fără cuvinte şi nici eu nu ştiu ce să le mai spun. Din cauza propriilor fani, putem rata prezenţa la Euro", a declarat Branko Brnovici: "Acum, nu mai avem nici o şansă. Şi vom juca în viitor fără spectatori. Poate doar Dejan Savicevici, preşedintele federaţiei noastre, să mai reducă din consecinţele negative".
S-au bătut la pauză
După ce arbitrul Aytekin a fluierat sfîrşitul primei reprize, huliganii din tribune au continuat meciul lor. Potrivit cotidianului Vijesti, din Podgorica, fanii radicali ai celor două galerii s-au bătut în pauză. N-au fost victime numai pentru că trupele speciale ale poliţiei au intervenit prompt.
Drona care a declanşat războiul sîrbo-albanez
Un precedent la fel de periculos. Tot în aceste preliminarii şi tot în zona ex-iugoslavă. Pe 14 octombrie, meciul Serbia - Albania (grupa I) a fost suspendat în minutul 41 pe stadionul "Partizan" din Belgrad. Deasupra arenei a apărut o dronă purtînd un banner cu steagul Marii Albanii.
Un jucător sîrb, Mitrovici, l-a smuls şi, din acel moment, războiul a ocupat terenul. O bătaie generală pe gazon întreruptă doar cu poliţia. UEFA a dat vina pe ambele federaţii. Oaspeţii pentru steagul provocator, gazdele pentru organizarea proastă. Serbia a învins cu 3-0 la masa verde, dar a fost penalizată cu 3 puncte şi a jucat următoarele două partide cu porţile închise.
"Îmi pare rău pentru acest incident nefericit şi le cer scuze jucătorilor şi antrenorilor Rusiei. Mă aşteptam ca arbitrul să suspende partida în cele din urmă" (Branko Brnovici, selecţioner Muntenegru)
"A fost exact cum nu ne-am fi dorit. Dacă fanii n-ar fi aruncat acea torţă pe gazon, iar noi am fi învins, Muntenegru putea spera să joace anul viitor la turneul final din Franţa. Regret ce i s-a întîmplat lui Akinfeev" (Mirko Vucinici, căpitan Muntenegru)
Grupa G
Liechtenstein - Austria 0-5
(Harnik 14, Janko 16, Alaba 59, Junuzovici 74, Arnautovici 90)
Moldova - Suedia 0-2
(Ibrahimovici 46, 84 penalty)
Meciul Muntenegru - Rusia a fost suspendat.
Clasament: 1. Austria 13p, 2. Suedia 9p, 3. Rusia 5p, 4. Muntenegru 5p, 5. Liechtenstein 4p, 6. Moldova 1p.