Articol de Mirela Neag - Publicat duminica, 23 august 2015 00:00
Ca să-şi păstreze titlul de campion mondial, Usain Bolt trebuie să fie mai rapid decît cei care anul acesta au alergat mai mult şi mai bine decît el: Justin Gatlin, Asafa Powell, Tyson Gay, Jimmy Vicaut, Keston Bledman, Mike Rodgers şi noutatea sezonului, Trayvon Bromell.
Azi, Campionatele Mondiale de la Beijing au programate semifinalele (ora 14:10) şi finala (16:15) celei mai spectaculoase probe din atletism, cea de 100 metri masculin. Iar vedeta întrecerilor a rămas Usain Bolt, care a revenit pe stadionul Cuib de Pasăre după 7 ani de la primul său succes mondial, cel înregistrat la Jocurile Olimpice din 2008 cu recordul de 9,69 secunde. Va reuşi el să-şi păstreze coroana de rege al sprintului?
Repere despre cît de în formă este acum Usain Bolt nu prea există. În acest an a alergat doar două curse de 100 metri, dintre care una a fost demonstrativă, în primăvară, în America de Sud. Luna trecută, la Grand Prix-ul de la Londra, a cîştigat cu 9,87 secunde, timp ce l-a plasat pe locul al 14-lea în topul mondial al sezonului.
Ieri, la Beijing, a scos 9,96 secunde, al 5-lea rezultat al seriilor. Cel mai bun timp al zilei a fost obţinut de campionul mondial din 2005, americanul Justin Gatlin, lider mondial al anului.
Surpriza seriilor a fost oferită însă de puştiul de doar 20 de ani, americanul Trayvon Bromell. Deţinător al recordului mondial la juniori, Bromell a alergat în acest an 9,84 secunde, un timp ce l-a plasat înaintea lui Bolt, iar ieri s-a impus în serii cu 9,91. Francezul Jimmy Vicaut a alergat 9,92, iar jamaicanul Asafa Powell, 9,95. Tyson Gay nu s-a grăbit. Campionul mondial din 2007 a alergat 10,11 secunde.
Toţi se vor confrunta din nou azi, prima dată în semifinale, şi probabil şi în finală. Singura certitudine legată de Usain Bolt este aceea că cel mai rapid om de pe planetă nu e pregătit să cedeze coroana mondială. "La Beijing a venit un Bolt îmbunătăţit!", a spus acesta pe 21 august, cînd a împlinit 29 de ani.
Departe de finală
În reuniunea de aseară a CM, în fața a peste 60.000 de spectatori aflați în tribunele Stadionului Național din Beijing, au avut loc calificările probei feminine de triplusalt, în care România a avut două reprezentante: Andreea Panțuroiu și Cristina Bujin. Ambele au ratat însă finala, Panțuroiu scoţînd a 18-a performanţă a probei, 13,58 m, și Bujin a 25-a din 28 de concurente (13,21 m). Cea mai bună săritură a fost realizată de bulgăroaica Gabriela Petrova: 14,44 m. Azi va intra în concurs aruncătorul de greutate Andrei Gag, recentul recordman național, cu 20,96 m.
Mo Farah, stăpînul probelor de fond
Britanicul Mo Farah a cucerit ieri medalia mondială de aur în proba de 10.000 m şi a devenit primul alergător de fond care obține 6 titluri majore, olimpice și mondiale, din istoria acestui sport.
Cu timpul de 27:01,31 și un ultim kilometru parcurs în numai 2,28 minute, Farah a învins pe ultima turnantă doi kenyeni, Geoffrey Kipsang Kamworor şi Paul Tanui.
Maratonul juniorului!
Primul titlu al Mondialelor de la Beijing a revenit, ieri, adolescentului de 19 ani din Eritreea Ghirmay Ghebreslassie, care s-a desprins decisiv pe ultimii 10 km ai cursei. Aflat la doar a treia sa participare oficială pe distanța clasică de 42,195 km, Ghirmay Ghebreslassie a fost cronometrat cu un timp modest, de 2h12:27.
Condițiile dificile de concurs, smog şi umiditate 78%, au determinat 26 de alergători să abandoneze. Între aceștia s-a aflat și maratonistul român Marius Ionescu, care a renunțat după ce parcursese 30 km.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul