Articol de Roxana Fleşeru - Publicat marti, 19 ianuarie 2016 00:00
Pornind de la un meci suspect de la Sopot dintre Davîdenko și Vassallo Arguello, o echipă de detectivi angajați de ATP a ajuns la concluzia că există meciuri trucate și că un număr de 16 jucători, toți trecînd prin Top 50, sînt suspecți.Mai mult de jumătate dintre ei sînt pe tabloul de la Australian Open. Numele nu le-au fost dezvăluite și o parte dintre cei care au alcătuit lista spun că ATP a acoperit totul.
Un subiect a fost dezbătut la toate conferințele de presă din prima zi de la Melbourne. Djokovici, Federer, Nishikori, Serena Williams şi Maria Şarapova au fost întrebați despre una dintre cele mai fierbinți probleme: aranjarea meciurilor de tenis. O investigație a BBC și BuzzFeed News a scos la iveală o serie de acuzații.
Ideile principale sînt:
- cîștigători de turnee de Mare Șlem la simplu și la dublu se află pe o listă de 16 jucători care au pierdut în repetate rînduri atunci cînd au fost pariate sume suspecte pe înfrîngerea lor;
- un jucător de Top 50 aflat pe tabloul de la Australian Open e bănuit că de mai multe ori a aranjat pariuri legate de primul set al partidelor pe care le dispută;
- rețele din Rusia și Italia au făcut foarte mulți bani pariind pe partide suspecte.
Totul a pornit de la un meci din 2007, de la Sopot, între Nikolai Davîdenko, 4 ATP, și Martin Vassallo Arguello, 87 ATP, unde rusul a cîștigat primul set și făcuse break în al doilea, dar apoi s-a retras invocînd o accidentare.
Beculețele au început să se aprindă atunci cînd la casa de pariuri Betfair au început să se pună sume enorme pe victoria argentinianului, în jur de 3,6 milioane de lire.
După meci, Betfair a anulat toate pariurile, însă ATP a decis să meargă mai departe și a angajat o echipă de foști detectivi care lucrau pentru unitatea de integritate a Autorității din Marea Britanie care se ocupă de cursele de cai. Printre ei și Mark Phillips, cel care a acceptat să vorbească deschis despre raportul pe care l-au întocmit după luni de investigație.
Cele două instituții media, BuzzFeed și BBC, au primit de asemenea raportul și listele cu cei suspectați din partea unei surse care a dorit să rămînă anonimă, dar au decis să nu dezvăluie numele jucătorilor implicați.
Echipa de detectivi acuză faptul că după ce au primit raportul, în 2008, cei de la ATP nu au făcut nimic. Mai mult, nu au fost luate nici un fel de măsuri împotriva lui Davîdenko sau Vasallo Arguello, deși existau destule dovezi că meciul acela a fost aranjat.
70 de numeale unor jucători apar pe o listă de nouă pagini în care sînt incriminați că ar fi participat la aranjarea unor meciuri în ultimii zece ani. Ei nu au primit nici un fel de pedeapsă
Unitatea care nu a făcut nimic
În septembrie 2008, în urma raportului care a pornit de la cazul Sopot, federația internațională, ATP și WTA și-au unit forțele și au pus bazele Unității pentru Integritate în Tenis. De atunci, această instituție a sancționat 13 jucători, toți din partea inferioară a clasamentului, și a suspendat pe viață cinci din cauza amestecului în meciuri trucate.
Autorii raportului cazului Sopot acuză că descoperirile lor au fost îngropate și că nu au fost luate nici un fel de măsuri, deși raportul lor era foarte concludent. Avocații Unității de Integritate au spus că nu au existat sancțiuni deoarece un cod adoptat în 2008 nu poate acorda retroactiv pedepse. "Vă asigur că nu tratăm acest aspect foarte lejer. Ideea că am ascuns ceva e ridicolă", a spus Chris Kermode, președintele ATP.
Investigații și amenințări
"Ar fi putut să scape atunci de toată rețeaua, o acțiune care ar fi lăsat tenisul aproape curat. Le-am dat totul legat cu o fundă roz și ei nu au făcut nimic", a spus Mark Phillips, unul dintre investigatori.
În timpul în care s-au ocupat de cazul Sopot, ei au descoperit că Martin Vasallo Arguello a schimbat 82 de sms-uri cu unul dintre liderii unei rețele de pariori din Italia, care a făcut mulți bani pe meciurile sale anterioare.
Ei au identificat și cîțiva dintre cei care au pariat pe meciul de la Sopot, dar totul s-a încheiat cînd șeful Betfair din Rusia a primit amenințări. Nikolai Davîdenko a refuzat să le pună investigatorilor telefonul la dispoziție.
Sume între 50.000 şi 100.000 de dolari
Daniel Köllerer este unul dintre jucătorii care au fost suspendați pe viață pentru aranjarea unor meciuri. Austriacul a recunoscut că a primit oferte între 50.000 şi 100.000 de dolari de la pariori la turneele de la Moscova, Chennai și chiar la Roland Garros, atunci cînd juca.
El a spus că nu a dat curs nici uneia și că autoritățile l-au vînat multă vreme, în loc să se concentreze pe alți jucători, și că el însuși a raportat anumiți jucători la Unitatea de Integritate.
Chiar dacă aranjamentele se pot întîmpla la turneele mici, raportul din 2008 spune a descoperit meciuri suspecte și la turneele de Mare Șlem: trei la Wimbledon și unul la Roland Garros.
Djokovici a primit o ofertă
Liderul mondial a afirmat ieri că unul dintre apropiații lui a fost abordat în 2007 și i s-au oferit 200.000 de dolari pentru a aranja un meci la turneul de la Sankt Petersburg.
Liderul mondial a spus că nu e loc de corupție în sportul pe care-l practică, dar a recunoscut că și lui i-au fost oferiți bani pentru a trînti un meci.
"Nu am fost abordat direct, ci prin intermediul oamenilor din echipa mea. Desigur, am respins orice propunere, bărbatul care a făcut oferta încerca să ajungă la mine, dar nu a reușit. În aceea perioadă erau tot felul de zvonuri, oameni care gravitau pe lîngă jucători, dar de vreo șase-șapte ani nu am auzit de așa ceva", a spus sîrbul.
Nole a fost întrebat cum s-a simțit cînd a auzit de o asemenea ofertă. Avea 20 de ani. "M-am simțit foarte rău pentru că nu-mi doresc să fiu legat în vreun fel de această situație. Pentru mine e un act lipsit de sportivitate, e o crimă în sport să faci așa ceva", a spus el.
Sîrbul consideră că dezvăluirile celor de la BuzzFeed și BBC nu aruncă o lumină proastă asupra sportului, ci mai degrabă produc multă curiozitate. Toată lumea așteaptă numele jucătorilor activi pentru că în investigație se vorbește doar despre cazuri de jucători retrași.
"Nu știu ce lucruri noi au fost scoase la iveală, de fapt s-a vorbit despre aceiași jucători. Acest subiect trebuie tratat foarte serios, așa cum s-a întîmplat în 2007. Nu contează dacă eu am fost abordat sau nu, răspunsul e oricum nu. Trebuie să facem totul ca sportul să rămînă curat"
Roger Federer"Pentru mine, sportul e despre altceva decît bani. Despre întrecere, despre încercarea de a fi mai bun, despre a juca în fața a mii de oameni, despre a înfrunta pe cineva și a cîștiga. Cînd ieși pe teren nu e vorba despre bani. Mi-aș dori ca toată lumea să gîndească așa"
Maria Şarapova"Am auzit despre scandal, dar eu pot răspunde doar pentru mine, dau totul pe teren și adversarele mele îmi pare că fac la fel. Eu nu încerc să fiu mare, ci încerc să rămîn în istorie, așa că trăiesc într-un fel de bulă"
Serena Williams