INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

SERIAL GSP.RO Idoli uitați » Antonio Carbajal, ”El Cinco Copas”: legenda mexicană și recordurile sale

Carbajal, în vremurile sale de glorie
Carbajal, în vremurile sale de glorie

Articol de - Publicat sambata, 13 iunie 2015 15:03

Carbajal a fost primul mare fotbalist pe care l-a dat Mexicul. În perioada fotbalului romantic, el era vedetă în țara sa natală, dar și la Leon, club pentru care a evoluat aproape întreaga sa carieră.

Născut în Durango, pe 7 iunie 1929, Antonio a devenit jucător profesionist abia la 19 ani, după ce a participat la turneul olimpic din 1948.

La întoarcerea din Marea Britanie, în ciuda faptului că naționala sa a fost eliminată din primul meci de Coreea de Sud, a semnat cu Club Espana.

Aici a devenit titular incontestabil, însă echipa s-a desființat în 1950, așa că a fost nevoit să își caute un nou loc în care să joace.

Leon, echipa de suflet

Șansa a venit de la ClUb Leon, echipă la care avea să rămână până la sfârșitul carierei sale. Timp de 16 ani, Carbajal a evoluat doar la acest club și a strâns 364 prezențe în prima ligă mexicană.

Tot cu Leon a cucerit și primele sale titluri de campion, în 1952 și 1956. De altfel, această perioadă a fost una dintre cele mai bune din istoria clubului mexican.

Erou la națională

În perioada în care a evoluat la Leon, Carbajal a devenit și un pilon important la naționala mexicană. El deține un record important alături de fotbaliști consacrați ca Matthaus și Buffon: a fost prezent la cinci Campionate Mondiale de Fotbal. De aici i se trage și supranumele de ” El Cinco Copas”, el fiind primul fotbalist care a reușit această performanță.

Totuși, acest record pozitiv a atras și unul negativ. În cele cinci turnee la care a participat a încasat un număr total de 25 de goluri, cele mai multe primite de un portar la Mondiale. Aici împarte poziția cu sauditul Mohammed Al-Deayea.

Unul dintre cele mai bune meciuri reușute de Carbajal la națională a fost cu Cehoslovacia la Mondialul din 1962, scor 3-1. A fost prima victorie a Mexicului la un turneu final, iar printre oamenii decisiv a fost și portarul de la Leon.

În total, Antonio a strâns 48 meciuri la națională, dintre care 11 la Campionatele Mondiale.

Antrenor cu fler

În 1966, după ce a disputat ultimul său turneu Mondial, Carbajal și-a pus ghetele în cui, însă nouă ani mai târziu a revenit în fotbal ca antrenor. A început la Curtidores, echipă pe care a antrenat-o trei ani, după care a trecut la Leon, clubul pentru care a evoluat ca jucător. Cea de-a treia sa echipă din palmares a fost Morelia, club antrenat în perioada 1984-1995.

A încercat și actoria

Pe lângă fotbal, Carbajal a fost atras și de actorie și chiar a jucat în câteva producții mexicane din anii '60. A avut un rol minor și în Extermineitors II: La venganza del dragón (1990), iar în ultimii ani a acceptat să apară în câteva documentare despre perioada în care a jucat fotbal.

Campionatele Mondiale la care a fost prezent:

  • 1950
  • 1954
  • 1958
  • 1962
  • 1966

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Stiri extrasport
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Gigi Becali a găsit un nou mijlocaș central pentru FCSB: „E cel mai bun din România!”
Superliga
Gigi Becali a găsit un nou mijlocaș central pentru FCSB: „E cel mai bun din România!”
Peluza Sud a votat intensiv cu Elena Lasconi, dar în capitala Bulgariei! Cum s-a ajuns la așa ceva
Stiri extrasport
Peluza Sud a votat intensiv cu Elena Lasconi, dar în capitala Bulgariei! Cum s-a ajuns la așa ceva

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează