SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  GIMNASTICĂ

Corespondență de la Rio » Cătălina Ponor își dorește să încălzească finalele de la sol și bârnă printr-o calificare în primele 24 de gimnaste complete: ”Vreau finala și la individual compus!”

Cătălina Ponor ajutată
de antrenorul Lucian Sandu
la un salt la sol Foto: Cristi Preda
Cătălina Ponor ajutată de antrenorul Lucian Sandu la un salt la sol Foto: Cristi Preda

Articol de , - Publicat marti, 02 august 2016 00:00

Cătălina Ponor s-a antrenat duminică seara în sala numărul 1 din Athlets Park.

E, de fapt, un mare cort, care a fost împărțit în șase, creându-se tot atâtea spații de pregătire. Trei pentru băieți și trei pentru fete. Însoțită de antrenorul Lucian Sandu, dar și de doctorița Mihaela Dobrainici, gimnasta aflată la a treia ediție a Jocurilor Olimpice e foarte bine dispusă. Partenere de antrenament îi sunt italiencele, dar și unguroaica Zsofia Kovacs.

Cătălina face stretching, de început, și apoi își aranjează părul, să nu o încurce. Primul aparat la care zăbovește este solul. Lucrează ușor, fără elemente de mare dificultate. "A fost doar un antrenament de acomodare", spunea la final antrenorul Lucian Sandu.

Pe piciorul stâng, până sub genunchi, Cătălina are bandajul cu care s-a "pricopsit" anul trecut înainte de Mondialul de la Glasgow. "Fără el, durerile sunt insuportabile", spune gimnasta. După sol, Cătălina trece la bârnă. Sunt cele două aparate la care speră să urce pe podium la Rio. Aparatele care i-au adus atâta satisfacție și la Atena, dar și la Londra. De la sol răsună muzica pentru exercițiul italiencei Vanessa Ferrari, campioana mondială de la individual compus din 2006. Va fi una dintre contracandidatele româncei la sol. Dar Cătălina nici nu se uită la exercițiul italiencei. Se focusează pe ce are ea de făcut pe "puntea" de 10 centimetri. Nici aici nu leagă exercițiile dificile. "A fost un antrenament așa, ca de duminică. De luni începem serios treaba", spune constănțeanca.

Tot într-o duminică însă, dar cea viitoare, Cătălina speră să urce pe podium la Rio. La 28 de ani, pentru asta s-a reapucat de gimnastică!

- Cătălina, te-ai acomodat în Brazilia după drumul lung, obositor?
- Da, destul de bine. Până acum am făcut o mișcare ușoară, dar de acum începe treaba serioasă.

- Reușești să dormi?
- Destul de bine, aș putea spune neîntoarsă. Drumul a fost destul de lung, s-a acumulat oboseala și acum am încercat să-mi refac forțele.
Lumi diferite

- Cum e atmosfera în Sat?
- E plăcută. Toată lumea e veselă, optimistă.

- La 28 de ani, vezi lumea gimnasticii diferit față de cum o vedeai, să zicem, la 17 ani, câți aveai la Atena?
- O văd diferit, da. Poate mai degrabă mai conștientă. Realizez mai mult ceea ce se întâmplă în jurul meu, sper să fie un lucru pozitiv și cât mai bun pentru mine.

- Încărcarea emoțională se poate stăpâni mai mult la vârsta asta decât atunci când ești mic?
- Nu știu dacă mai bine, dar se poate stăpâni, cu siguranță. Întotdeauna am reușit să-mi stăpânesc emoțiile. Într-adevăr, presiunea este mare pentru că sunt singură și toată lumea are așteptări. Să dea Dumnezeu să rămân sănătoasă ca să pot să dau totul!

- Ți-ai fi închipuit vreodată că o să ajungi să concurezi singură la Olimpiadă?
- Nu, cu siguranță nu!

- Aparatele sunt OK?
- Aparatele sunt bune, poate bârna mai puțin elastică decât mă așteptam.

- Piciorul rezistă?
- Trebuie să reziste până la final!

- Te-ai simțit foarte bine aici la preolimpice, lumea ți-a strigat atunci numele.
- Sigur. Mă ajută din punct de vedere emoțional. Am venit mult mai optimistă știind că lumea din Brazilia mă iubește, mă simpatizează, am venit mai înfiptă, să zic așa.

Bucuria de a face gimnastică

- Ne faci o surpriză? Ai exersat și la paralele, faci și sărituri. O vedem pe Ponor la individual?
- Eu le fac, le repet. Este în gândul meu. Întotdeauna am suferit că nu pot să fac individual compus, mai ales la Atena mi-am dorit să pot, am avut șansa cea mai mare acolo. Îmi joc șansa, să vedem ce va ieși, chiar dacă integralul la paralele este unul simplu, minim, important e să fiu eu mulțumită că am reușit să-l fac, mai ales la vârsta mea și la Olimpiadă! După 12 ani în care nu am mai exersat paralelele, e bine.

- Cu trei exerciții bune la sol, sărituri și bârnă, chiar cu o notă mai mică la paralele te califici în finala de 24 de la individual compus, nu?
- În primele 24 voi fi și cu un 11 cred. Mă aștept să fac o finală. E o încălzire pentru finala pe aparate. Pentru bucuria de a face gimnastică, pentru mulțumirea mea de a face individual.

- The Queen is back?
- Așa să fie! Să dea Dumnezeu!

5 medalii olimpiceși cinci mondiale are Cătălina Ponor în palmares

10 titluria cucerit Ponor în carieră, dintre care trei olimpice și 7 europene

7august este ziua în care va intra Cătălina Ponor în calificări

Citește și

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
mobilajucarii
mobilajucarii  •  02 August 2016, 18:35

Foarte bine ca nu se uita la celelalte. Asta spune totul despre nivelul la care se afla.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează