SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  CANOTAJ

Corespondență din Rio » Elisabeta Lipă povestește cum a trăit cursa de 8 plus 1 feminin: ”Pentru mine bronzul fetelor e mai mult decât atât”

Fetele din barca de 8 plus 1 și preţioasele medalii // FOTO Cristi Preda (Rio de Janeiro)
Fetele din barca de 8 plus 1 și preţioasele medalii // FOTO Cristi Preda (Rio de Janeiro)

Articol de - Publicat miercuri, 17 august 2016 00:00

Elisabeta Lipă povestește cum a trăit cursa de 8 plus 1 feminin și amintește de condițiile grele în care se pregătesc fetele, România neavând nici acum o pistă olimpică.

Elisabeta Lipă este acum ministrul Sportului, dar  a rămas aproape de canotaj, sportul său de suflet. Canotoarea secolului 20, fosta cvintuplă campioană olimpică, a asistat la Rio la finalele olimpice de canotaj de la laguna "Rodrigo de Freitas".

A trăit emoțiile urcării bărcii de 8 plus 1 pe podium și a plâns când a văzut că fetele au revenit pe podium după 8 ani de pauză!

- Doamna Lipă, sunteți mulțumită de rezultat? Sau ați fi vrut mai mult?
- Un podium olimpic este un podium olimpic. Competiția este foarte grea, toți sportivii care participă la această competiție își doresc să ia medalii. Depinde de ziua în care te afli, de starea în care ești, dar eu mă bucur pentru fete că au reușit. E un lucru extraordinar.

- Cum ați trăit cursa?
- Ca și cum aș fi fost eu în barcă. De la start până la sosire, aceleași emoții. Acum sunt și bucuroasă, dar și un pic supărată. Au pierdut argintul la 12 sutimi. Știți ce înseamnă asta la o barcă de 8 plus 1? O distanță aproape inexistentă. Până la urmă e bronz, dar pentru mine e mai mult decât atât!

- Tactica a fost bună? Au revenit pe ultimii 200 de metri fantastic!
- Eu mă bucur că și-au ascultat antrenorul. Au plecat foarte bine din start, după care au ținut ritmul. Ați văzut că celelalte bărci au plecat foarte tare și apoi s-au sufocat. Pe parcurs benzina s-a terminat și nu au dus cursa până la capăt în același ritm. Fetele noastre au făcut o cursă lucidă, hotărâtă, în care s-au dăruit total. Toate la un loc le-au dus pe podium.

- E o modă în canotaj, după ce iei medalie olimpică să te lași. Credeți că și ele se vor lăsa?
- Așa se întâmplă de fiecare dată. Sunt sportive care se retrag, altele trebuie să le înlocuiască. Din păcate, România are o lipsă foarte mare de sportive. Ne-a fost foarte greu să alcătuim și acum echipa, pentru că nu există concurență pe post. Eu sper ca după terminarea Jocurilor Olimpice să facem o analiză, să vedem ce produc cluburile, ce pot susține autoritățile publice locale și să încercăm să creștem alte sportive pentru viitoarele ediții ale Jocurilor. Că ați văzut ce sentimente frumoase trăim când vedem România în top, când se luptă cu marile puteri, când uiți ce au ei și nu ai tu și când lupta este acolo cioc la cioc.

- Sunt niște fete cu inimă mare. Au depășit multe bărci care au condiții mult mai bune de pregătire, au în spate staff-uri mult mai numeroase!
- Toate sportivele din canotaj au inimă mare. Altfel nu ajungi într-o finală olimpică. Toată lumea vrea pe podium. Locul nostru de pregătire e la Snagov. În Complexul Olimpic sunt condiții, dar când ieși pe baltă e dezastru. Trebuie să te pregătești printre șalupe, ratezi antrenamentele. Să vă spună antrenorii și sportivele câte antrenamente ratate au avut de vineri până duminică din cauză că lumea în weekend vine la recreere, iese cu fel de fel de ambarcațiuni care mai de care mai sofisticate, iar antrenamentele sunt ratate.

- Cu mult timp înainte spuneați că veți reveni în canotaj dacă se va construi în România o pistă olimpică. E valabil și acum?
- Nu, nu! (râde) Asta am spus pentru 2008. Am declarat atunci că dacă se face pista, voi continua cu participarea la a 7-a ediție a Jocurilor Olimpice. Nu mai e cazul acum.

- Îl veți convinge pe antrenorul Mircea Roman să rămână la lot, pentru că e foarte clar că revenirea dânsului a adus o îmbunătățire, un plus canotajului?
- E foarte greu. Mai degrabă aș spune că-l înțeleg foarte bine, că știu ce înseamnă statul în cantonament 11 luni din 12, departe de familie, sacrificii enorme. Trebuie să trăiești asemenea experimente ca să le înțelegi. Domnul Roman este dintr-o bucată. Când nu mai poate, nu mai poate, când vrea să continue, vrea. Poate va face o pauză, dar sunt convinsă că domnul Roman trebuie să rămână, să aibă o altă activitate, mai lejeră, să stea și acasă, să se ocupe de zona juniorilor, unde avem probleme foarte mari, prin numărul mic de sportivi de care dispunem la ora actuală.

Întâlnire între coloși

La Rio de Janeiro, Elisabeta Lipă s-a întâlnit, între alții, și cu Sir Steve Redgrave, președintele federației engleze de canotaj. Ca și Lipă, Redgrave a fost desemnat canotorul secolului 20, el fiind, ca și românca, de cinci ori campion olimpic la cinci ediții consecutive, mai vând în palmares un bronz.

Redgrave a primit în 2001 titlul de Sir din partea reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Redgrave continuă și acum, la 16 ani de la retragerea din sport, să fie unul dintre cei mai cunoscuți britanici, el fiind o persoană foarte activă în viața publică.

Alte articole ale zilei despre JO 2016:

8medalii olimpice a cucerit Elisabeta Lipă ca sportivă, între acestea 5 fiind de aur, 2 de argint și una de bronz

6ediții ale JO a bifat actualul ministru al Sportului, luând medalie la fiecare participare, din 1984 până în 2004

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (2)
dtdr
dtdr  •  17 August 2016, 14:13

Daca ar avea bun simt, toti cei care ar fi trebuit sa se ocupe de sport si de sportivi TREBUIE SA-SI DEA DEMISIA. Cum sunt NISTE NESIMTITI NU O VOR FACE. VOR FURA IN CONTINUARE !!

itrobert
itrobert  •  17 August 2016, 10:17

Femeia "lipa" trebuie sacoasa din sport pe usa diun dos!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează