FOTBAL  »  Superliga  »  LUPTA LA TITLU

Verdict pentru titlu: GSP a analizat șansele celor 4 superputeri care se luptă cu trofeul pe masă! Care este echipa cu cel mai bun antrenor

Articol de GSP - Publicat sambata, 04 februarie 2017 10:58

Gazeta Sporturilor a făcut o analiză amănunțită a echipelor care se bat pentru a câștiga campionatul în România.

Viitorul, Steaua, Dinamo și CSU Craiova au fost analizat din perspectiva lotului, a banilor, a antrenorului și a fanilor. Din toate aceste puncte de vedere, echipa lui Hagi are cele mai mari șanse.

STEAUA - medie 3,5

1. ECHIPĂ: 4,5

Echipa se va transforma destul de mult faţă de prima parte a campionatului. Prin venirile lui Gnohere şi Alibec şi eventuala apariţie a lui Florin Tănase, refăcut medical, nu şi fizic, după operaţia complicată de la genunchi, atacul, marea problemă de până acum, pare a-şi găsi rezolvare.

În schimb, echipa e slăbită după plecările lui Toşca şi, mai ales, Adi Popa. Alin a fost al 3-lea cel mai folosit jucător în prima jumătate şi acoperea două posturi, în timp ce prin plecarea lui Popa, Steaua pierde un jucător de mare viteză, experienţă şi care a avut un aport mare în acest sezon. Un mare semn de întrebare se pune în dreptul lui Boldrin, fotbalist care nu prea îşi mai găseşte loc în primul 11.

2. BANI: 5

Într-un fotbal lovit de insolvenţe şi criză puternică, la Steaua e paradis financiar. Clubul a stabilit în acest sezon recordul de vânzări, a depăşit bariera de 17 milioane de euro. E singurul club care transferă achitând sume de bani, oferă cele mai mari salarii şi nici nu are restanţe către jucători. În plus, propune jucătorilor prime ireale pentru România: 200.000 de euro acces în grupele Champions League, bonus pe care nici măcar fotbalistul român integralist în preliminarii nu l-a încasat pentru calificarea la Euro 2016.

3. ANTRENOR: 3,5

Reghecampf nu e mai e antrenorul din primul mandat. În primul rând, nu-l mai are alături de cel despre care s-a spus că i se datorează succesul echipei din perioada 2012-2014, neamţul Thomas Neubert. S-a păcălit cu italianul Spatafora, iar acum merge pe mâna unui român, Marian Lupu. N-a mai reuşit nici să facă atmosferă bună, ca atunci, însă are avantajul de a lucra, în marea majoritate, cu fotbalişti care sunt impresariaţi de soţia sa, lucru care îi conferă autoritate suplimentară. În plus, are un contract extrem de bine făcut, cu o clauză de reziliere mare, astfel că are stabilitate şi nu poate fi demis uşor.

4. SUPORTERI: 1

Este capitolul la care Steaua e lovită cum n-a fost niciodată în istoria ei de aproape 70 de ani. Media de spectatori oricum a fost mică şi pe parcursul turului, 5.000, cea mai scăzută din ultimul deceniu, dar în această primăvară e de aşteptat ca echipa să joace chiar cu tribunele goale. Suporterii au fost îndepărtaţi de toate procesele pierdute de Becali, în privinţa mărcii şi a numelui, motiv pentru care şi ultimul meci jucat acasă în 2016, cel cu ACS Poli Timişoara, a produs o asistenţă şocantă: 541 de oameni.

Bilă neagră : Şi-a pierdut identitatea

Răzvan Lucescu explica în urmă cu 6-7 ani: "Când joci împotriva Stelei, mai ales în Ghencea, simţi că eşti inferior din start, din vestiar. Grandoarea acestui club, tradiţia, modul în care e organizat, totul îi conferă o alură de echipă pentru care ai respect fără să vrei". Acum, acest lucru nu va mai fi valabil. Şi pentru simplul fapt că Steaua nu se mai poate numi Steaua!

Bilă albă: Soluţii pentru regula U21

În tur, Reghe a avut probleme majore ca să bifeze această regulă. După accidentarea lui Tănase, a fost obligat să apeleze la Popescu, Tudorie şi chiar Dennis Man, situaţie care a tras echipa mult în jos. Acum are şi varianta Mihai Bălaşa, care va fi titular indiscutabil.

 

VIITORUL - medie 3,62

1. ECHIPĂ: 3,5

A fost vândut Răzvan Marin, un fotbalist important în tur. A jucat 20 din cele 21 de etape, a produs 6 goluri, 4 le-a marcat şi a oferit şi două assisturi. A fost adus Neluţ Roşu şi Vlad Morar, însă nici unul dintre cei doi nu va prinde echipa de bază la început. Un mare avantaj e că echipa va fi aproape aceeaşi, iar, cu excepţia lui Marin, piesele cu greutate, gen Ţâru, Benzar, Chiţu, vor continua sub comanda lui Hagi.

2. BANI: 4

Viitorul e echipa care, după Steaua, a încasat cea mai mare sumă din vânzarea de fotbalişti pe parcursul acestui sezon, 6 milioane de euro. Clubul nu doar că e stabil financiar, dar Viorel Duru l-a prezentat ca exemplu pozitiv de cum trebuie organizată, din punct de vedere financiar, o societate. Salariile nu sunt mari, o medie de 4.000-5.000 de euro, însă sunt plătite la zi.

3. ANTRENOR: 4

Hagi e în momentul de faţă cel mai longeviv antrenor dintre cei care sunt acum în Liga 1. E în funcţie de 2 ani şi 4 luni, iar stabilitatea băncii tehnice e, poate, argumentul principal pentru rezultatele pozitive pe care echipa le-a avut. A implementat un sistem tactic, de la care nu s-a abătut niciun moment, chiar şi în situaţiile de criză, lucru care a creat automatisme, iar parcursul excelent din tur a venit ca o consecinţă logică. În plus, chiar Hagi spune despre el: "Azi sunt mult mai bun decât eram atunci când am debutat în meseria de antrenor". Şi debutul lui a fost acum 16 ani.

4. SUPORTERI: 2

E un capitol la care Viitorul nu excelează. N-are o medie ridicată de asistenţă la meciurile de acasă, însă a jucat multe din partide cu tribunele aproape pline, iar atmosfera de la Ovidiu a fost mai aprinsă şi mai motivatoare decât pe multe dintre arenele din Liga 1.

Bilă neagră: Cedează cu granzii

În perspectiva play-off-ului, Viitorul are o statistică înfiorătoare, în acest sezon, cu echipele care se află acum pe locurile 2-6. A disputat 8 meciuri şi a acumulat doar 8 puncte. Adică un procent de numai 33% cu echipe pe care le va întâlni în play-off. În schimb, în restul jocurilor, cu formaţiile mici, dar cu care nu se va confrunta în partea a doua, a luat aproape 90% din puncte: 34 din 39!

Bilă albă: Gazonul

La Ovidiu, suprafaţa de joc e cea mai bună din Liga 1. De departe. Gazonul e perfect şi aşa a fost inclusiv în luna decembrie, când instalaţia de încălzire a funcţionat non-stop, cu costuri de aproape 20.000 de euro pe lună. Aşa se va întâmpla şi acum, astfel că jocul de posesie, bazat pe combinaţii, al elevilor lui Hagi nu va avea de suferit. Un argument că terenul a fost un aliat al Viitorului: în 11 meciuri jucate acasă până acum, echipa a pierdut o singură dată, cu Steaua.

 

Dinamo 3,2 stele

1. ECHIPĂ: 3

S-a mișcat ca un melc în mercato, transferându-l doar pe Bawab. Andone nu a primit un fundaș central suficient de bun și i-a mai pierdut pe Rotariu și Vali Lazăr.

Transferurile au slăbit lotul, dar pauza poate avea un efect pozitiv asupra "câinilor": omogenizarea unui grup care s-a schimbat mult astă-vară și a suferit din pricina asta în prima parte a stagiunii. E de așteptat ca Nemec să apară într-o formă mai bună, după ce a fost adus nepregătit și forțat pe locul lui Gnohere, "Bizonul trădător" plecat la Steaua.

2. BANI: 3

Negoiță nu a investit cât visau suporterii, dar s-a ținut de cuvânt într-o privință: Dinamo nu mai cheltuie bani pe care nu-i are. Salariile sunt limitate la o medie de 4-5 mii de euro lunar, dar se plătesc la timp, ceea ce constituie o excepție în România și păstrează o atmosferă decentă în vestiar.

Fără încasări din Europa, fără vânzări de jucători care să fi crescut semnificativ bugetul, roș-albii încă nu sunt capabili să liciteze pentru fotbaliști scumpi, care să crească brusc nivelul echipei.

3. ANTRENOR: 3

Andone încă mai e în funcție grație contractului "beton" pe care și l-a făcut. Mutu a căutat să-l schimbe de când a venit în conducere, Negoiță nu s-a implicat în apărarea tehnicianului, doar documentul a fost argumentul fostului fundaș. Rezultatele dezamăgitoare din 2016 au fost "ascunse" cu două victorii contra Stelei, 3-1 și 4-1, însă "câinii" rămân la granița dintre play-off și play-out, în continuare în pericol să cadă în turneul pentru salvare.

Andone nu pare că și-a găsit niște repere în șase luni de când ocupă postul: în turneul din Spania a folosit trei sisteme diferite în trei amicale! A jucat 4-4-2, 3-4-3 și apoi 4-3-3. Antrenorul încă mai caută, ceea ce e îngrijorător acum, când urmează perioada decisivă a campionatului.

4. SUPORTERI: 4

Suporterii constituie singurul "departament" de la Dinamo care funcționează conform tradiției clubului. Spectacolul pe care l-au creat fanii pe Arena Națională a crescut la maximum determinarea echipei și a contribuit la victoriile cu Steaua. Atmosfera fantastică e valabilă doar la derby-uri, nici galeria, nici jucătorii nu se mai comportă la fel în partidele normale. Cu două-trei mii de spectatori în Ștefan cel Mare, echipa nu mai are "adrenalina" de derby și pentru jocuri cu Chiajna sau cu Mediaș, formații care au plecat cu puncte din "Groapă".

Bila albă: Superexperiență

New Dinamo se referă mai mult la desenarea unei formule noi decât la încurajarea tinerilor. Andone beneficiază de o echipă mai degrabă experimentată decât tânără. Penedo, Ceccarelli, Marici, Palici, Nistor și Nemec sunt printre fotbaliștii cei mai testați din campionat, cu sute de meciuri în CV-uri. Experiența poate constitui un argument decisiv în faza finală a campionatului, când fiecare meci are o miză enormă.

Bila neagră: Suflă vântul pe bancă

Dinamo nu arată rău, dacă citești echipa ideală de start. Când se accidentează un titular sau doi, situația se schimbă, fiindcă rezervele nu sunt la același nivel. Mahlangu ar fi o variantă bună de backup, dar sud-africanul a tot avut probleme medicale. Ar mai fi fundașul stânga argentinian Oliva. Cam atât. Daniel Popa nu e Nemec, iar achizițiile care ar putea să mai apară vin prea târziu, sezonul va fi aproape de final când noutățile se vor fi pus la punct fizic și ca adaptare.

 

CSU Craiova 2,75 stele

1. ECHIPĂ: 1

Și-a îmbunătățit lotul în iarna asta cu fundașii laterali Dimitrov și Bucurică, stoperul francez Barthe și atacantul Fajici. Echipa nu se va schimba mult, dar achizițiile îi oferă lui Mulțescu mai multe soluții, un lux de care antrenorul nu s-a bucurat în prima parte a sezonului. Lotul își păstrează omogenitatea și talentul asigurat de unii dintre cei mai tehnici fotbaliști din competiție.

2. BANI: 3

Clubul e stabil din punct de vedere economic, un echilibru asigurat și de vânzarea lui Vătăjelu la Sparta Praga, pe 1,4 milioane de euro. Salariile se plătesc, s-au făcut și achiziții, dovezi că Universitatea e printre forțele campionatului.

3. ANTRENOR: 2,5

Mulțescu a reușit să impună echipei stilul lui favorit, cu presing, posesie și consum mare de energie. Și risipă! Craiova a câștigat mai puține puncte decât a indicat estetica, ratările și defensiva șubredă au subminat situația din clasament. Gigi nu are un palmares grozav, n-a câștigat trofee, însă are, la 65 de ani, o experiență uriașă, ceea ce-l poate ajuta să gestioneze momentele-cheie din primăvara asta.

4. SUPORTERI: 2,5

Fanii au adoptat treptat noua echipă și e de așteptat să apară și mai mulți când va fi inaugurat stadionul modern care se construiește. Oltenii încă sunt derutați de "războiul Universităților" pe care-l poartă Mititelu cu echipa actuală. CSU are rezolvarea la îndemână: rezultatele pot să agite din nou orgoliul craiovenilor, care n-au mai fost de peste două decenii în luptă pentru câștigarea campionatului.

Bila albă: Fără stres

E aproape să-și îndeplinească obiectivul, calificarea în play-off, nu are presiunea luptei pentru titlu. Înaintea sezonului, câștigarea campionatului ar fi părut un vis pentru olteni, și nici acum nu se simt obligați să ia trofeul. Echipa și-a permis să joace relaxat și spectaculos. Locul 1 ar fi un bonus formidabil, poziția a doua sau a treia constituie, de asemenea, o performanță excelentă pentru alb-albaștri.

Bila neagră: Toanele patronului

Mihai Rotaru a investit bani mulți de când a apărut în fotbal, a inventat un club de la zero și l-a adus în calculele de titlu. Doar că șeful neoficial al clubului e un Becali mai discret, acțiunile sale depind de instinct, de toane și de sfaturile pe care le primește de la oamenii de care e înconjurat. Intervenția patronului poate să arunce în aer echipa oricând, dacă pe Rotaru îl supără ceva.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”
Stiri extrasport
Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”
„Radu Drăgușin a venit la mine, îmi dădusem seama că s-a întâmplat ceva grav” » Dezvăluire INCREDIBILĂ la GSP Live Special: „Merită să audă toată lumea, e foarte important”
Stranieri
„Radu Drăgușin a venit la mine, îmi dădusem seama că s-a întâmplat ceva grav” » Dezvăluire INCREDIBILĂ la GSP Live Special: „Merită să audă toată lumea, e foarte important”
Și-a umilit coechipierul! Jurnaliștii n-au dubii: „Ianis Hagi i-a arătat cum trebuie să joace un număr 10 la Rangers”
Stranieri
Și-a umilit coechipierul! Jurnaliștii n-au dubii: „Ianis Hagi i-a arătat cum trebuie să joace un număr 10 la Rangers”

A câștigat Cupa Campionilor cu Steaua și i-a făcut campanie lui Călin Georgescu: „E o mârșăvie și o idioțenie să spui că e un candidat pro-Putin și pro-legionari. Plec din țară dacă va câștiga Lasconi”

Călin Georgescu, 3 declarații despre teme fierbinți din sport: „A venit partenerul nostru strategic din NATO... La Paris, a fost un desfrâu anost!”


Comentarii (50)
stellan
stellan  •  12 Februarie 2017, 12:31

Care superputeri ???? Nea Ovi ce afirmă ăștia ??? Păi dacă 0 e superputere într-un campionat < 0 , atunci numai Burleanu ne descurcă !!! S-o fi întors roata ,,prostului,, și am ajuns din nou a câta oară primii din coadă !!!

ill7ven
ill7ven  •  12 Februarie 2017, 04:25

Poate spooper puteri. Amuzantilor! :-))

sakamoto
sakamoto  •  10 Februarie 2017, 11:00

Daca fotbalul MAFIOT romanesc, are 4-PATRU- superputori-pardon superputeri-este cel mai valoros fotbal din Galaxie! Mor de invidie englezii, spaniolii, germanii, italienii, francezii si alti asemenea amarashteni. Avem nashu, corleone, iorgulescu&briketa, tudor, hotzomanu, coltzescu, avram, radu petrescu, cojocaru, feshnic, oameni de o mare nobletze sufleteasca, mari caractere, mari patrihotzi!Uraaaaaaa...

Vezi toate comentariile (50)
Comentează