Articol de GSP - Publicat marti, 29 ianuarie 2008 00:00
Titi şi Alina Alexoi, antrenorul de fotbal de la Corvinul şi ştirista de la TVR2, au un băiat care la 11 ani învaţă să meargă. Viaţa lor are o poveste dură, decupată din filme
E incredibil! Totul a început la cîteva minute de la naşterea lui Mihnea la maternitatea Giuleşti. "Mai bine îl abandonaţi la orfelinat. Vă va distruge viaţa!". E afirmaţia dură a unei asistente, făcută la cîteva minute de la venirea pe lume a copilului. Îi spusese acest lucru tatălui, care nu-l văzuse pe băiat, dar care a fost la un pas să o strîngă de gît pe femeie. " M-am abţinut cu greu să n-o bat", povesteşte bărbatul în vîrstă de 49 de ani.
A albit pe loc
Ce trebuia să fie miracolul vieţii s-a transformat într-un început de film de groază. Cînd a dat scutecul la o parte de pe băiat, familia Alexoi a constatat că labele ambelor picioare, dar şi palmele îi erau întoarse în sus: "Părul mi-a albit pe loc!", a povestit tatăl lui Mihnea. Apoi, din spatele lor, o voce rece le-a dat un anunţ dureros, o povară pentru o viaţă. Era medicul: "Are un handicap grav, fără grad de evaluare. E artrogripoză! O maladie rară, care afectează articulaţiile încheieturilor membrelor inferioare şi superioare, dar şi anumite grupe de muşchi". Era anul 1997, luna întîi, ziua 3. Cum e mai bine? Să te arunci pe geam sau să lupţi pentru viaţa. Cum era normal, părinţii lui Mihnea au ales la plus infinit lupta pentru viaţă. Şi au reuşit.
Azi e altceva
După 11 ani! Aşa se întîmplă mereu. Omul se obişnuieşte cu toate. Soţii Alexoi l-au iubit pe Mihnea din clipa în care l-au plămădit. Acum îl adoră pe puşti. Acasă la ei, în oraşul Călan, acolo unde tatăl este antrenor de fotbal, tonul îl dă Mihnea. E întins pe canapea. Şi zîmbeşte mereu. Puiul de om musteşte de bucurie şi speranţa. Şi e mult mai curajos decît părinţii lui. " Tati, aşa-i că atunci cînd o să pot să merg singur o să mă duci la juniorii Stelei?". Zilnic îi spune asta tatălui. Şi de tot atîtea ori părintelui i se umezeşte privirea. Mihnea, fiul ştiristei postului naţional de televiziune TVR 2, Alina Alexoi (36 de ani), a venit pe lume la capătul unei sarcini normale şi a nenumărate controale ginecologice. "Cînd voi fi mare vreau să ajung managerul unui club de fotbal ca Chelsea Londra", zice Mihnea. Are degetele mîinilor strînse într-un buchet ca pentru închinăciune. A fost operat de două ori, dar doar la picioare deocamdată. "Nici un doctor din ţară care l-a consultat nu a putut să ne spună dacă boala lui are şanse de vindecare. Nu ne-au dat nici o speranţă", se aude vocea mamei.
"Mihnea e locomotiva noastră"
La controlul medical pe care l-a efectuat la începutul lui decembrie 2007, ghipsul a fost înlocuit cu atele, de care Mihnea s-a lepădat de curînd, în ajun de anul nou, şi al căror loc a fost luat pe durata zilei de o proteză care îl va ajuta să stea în picioare singur, să facă primi paşi. "Mihnea este pentru noi precum o locomotivă. Felul lui de a gîndi, pozitiv, ne-a făcut pe mine şi pe Titi mai puternici", a povestit Alina Alexoi. Aşa se întîmplă cînd tehnica dă greş. Pentru că ecograful a fost depăşit de alte legi. Nescrise. Acest aparat pentru viitoarele mămici este sinonim cu destinul. N-a fost şi pentru Alina. Numai că ea se consideră acum cea mai fericită mamă din lume. Aşa şi e!
"Cînd voi fi mare vreau să fiu manager general al unui club de fotbal puternic precum Chelsea Londra"
Mihnea Alexoi
"E un copil deosebit. Poate şi din cauză că i-am explicat care este realitatea, care este situaţia lui cu adevărat, încă din prima zi în care a început să priceapă, să se întrebe ce se întîmplă în jurul său"
Alina Alexoi
"Mihnea seamănă cu noi doi, are cîte ceva din temperamentul nostru. Este pasionat de tot ceea ce face, şi vorbeşte mult precum Titi şi este ambiţios ca mine"
Alina Alexoi
Ce este Artrogripoza?
Este o afecţiune congenitală a membranelor, cu multiple cauze, care se manifestă prin contracturi, anchiloza articulaţiilor şi absenţa pliurilor pielii, ca rezultat al înlocuirii ţesutului muscular cu ţesut fibros. Tratamentul acestei boli constă în manipularea şi fixarea prin atele a articulaţiei afectate. Uneori corecţia chirurgicală poate fi benefică.
La o clinică din Italia, doctorul Onofrio Donzeli i-a îndreptat picioarele şi i-a prelungit tendoanele. Timp de o lună a stat fixat la ambii genunchi cu cîte o tijă din inox
"Aceşti copii au simţuri normale, un potenţial normal de inteligenţă şi o stare a sănătăţii în general bună. Majoritatea (85%) vor fi capabili să meargă şi vor avea control independent cît priveşte sîngele şi intestinele"
Doctor Mihai Ostrofeţ, medic specialist
10.000 de euro primeşte pe sezon Alexoi la Corvinul
12.000 de euro a costat intervenţia chirurgicală pe care a suferit-o Mihnea la clinica din Bologna
5.000 de euro a costat prorteza care îl ajută pe Mihnea să stea în picioare