Articol de Liviu Manolache - Publicat vineri, 05 mai 2017 11:30
În după-amiaza zilei de 2 mai 1998, giuleştenii intrau pe "Centralul" din Bănie și aveau nevoie să obțină cel puțin rezultatul Stelei pentru a lua campionatul. Dar craioveanul Ionel Ganea a marcat de două ori și titlul a ajuns în Ghencea, acolo unde Steaua a câștigat fără emoţii, 5-2 cu Gloria Bistriţa.
- Cu două etape înainte de final, FCSB, Viitorul şi Dinamo se află în luptă directă pentru titlu, iar una dintre echipele care vor decide câştigătoarea este CS U Craiova;
- Acum, clubul înființat în 2013 e în fața primelor astfel de teste, însă în ultimele două decenii, echipa dezafiliată în 2011, FC U Craiova, s-a aflat de 3 ori în situaţia de a stabili campioana, de două ori direcţionând laurii spre marile rivale bucureştene;
- Iată 3 exemple.
1997/1998, FC U Craiova-Rapid 2-2. "Ganezu" trimite titlul în Ghencea
Partida a fost una tensionată, cu acuze grave aduse centralului M. Salomir, cu un penalty ratat de Luţu, cu un gol al "vişiniilor" nevăzut de tuşierul Olah, cu un roşu primit Lupu, cu speranţe pentru rapidişti după reuşita lui Şumi din minutul 87 şi cu un final care i-a găsit pe elevii lui Mircea Lucescu prăbuşiţi pe teren.
Interesant faptul că, în cazul în care Rapid câştiga, "Ştiinţa" era calificată automat în Cupa Cupelor, acolo unde avea să rateze prezenţa peste câteva zile, când giuleştenii s-au răzbunat în finala Cupei României, Rapid-U Craiova 1-0, partidă ce i-a găsit împreună pe fanii "roş-albaştrilor" şi pe cei ai grupării din Bănie.
2001/2002, FC U Craiova-Național 2-1, caz unic: 30.000 de spectatori au încurajat echipa adversă!
1 iunie 2002, Craiova se pregătea de sărbătoare, una atipică, deoarece nu evoluţiile favoriţilor aduseseră bucurie suporterilor, ci faptul că se încheia "era Neţoiu", patron sub conducerea căruia gruparea "alb-albastră" înregistrase mereu rezultate sub aşteptări în confruntările cu marea rivală, Dinamo.
În plus, nu cu mult timp în urmă, cei din "Ştefan cel Mare" îl transferaseră pe idolul tribunelor, Claudiu Niculescu, iar asta a pus şi mai mult "jar" peste toate poveştile născute din confruntările directe dintre cele două echipe.
În acea zi, U Craiova a întâlnit-o pe FC Naţional, echipă care avea nevoie de victorie pentru a deveni în premieră campioană, chiar în detrimentul "alb-roşilor". Ce motiv de răzbunare mai bun se putea găsi?
Astfel, 30.000 de craioveni s-au îndreptat spre arena "Ion Oblemenco", cu steagurile "Ştiinţei" fluturând şi cu încurajări fanatice adresate adversarilor!
Din păcate pentru cei prezenţi în tribune, elevii lui Florin Marin au dat totul pe teren, astfel că la pauză scorul era deja 2-0, Bărcăuan, dintr-o poziţie suspectă de ofsaid, şi Baldovin risipind în mare speranţele la titlu ale "bancarilor", golul lui Sabin Ilie din partea secundă contând doar statistic.
În acelaşi timp, Dinamo s-a impus la scor în faţa Braşovului, coroborate cele două rezultate ducând titlul în vestiarul "câinilor".
În ciuda victoriei, tehnicianul gazdelor a părăsit arena huiduit de suporteri, cei care aveau să-l cheme pe Cosmin Olăroiu să facă turul stadionului în aplauzele celor prezenţi pe "Central".
2009/2010: FC U Craiova - CFR 2-3, un meci "Paranormal"
10 mai 2010, lupta directă pentru titlu dintre CFR şi Urziceni avea să fie decisă la Severin, unde clujenii urmau să întâlnească FC U Craiova, o victorie asigurându-le în mare măsură câştigarea titlului.
Meciul a început cu câteva zile înainte, printr-un scandal între patronul Mititelu şi antrenorul Eugen Trică, scandal încheiat la poliţie. Partida a avut o desfăşurare nebună, interzisă cardiacilor, fapt evidenţiat în cronica meciului cu un titlu pe măsură, "Paranormal"!
Oltenii au deschis scorul prin Alexandru Piţurcă, apoi s-au distanţat pe tabelă prin Mihai Costea. Totul părea de partea lor în minutul 38, când Hugo Alcantara a fost eliminat de către Ovidiu Haţegan.
CFR-ul a răsturnat clepsidra în partea secundă. Înghesuită în ultimii 25 de metri, Ştiinţa i-a scos din anonimat pe atacanţii ardelenilor, fiind perforată în două rînduri de Traore (63) şi Bud (85).
Apoi a venit penalty-ul făcut de Iliev în prelungiri, penalty transformat de Ricardo Cadu, 3-2 pentru feroviari. Astfel, clujenii au trecut peste cel mai greu hop şi şi-au bătătorit calea spre câştigarea campionatului.
BONUS: 1986. Craiova a dus deja un titlu în vitrina lui Hagi! ;)
La puţin peste o lună distanţă de momentul Sevilla 1986, Steaua câştigase deja campionatul, dar mai urmărea un obiectiv, titlul de golgeter pentru Victor Piţurcă.
Astfel, cu o rundă înaintea finalului, atacantul "roş-albaştrilor" avea 26 de reuşite, cu una peste laureatul ediţiei precedente, nimeni altul decât Gică Hagi, vedeta celor de la Sportul Studenţesc.
Pe 18 iunie, elevii lui Jenei s-au deplasat în Bănie, unde 35.000 de spectatori au asistat la un joc spectaculos, U Craiova-Steaua 5-4.
"Piţi" a înscris atunci DOAR de 3 ori, două dintre reuşite fiind din penalty. Tot în acea zi, Hagi a marcat de două ori în prima repriză a partidei cu FC Olt şi de alte 4 ori în partea secundă, reuşind astfel să-l depăşească în topul marcatorilor pentru al 2-lea an la rând pe atacantul grupării din Ghencea.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul