GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Ce leagă un asasinat din Honduras, bani ceruți ilegal și contracte false la Rapid! Rețeaua impresarilor: plângere penală pentru înșelăciune și asociere cu mafia pariurilor

Articol de - Publicat marti, 29 august 2017 12:23

Gazeta a descoperit o întreagă rețea nevăzută care leagă un impresar asasinat în Honduras de mai multe persoane suspecte și evenimente petrecute în ultimii ani la cluburi din cel puțin 3 țări europene, printre care și România.

28 octombrie 2016.

Pe o străduță întunecată din orășelul hondurian Cienaguita, liniștea nopții a fost spartă de rafale de automate Kalașnikov. 30 de gloanțe au ciuruit portierele unei camionete Ford de culoare roșie. Înăuntru, șoferul și soția sa au decedat pe loc.

Numele șoferului era Manrique Amador (38 de ani), poate cel mai cunoscut impresar din fotbalul hondurian. Gazeta a descoperit că Amador făcea parte dintr-un grup controversat de agenți, asociat cu mafia italiană a pariurilor și foarte prezent în fotbalul românesc.

manrique ford
Manrique Amador la o întâlnire cu un jucător. Impresarul avea să fie ucis în camioneta roșie. Sursă: diez.hn

Unul dintre personajele dubioase, prieten la cataramă cu bărbatul ucis anul trecut, este Carlos Leonardo Pizzi (numele său real este Piizzi), un argentinian stabilit în Italia, la Porto San Giorgio. Pe numele său există o plângere penală pentru înșelăciune după ce a pretins și a primit sume importante de bani de la doi fotbaliști italieni, în schimbul semnării unor contracte de joc cu Rapid București!

Cazul este prezentat astăzi în premieră de Gazetă.

Contractele au ștampila clubului din Giulești și sunt semnate, susțin victimele, de partenerul lui Pizzi, un grec despre care presa a scris că a investit sau dorea să investească în mai multe cluburi de fotbal și baschet din România!

carlos pizzi
Carlos Pizzi (stânga) și Roberto Carlos, o poză de prezentare pe siteul firmei impresarului argentinian

În ultimii ani, Pizzi a fost și el implicat în tratative pentru preluarea a zeci de cluburi din Spania, Grecia și România. Alături de el, la discuții s-au aflat personaje arestate ulterior în Italia pentru trucare de meciuri.

În urma lui Pizzi și a prietenilor săi au rămas promisiuni nerespectate, datorii, plângeri penale și multe semne de întrebare.

Ponturi fără acoperire

În cele 10 luni scurse de la asasinarea lui Manrique Amador, poliția nu a putut să identifice motivele și nici pe autorii dublei crime din Honduras.

Gazeta a aflat, însă, că impresarul avea obiceiuri periculoase. “Le dădea ponturi unor italieni, dar multe erau false. Anunța niște rezultate din burtă și pretindea că meciurile sunt rezolvate”, susține o sursă GSP care l-a cunoscut pe agentul ucis.

Manrique avea legături semnificative cu fotbalul italian. Potrivit presei din țara sa natală, lucra pentru uruguayanul Pablo Betancour, un agent care a adus jucători în Serie A, Premier League, dar și în Liga 1. Reputația lui Betancour nu este impecabilă. Impresarul care se afișează la masă cu Jorge Mendes și Mino Raiola a fost condamnat și închis la Montevideo, fiind acuzat că plasa prostituate oficialilor de club interesați de jucătorii lui.

screen shot 2017 08 25 at 13.47.28
Pablo Betancour și Manrique Amador, doi impresari înfometați. Sursă: diez.hn

El și Manrique apar zâmbind în mai multe poze de pe internet, însă impresarul român Florin Manea, prieten și colaborator de-al lui Betancour, susține că hondurianul doar profita de relațiile partenerului său sud-american: “Pablo nu-l suporta. Se lega de numele lui Pablo doar pentru a-și face imagine. Noi l-am adus la Dinamo pe Edgar Alvarez, nu Manrique”.

În ciuda spuselor impresarului român, Manrique apare în imagini alături de Egdar Alvarez (un hondurian care a jucat la Palermo și care s-a transferat la Dinamo pentru 6 luni în 2012) în tribunele Național Arena din București.

În stânga lui Alvarez este chiar Florin Manea.

florin manea
Manrique Amador, Edgar Alvarez și Florin Manea, la loja stadionului Național din București. Sursă: Facebook

Infarctul de la Vaslui

Mult mai strânsă era, însă, relația dintre impresarul ucis și Carlos Pizzi.

“Manrique și Pizzi erau prieteni la cataramă. De fiecare dată când mergea în Italia, Manrique stătea la Pizzi acasă”, spune sursa GSP. Rezident într-un orășel din provincia italiană Fermo, Pizzi este descris de cunoscuți ca un agent fără mulți bani, dar cu relații importante.

În 2010, cei doi au lucrat la transferul lui Carlos Costly de la Belchatow la FC Vaslui. Experiența s-a transformat într-o tragicomedie.

Pentru tratativele din România a venit doar Pizzi, dar duritatea negocierilor cu Adrian Porumboiu și situația complicată a transferului l-au adus pe impresarul argentinian pe un pat de spital din Vaslui. “Țin minte că i s-a făcut rău”, își amintește Porumboiu.

Doctorii i-au pus un diagnostic serios, infarct, însă Pizzi a fugit din spital, îngrozit de condițiile oferite pacienților.

Costly a semnat în cele din urmă cu Vaslui, a jucat jumătate de sezon, apoi a dispărut. “A fost amenințat cu pistolul de un grec care l-a prins în pat cu iubita sa româncă. Nu s-a mai întors de frică”, a povestit recent Mugurel Ilisei, fost conducător la Vaslui și prieten cu Pizzi.

Plecat din România, Costly i-a acuzat pe cei doi agenți că i-au furat banii. Dat în judecată, fotbalistul și-a retras declarațiile și s-a împăcat cu Manrique și cu Pizzi în tribunal.

screen shot 2017 08 25 at 13.51.01
Carlos Costly și Manrique Amador, zâmbitori la ieșirea din tribunal. Sursă: diez.hn

Toată lumea știe că Manrique este un mincinos. Ia jucătorii, le spune că-i duce la cluburi, dar îi abandonează dacă nu câștigă. Carlos Pizzi e un altul care le bagă tâmpenii în cap jucătorilor. Susține că e agent FIFA, dar în realitate nu e. Cei doi mi-au furat mulți bani. Nu au niciun pic de rușine”
Carlos Costly, octombrie 2010

“Proiectul grec” de la Severin. Rolul soției lui Reghe

Doi ani mai târziu, numele lui Carlos Pizzi a apărut într-un scandal cu pașapoarte false pentru jucători din Brazilia și Argentina care își doreau statutul de comunitari. Cazul a trecut aproape neobservat în presa italiană.

Apoi, în decembrie 2012, Pizzi a apărut brusc la Turnu Severin, exact în momentul sosirii noilor investitori greci! Media din România a scris despre injecția de capital pe care un grup condus de Nikos Koropoulis, un om de afaceri căsătorit cu o româncă din oraș, și Efstathios “Stathis” Smyris, un rătăcitor prin fotbal, urma să o facă în clubul de Liga 1 aflat într-o situația financiară precară.

“Investitori e mult spus. M-au contactat și m-au rugat să-i ajut, am lucrat două săptămâni cu ei, fără niciun ban. Nu am putut colabora. Pot să spun că au un stil care nu se potrivește cu al meu, ca să fiu elegant”, a povestit pe un ton rezervat Răzvan Lupu, vicepreședinte la CS Turnu Severin până în septembrie 2012.

Intrarea în club a fost anunțată cu surle și trâmbițe. Televiziunile de sport au prezentat imagini cu Stathis Smyris acasă la familia Reghecampf, vorbind despre jucătorii care urmau să vină ca parte a “proiectului” de la Severin.

ana mihai roman smyris
Stathis Smyris (dreapta), alături de Anamaria Prodan, Mihai Roman și Dan Idita. Grecul e prezentat de impresară drept "general manager" la Severin. Sursă: Facebook

Impresara Anamaria Prodan avea un rol neclar în club: “În vara lui 2012, s-au făcut presiuni ca ea să vină președinte la noi. Asta era înainte ca Ana să meargă la U Cluj. A existat opoziție, mutarea nu s-a mai făcut, dar influența ei a rămas”, a povestit o sursă din club.

Unii dintre cei 26 de fotbaliști transferați în ianuarie și februarie 2013 la Severin au fost aduși pe filiera Anamaria Prodan.

Transferurile erau supravegheate de Smyris, care urma să fie team manager. Grecul spune, însă, că lucra simultan și ca impresar, un rol incompatibil cu cel de oficial de club!

“Am semnat un contract pe trei ani cu primăria din Severin, nu am avut salariu. Am avut cazare și mâncare gratis și 15 la sută din ce aduceam la club de la sponsori. În contract, aveam o clauză că Severin trebuie să-mi dea comision pentru jucătorii pe care i-am adus la club”, spune el pentru Gazetă.

Smyris susține că Panagopoulos și Asanovic au fost aduși de el, dar au semnat la club prin intermediul soției lui Reghecampf. “Anamaria are să-mi dea și acum 3.000 de euro de euro. Întrebați-o! Țiganii rămân țigani, iar prostituatele rămân prostituate”, a povestit Smyris care nu și-a căutat dreptatea în justiție.

stathis smyris bebeto
Stathis Smyris și fiul familiei Reghecampf. Poza apare pe contul de Facebook al Anamariei Prodan, în albumul "Prieteni". Sursă: Facebook

În paralel, la club au sosit și fotbaliști aduși de Carlos Pizzi și de un partener grec de-al acestuia, obscurul agent Isaak Kanakidis.

“I-am cunoscut pe cei doi la Severin. Au adus niște italieni, dar jucătorii nu au rămas”, susține Smyris. Unul dintre acești fotbaliști este italianul Antonio Stelitano. El a trecut și prin Honduras, pe relația Pizzi-Manrique Amador, și are legături cu o rețea italiană de trucare de meciuri deconspirată de procurori în 2015.
pizzi kanakidis severin
Carlos Pizzi și Isaak Kanakidis, la Severin, în iarna lui 2013. Sursă: Facebook

Gazeta va scrie în zilele următoare despre relația strânsă dintre Pizzi, Stelitano și personajele din dosarul de corupție sportivă “Dirty Soccer”.

Clubul din Severin n-a fost scutit de suspiciuni în acea primăvară a anului 2013. În aprilie, înainte de meciul Oțelul - CS Turnu Severin, pe un site de ponturi a apărut informația că mai mulți jucători ai oaspeților au pariat sume de 20.000 de lei pe o eliminare. A doua zi, Sergiu Neacșa a primit două cartonașe galbene în 20 de minute, dar FRF nu a fost interesată de caz.

“Proiectul grecesc” de la Severin a durat doar cinci luni! Echipa a retrogradat chiar dacă în ultima etapă a câștigat la Viitorul cu 4-3, după ce a fost condusă cu 2-1 la pauză.

severin smyris
Stathis Smyris, în biroul său de la Severin. Sursă: Facebook

Regăsire la Rapid. Rolul lui Copos

Smyris, Pizzi și Kanakidis aveau să apară trei luni mai târziu la Rapid București!

În septembrie 2013, echipa din Giulești era în insolvență și proaspăt retrogradată în Liga 2 . “La club bătea vântul”, povestește Lucian Ionescu, actualul director de imagine de la Voluntari.

Presa din România a scris că Stathis Smyris urmează să investească în Giulești, acolo unde teoretic patroni erau Adrian Zamfir (care avea și rolul de administrator special) și Nicolae Cristescu. Circuitul apariției sale e explicat de grec: a fost contactat de Dănuț Lupu care l-a dus în birou la George Copos. “Copos mi-a zis că poate să mă ajute să vorbesc cu Zamfir și Cristescu dacă am pe cineva interesat să investească”.

“Am decis să ajut la redresarea financiară a acestui club mult iubit. Am întâlnit aici mulți oameni de calitate și toți dorim să facem o treabă bună”
Stathis Smyris, septembrie 2013

Oficial, grecul trebuia să caute surse de finanțare și susține că avea câțiva compatrioți interesați. “Zamfir mi-a dat un certificat că sunt colaborator part-time din exterior pentru marketing la club. Dacă aduceam un sponsor, luam 10 la sută”, spune Smyris care nu a putut aduce niciun sponsor.

Contactat de Gazetă, Adrian Zamfir își amintește că “parcă i-am dat ceva în acest sens. Ni l-a adus un impresar, nu-i mai rețin numele”.

“Nu am avut niciun contract cu clubul, nimic”, zice Smyris. Sursele GSP spun, însă, că între Smyris și Rapid a existat un contract, dar actul nu mai poate fi găsit în club!

smyris rada
Stathis Smyris și Marian Rada, la ProRapid. Sursă: Facebook

În plus, susțin aceleași surse, Smyris a avut pe mână o ștampilă a departamentului de marketing de la Rapid! “Nu mai știu”, a răspuns inițial Zamfir la întrebarea dacă i-a dat ștampila lui Smyris, apoi a adăugat: “Nu, nu a avut el pe mână ștampila aia. Era la Horia Manoliu de la AFC”.

Ștampila de marketing apare pe două contracte de muncă semnate de fotbaliștii italieni Salvatore Novello și Stefano Caruso cu clubul Rapid. Documentele reprezintă acum probe într-un dosar de înșelăciune deschis de autoritățile italiene în urma plângerilor penale făcute de jucători împotriva lui Smyris, Pizzi și Kanakidis!

Fotbal dubios: jucători cu “sponsori”

Cazul celor doi deschide Cutia Pandorei. În Italia, mii de fotbaliști nu foarte talentați își caută echipe venind cu “sponsori”. Adică, plătesc - evident, la negru - pentru a obține contracte de joc la cluburi din întreaga lume. Cluburile sunt controlate de oameni de afaceri sau președinți dubioși.

În 2013, atacantul Salvatore Novello avea 25 de ani și nu jucase la nicio echipă profesionistă. A povestit pentru Gazetă cum a ajuns la Rapid: “Prin Stelitano, am intrat în contact cu Rapid. El îi cunoștea pe Pizzi și Kanakidis. Mai era un alt grec, Stathis Smyris, care era administrator delegat sau finanțator, nu știu. Am vorbit cu Pizzi la telefon, apoi am mers la hotelul Ambasador, unde era cazată echipa. Când am ajuns, mi s-a spus că echipa a plecat din hotel. Am rămas o lună la Ambasador, au zis că se plătește cazarea cu banii pe care i-am dat”.

Novello spune că a plătit 12.000 de euro pentru a obține un contract de 25.000 de euro pe an cu Rapid București: “I-am trimis 5.000 de euro prin transfer bancar soției lui Pizzi, Fabiana Beatrice Corvaro. Restul de 7.000 de euro i-am dat lui Carlos Pizzi în mână, la hotel Ambasador”.

screen shot 2017 08 29 at 12.32.34
Transferul bancar de 5.000 de euro către soția lui Carlos Pizzi. Sursă: GSP

Pe 9 decembrie 2013, Novello și Caruso s-au întâlnit cu Pizzi, Kanakidis și Smyris în holul hotelului. Povestește portarul Stefano Caruso în plângerea sa penală: “I-am dat lui Carlos Pizzi 5.000 de euro și am semnat două acte, un precontract de muncă și un contract de colaborare. La fel a făcut și Novello. În acel moment, Stathis Smyris, care era prezent și care s-a recomandat ca noul manager general al clubului român, a spus că pleacă la sediu și dă președintelui contractele la semnat. Ne-a spus că se întoarce peste o oră, ceea ce a și făcut”.

Președintele clubului la acea dată, Nicolae Manea, a decedat în 2014.

Ambii jucători susțin că Smyris a adus actele ștampilate și semnate, dar fără număr de înregistrare. Ștampila are imprimate sigla clubului Rapid, numărul 3 și specificația “Marketing, Scouting Dep”.

screen shot 2017 08 29 at 12.29.23
Ștampila dreptunghiulară, alături de o semnătură, pe contractul lui Caruso. Sursă: GSP

Cine a pus ștampila

Gazeta i-a arătat ștampila team-managerului clubului la acel moment, Dănuț Perjă: “Nu am mai văzut-o, clubul avea două ștampile rotunde, numerotate cu 1 și 2. Asta e dreptunghiulară și a fost probabil făcută pentru a împuternici pe cineva să se ocupe de transferuri! Sau și-a făcut-o cineva singur”.

În schimb, Smyris neagă folosirea ștampilei: “M-am adus la hotel cu fosta mea iubită, m-am întâlnit cu jucătorii și am discutat în hol 20 de minute. După asta, am mers cu ei 10 minute la stadion și la buticul clubului. Am discutat apoi cu Zamfir care mi-a spus că au probleme cu clubul și nu pot lua jucători străini. Povestea s-a terminat acolo”.

Grecul spune că nu a luat niciun ban și nu a semnat niciun act: “În hol, nu am făcut nimic. Nu au chitanțe pentru bani, nimic”.

Cei doi jucători italieni au plecat acasă, urmând să se întoarcă în ianuarie 2014 pentru a începe pregătirile cu Rapid. Reveniți în București, Novello și Caruso au aflat că actele nu au fost înregistrate la FRF, iar dinspre clubul Rapid li s-a transmis că ștampila e falsă!

screen shot 2017 08 29 at 12.29.11
Precontractul de muncă semnat de Stefano Caruso și validat cu o ștampilă cu sigla clubului Rapid. Sursă: GSP

“L-am sunat pe Pizzi și ne-a spus că ne găsește echipe în Grecia. Smyris mi-a zis să stau liniștit că găsește el o soluție. Ne-a dus la Domnești. Nu erau condiții serioase. Jucătorii nu aveau echipamente, gazonul era foarte rău. Nici nu m-am schimbat, nu era serios”, povestește Novello.

Viitorul Domnești, un nou episod

Pe 8 ianuarie 2014, Viitorul Domnești anunța printr-un comunicat de presă numirea lui Stathis Smyris ca director general la echipa de liga a treia! Alături de grec se afla, din nou, Carlos Pizzi. “Colaboratorul meu”, cum îl numește Smyris în comunicate.

Șase zile mai târziu, colaborarea a încetat. Smyris a motivat că a fost tratat rău de Constantin Buhac, finanțatorul clubului, în timp ce oficialii de la Domnești au vorbit despre promisiuni neonorate.

Smyris și Pizzi au dispărut din peisaj, însă grecul s-a întors în anii următori în conducerea a două echipe de baschet din România. Pizzi a revenit și el, încercând să preia mai multe cluburi de fotbal din România împreună cu persoane arestate ulterior într-un scandal uriaș de trucare de meciuri.

Novello și Caruso au depus plângere penală împotriva lor la procuratura de pe lângă tribunalul din Fermo.

novello i caruso
Salvatore Novello și Stefano Caruso, cu fanioanele clubului Rapid, singura amintire din perioada în care "au semnat" cu clubul. Sursă: GSP

Smyris susține că și el le-a făcut plângere în Grecia lui Pizzi și Kanakidis, dar nu a prezentat nicio dovadă.

Dornic să vadă plângerea penală a celor doi italieni, Smyris a fost îndrumat săptămâna trecută de Gazetă spre avocatul lui Novello și Caruso. Până în acest moment, grecul nu l-a contactat pe reprezentantul legal al jucătorilor.

Carlos Pizzi nu a răspuns la apelurile și mesajele trimise de jurnaliștii GSP.

CITEȘTE ÎN EPISODUL URMĂTOR DESPRE RELAȚIA LUI CARLOS PIZZI ȘI ANTONIO STELITANO CU REȚEAUA INTERNAȚIONALĂ DE TRUCARE DE MECIURI ȘI DESPRE IMPLICAREA ÎN MAI MULTE CLUBURI DIN LIGA 1, LIGA 2, GRECIA ȘI SPANIA

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali nu poate sta liniștit în Parlament » Cum a fost surprins lângă noul ministru al Justiției + declarații jignitoare la adresa lui Crin Antonescu
Stiri extrasport
Gigi Becali nu poate sta liniștit în Parlament » Cum a fost surprins lângă noul ministru al Justiției + declarații jignitoare la adresa lui Crin Antonescu
Alt caz major de dopaj în tenis! Depistat pozitiv, la 3 luni după triumful de la US Open » Pe cine a dat vina tenismenul
Tenis
Alt caz major de dopaj în tenis! Depistat pozitiv, la 3 luni după triumful de la US Open » Pe cine a dat vina tenismenul
2024, an special pentru pivotul Georgiana Olaru » Promovare în „Liga Florilor”, diplomă obținută la o facultate inedită
Handbal
2024, an special pentru pivotul Georgiana Olaru » Promovare în „Liga Florilor”, diplomă obținută la o facultate inedită

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (11)
shumi_panco_gool
shumi_panco_gool  •  29 August 2017, 23:17

si-a facut careva stampila de pfa de exemplu? pentru a avea vreo valoare nu trebuie sa aiba si un CUI? asa imi fac si eu 10 stampile de la 10 echipe diferite chiar maine...

1527021524254690
Manzala Stelu  •  29 August 2017, 21:04

Tudor chirea ai pierdut un bun moment cand trebuia sa taci. Tocmai ai castigat titlul de cel mai prost copil al anului. Si... Nu mai deschide gura.

1527021524254690
Manzala Stelu  •  29 August 2017, 21:02

Tudor chirea ai pierdut un bun moment cand trebuia sa taci. Tocmai ai castigat titlul de cel mai prost copil al anului. Si... Nu mai deschide gura.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează