GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  MUZEU

REPORTAJ "Aveți în față ultima scrisoare a mamei. Neterminată. Bombardament". Gimnaste, șahiști sau balerini, amintiri crunte în muzeului copilăriei în război din Sarajevo

Un sniper mi-a ucis fratele. Mi-a ucis, în același timp, și copilăria. Unul dintre citatele din muzeu +19   FOTO
Un sniper mi-a ucis fratele. Mi-a ucis, în același timp, și copilăria. Unul dintre citatele din muzeu

Articol de , - Publicat sambata, 09 septembrie 2017 01:00

"Țin minte când tata mi-a zis <mama e moartă>. Țin minte când mi s-a zis <tatăl tău e mort>. Război blestemat!".

De la fântâna în stil otoman Sebilj și până pe dealurile înalte, pline de lumină noaptea și înfășurate într-o ceață alburie ziua, efectul de ceaun al orașului amplasat într-o vale împădurită, Sarajevo a cimentat amintiri ce pot fi înghițite cu greu.

La fel de greu ca o gură de cafea tare servită în Centrul Vechi al orașului, Bascarsija.

În apropierea Podului Latin a fost ucis, în 1914, prințul moștenitor al Austro-Ungariei, Franz Ferdinand, împreună cu soția sa, Sofia. Gestul lui Gavrilo Princip, un naționalist pro-iugoslav, avea să declanșeze primul Război Mondial.

Locul e marcat cu o placă lipită de muzeul capitalei Bosniei. 

20170901 125218
"Din acest loc, pe 28 iunie 1914, Gavrilo Princip l-a ucis pe moștenitorul tronului Austro-Ungariei, Franz Ferdinand, și pe soția sa, Sofia", scrie pe placa din Sarajevo

Apăsătorul Sarajevo are, însă, mai multe etaje de drame și tragedii. În care au căzut deopotrivă bătrâni și copii, sportivi profesioniști sau de ocazie.

Următorul palier e războiul bosniac.

101.000oameni au murit în războiul care a avut loc între martie 1992 și noiembrie 1995

Pe scurt, în urma declarației de independență a Bosniei,  conducătorii autoproclamatei Republici Srpska, bazată în zonele vecine Serbiei de azi, s-au mobilizat prin a "apăra etnicii sârbi" și au sfârșit prin cel mai sângeros conflict din Europa de după cel de-al doilea Război Mondial, atacându-i pe bosniaci.

61
de persoane, printre care liderii Republicii Srpska, generalul Mladici și președintele Karadzici, au fost condamnați la închisoare pentru crime împotriva umanității

 Numele Srebenica, legat de unicul genocid european de la cel de-al doilea Război Mondial și până azi, rămâne cu o listă sumbră de 8.373 de morți, masacrați în pădurile de la granița estică a țării.

2.250.000
de oameni au fost strămutați din cauza Războiului Bosniac

Urcând câteva străduțe mai la deal, pe lângă clădiri făcute ciur în anii '90, cu găuri astupate ori lăsate drept exponate fără vitrină, o hală întunecată adăpostește 50 de obiecte recuperate din timpul războiului, fiecare cu povestea lui.

Cu poveste, cu un prenume și cu o vârstă.

Copii. Majoritatea născuți la sfârșitul anilor '70, în anii '80 și la începutul anilor '90.

Este muzeul copilăriei în război. Și chiar nu ai cum să-l ratezi. Ți-l indică un logo inspirat. Un băiat și o fetiță țin de ață un balon în formă de grenadă.

"Avem peste 3.000 de exponate. Însă le schimbăm lunar. Câte 50. Ne dăm seama că nimeni n-ar putea parcurge o asemenea cantitate de informații", spun ghizii de la intrare.

Noi am văzut 50 și am selectat 7.

7 dintre exponatele aflate, în această lună, pe strada Logavina, în muzeul fondat chiar în 2017. Alături de descrierile făcute de posesori. Și atât.

 SCRISOAREA

 "Înainte de război trăiam într-un sat pe lângă orașul Foca (n.r. sud-estul Bosniei, aproape de granița cu Muntenegru). Am reușit să fugim în Sarajevo la începutul războiului. Tatăl meu s-a înrolat imediat în armata bosniacă. În iunie 1992 și-a pierdut viața în prima linie. Eu, mama și fratele meu am fost mutați într-un cartier de refugiați, Alipasino Polje. Mama mea a început să scrie această scrisoare către vecinul nostru de la țară. Un obuz a căzut pe casa noastră pe 25 martie 1993. Mama a fost omorâtă pe loc, în timp ce ne pregătea cina. Nu a mai finalizat scrisoarea pe care o aveți în față"
- Aida, născută în 1979, Sarajevo

20170901 111749

ÎNCĂLȚĂRILE CUSUTE

"Această încălțăminte de gimnastică ritmică este unicul lucru care mi-a rămas din timpul războiului. Îmbrăcămintea o împărțeam, însă încălțările, nu. Ni le cosea un antrenor. Lacrimile ni le alinam cu bandaje.
Sub pantofi e o revistă pentru copii în care apare și un articol despre mine. Aveam 11 ani. Am părăsit Sarajevo în 1994 pentru a merge la Campionatele Mondiale de Gimnastică Ritmică din Japonia. O lună și jumătate petrecută departe de casă și revenirea în orașul bombardat a însemnat o dezvoltare rapidă. Mi-am dat seama ce înseamnă lupta pentru supraviețuire.
La întoarcere, am încetat să mai colecționez reviste pentru copii".
- Andrea Baotici, gimnastă, 1983, Sarajevo

20170901 110928

  ZEBRA DIN ȘAH

"Am învățat să joc șah cu acest set pe care-l aveam în apartamentul în care eram refugiați. În timpul războiului mi-a înlocuit toate jucăriile. Din cauză că lipsea calul, jucăria cu zebră îi ținea locul.

Din păcate, n-am învățat regulile decât după terminarea războiului. N-am ajuns niciodată un jucător de top".

- Velid, 1989, Sarajevo

20170901 111314

 PANTOFII ROZ ȘI PANTOFII ALB

 "Încă de când am ajuns la balet visam să port pantofi Pointe. Am primit prima pereche când aveam 10 ani. Toată lumea a primit perechi roz, doar eu albi. Eram destul de geloasă. Într-o zi, profesoara m-a luat deoparte și mi-a explicat ce e cu acești pantofi.

Mi-a spus că erau produși în Sarajevo. Totul, până să înceapă războiul. Toți cei care s-au pregătit în ei au ajuns prim-balerini la Teatrul din Sarajevo. Iar perechea mea e unicat, nu va mai fi produsă niciodată din cauza războiului.

Nu am ajuns prim- balerină, însă pantofii mei au rămas într-un loc special".

 Mela, 1984, Sarajevo

20170901 112120

MĂRUL

"Nu aveam prea multe în timpul războiului. Am primit acest măr pe finalul conflictului. Am fost atât de entuziasmat încât l-am mușcat imediat. Mărul era, însă, din ceară, și fusese la bază o ascuțitoare.

Urmele dinților mei au rămas în măr. Și amintirea copilăriei de război"

Ljiljan, 1984, Zavidovici

20170901 111431

 ȘAPCA ADIDAS

"22 ianuarie 1994 era o zi calmă de sâmbătă. M-am dus afară să mă joc, unii dintre copii erau la săniuș. Am rămas afară chiar dacă tata m-a rugat să urc în apartament.

La scurt timp, două grenade au căzut lângă noi. Am fugit. La intrare a urmat o altă explozie, iar cioburi din geamuri au sărit în toate direcțiile. Eu alergam pe scări către etajul 12 pentru a le zice alor mei că sunt în regulă. Când am ajuns pe la etajul 6, am simțit că amețesc. Ceva îmi curgea pe față. M-am gândit că e transpirație. Când m-am șters am văzut sânge.

Momentul m-a marcat. De fiecare dată când văd sânge, amețesc și nu mai pot respira cum trebuie.

Am simțit, în partea dreaptă a capului, o gaură. M-am panicat, dar tatăl meu m-a găsit și m-a dus la spital. M-au cusut. A doua zi, am aflat că șase prieteni alături de care mă jucam au fost uciși, iar alți cinci răniți.

Gaura din șapca mea Adidas e amintirea a ceea ce s-a întâmplat pe 22 ianuarie 1994".

Goran, 1982, Sarajevo

20170901 111725

GIRAFA

"Bunica mea, pe nume Jovanka, făcea aceste jucării. Eu și sora mea voiam o girafă, însă ea nu știa cum arată una. Așa că i-am descris-o, iar ea a făcut un cadru de sârmă, l-am acoperit cu burete și apoi cu "pielea". I-a făcut, totuși, gâtul prea lung. Se îndoia mereu".

Amra, 1986, Tuzla

20170901 112143

Organizatorii muzeului s-au inspirat dintr-o carte. În 2010, scriitorul Jasminko Halilovici a început să strângă mărturii legate de război. A primit, imediat, 1.000 de reacții din întreaga Bosnie. 

Multe s-au transformat în ceea ce, azi, este Muzeul Copilăriei în Război.

"Un lunetist mi-a omorât fratele. Mi-a omorât, în același timp, și copilăria".

Dzemil, născut în 1983.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
poli_4_ever
poli_4_ever  •  09 Septembrie 2017, 15:17

Astia au fost sarbii. Au incercat sa distruga Croatia, Bosnia si Slovenia pentru simplul fapt ca oamenii aia voiau sa fie independenti si sa scape de comunisti. La noi multa lume crede ca sarbii ne sunt prieteni, dar nu e deloc asa. "Prietenii" nostri sarbi au invadat Banatul imediat dupa primul razboi mondial si au ocupat Timisoara. Practic ne-au injughiat pe la spate, pentru ca in acel moment eram aliati. A trebuit sa intervina trupele franceze ca sa-i scoata afara din Banat, altfel ei ar fi anexat Banatul. Nici in prezent sarbii nu ne suporta, dovada fiind si felul in care se poarta cu minoritatea romaneasca din Serbia. Minoritatea romaneasca nu e nici macar recunoscuta si nu exista nici macar scoli in limba romana. Cei mai asupriti sunt romanii din Valea Timocului, de care sarbii isi bat joc si ii umilesc constant. Culmea e ca multi romani ii simpatizeaza si chiar ii admira pe sarbi, desi ei ne detesta, asa cum isi detesta toti vecinii.

haideusicfr
haideusicfr  •  09 Septembrie 2017, 09:54

Cumplit. Orasul care organiza Olimpiada de iarna in vremuri cand nimeni su gandea la lucruri de acest gen a devenit o cusca a mortii.Lunetisti sarbi ascunsi in blocurile turn din centru au omorat cu sadism femei cu plasele in mana plecate dupa paine.. Sarbii i-au avut pe rusi in spate ,la fel cum acum tembelul acela din Corea de Nord ii are. In oras au fost trupe ONU .Trupe care se ascundeau sub mese nu cumva sa pateasca ceva. ("nu e razboiul nostru nu ne bagam"). Pana cand ...au venit ( aceeasi) americani.Si i-au starpit ca pe potarnichi. N-au intrat de la inceput ,pentru ca de obicei toata "lumea"(cea buna !) e cu gura pe ei. Trupele ONU alcatuite in principal din europeni au fost de tot ***. Noi romanii neaosi le-am dat benzina "fratilor"sarbi. Sa-si omoare vecinii de alta nationalitate.Asta e ,la Srebrenica de ex a fost o unitate militara daneza care s-a fofilat si i-a abandonat pe bosniaci. Binenteles aia erau musulmani. Mai apoi s-au apucat prin redactii fara nume sa faca caricaturi la adresa lui Mahomed. Sarbii au omorat in doua trei zile peste 8 mii de barbati ,copii si batrani. Cum ziceam ,erau musulmani. Teroristi.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează