SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  MAREA BRITANIE

Model cu defecte » Scandal în gimnastica din Marea Britanie: "Federația vrea controlul complet!"

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 15 noiembrie 2017 11:54

Gimnastica din Marea Britanie trece printr-o criză profundă, după ce mai mulți gimnaști de top au refuzat să semneze contractele de performanță cu federația.

Gimnaștii britanici au cucerit 13 medalii la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice. Un total care a depășit obiectivele trasate de UK Sport, agenția care se ocupă de dezvoltarea sportului în această țară. Despre modelul britanic s-a vorbit de mai multe ori când s-a avut în vedere redresarea acestui sport în România, mai ales că la bazele formării lui a contribuit și un român, Adrian Stan.

Luni, The Guardian a dezvăluit că mai mulți gimnaști în frunte cu Max Whitlock, dublu campion mondial, refuză să semneze contractele de performanță cu federația britanică. "E haos complet, încă o dovadă că federația își dorește un control total asupra gimnaștilor. Ei sunt partea cea mai importantă din sport, dar se simt exploatați", a spus o sursă a ziarului britanic. 

"Federația vrea controlul complet"

BBC a vorbit cu Daniel Keatings, retras în ianuarie 2017, care a subliniat că în gimnastica britanică este perpetuată "o cultură a fricii".

"Sunt unul dintre sportivii care nu a putut spune nimic pentru că mă temeam că nu voi fi în echipă și că voi pierde finanțarea. Faptul că acest sport a adus atâtea medalii îi face pe oameni să creadă că totul e perfect în culise, dar nu e deloc așa. Au fost momente în care am fost cu moralul la pământ, probabil chiar în depresie. A fost o ușurare când m-am retras. Mă bucur că foștii mei colegi își apăra drepturile. Federația vrea controlul complet. Sunt gimnaști care evoluează foarte bine și care și-au găsit sponsori, dar federația vrea să pună mână și pe acei bani și să facă în așa fel încât totul să fie făcut prin intermediul lor", a spus Keatings, dublu campion european. 

Pe lângă sportivi, peste 90 de antrenori s-au unit și au conceput o scrisoare în care criticau modul în care a fost condusă în ultimii șapte ani federația de australianca Jane Allen. "Se pare că antrenorii preferați de federația au utilizat metode crude și manipulative pe gimnaști de elită și continuă să lucreze fără vreo sancțiune. E momentul unei schimbări de lider", se arată în scrisoarea antrenorului John Pirrie.

Creștere de 2 milioane de lire

Printr-un comunicat de presă, președintele Jane Allen a spus că prioritatea federației este binele sportivilor și că nu este vorba despre nicio criză, ci doar de o perioadă de consultări în ceea ce privește contractele anuale care stipulează anumite reguli de conduită, suport medical și relații comerciale.

Se mai arată faptul că federația își dorea aceste contracte semnate înainte de CM din octombrie, dar a fost de acord să amâne data pentru că mai mulți sportivi au dorit timp să le aprofundeze. "Vrem să facem națiunea britanică mândră, dar felul în care câștigăm contează. Administrația nu a promovat niciodată o politică de câștig cu orice cost și îmi doresc ca binele sportivilor să iasă în față", a încheiat Jane Allen. 

Rezultatele de la Rio au adus gimnasticii din Marea Britanie o creștere a finanțării. Pentru cei patru ani până la Tokyo 2020 ei vor primi de la UK Sport în plus 2 milioane de lire, ajungându-se astfel la 16,7 milioane de lire, la care se adăugă 8,3 milioane de la Sport England pentru a dezvolta gimnastica la nivel juvenil. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close