SPORTURI  »  ALTELE  »  JO DE IARNĂ 2018

Rezultatul de excepţie de la PyeongChang, locul 7 la sanie, o ambiţionează pe Raluca Strămăturaru: "Vreau încă o Olimpiadă!"

Cu pumnul strâns după concurs FOTO Guliver/GettyImages
Cu pumnul strâns după concurs FOTO Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat joi, 15 februarie 2018 09:00

Raluca Strămăturaru îşi doreşte să-şi continue cariera şi să ajungă şi la Beijing în 2022.

Nu foloseşte cuvinte mari, parcă încă nici nu realizează că a reuşit cea mai mare perdormanţă românească din istoria probei de sanie individual la Jocurile Olimpice, cu acest loc 7 obţinut marţi, la PyeongChang.

Raluca Strămăturaru (32 de ani) e fericită pentru acest rezultat care vine ca o încununare a aproape 20 de ani de muncă: "Mă bucur că am reuşit să fac patru manşe bune, constante, fără probleme. Eu am avut ca obiectiv clasarea între primele 15, dar mi-aş fi dorit să intru în Top 10. Este extraordinar că am încheiat finala pe 7! A fost destul de dificil, gheaţa de pe pistă a fost mai grea decât la antremamentele pe care le-am făcut aici, în octombrie. Dar am mai avut şase manşe de antrenament înaintea competiţiei şi am reuşit să mă acomodez destul de bine".

Emoţii şi mai mari după căderea americancei

Raluca recunoaşte că a avut emoţi mari, mai ales "după ce am văzut accidentarea americancei Emily Sweeney. De obicei, noi nu urmărim ce se întîmplă pe pistă, dar acum, la Olimpiadă, am avut un televizor la vestiare şi am văzut tot. Da, e un sport periculos şi nu mi-a făcut prea bine că am văzut accidentarea ei, dar am reuşit să îmi stăpânesc emoţile. Mă bucur că Emily este bine, că nu a fost nimic grav".

Şi-a rupt mâna la Torino, în 2005

Nici Raluca nu a fost ferită de accidentări în carieră. "La Torino, în 2005, într-o manşă de antrenament, înainte de o etapă de Cupă Mondială, am căzut într-un viraj şi mi-am rupt mâna dreaptă. De fapt, atunci s-au accidentat mai multe sportive, pentru ca în acel viraj era o problemă de construcţie. Au şi închis părtia pentru a a fi remediată problema", îşi aminteşte Raluca.

Prima întâlnire cu sania: "Nu e de mine!"

Fiica mijlocie a familiei Strămăturaru, Raluca a fost prima care s-a apucat de sanie. Avea 13 ani când, la școala unde învăţa, în Buşteni, a venit profesorul Victor Galescu, care căuta copii pentru sporturile de iarnă. Raluca s-a dus pentru că "la şcoală nu se prea făcea sport, iar eu eram plină de energie. Dar când m-am dat prima oară cu sania, nu mi-a plăcut, am zis că nu e de mine. Însă profesorul Galescu a insistat, probabil că a văzut ceva talent la mine. Părinţii m-au încurajat şi ei să merg în continuare la sanie şi aşa, m-am îndrăgostit de acest sport. Îi mulţumesc domnului Galescu, dar şi actualului meu antrenor, Radu Teodor, pentru că au avut încredere în mine şi m-au ajutat enorm în carieră. Datorită lor, a tuturor celor care mi-au fost alături, am ajuns aici".

După ea s-au luat şi surorile, Mirela (35 de ani) şi Violeta (29 de ani). Mirela a făcut sanie de stradă, o probă neolimpică, iar Violeta a făcut ani buni echipă cu Raluca. Cele două au participat la JO Vancouver 2010. Ulterior, după ce a ratat calificarea la Soci, în 2014, sora mai mică a renunţat şi ea la sportul de performanţă.

Prima dragoste, fotbalul

Dacă întâlnirea cu sania nu a fost chiar dragoste la prima vedere s-a întâmplat şi pentru că Raluca avea o mai veche pasiune în copilărie. Recunoaşte că "eram mai băieţoaică şi mi-a plăcut de mică să joc fotbal. Joc şi acum cu băieţii, cu prietenii, când am timp, dar mai ales fotbal în sală. Înainte de Olimpiadă am evitat însă, ca să nu mă accidentez".

E caporal la vânători de munte

Absolventă a Facultăţii de management, Raluca Strămăturaru este legitimată la CSA Steaua şi de un an lucrează la Batalionul 21 Vânători de Munte din Predeal, unde este caporal. Azi, Raluca intră în concurs în proba de ştafetă: "De aceea nici n-am sărbătorit prea mult rezultatul de la individual. Sper să facem un concurs bun şi să reuşim o clasare în primele 10 locuri. De sărbătorit avem timp după aceea".

"Mă bucur că românii au urmărit finala de sanie. Sper ca de acum înainte oamenii să fie mai atraşi de sporturile de iarnă"
Raluca Strămăturaru

"E o performanţă mare, dacă ne gândim câte ţări cu tradiţie în acest sport au încheiat finala după mine. E vorba despre ţări care au cel puţin două piste de antrenament, noi nu avem nici una. Trebuie să ne pregătim în străinătate"
Raluca Strămăturaru

"Să faci sanie e periculos, dar e atât de frumos. Nu pot să descriu în cuvinte senzaţile şi adrenalina pe care le simţi la fiecare coborâre"
Raluca Strămăturaru

"Ce a reuşit Raluca este extraordinar! Un rezultat cu care trebuie să ne mândrim, pentru că nu ştiu când va mai putea fi repetat. Bravo, Raluca!"
Liviu Cepoi, locul 4 la JO Lillehamer '92, în proba de sanie dublu, alături de Ioan Apostol


Raluca, prima din dreapta, alături de surorile ei, Violeta și Mirela

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează