Articol de Costin Ștucan - Publicat joi, 08 martie 2018 09:54
În cartea sa, "Man in the Middle", fostul arbitru englez David Elleray povestește cum, în 1992, FRF, condusă de Sandu, "înmuia" arbitrii.
Răzvan Burleanu a dezvăluit, miercuri, pe blogul său că Mircea Sandu, Ionuț Lupescu și Florin Prunea au achiziționat din banii FRF 10 ceasuri de lux în valoare totală de 40.000 de euro. Sandu a explicat că "aceste ceasuri se oferă cadou președinților de federații, oficialilor de club la diferite aniversări sau ocazii speciale".
Cadourile atât de scumpe sunt, însă, interzise de Codul de Etică FIFA care limitează valoarea suvenirurilor la maximum 200 de euro.
Pe vremea când Mircea Sandu era președintele federației, un celebru arbitru englez a povestit cum oficialii FRF au încercat să-i obțină bunăvoința prin servicii sexuale și cadouri.
Protocolul pentru arbitri se făcea atunci într-o vilă din Snagov, unde Adalbert Kassai - secretarul general FRF - lucrase înainte de 1989.
De însoțirea arbitrilor se ocupa departamentul internațional, condus de Cristian Bivolaru, actualul director general de la Viitorul.
La meciul România - Cehoslovacia 1-1, din preliminariile CM 1994, a fost desemnată o brigadă de arbitri englezi, avându-l pe Joe Worrall la centru. David Elleray era arbitru de rezervă. În 2004, el scria cartea "Man in the Middle" în care descria experienţa din România.
Torţe şi violonişti în pădure
Elleray dezvăluie: "O vizită în România, în 1992, cu Joe Worrall pentru un meci cu Cehoslovacia mi-a deschis ochii în privința lucrurilor la care să mă aștept în cariera mea internațională.
Ţara își revenea după regimul Ceaușescu, iar suferințele orfanilor erau mult mediatizate. Gazdele noastre ne-au dus în afara Bucureștiului pentru cină. Am mers într-un convoi de mașini mult timp, printr-o pădure. În cele din urmă, am ajuns la o casă impunătoare, unde am fost întâmpinați cu torțe și cu mulți violoniști cu alură de țigani".
"12 femei care acopereau toată gama"
Povestea continuă: "După șampanie și caviar, am intrat în casă, unde, așezate pe o canapea lungă, cu o catifea roșu-închis, stăteau 12 femei care acopereau toată gama de interes. Gazdele ne-au explicat: «Sunt cântărețele!». Ei bine, au stat cu noi pe toată durata mesei și toată seara n-au cântat nicio notă!".
Elleray a descris luxul de la masă: "Am fost trataţi cu şi mai mult caviar, somon fume și apoi un cap de porc a apărut înfipt într-o sabie și cu un măr în gură. Vinul curgea în valuri, iar după desert au venit spirtoasele".
"Toaleta" era un iatac de lux
Surpriza a venit mai târziu: "Cele mai mari temeri ale mele s-au confirmat când «toaleta» de la etaj s-a dovedit a fi un dormitor: acest loc era, clar, un iatac de înaltă clasă. I-am sugerat lui Joe să ne scuzăm și să plecăm, dar gazdele ne-au spus că e foarte târziu și că va trebui să petrecem noaptea aici.
Am reușit în cele din urmă să ne smulgem pretinzând că trebuie să ne întâlnim cu delegatul FIFA, dar aveam să primim alte vești proaste: unul dintre asistenți, care băuse un pic cam mult, se împrietenise cu una dintre «cântărețe» și îi dăduse numărul camerei de hotel. Întorși la hotel, ne-am strâns toți în camera lui până a apărut femeia. Am expediat-o repede din cameră și cu asta am neutralizat o potențială «capcană sexuală»".
Alte cadouri
În dimineaţa jocului, arbitrii au fost duşi la cumpărături: "Într-un magazin de stat, care strălucea precum Harrods, directorul ne-a făcut cadou genți pline cu figurine de cristal reprezentând animale, cu obiecte de olărit și cu pahare".
După meci, englezii au fost duşi la un club de noapte "care și-ar fi găsit ușor loc la Paris, Londra sau New York. Aici am fost îndopați cu și mai mult caviar și cu multă șampanie. La aeroport, ne-am întâlnit cu voluntarii britanici care lucrau în orfelinatele din România și mi s-a părut aproape obscen: toți banii care fuseseră cheltuiți cu noi puteau ține în viață mai multe orfelinate timp de luni întregi".
"Dacă erai lipsit de compasiune, puteai să spui că banii erau destinați să ne «înmoaie» pentru a ajuta echipa gazdă. Dacă erai plin de compasiune, ai fi putut spune că oamenii nu voiau decât să fie ospitalieri" David Elleray, în cartea sa, "Man în the Middle"
Ceasurile scumpe, folosite ca mită
De-a lungul anilor, federații din toată lumea și cluburi celebre au câștigat bunăvoința "fluierașilor" cu ajutorul unor ceasuri scumpe.
1970
O investigație a ziarului britanic Sunday Times scoate la iveală modul în care impresarul maghiar Dezso Solti mituia arbitrii europeni în numele cluburilor Inter Milano și Juventus, oferindu-le ceasuri Rolex, haine de blană, parfumuri, stilouri scumpe și bani.
1997
Președintele lui Porto, Jorge Pinto da Costa, e acuzat că a mituit arbitrii într-un scandal uriaș. Arbitrii primeau servicii sexuale, cadouri scumpe printre care ceasuri și bani.
2000
AS Roma admite că a făcut cadouri scumpe unor arbitri. E vorba despre două ceasuri Rolex de aur, plus alte 35 de bucăți prea scumpe pentru a fi suveniruri.
2010
Poliția descoperă la domiciliul fostului președinte al Federației chineze de fotbal, Nan Yong, ceasuri scumpe, aur și diamante. Fostul șef recunoaște că obiectele erau primite de la cluburi și de la arbitri.
2011
Într-un raport al Centrului de Studii Anti-Fraudă din cadrul Universității din Portsmouth, la capitolul "meciuri trucate" se scrie: "Cumpărarea de ceasuri scumpe, vacanțe și asigurarea unor companii feminine au fost utilizate în numeroase cazuri în fotbal pentru a influența arbitrii".
2014
O anchetă internă FIFA scoate la iveală faptul că Federația braziliană a lăsat ceasuri scumpe Parmigiani, cu valoare de zeci de mii de euro fiecare, în camera fiecărui membru al Comitetului Executiv FIFA prezent la Rio de Janeiro. De asemenea, oficialii FIFA care nu s-au aflat în Brazilia au primit la biroul din Elveția ceasuri Hublot.
2017
6 ceasuri scumpe care urmau să le fie oferite drept premiu câștigătorilor trofeelor FIFA de la finalul anului au dispărut pe drumul dintre sediul FIFA și studiourile TV unde se ținea ceremonia.
Reacția lui Cristian Bivolaru
Șampanie, cap de porc în sabie și ”cântărețe”Dezvăluiri incredibile despre cum trata Mircea Sandu arbitrii înainte de meciurile naționalei: "Am neutralizat o potențială «capcană sexuală»" Petrecere cu șampanie, caviar, cap de porc înfipt într-o sabie şi femei ----->>>> http://bit.ly/2I9oVwe
Posted by Gazeta Sporturilor on 8 Martie 2018
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro