Articol de Răzvan Luţac - Publicat luni, 12 martie 2018 13:58
Șahtior Donețk, campioană en-titre a Ucrainei și deținătoare a 10 titluri de campioană, va deschide o academie de fotbal la Cernăuți, care se va ocupa de creșterea copiilor din zona Bucovinei
Informația circula de ceva vreme lângă România, însă zvonurile sunt aproape de a se concretiza după ce, zilele trecute, mai mulți oficiali ai "minerilor" au vizitat facilitățile sportive din oraș, iar autocarul clubului a fost fotografiat în Cernăuți.
Din sursele Gazetei, există mai multe posibilități ale colaborării, după cum urmează:
- Șahtior să deschidă o academie de fotbal la Cernăuți, cea mai sigură variantă, iar clubul să facă mai multe acțiuni de selecție la granița cu România;
- Echipa din oraș, Bucovina Cernăuți, în prezent pe locul 7 în prima serie a ligii a treia ucrainene, să funcționeze fie ca echipă secundă a Șahtiorului, fie să primească mai mulți jucători tineri sub formă de împrumut, iar cele mai bune produse ale clubului să fie redirecționate către "mineri".
NU MAI PUȚIN DE 115.000 DE ROMÂNI
Soluția ar putea fi excelentă și pentru juniorii din zona Bucovinei românești ori a nordului Moldovei, deoarece, într-o fază secundă, Șahtior ar aduce copii și din aceste zone la academia ce urmează să fie fondată la Cernăuți.
Cu toate acestea, un număr mare de români trăiesc și în partea ucraineană a Bucovinei.
115.000de români trăiesc în oblastul Cernăuți, reprezentând peste 12% din populația județului
De-a lungul timpului, la echipa națională, care a jucat primul meci pe teren propriu chiar la Cernăuți (1-1 cu Polonia, 3 septembrie 1922), au evoluat mai mulți jucători născuți între Nistru, Prut și Carpați.
Cel mai cunoscut este Fredi Fieraru, născut Alfred Eissenbeiser (1908-1991). Acesta a participat la CM din 1930, iar în 1932 s-a transferat la Venus București. A câștigat trei titluri de campion și, mai mult, a participat la JO de iarnă (1936) în proba de patinaj artistic!