INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  CM DIN RUSIA

Corespondență din Rusia » Reportaj de la o clădire impresionantă: Gazprom City controlează fotbalul mondial dintre nori!

Alexei Miller (dreapta), directorul general al Gazprom, pare că se înțelege mai mult decât bine cu Gianni Infantino, președintele FIFA +2   FOTO
Alexei Miller (dreapta), directorul general al Gazprom, pare că se înțelege mai mult decât bine cu Gianni Infantino, președintele FIFA

Articol de - Publicat joi, 14 iunie 2018 09:00

La St. Petersburg, din cel mai înalt turn al Europei, 462 m, Lahta Center, gigantul energetic care influențează politica globală leagă fotbalul de Rusia: e principalul partener comercial FIFA și UEFA.

  • Theodor Jumătate, jurnalist cu 23 de ani de experiență în presa de sport și șef al departamentului Fotbal Internațional la Gazeta Sporturilor, transmite zilnic pentru cititorii GSP corespondențe din Rusia pe durata Campionatului Mondial

Oriunde ai fi în Sankt Petersburg, îl vezi. E prea înalt ca să-ți scape. Lahta Center (numit inițial Gazprom City) străpunge cerul cu vârful său ascuțit, la 462 de metri deasupra nivelului mării. E clădirea cea mai înaltă a Rusiei și a Europei. Un turn ridicat în șase ani pe malul Golfului Finlandei, în nord-vestul Veneției Nordului.
De lângă Krestovski, stadionul OZN, această rachetă ce pare să decoleze spre stele te impresionează. Te rupe de realitate. Dintr-o dată, nu mai ești în 2018, ci teleportat în viitor. 2028, 2038...

"E mai înalt cu peste 150 de metri decât The Shard"

Când îl descoperă, foarte aproape, un fan englez exclamă: "Wow!". Ian e londonez, fan Arsenal, va fi la Volgograd pentru primul meci al naționalei sale la Mondial, pe 18 iunie, contra Tunisiei, dar e întâia oară în Rusia și nu voia să rateze capitala sa culturală. Lahta Center îl șochează: "E mai înalt cu peste 150 de metri decât The Shard. Și «ciobul» nostru pare foarte înalt. Însă aici, construcția parcă nu se mai termină".

De sus, dintre nori, din turnul Lahta se va conduce lumea. E prea mult "se va conduce lumea"? Posibil. Atunci se influnțează întreaga politică globală. Pentru că, foarte curând, aici se va muta sediul social Gazprom. Și Gazprom, gigantul energetic controlat de stat cu 50% plus o acțiune, decide totul în Rusia.

"Cea mai bună armă geopolitică"

Un prieten, jurnalist la un ziar moscovit, mă lămurește asupra puterii colosului: "Odată, Vladimir Putin spunea că «Gazprom e coloana vertebrală a economiei noastre, o comoară națională», pe care o folosește întotdeauna în relațiile geopolitice. E cea mai bună armă a sa. Doar e primul producător și exportator mondial de gaze naturale".

Fostul minister sovietic al Industriei Gazului, transformat în 1993 în societate pe acțiuni sub numele de Gazprom, produce acum anual peste 500 de miliarde de metri cub de gaz și a oferit Uniunii Europene și Turciei în 2017 nu mai puțin de 193,9 miliarde de metri cub de gaz prin Nord Stream, conducta ce leagă Rusia de Germania traversând Marea Baltică. Având încă două conducte, Nord Stream 2 și TurkStream, gigantul rus stăpânește relația cu Occidentul, chiar dacă acest tip de legătură nu e pe placul Occidentului.

Fostul cancelar german se ocupă de Nord Stream

"În 2025, Europa va avea nevoie în plus de 50 de miliarde de metri cub de gaz, iar în 2035 de 75 de miliarde", a anunțat Aleksandr Medvedev, adjunctul directorului executiv Gazprom, într-o conferință de presă organizată la Viena. "Cred că aceste cifre sunt suficient de atrăgătoare pentru acționarii și investitorii industriei Gazului".

Cine este cel care se ocupă de Nord Stream? Gerhard Schroeder, fostul cancelar german. Pentru că Germania e principalul aliat al Rusiei în acest proiect.

Împreună cu prietenul din Primărie

Din umbră, Putin dirijează cu mână de fier Gazprom. A preluat controlul în 2000, când a devenit prima oară președintele Rusiei, înlocuindu-l la conducerea companiei pe Viktor Cernomîrdin, fost prim-ministru și fondatorul Gazprom.

Director general e și acum Alexei Miller, cu care Putin s-a împrietenit în anii '90, în timp ce lucrau amândoi la primăria din Sankt Petersburg.

Împreună, au decis să cucerească și mai multe piețe, și mai multe noduri importante. Monopolul gazului era doar lansatorul. Au urmat investiții masive în petrol, bănci, mass-media și sport.

Atacă pe toate fronturile fotbalului

"Sportul era perfect pentru imagine", crede același jurnalist rus. Fotbalul, esențial. În scurt timp, a scurtcircuitat orice concurență. Este sponsor principal al FIFA și cel mai solid partener comercial al UEFA, sprijinind mai ales Liga Campionilor. Și, dacă la nivel înalt, a creat deja o rețea în care a înlănțuit fotbalul, acum cu tot cu Mondialul său, acaparează acest sport și cumpărând sau influențând cluburi din toate zonele Europei, de la Est la Vest.

  • Primul a fost Chelsea. Patron e Roman Abramovici (unul dintre oligarhii creați de Putin), din 2004. Dar, după cea mai mare afacere realizată pe teritoriul rus, Gazprom achiziționând în septembrie 2005 compania petrolieră Sibneft de la Abramovici, cu 13,1 miliarde de dolari, uriașul energetic are o mare putere și pe Stamford Bridge;
  • Al doilea a fost Zenit, la Sankt Petersburg, în decembrie 2005, unde este proprietar și sponsor;
  • Al treilea, Schalke. Din 2007, e sponsorul numărul 1, albaștrii fiind azi printre cele mai bogate 20 de grupări continentale;
  • Al patrulea, Steaua Roșie Belgrad. Pentru că Rusia are mari interese în Serbia.
    În ultimii ani, fotbalul e ghidat și de Gazprom. În curând, din noul sediu Lahta Center. De la 462 de metri. Dintre nori. 

2.000.000.000$
a costat Lahta, viitorul sediu al companiei Gazprom

87
de etaje are Lahta Center, cea mai înaltă clădire din Rusia și din Europa

450.000
de angajați are Gazprom, gigantul energetic rus

104.000.000.000$
au fost veniturile Gazprom în 2017

11.000.000.000$
 a fost profitul net al Gazprom în 2017

158.000 km
de conducte are compania rusă în Europa

TOP 10 ZGÂRIE-NORI EUROPA

Nume / Oraș (țară) / Înălțime

  1. Lahta Center Sankt Petersburg (Rusia) 462,7 m
  2. Vostok Tower Moscova (Rusia) 360,5 m
  3. OKO Tower Moscova (Rusia) 351,8 m
  4. Mercury City Moscova (Rusia) 338,8 m
  5. The Shard Londra (Anglia) 309,7 m
  6. Eurasia Tower Moscova (Rusia) 308,9 n
  7. Moscow Tower Moscova (Rusia) 301,6 m
  8. Skyland Istanbul (Turcia) 293,1 m
  9. Metropol Istanbul (Turcia) 282 m
  10. Emaar Istanbul (Turcia) 280 m

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”
Stiri extrasport
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”
Mesaj politic împotriva statului Kosovo la FCSB - Olympiakos: „Nu vă predați”
Europa League
Mesaj politic împotriva statului Kosovo la FCSB - Olympiakos: „Nu vă predați”
Naționala lui Buceschi, prestație onorantă în primul meci de la Euro 2024 » S-a ținut tare cu Ungaria! + moment marcant la interviuri
Handbal
Naționala lui Buceschi, prestație onorantă în primul meci de la Euro 2024 » S-a ținut tare cu Ungaria! + moment marcant la interviuri

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează