Articol de Andrei Crăiţoiu, Răzvan Luţac - Publicat joi, 02 august 2018 17:38
Cornel Dinu a împlinit astăzi 70 de ani, iar Gazeta Sporturilor i-a dedicat o ediție specială de 18 pagini "Procurorului". Gazeta Sporturilor a refăcut firul unei aventuri de excepție: generația lui Dinu și Lucescu a fost pedepsită, în 1972, cu două săptămâni de cazarmă.
"Am lăsat, cu autobuzele încolonate, Măgura Codlei pe stânga și am luat-o pe o șosea de țară, prin câmp de cartofi de vară, spre o țintă încă necunoscută nouă. Pe dreapta începea o pădure, imediat în stânga se profila un gard lung din plăci de beton, peste care se iveau câteva corpuri de blocuri cu două etaje".
Mitralieră «Kalașnikov» și pistol «TT»
Cornel Dinu descrie aprins sosirea la baza MAI din Dumbrăvița în romanul autobiografic. Sunt 46 de ani de-atunci. În ianuarie 1972, "Procurorul", Lucescu, Dumitrache, Deleanu și Sătmăreanu II erau "exilați" pentru rezultatele proaste din tur. Doar locul 4! "Vă veți pregăti pentru a fi atestați ca militari instruiți ai Ministerului de Interne", suna scrisoarea care îi trimitea la 200 de kilometri de Capitală.
Dinu povestește experiența de la Dumbrăvița: "Abia semitreziți de sărbători, într-o luni, cam toți sportivii clubului cu tehnicieni și cadre medicale cu tot, civili și militari de-a valma, în câteva autobuze și... via Dumbrăvița. Generalul Mihuleac ne anunță programul: «Deșteptarea la ora șase!». Nici de glumă nu era bună, veneam după o vacanță în care la ora rostită abia ne culcam.
A doua zi, cum fusesem anunțați, a-nceput panarama. La început, ușor atrași. Haine militare de front, cu gradele pe umăr, de iarnă, prindeau bine la frigul uscat de acolo. Am luat și arme din rasteluri: pistol mitralieră «Kalașnikov», pistol «TT». Desigur, fără cartușe. La câtă băutură mocnea în noi, gloanțe ne mai trebuia. La o aplicație pe câmp, lui Radu Nunweiller i s-a făcut rău. Alb la față, respira cu gâfâieli. A aruncat harnașamentul. «Să-i ia dracul cu azimutul lor, eu nu-l mai caut!»".
"Am repetat un penalty de trei ori ca să dăm și noi gol!"
Și acum, în micuțul sat de lângă Brașov, localnicii își amintesc meciul de poveste de atunci, între echipa locală și cea a "pedepsiților", care s-a terminat 1-10, sau 1-6 în opinia altora. "I-am pus pe băieţi în trei semicercuri în jurul careului. Bubuiam tot! Eu jucam libero, la un metru şaizeci! Și îl ţineam pe Dumitrache. Nu a mișcat în faţa mea", povestește nea Gică Păzitor, unul dintre cei care au fost pe teren la cel mai celebru meci din istoria satului.
Primarul actual, Popa Zachiu, aflat printre spectatorii amicalului de lux, își amintește perfect golul gazdelor: "Meciul a ţinut până în minutul 104. A făcut unul de la ei henţ în careu şi s-a dat penalty. Dar nu s-a terminat aici. Am repetat penalty-ul de trei ori, până a intrat mingea în poartă!".
7a fost locul pe care a încheiat Dinamo campionatul 1971-'72, după "cantonamentul" de la Dumbrăviţa
Citește aici:
- Interviu-eveniment de șase pagini cu Cornel Dinu la 70 de ani: INTERVIU-EVENIMENT cu Cornel Dinu la 70 de ani: "M-au drogat ca să nu ajung în Ghencea! Tata a ales Dinamo, nu Steaua"
- INTERVIU-EVENIMENT cu Cornel Dinu la 70 de ani: "M-au drogat ca să nu ajung în Ghencea! Tata a ales Dinamo, nu Steaua"
- 70 de ani și povești neștiute » 5 amintiri amuzante din tinerețea lui "Mister"
- 10 repere memorabile pentru "Mister" de România » Singurul meci în care a fost rezervă, golul anulat din derby și "dubla" cu Inter
- De ziua lui, Cornel Dinu îl desființează pe Emeric Ienei: "Un antrenor modest. Nu știa jucătorii, nu știa nimic" » Episod uluitor de la meciul cu Argentina de la CM '90
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul