Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit - Publicat joi, 30 august 2018 09:00
Cu 9 zile înaintea debutului în Liga Națiunilor, criteriu de calificare la Euro 2020, selecționerul Cosmin Contra vorbește despre situația la zi a echipei naționale și anunță planurile ”tricolorilor” pentru campania din această toamnă .
Cosmin, înainte să intrăm în temele despre echipa națională, spune-ne cum te-ai relaxat în vacanță?
A fost un concediu activ. Am mers prin Olanda, la meciurile Stelei, în Polonia, în Spania, la antrenamentele unor echipe. Am petrecut doar șapte zile cu familia la mare, la plajă. M-am întâlnit și cu Setien, antrenorul lui Betis, am făcut o vizită și la Atletico Madrid. Casa mea e lipită de baza lor de pregătire și-mi face plăcere să-i văd cum lucrează.
Hai s-o luăm punctual cu problemele de la reprezentativă! Grozav n-are echipă, îl chemi pentru "dubla" cu Muntenegru și Serbia?
Nu se pune problema. La lot vin doar cei care au dat randament la națională, dar joacă și la club. El e în tratative cu câteva formații, dar nu s-a concretizat nimic. Atâta vreme cât nu a efectuat o pregătire centralizată și nu are meciuri în picioare, n-are cum să fie convocat.
Florin Andone?
S-a operat de pubalgie imediat ce s-a transferat în Anglia. S-a recuperat, dar s-a ales cu o mică ruptură la începutul pregătirilor. S-a refăcut din nou, dar a recidivat accidentarea la un antrenament mai intens. Era imposibil să contăm pe el la primele partide din Liga Națiunilor.
Cristi Ganea a prins un transfer entuziasmant la Bilbao, dar viitorul nu arată strălucit pentru el acolo.
Din păcate, a ajuns la Bilbao înainte ca Berizzo să fie instalat pe banca tehnică. Fusese adus să se lupte pentru titularizare cu Balenziaga, dar, după sosirea noului antrenor, acesta l-a cerut pe Yuri Berchiche de la PSG. S-au plătit mulți bani și probabil că șansele lui Ganea au scăzut pe postul de fundaș stânga. Dar din ce am discutat cu Berizzo, se gândește să-l folosească pe Ganea pe o poziție mai avansată. Oricum, Cristi era suspendat cu Muntenegru.
"Budescu va avea un singur meci oficial în picioare"
Presa italiană a insistat cu ideea că Ancelotti vrea să scape de Chiricheș la Napoli, deși Vlad și-a prelungit recent contractul.
Am discutat cu Ancelotti, care mi-a zis că se bazează pe Chiricheș. El a avut o ofertă importantă de la Sampdoria, dar Carlo n-a fost de acord să plece. Chiricheș vine după operația la umăr, a prins doar ultimele două meciuri de pregătire și atunci e normal să fie puțin în urmă cu ritmul de joc.
Ești convins că nivelul lui Budescu în Arabia îl mai recomandă pentru echipa națională?
Vom vedea. El va avea un singur meci oficial, chiar pe 31 august, înainte de data convocării. Am trimis convocări de principiu la majoritatea jucătorilor din străinătate, după care vom lua deciziile finale cele mai potrivite.
Răzvan Marin a vorbit în presa belgiană despre faptul că i s-a schimbat postul, evoluează undeva mai în dreapta. Ai discutat cu el?
Joacă inter dreapta într-un sistem 4-3-3, dar a mai evoluat la fel și la Viitorul. Nu e un post pe care nu-l cunoaște. A făcut un meci mai slab la returul cu Ajax din preliminariile Ligii, ca toată echipa, dar se numărase printre cei mai buni în tur. Nu cred însă că Răzvan e folosit acum pe un post pe care nu dă randament.
"Tinerii trebuie să urmeze pașii corecți spre prima echipă"
Te-a surprins trecerea lui Cicâldău la Craiova?
Da. Uite, Cicâldău joacă pe un post complet nou. În sistemul lui Mangia, e un număr 9 fals, poziție pe care nu cred că se simte prea bine. Nu-l avantajează, chiar dacă se înțelege bine cu Mitriță și are capacitate să ajungă la finalizare. Când au schimbat în 4-2-3-1 și a redevenit mijlocaș central, evoluțiile lui au crescut.
Ai punctat recent că, dintre tineri, îți plac în special Drăguș și Moruțan. Sunt pregătiți să facă pasul spre echipa mare?
Să nu uităm esența, pe care o descoperim când jucăm cu echipe din Europa: e o diferență de intensitate și de forță! Priviți exemplul Craiovei cu Leipzig! Oltenii au jucat bine, au avut șansa lor, dar mi s-a părut că nemții au etalat tot timpul o superioritate clară din punct de vedere fizic, tehnic, tactic. Deși Craiova putea reintra în cărțile calificării, ați văzut ce spunea și antrenorul lui Leipzig, că n-a fost neliniștit niciun moment. De-aia și-au și permis să vină cu doar 14 jucători de câmp la retur. Asta e diferența în momentul de față și trebuie să avem grijă de tineri, pentru că altfel, în loc să le dăm încredere, să facă pasul spre naționala mare la momentul potrivit, riscăm să-i facem să eșueze.
Răspunsul pare unul rezervat în privința puștilor!
Acești jucători de perspectivă trebuie să urmeze pașii corecți. Nu știu dacă ei sunt prea cruzi pentru echipa mare. Asta voi vedea la momentul convocării lor. Dar când chemi un tânăr la prima reprezentativă, e clar că-și dorește să facă foarte multe, iar dacă debutul nu e bun, poate să fie greu pentru el în continuare. De-asta trebuie să avem grijă!
"Naționala nu e încă la nivelul pe care mi-l doresc"
Ai deja în minte echipa de start pentru meciul cu Muntenegru?
Nu, fiindcă în fiecare etapă se poate întâmpla câte ceva. Iar pentru mine e o problemă dacă apar necazuri la jucătorii importanți. Nu avem foarte multe soluții de înlocuire.
La începutul mandatului, spuneai că vrei atitudine și un atac îmbunătățit, fiindcă erai mulțumit de defensivă. Am încasat însă 8 goluri în cele 6 partide cu Contra pe bancă. E drept, trei cu Olanda! Continui să crezi că suntem OK pe faza de apărare?
În preliminariile Euro 2016, ne-au lipsit golurile, am jucat cu emoții calificarea în Feroe, iar la turneul final am avut greutăți în ofensivă pentru a încerca să trecem de grupe. În următoarele calificări, pentru Mondial, ne-am confruntat cu aceleași chestiuni. E clar că trebuia să îmbunătățim în primul rând faza de atac. Să ne creăm ocazii, să marcăm mai des. Și cred că, până acum, de când am preluat echipa, naționala și-a făcut treaba în ofensivă. Pe defensivă însă au existat probleme, în special la fazele fixe, din relaxare sau greșeli copilărești. Dar, per total, suntem o formație mai echilibrată decât în urmă cu un an.
La ce capitole mai trebuie să crească naționala în mod special?
Tranziția negativă, jocul pe mingea a doua, fazele fixe. Sunt lucruri pe care le exersăm, le făceam și eu când veneam la lot, dar sunt aspecte problematice de mult timp la echipa națională. Trebuie să le corectăm.
Pare destul de muncă, nu?
E clar că echipa nu e încă la nivelul pe care mi-l doresc. Mi-ar plăcea să am mai mult timp la națională să putem lucra la anumite aspecte ale jocului. Din păcate, perioada e redusă și trebuie să folosesc zilele avute la dispoziție cât mai bine pentru a aduce naționala să se exprime în felul în care vreau eu. Nu e deloc ușoară munca de selecționer, mi-ar plăcea să fiu zilnic pe teren și încă mai am pornirile unui antrenor de club, obișnuit să lucreze zi de zi cu grupul.
"Stăm mai bine cu situația jucătorilor la cluburi"
Ce știți despre muntenegreni? Vom întâlni o echipă schimbată față de campania trecută?
Deloc! E aceeași formație, puternică fizic, au pe benzi oameni rapizi, care intră mult în interior, iar fundașii laterali urcă des la învăluiri. Apoi, e Jovetici, care se mișcă eficient în spatele lui Beciraj, un atacant masiv, periculos, cu rol de pivot. Au doi mijlocași centrali mai defensivi, dar și un stoper, Savici, aflat într-o formă bună. E liderul echipei, l-ați văzut și în Supercupa Europei! Prin urmare, vom da peste un adversar puternic, în fața căruia avem însă șanse importante dacă păstrăm nivelul de la ultimele meciuri de pregătire.
Preliminariile precedente le-am început tot cu Muntenegru, 1-1 la Cluj, debutul lui Daum pe banca "tricolorilor". Eram pe locul 24 în ierarhia FIFA, dezastrul neamțului ne-a dus până pe 42, acum ai readus echipa pe poziția 28. Pui preț pe aceste clasamente?
Nu foarte mult. Mă interesează să câștigăm partidele oficiale și să ne calificăm. Aducând puncte, crești implicit și în clasamentul FIFA. E important să revenim în primele 15 echipe din lume, poziție în care am mai fost cu nea Piți. Asta mi-aș dori! Dar avem nevoie de continuitate în rezultate și exprimare pentru a merge la Euro.
Față de momentul la care ai preluat echipa, cum stăm raportat la situația internaționalilor la cluburile de proveniență?
Mai bine, per total. Singura problemă de moment e cea a lui Grozav, care nu și-a găsit încă echipă. În schimb, s-a rezolvat, de exemplu, problema lui Chipciu, care nu juca la Anderlecht, iar acum e titular la Sparta Praga. Evoluează foarte bine pe un post pe care a mai fost și la Bruxelles, într-un sistem cu trei fundași centrali. Am discutat cu el, și-a recâștigat încrederea și forma sportivă, ceea ce e important când un jucător vine la națională. E mult mai ușor și pentru mine să-l motivez, să lucrăm împreună.
"Poate am greșit uneori echipa de start"
La aproape un an de la preluarea naționalei, Contra e sincer când vorbește inclusiv despre propriile erori de la începutul de mandat: "Nu cred că am comis vreo mare greșeală. Dar au existat poate erori la alegerea echipei de start ori în ceea ce-i privește pe cei de pe bancă sau trimiși în tribună. Am încercat însă să văd cât mai mulți jucători, să-mi fac o idee despre nivelul lor, să ajut naționala".
"Gnohere e un jucător care a confirmat în România. Are statistici extraordinare la capitolul golurilor marcate. Dacă va continua la fel, ne gândim serios ce ar însemna să-l naturalizăm. Îl evaluăm, să vedem dacă ne poate ajuta mai mult decât cei care sunt acum în circuit pe postul lui.
Lobonț rămâne în staff-ul naționalei. Deocamdată, e la cursurile pentru licența B și va putea deveni antrenor cu portarii după ce le va termina. Va fi însă în continuare alături de noi pentru a ne ajuta.
Nu mai vreau să vorbim despre episodul cu Gică Hagi. Am discutat, i-am spus ce gândesc, el și-a exprimat punctul de vedere. E un subiect care nu-și mai are rostul" Cosmin Contra
Programul "tricolorilor" în Liga Națiunilor, Divizia C
- 7 septembrie: România - Muntenegru (Ploiești, 21:45)
- 10 septembrie: Serbia - România (Belgrad, 21:45)
- 11 octombrie: Lituania - România (Vilnius, 21:45)
- 14 octombrie: România - Serbia (București, 16:00)
- 17 noiembrie: România - Lituania (Ploiești, 21:45)
- 20 noiembrie: Muntenegru - România (Podgorica, 21:45)
”Îl voi numi pe Stanciu între cei patru căpitani”
Contra oferă detalii despre felul în care a reorganizat activitatea la lotul național și dezvăluie că-l va avansa pe mijlocașul Spartei Praga între șefii reprezentativei, responsabil inclusiv cu negocierea primelor pentru calificarea la Euro.
La patru zile după meciul cu Muntenegru, ne așteaptă o deplasare teribilă la Belgrad, de care ne leagă un dezastruos 0-5 cu Serbia în mandatul lui Răzvan Lucescu. Va conta apăsarea acelui precedent?
Depinde cum vom începe cu Muntenegru. Dacă o facem bine, vom merge cu alt moral la Belgrad. Mă preocupă și mă îngrijorează ambii adversari. Să nu uităm că în lotul sârbilor sunt un Milinkovici-Savici, cotat la 110 milioane de euro, un Martici, pe care s-au plătit 40 de milioane, un Kolarov, a cărui carieră o știe toată lumea, plus un Tadici, trecut de la Southampton la Ajax pe 16 milioane de euro. Iar pe Mitrovici s-au dat aproape 30 de milioane. Sunt jucători care evoluează la echipe extraordinare, la un nivel înalt. Asta-i face să aibă altă încredere. Din păcate, noi nu prea suntem în această postură!
Ce le poți transmite jucătorilor înaintea unei grupe în care pornim nu cu șansa a doua, ci cu a treia?
Le voi spune că în fotbal se poate întâmpla orice. Am văzut de curând traseul luxemburghezilor de la Dudelange în Europa League, de exemplu. Nu mai e ușor să câștigi împotriva niciunui adversar. Dacă vom ști să profităm de punctele slabe ale sârbilor, putem învinge la Belgrad!
"Am dat amenzi pentru mici întârzieri"
Ai propus un nou Regulament de Ordine Interioară odată cu startul într-o nouă competiție?
Există unul, iar eu n-am făcut decât să mai adaug câte ceva la cel vechi. Le-am comunicat anumite reguli jucătorilor, ei le știu foarte bine și trebuie să respecte cerințele atunci când vin la echipa națională.
Ai dat vreo amendă pentru întârzieri, de exemplu?
Da. Căpitanii strâng banii și-i vom folosi pentru o acțiune împreună cu lotul sau, dacă jucătorii vor decide, să facem o donație când se va strânge o sumă mai mare. Au fost doar mici întârzieri la masă sau la vreo ședință. Un minut, două. Amenzile nu sunt foarte mari.
Funcționează și regula de a nu folosi telefonul la masă sau în autocar?
Acum, e cam greu să-i verifici. Toată lumea ascultă muzică în căști, de pe telefon. E greu să-i obligi pe jucători să renunțe la asta dacă s-au obișnuit așa.
"Am simplificat meniul lotului"
Pe la toate echipele la care ai lucrat, te-a interesat mult și partea de nutriție. Ai intervenit și pe acest segment?
Am schimbat anumite lucruri, fiindcă nu-mi plăcea meniul dinainte. L-am simplificat un pic. Mi-am dorit și un alt medic, l-am preferat pe Claudiu Stamatescu, cu care am lucrat la Petrolul. Este un profesionist desăvârșit. Știe foarte bine ce și cum îmi doresc, așa că mi-e mult mai ușor să se ocupe el de toate aceste detalii.
O schemă de premiere ați stabilit?
Nu e problema mea. Am participat la acest tip de discuții când eram căpitanul naționalei. Asta e o temă care se reglează între președintele federației și cei patru căpitani. Ei stabilesc modul de premiere pentru Euro.
Care sunt cei patru căpitani la zi ai naționalei?
Chiricheș, Săpunaru, Pintilii și-mi doresc să aduc un jucător dintre cei mai tineri, pe Stanciu.
Chiricheș rămâne prima opțiune pentru banderolă?
Da. Sunt mulțumit de modul lui de a ajuta echipa din postura de căpitan. N-am niciun motiv să-l schimb.
"Chivu vrea să vadă dacă-i place să fie antrenor"
Ai discutat cu Chivu după ce a fost numit la U14, la Inter?
L-am felicitat imediat după ce am aflat știrea. E bine că începe de la această vârstă, chiar dacă i s-au propus și alte funcții la Inter, precum secund la Primavera. Și-a dorit însă să aibă o echipă, să ia el deciziile, să vadă dacă-i place meseria. I-am urat succes și i-am transmis că mă poate suna oricând dacă are nevoie de o sugestie sau un sfat, deși nu sunt în postura lui Mircea Lucescu sau Olăroiu, care au acumulat o experiență mult mai bogată.
Apropo de Italia. Te-a surprins felul în care o singură mutare, Ronaldo la Juve, a pus în mișcare întreaga Serie A, devenită iar foarte atractivă?
Într-adevăr, echipele își permit mai mult, s-a schimbat și sistemul de impozitare în Italia, televiziunile plătesc sume mai mari, iar cluburile au început să pompeze din nou bani pentru ca Serie A să redevină ce a fost în trecut.
Milanul, casa ta din campionatul italian, a mutat în primul rând cu Leonardo și Maldini în staff-ul administrativ. Cum ți se par schimbările de acolo?
Americanii care au cumpărat clubul vin cu o altă gândire. Știu ce înseamnă Milan. Decizia cu Leonardo a fost bine primită, fiindcă el a lucrat OK acolo ca director sportiv și în mandatul său precedent, dar cea mai inspirată hotărâre a fost cea cu cooptarea lui Maldini. Sunt două nume legendare pentru club, care simt perfect ce trebuie la Milan. Va redeveni o forță, fiindcă au apărut și banii.
"Mutu îmi trimite imagini cu antrenamentele din Arabia"
Contra comentează și aventura lui Mutu în Arabia Saudită: "A ales să lucreze cu tinerii. Îi va prii această experiență. E mulțumit că are o echipă cu jucători care-l ascultă, își doresc să crească și să ajungă în Europa. Am înțeles că Reghe l-a propus la tineret, fiindcă a avut nevoie de un român cu care să colaboreze pentru creșterea tinerilor și să-i promoveze spre prima echipă, ceea ce-și dorește clubul. Adi e foarte dedicat muncii de acolo, chiar îmi trimite poze cu antrenamente, cadre video cu ce lucrează la pregătiri".
"Dau totul ca antrenor, am încredere în mine, în ceea ce le transmit jucătorilor. Dacă vor avea aceeași atitudine ca la ultimele meciuri amicale, ne putem bate de la egal la egal cu orice adversar" Cosmin Contra
390 de mii de euroeste salariul lui Contra la echipa națională, cu care are contract până în 2020
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat