SPORTURI  »  ALTELE  »  TENIS DE MASĂ

SPECIAL GSP // Dialog incredibil în avion cu Ovidiu Ionescu, proaspătul vicecampion european la tenis de masă: "Câți bani ți-au dat pentru argint?" » Care sunt șansele să ajungă milionar în euro, precum Halep

Ovidiu Ionescu, în plan îndepărtat, în timpul finalei europene cu Boll, de duminică
Ovidiu Ionescu, în plan îndepărtat, în timpul finalei europene cu Boll, de duminică

Articol de - Publicat miercuri, 26 septembrie 2018 12:46

Ascensiunea vicecampionului european Ovidiu Ionescu: de la Liga a 4-a la Champions League! Cât câștigă un jucător de tenis de masă? Când se poate întreține singur și care sunt șansele de a ajunge milionar în euro? Cine sunt cel mai bine plătiți jucători de tenis de masă din lume?

Ovidiu Ionescu este, de duminică seara, vicecampionul Europei la tenis de masă. Buzoianul a avut un parcurs senzațional la turneul continental de la Alicante, fiind învins numai de Timo Boll, cel mai titrat jucător în activitate, de 7 ori campion european! 

La 29 de ani, românul a muncit mult ca să ajungă aici, trecând prin clipe grele, asemenea oricărui sportiv. "Sunt de 13 ani în Germania. Am pornit de jos. Am început cu liga a patra, apoi am trecut la liga a treia, a doua. De șase ani, am ajuns în Bundesliga, prima ligă din Germania", povestește vicecampionul european.
Pe banii părinților

La 17 ani, când a ajuns în Germania, Ovidiu a fost întreținut de părinți. Mersese acolo să se antreneze alături de cei mai buni jucători din Europa. "Mă consider un om norocos că am avut o familie care m-a susținut! Sunt multe talente care se risipesc tocmai pentru că nu sunt ajutate. Ca să atingi un anumit nivel, ca să apară apoi sponsorii, federația, să intri în lotul național, ai nevoie de sprijin din partea apropiaților, a părinților în mod special. Eu l-am avut", mărturisește Ovidiu.

Acum e titular în echipa germană Post SV Muhlhausen, alături de care va debuta vineri în Liga Campionilor. "De șase ani am ajuns să joc în Bundesliga. Acum deja mă pot întreține singur, am un salariu, nici mare, dar nici mic. Eu sunt mulțumit. Am liniște și mă pot axa pe jocul meu, pe carieră", spune Ovidiu.

Coleg cu cehul Lubomir Jancarik (87 ITTF), austriacul Daniel Habesohn (41 ITTF) și câțiva jucători germani, de perspectivă, Ovidiu Ionescu, numărul 59 mondial, e unul dintre titulari. "Regulile s-au schimbat de ceva timp în Germania, în sensul că fiecare echipă are voie doar la trei jucători și o rezervă. Totul e bătut în cuie din 31 mai. La nemți nu se discută, nu se schimbă regulile în timpul jocului. Unele echipe nu-și permit rezerve valoroase și atunci iau jucători tineri. Cheltuielile sunt mari și cluburile nu câștigă nimic, doar imagine", spune Ovidiu.

Dacă un jucător se accidentează, el nu mai poate fi înlocuit, cum se întâmplă, de exemplu, în prima ligă din Franța. 

Nu-i mai poate crește salariul!

Rezultatul de la Alicante nu-i poate aduce o mărire salarială în Germania. "Am un contract ferm până în 2020. L-am semnat anul trecut. Dar nu-mi pare rău, pentru că eu nu sunt genul de jucător care să joc poker, să blufez. Mai bine ceva sigur și de durată", consideră Ovidiu.

El este legitimat, în același timp, și la SCM Buzău, clubul primăriei din Buzău. "Am voie să joc doar competițiile individuale, nu și cele pe echipă. O să particip la Campionatul Național, la Cupa României și la Top 12", a declarat Ovidiu. Pentru asta, primește un salariu lunar de la clubul buzoian. 

O strângere de mână de la ETTU

Locul 2 în Europa, Ovidiu Ionescu a primit din partea Federației Europene de Tenis de Masă (ETTU) doar medalia, o diplomă și o strângere de mână! "Nu se primesc bani la noi. Din contră, federațiile și cluburile cheltuie! Sunt taxe de participare, de înscriere. În Liga Campionilor cluburile au sponsori ca să facă față. Altfel nu ar putea", mărturisește Ovidiu. 

Chiar pe drumul de întoarcere de la Alicante, în Germania a fost recunoscut de un pasager al avionului. "A venit la mine, m-a felicitat pentru rezultat și m-a întrebat câți bani mi-au dat pentru locul doi. «Niciun ban», i-am răspuns eu! El a continuat pe un ton, așa, mirat: «Nu ești tu vicecampionul european?». Eu sunt, dar fără bani!", a povestit românul. 

Se antrenează la Bremen!

Deși joacă la Post SV Muhlhausen, un orășel în estul Germaniei, Ovidiu stă la Bremen, acolo unde se pregătește în cadrul academiei de acolo. "Nu toate cluburile au și academii pe lângă. La mine, de exemplu, se antrenează doar copii, nu și seniori. Și atunci am ales să merg la Bremen. E un centru tare acolo, avem cu cine ne măsura forțele. Plus că suntem un grup de români, sunt acolo și Berni, și Hunor Szocs", spune Ovidiu.

Are închiriat un apartament în Bremen, în care stă cea mai mare parte a timpului. "Cu două zile înainte de meciuri mergem la club și atunci stăm la hotel. Clubul e cel care plătește atunci cheltuielile", explică Ovidiu. 

Chinezii sunt cei mai bogați!

În lumea tenisului de masă se cunoaște faptul că jucătorii chinezi sunt cel mai bine plătiți. "Ei nu ajung să joace în Europa! Stau acolo, la ei, și câștigă de ordinul milioanelor de dolari pe an. Cât, nu știe nimeni sigur, e doar vorba de China", spune Ovidiu. Fostul campion olimpic și mondial Zhang Jike a câștigat sezonul trecut, se spune, 9 milioane de dolari! Suma a venit, în mare parte, din noua sa carieră de actor, pe care a început-o în China.

"El prezintă acolo un reality show și de aici câștigul", anunță Ovidiu Ionescu. Dar și colegii săi de echipă, Ma Lin, Ma Long, Wang Liqin, au salarii cu șase zerouri în coadă! În Europa, neamțul Timo Boll e "șeful" câștigurilor. Se spune despre jucătorul de 37 de ani că are venituri de un milion de euro pe sezon. 

COMPARAȚIE: CANOTORII SUNT Angajați la cluburi

În comparație cu tenisul de masă, canotorii aflați în lotul olimpic își iau banii de la cluburile la care sunt angajați. Cei mai mulți dintre ei au contracte cu Dinamo și cu Steaua, cluburile departamentale, dar sunt canotori care sunt înregimentați și la cluburi ale primăriilor din țară. Pe lângă salariu, ei mai primesc din partea federației o indemnizație de efort. Cei care sunt între primii 6 în lume, loc ocupat la Mondiale, au intrat în programul "Samurai", desfășurat de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. În cadrul acestui program sunt renumerați cu aproximativ 1.000 de euro lunar. 

Cluburile din România nu au putere financiară

Beatrice Romanescu, director de marketing la FRTM, explica într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor de ce toți jucătorii români de top evoluează la cluburi din străinătate. "Este un fenomen firesc, în țară cluburile nu au puterea financiară să plătească sportivii la vârsta senioratului. Globalizarea, sau mai bine zis europenizarea, a cuprins și sportul nostru. Salariile câștigate de jucători diferă în funcție de valoarea fiecăruia, pentru jucătorii de lot, în general, pot fi cuprinse între 2.000 şi 6.000 euro pe lună plus primele de joc. Pot fi şi salarii mai mari, dar puține", a spus ea. 

Prețurile materialelor de joc

Tenisul de masă e unul dintre sporturile scumpe. "O paletă costă între 100 şi 500 euro, o masă între 400 şi 1800 euro, o minge 1-1,8 euro. La acestea se adaugă mii și mii de ore de antrenament completate de turnee, cantonamente, indemnizații și multe altele. Costă mult sau puțin să faci dintr-un copil talentat un sportiv de înaltă performanță? Mult dacă te compari cu nivelul veniturilor medii din România, puțin, poate, în comparație cu sumele vehiculate în alte sporturi", a mai spus Beatrice Romanescu. 

COMPARAȚIE: în scrimă, cluburile plătesc sportivii

Ca și în cazul canotajului, în scrimă tot cluburile sunt cele care își plătesc sportivii, la început prin intermediul indemnizațiilor, care sunt undeva foarte aproape de pragul de jos. Șansa sportivilor este să aibă rezultate. Apoi ar putea urma angajarea în cadrul clubului, dar salariul nu-ți poate asigura deloc un trai decent.

Cluburile care plătesc cel mai bine sunt Steaua și Dinamo, unde sunt legitimați de obicei cei mai buni scrimeri din țară. Sportivii ajunși la lotul olimpic, cu doi ani înainte de JO, pot primi și o primă olimpică, dar doar dacă au rezultate. Etapele de Cupă Mondială nu au premii în bani, excepție făcând doar cele din țările arabe, iar în urmă cu câțiva ani erau recompensate și medaliile mondiale, acest lucru întâmplându-se de când a ajuns la președinția federației internaționale rusul Alișer Usmanov. Un aur valora 20.000 de euro, dar nu a fost o strategie consecventă 

"O carieră în sport, în general, nu se cumpără. Ea se muncește în sală, în viața de zi cu zi, costă angoase, dezamăgiri, lacrimi, dureri, momente de cumpănă, dar și bucurii, succese, medalii neprețuite, imn, fericire, chiar dacă de moment, renta viageră, recunoaștere și câte și mai câte" Beatrice Romanescu, director marketing FRTM

"Unii se mulțumesc cu puțin, alții vor mai mult. Marii jucători câștigă bine, de exemplu, Turcia plătește foarte bine, peste Germania sau Austria. Turcii o au pe chinezoaica Melek Hu, care doar pentru calificarea la Olimpiadă a primit 20.000 de euro" Eliza Samara

Debut contra lui Samsonov?

Ovidiu Ionescu va debuta vineri, în Liga Campionilor, cu echipa sa, în meciul din deplasare cu campioana Rusiei, Fakel Gazprom Orenburg. "În funcție de cum vom fi trecuți pe foaia de joc, aș putea debuta contra bielorusului Vladimir Samsonov, pe care l-am învins în sferturi la Europene", a spus Ovidiu. Rușii au o echipă foarte puternică în care evoluează, printre alții, neamțul Dimitrij Ovtcharov, numărul 5 mondial, bielorusul Samsonov (30 ITTF), portughezul Marcos Freitas (15 ITTF)

"Am luat multe de la nemți, de când trăiesc acolo. La treaba cu punctualitatea, sunt excesiv. Îmi place să respect cuvântul dat și-mi place să fiu respectat"Ovidiu Ionescu

"Sunt o fire vulcanică pe teren, îmi place să-mi iau energia din public. Mă agit, mă manifest. Nu sunt genul Federer, care are aceeași mimică după ce a trecut punctul. Mai degrabă semăn cu Nadal"Ovidiu Ionescu

"O medalie olimpică e mai ușor de obținut decât una mondială. Asta pentru că fiecare țară are voie cu doar doi sportivi în concurs la Jocurile Olimpice, pe când la Mondiale sunt cinci. Dai de toți asiaticii și e foarte greu"Ovidiu Ionescu

De ce face Bernie dublu cu el și nu cu fratele său?

Ovidiu Ionescu face din 2011 dublu, în proba de mixt, cu Bernadette Szocs. Toată lumea s-a întrebat de ce Bernie l-a ales pe Ovidiu în detrimentul fratelui său, Hunor? Ovidiu a dezvăluit misterul. "Au încercat de mai multe ori, dar se ceartă destul de des. Fiind mai apropiați, își reproșează și nu vor să ajungă apoi să regrete. Așa că acum jucăm împreună. Suntem un cuplu unit, noi nu ne certăm și reproșăm, indiferent cine greșește. Îmi pare rău că nu am luat medalie acum, cu acest gând am plecat. Am fost bătuți însă de viitorii campioni europeni", a subliniat Ovidiu. El și Bernadette au în palmares medalia de bronz la Europene, în proba de mixt, cucerită în 2016, la Budapesta. 

Topul jucătorilor români

MASCULIN
Ovidiu Ionescu (loc 59)
Hunor Szocs (89)
Adrian Crișan (123) 
Cristian Pletea (180)

FEMININ
Elizabeta Samara (20)
Bernadette Szocs (26)
Daniela Dodean Monteiro (99) 
Adina Diaconu (118)

 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
Diverse
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Stranieri
„Să îl dea afară” » Scoțienii au „tunat”, după meciul în care Ianis Hagi a intrat la pauză
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (2)
pma77
pma77  •  26 Septembrie 2018, 15:06

O sa ajunga milionar cand va participa la turnee gen US open,Roland Garros si altele dar in tenisul de masa nu exista..nu comparati tenisul de masa cu cel de camp..sunt diferente uriase de audienta.

dakesis
dakesis  •  26 Septembrie 2018, 14:00

se confirma, deci, ca e mult mai valoroasa o medalie la mondiale, in majoritatea sporturilor. Olimpiada e mai mult o chestie de marketing, da bine, dar, sportiv vorbind, aurul la mondiale este mai important.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează