Articol de GSP - Publicat duminica, 02 decembrie 2018 13:18
România a fost extrasă în grupa F. Adversarele "tricolorilor" sunt Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe și Malta. De departe, favorita grupei este Spania, deținătoarea a trei trofee continentale. Cu Suedia și Norvegia ne vom lupta pentru poziția a doua. Doar primele două locuri duc la EURO.
Prezentarea adversarelor:
SPANIA
- Antrenor: Luis Enrique
- Vedetă: Sergio Ramos (Real Madrid)
- Palmares la Euro: trei titluri (1964, 2008, 2012)
- România vs. Spania: 5 victorii, 6 remize, 5 înfrângeri
- Ultima întâlnire: România - Spania 0-0 (amical, 2016)
- Echipa-tip: De Gea - S. Roberto, Ramos, Nacho, Alba - T. Alcantara, Busquets, Saul - Isco, D. Costa, Asensio
România va da în preliminarii peste una dintre cele mai titrate naționale. Spania a câștigat patru titluri majore, un Campionat Mondial (2010) și trei Campionate Europene (1964, 2008 și 2012).
Ibericii au dezamăgit în această vară la Mondialul din Rusia, unde au obținut o singură victorie, 1-0 cu Iran, și au fost la un pas să rateze calificarea în optimi. Au mers mai departe grație unui gol marcat de Aspas în minutul 90+1 în remiza cu Maroc, 2-2. În faza eliminatorie, spaniolii au fost învinși la penalty-uri de Rusia. În Liga Națiunilor, echipa antrenată de Luis Enrique a avut din nou probleme, însă a evitat retrogradarea în Liga B, deși a terminat turneul cu două înfrângeri.
Se bazează în continuare pe un nucleu puternic de jucători veniți de la Barcelona și Real Madrid, în frunte cu Sergio Ramos, Busquets, Isco și Jordi Alba. Echipa este per total foarte puternică, iar pe bancă se bazează pe un tehnician consacrat după 3 sezoane de succes la Barcelona.
România și Spania s-au întâlnit de 16 ori, ambele formații câștigând câte cinci meciuri, în timp ce alte șase s-au încheiat la egalitate. Cele două formații s-au întâlnit ultima dată în 2016, 0-0 într-un amical disputat la Cluj.
Suedia
- Antrenor: Janne Andersson
- Vedetă: Victor Lindelof (Manchester United)
- Palmares la Euro: semifinale (1992)
- România vs. Suedia: 3 victorii, 3 remize, 3 înfrângeri
- Ultima întâlnire: România - Suedia 1-0 (amical, 2018)
- Echipa-tip: Olsen - Lustig, Lindelof, Granqvist, Augustinsson - Larsson, Johansson, K. Olsson, M. Olsson - Berg, Claesson
Janne Andersson (56 de ani) este selecționer nordicilor. Starul suedezilor este fundașul lui Manchester United, Victor Lindelof, cotat la 24 de milioane de euro.
Suedezii s-au calificat în play-off-ul Ligii Națiunilor dintr-o grupă cu Turcia și Rusia.
Au participat la Mondialul din Rusia, unde au reușit să câștige grupa cu Germania, Mexic și Coreea de Sud. În optimile de finală au depășit naționala Elveției, scor 1-0, fiind opriți în sferturile de finală de Anglia, scor 0-2.
De suedezi ne leagă amintiri nu tocmai plăcute. Pe 10 iulie 1994, România a fost la câteva minute de o performanţă istorică: prezenţa în semifinalele Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii. Drumul ne-a fost blocat la loviturile de departajare de suedezi, scor 4-5, după 2-2 în timpul regulamentar.
NORVEGIA
- Antrenor: Lars Lagerbäck
- Vedetă: Joshua King (Bournemouth)
- Palmares la Euro: grupe (2000)
- România vs. Norvegia: 4 victorii, 5 remize, 2 înfrângeri
- Ultima întâlnire: Norvegia - România 1-1 (2003, prel. Euro 2004)
- Echipa-tip: Jarstein - Elabdellaoui, Nordtveit, Rosted, Meling - Fossum, Henriksen, Selnaes, M. Elyounoussi - Kamara, King
Norvegia, echipă care a fost extrasă din urna a 3-a în grupa preliminară din care face și România, F, e departe de anii în care reprezenta o adversară dură pentru orice adversar european
Astfel, în ciuda victoriei din grupa 3 a eșalonului terț din Liga Națiunilor, Norvegia a avut probleme în ultimii ani, în care nu a găsit o formulă omogenă și a încercat zeci de jucători.
Portarul Orjan Nyland este cel care, acum câteva zile, a încasat 5 goluri într-un Aston Villa - Nottingham Forest în care celălalt ghinionist a fost românul Costel Pantilimon.
Cu mulți jucători naturalizați, cum ar fi marocanii Tarik și Mohamed Elyounoussi, alții cu origini în Sierra Leone (Ola Kamara) și marocane, ca Omar Elabdellaoui ori Haitam Aleesami, trupa e extrem de pestriță, diferită de generațiile lui Berg, Johnsen și Flo, care au reușit calificări la CM 1994, CM 1998 și Euro 2000.
Cele mai importante nume sunt Joshua King (Bournemouth), Stefan Johansen (Fulham) și Håvard Nordtveit (Hoffenheim), ultimul fiind crescut de Arsenal.
În ultimii ani, Norvegia a avut mai multe rezultate-șoc. Printre ele, un 0-6 în Germania , 0-1 în Azerbaidjan (prel. CM 2018), 0-1 acasă cu Belarus (amical), 0-0 cu Estonia sau un gol încasat, acasă, de la San Marino (2016).
Primul gol marcat de sanmarinezi în deplasare după 15 ani. O pată neagră, chiar dacă nordicii au învins cu 4-1 (reușita lui Stefanelli venise la 1-0 pentru Norvegia).
Insulele Feroe
- Antrenor: Lars Olsen
- Vedetă: Joan Simun Edmundsson (Arminia Bielefeld)
- Palmares la Euro: nu s-a calificat niciodată
- România vs. Feroe: 6 victorii, 0 remize, 0 înfrângeri
- Ultima întâlnire: Feroe - România 0-3 (2015, prel. Euro 2016)
- Echipa-tip: Nielsen - Sarensen, Gregersen, Nattestad, Davidsen - Vatnhamar, Hansson, Hendriksson, Valnsdal, Joensen - Edmundsson
Adversara venită din urna a 5-a este o veche cunostință de-a României, tricolorii jucând împotriva feroezilor în alte 3 preliminarii de turneu final. Palmaresul meciurilor directe este clar în favoarea noastra. Românii s-au impus în cele 6 dispute, insularii reușind să marcheze un singur gol.
Meciurile dintre România şi Insulele Feroe:
- 6 mai 1992, preliminarii CM 1994: România - Insulele Feroe 7-0 (Balint 4, 39, 78, Hagi 14, Lăcătuș 28 pen, Lupescu 44, C. Pană 56)
- 8 septembrie 1993, preliminarii CM 1994: Insulele Feroe - România 0-4 (Răducioiu 23, 58, 60, 76)
- 10 septembrie 2008, preliminarii CM 2010: Insulele Feroe - România 0-1 (Cociş 59)
- 14 octombrie 2009, preliminarii CM 2010: România - Insulele Feroe 3-1 (Apostol 16, Bucur 65, Mazilu 86 / Egil a Bo 83)
- 29 martie 2015, preliminarii Euro 2016: România - Insulele Feroe 1-0 (Keşeru 21)
- 10 noiembrie 2015, preliminarii Euro 2016: Insulele Feroe - România 0-3 (Budescu 4, 45+1, Maxim 82)
Naționala Insulelor Feroe este antrenată din 2011 de danezul Lars Olsen, iar conform transfermarkt cei mai bine cotați jucatori sunt Hallur Hansson (26 de ani) de la AC Horsens din campionatul danez și Gilli Sörensen, care activează la norvengienii de la SK Brann. În Nations League, insularii s-au clasat pe locul 3 într-o grupă cu Kosovo, Azerbaijan și Malta, însă s-au remarcat în ultimii ani printr-o dublă victorie în fața Greciei în preliminariile EURO 2016.
Singurul feroez care a jucat vreodată în Liga 1 a fost Kaj Leo Bartalsstovu, adus la Dinamo de Mircea Rednic în 2016, nereușind să se impună însă în angrenajul lui Dinamo.
Din grupă mai face și Malta, cu care, cel puțin teoretic, nu ar trebui să avem probleme.
MALTA
- Antrenor: Ray Farrugia
- Vedetă: Michael Mifsud (Birkirkara)
- Palmares la Euro: nu s-a calificat niciodată
- România vs. Malta: nu s-au întâlnit
- Echipa-tip: Hogg - Z. Muscat, Agius, Borg - Mbong, R. Muscat, Fenech, Failla - Corbalan, J. Farrugia, Mifsud
Ultima adversară extrasă din grupa României este Malta, cele 2 naționale urmând să fie în premieră adversare directe. Antrenorul micuțului stat din Mediterană este Ray Farrugia, iar cei mai bine cotat jucator (conform Transfermarkt) este fundașul Zach Muscat (25 de ani) din Serie C.
Ultima victorie a maltezilor într-un meci oficial datează tocmai din iunie 2013, un 1-0 în deplasare cu Armenia în preliminariile CM.
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul