GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  STEAUA '86

33 de ani de la Sevilla // Cum au văzut 4 mari publicaţii europene performanța Stelei: "Echipa care a asfixiat Barcelona" + "Duckadam, la pantera rumana"

Articol de , , - Publicat marti, 07 mai 2019 09:00

STEAUA '86 - CAMPIOANA EUROPEI / 33 DE ANI DE LA FINALA CU BARCELONA. Cum a reflectat presa internațională succesul incredibil al Stelei în 1986? 

Dăm timpul înapoi şi descoperim patru publicaţii străine care au comentat, analizat, elogiat sau criticat acel moment magic pentru steliști:

  • Marca, jurnalul spaniol cel mai important
  • El Mundo Deportivo, cotidianul cel mai interesat de finală; e catalan şi vibrează la fiecare partidă a Barcelonei
  • Tuttosport, un cunoscut ziar de sport italian
  • Kicker, faimoasa revistă germană, care îl avea în finală pe Schuster, neamţul blaugrana

"O tactică defensivă teribil de eficace"

Pe 8 mai, la prima oră, Marca suferea pe prima pagină pentru eşecul azulgrana, titrând amar: "Nici din penalty!". Cu un supratitlu măgulitor pentru roş-albaştrii noştri: "Barca a fost asfixiată de Steaua". Şi o pastilă în care se aprecia strategia învingătorilor, plus performanţa lui Duckadam: "O tactică defensivă teribil de eficace a românilor, ce au anulat orice opţiune echipei lui Venables. Iar Duckadam a apărat tot. Patru lovituri de pedeapsă din patru!".

marca1

Însă Marca nu a dat pe copertă fotografia bucuriei noastre. Numai un duel între Bumbescu şi Marcos. În timp ce El Mundo Deportivo a preferat în deschiderea ziarului o poză cu atmosfera frumoasă din tribune. Şi un titlu la fel de trist pentru iberici: "S-a repetat istoria". Fusese a doua finală de Cupa Campionilor pierdută de Barca. "La Copa de Europa, a Rumania".

Imagini de atunci și de acum cu jucătorii Stelei care au învins-o pe Barcelona

"A filtrat fiecare acţiune"

Cronica din Marca i-a fost favorabilă Stelei. Cheia meciului? "Barca nu s-a putut desprinde de presingul rival şi a alergat mai mult decât mingea, în timp ce Steaua a culcat balonul în iarbă, a filtrat fiecare acţiune, a legat pasele şi, chiar dacă a ajuns mai puţin în careu, a fost mai periculoasă. Iar la sfârşit, exact când era nevoie, l-a avut pe el, pe Duckadam. Eroul". Iar prestigiosul cotidian iberic a mai observat:

  1. "Românii s-au lipit de catalani şi s-au aşezat ideal pe teren. Nu au lăsat nici un metru neocupat"
  2. "La pauză, oaspeţii au simţit că vor cîştiga. Contraatacurile lor au devenit apoi mai frecvente şi mai ameninţătoare"
  3. "Steaua şi-a pierdut respectul pentru Barca. În ciuda mâniei atât de justificate a lui «Bardulescu» (Bărbulescu), pe care coechipierii săi par să nu conteze, refuzând să-i paseze. Până când fundaşul stânga ia mingea şi sprintează singur de-a lungul benzii, ca şi cum ar fi al doilea tuşier"
  4. "Veteranul Iordănescu face ordine pe gazon şi creează panică în faţa sa cu primejdioase infiltrări verticale"

"O campioană discretă şi norocoasă"

În schimb, El Mundo Deportivo a considerat că rezultatul a avut doar două explicaţii: jocul slab blaugrana şi Duckadam. Prestaţia steliştilor din prima repriză a fost pusă la zid: "Barcelona n-a fost deloc convingătoare, însă mult mai săracă a fost imaginea Stelei. Lentă, conformistă, lipsită de profunzime în contraatacuri". Dar comentariul s-a modificat după pauză: "Românii au fost mai inteligenţi. Au descoperit defectele Barcei şi au încercat să profite". Despre Duckadam?

munco

"Gigantul de origine germană a devenit eroul de la Sevilla şi, acasă, idolul unei ţări întregi, după ce a apărat patru penaltyuri. Patru"

Concluzia: "Steaua, o campioană discretă şi norocoasă. Iar portarul său, Duckadam, legenda unei finale decepţionante". Totuşi, MD a fost contrazis chiar atunci, chiar în paginile sale de unul dintre cei mai faimoşi antrenori ai secolului trecut.

"Românii i-au obligat pe jucătorii blaugrana să alerge mult după minge şi nu există ceva mai demoralizant decât să fugi după un balon pe care nu-l găseşti. Mingea a fost a Stelei"
Helenio Herrera, fost antrenor la Inter şi Barcelona în anii ’60-‘70

"A atins stelele triumfului"

Cotidianul catalan l-a ales pe Duckadam "La figura del partido". Cu un comentariu pe măsură: "Mereu rapid şi sigur, a intervenit decisiv de fiecare dată când poarta a fost în pericol. Iar la dramatica serie de 11 metri a demonstrat că are nervi de oţel şi curaj. A blocat patru penaltyuri cu o precizie uimitoare".

22 de paginia dedicat El Mundo Deportivo pentru finala CCE de la Sevilla în ediţia apărută pe 8 mai 1986, prima zi după finală

Dacă pe 8 mai nu i-a acordat atât de mult spaţiu fabulosului portar, Marca a revenit pe 9 mai cu un editorial special: "La pantera rumana".

  • "Îmbrăţişat de luminile nopţii andaluze, Duckadam a atins stelele triumfului. În faţa destinului, a fost agil ca o panteră. Şi nimeni nu i-a înşelat vigilenţa"
  • "Gheaţa fotbalului românesc s-a transformat în foc cu acest Duckadam, personajul abracadabrant al acestei finale europene. Finala unui român"
  • "Europa cucerită de uriaşul hipnotizator"

În Italia, Tuttosport titra după finală: "Senzaţie la Sevilla. Barcelona învinsă, Steaua cucereşte Europa". Şi completa: "Cupa Campionilor e pentru prima oară în Est. Românii i-au bătut pe catalani grație miracolelor făcute de Duckadam la penaltyuri".

tuto

"O echipă de soldați cu un dentist care extrage... jocul și goluri. Piesa cea mai prețioasă e doctorul Boloni, unul care l-a făcut odată să plângă și pe Zoff"

Cotidianul peninsular nu se oprea aici. "Steaua a cîştigat împotriva oricărui pronostic, dar nu și contra logicii. Performanță istorică". Şi un final pentru Duckadam, omul momentului în Europa: "Trofeul e în mâinile uriaşului hipnotizator, eroul unei nopţi pe care nimeni n-a putut-o uita la Bucureşti".

"Hurra, Steaua!"

Şi mai spre Vest, în Germania, prestigioasa revistă Kicker a urmărit cu sufletul la gură sfârşitul trepidant al finalei, exclamând când Iovan a ridicat Cupa Campionilor: "Hurra, Steaua! Dramă ca niciodată la penalty-uri. A fost crimă pe Sanchez Pizjuan din Sevilla".

kciker

Kicker a încheiat sublim: "76.000 de suporteri între speranță și deznădejde, 75.000 de suporteri uluiți după 137 de minute. Numai mâna de fani români, 1.000 la număr, și-a sărbătorit eroul: Helmuth Duckadam, portarul Stelei București. Patru, toate patru penalty-urile catalanilor le-a apărat. El a fost «diavolul» de la Sevilla".

CONFERINŢA LUI IENEI 

"Noroc? Portarul meu a apărat 50 de penaltyuri!"

Pe 8 mai, El Mundo Deportivo i-a dedicat patru pagini Stelei. Conferinţei lui Ienei şi bucuriei fără margini din vestiarul campionilor. "Noroc? Portarul meu a apărat 50 de penaltyuri!", a replicat antrenorul când i s-a sugerat că echipa lui a fost protejată de şansă. "Am auzit multă lume vorbind aici de noroc şi nu sânt de acord. În afara loviturilor de pedeapsă, am controlat Barcelona în fiecare clipă, am fost mai puternici. Iar la penaltyuri, ceea ce a făcut Duckadam n-a fost doar dorinţa divinităţii. A apărat în toată cariera 50 de şuturi de la 11 metri".

"Duckadam a fost eroul nostru, dar, dacă e să fiu sincer, spun că penaltyurile nu încheie în mod corect un meci. Finala ar fi trebuit rejucată, ar fi fost mai logic, dar UEFA decide"
Emeric Ienei, antrenor Steaua '86

VESTIARUL FERICIRII

"Un spectacol incredibil"

Imediat după meci, reporterii de la El Mundo Deportivo s-au dus în cabina Stelei, surprinzând fericirea supremă "într-o atmosferă incredibilă". Cel mai căutat a fost Duckadam: "Da, eu sunt eroul serii. Toţi îmi spun asta, încep şi eu să cred. Sunt uluit, nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat. Înaintea finalei, apărasem sezonul ăsta cinci penaltyuri. Dar am petrecut multe ore pregătindu-mă special pentru 11 metri".

"Văzusem Steaua pe casete video şi ştiam că pasează bine, dar Barcelona a jucat foarte prost. La penaltyuri a fost ceva fantastic. Niciodată n-am mai întâlnit un portar care să apere patru penaltyuri la rând"
Udo Lattek, fost antrenor la Barcelona şi Bayern

Lăcătuş a vorbit despre lovitura sa de pedeapsă, care a deblocat tabela: "Când mi-a venit rândul, am şutat cu tot sufletul meu mare şi, din fericire, l-am învins pe Urruti". Apoi, ziariştii iberici au descoperit "ceva deosebit. Vestiarul era un spectacol, jucătorii şi fanii români se îmbrăţişau şi îşi treceau cupa din mână în mână. Acest trofeu este pentru gloria românilor şi frustrarea catalanilor".

Duckadam lovit cu o sticlă în cap!

Finala de la Sevilla a început la 20:20 ora locală, cu câteva minute întârziere. Tuttosport a dezvăluit atunci motivul întârzierii. "Unii suporteri prea exuberanți au aruncat din tribună diverse obiecte. Între acestea și o sticlă de apă care l-a lovit în cap pe Duckadam. Dar românul nu a făcut caz de incident și a început meciul fără probleme", a scris în cronica de meci cotidianul din Torino.

500 de ziariștidin presa scrisă, posturi de radio și televiziune au fost acreditați la finala de la Sevilla din 1986, record la acea vreme

Lăcătuș: "Barca pierde tot anul ăsta"

Lăcătuș, care în ziua finalei s-a pozat lângă un afiș de coridă, a făcut ochii mari când a aflat de la ziariștii spanioli că Barca avea primă de 2 milioane de pesetas de om dacă ar fi cîștigat trofeul. "Tradus în dolari înseamnă mulți bani. Cu suma asta în Spania îți poți cumpăra o mașină, nu? Uffff.... Dar nu insista că n-o să-ți spun cât luăm noi, pentru că e mult mai mică prima noastră. Asta demonstrează că Barcelona e un club foarte bogat", le-a spus Marius ziariștilor spanioli. "Săgeata din Carpați" i-a avertizat însă pe iberici că nu vor lua nici un trofeu în acel sezon: "Amintește-ți ce îți spun. Barcelona va pierde totul anul ăsta. A ratat titlul în Spania, Copa del Rey și urmează să piardă și Cupa Campionilor".

"Unii mâncau ciocolată, alţii fumau liniştiţi"

Reporterii de la El Mundo Deportivo s-au ţinut după jucătorii Stelei şi la plimbarea făcută prin Sevilla, pe 6 mai. "Au fost întâi în parcul Maria Luisa. Unii mâncau ciocolată, alţii fumau liniştiţi", au remarcat jurnaliştii spanioli. "După, s-au oprit niţel prin magazine, dar au cumpărat puţine lucruri. Totul li s-a părut scump pentru buzunarele lor. De acolo, s-au întors la hotel. N-au mai vizitat catedrala, aşa cum era prevăzut".

2.000.000 de pesetas,circa 15.000 de dolari, era prima de jucător a Barcelonei dacă ar fi cîștigat finala

"Îi avansează cu un grad"

Pe 7 mai, în ziua finalei, Marca a dezvăluit cititorilor săi că "premiul în caz de victorie pentru jucătorii stelişti va fi avansarea cu un grad în armată. Cu excepţia lui Boloni, dentist, toţi sânt militari".

Ştefan Kovacs, editorial în Marca

În ediţia din 7 mai, Marca a găzduit un mic editorial al lui Ştefan Kovacs, celebrul antrenor afirmând: "Este bine să atingi acum vârful de formă fizică, tactica e la fel de importantă, dar pregătirea psihologică e esenţială. Va cîştiga cine va rezista presiunii şi cine va avea sufletul deschis triumfului".

Acord pentru "Bernabeu"

Pe 9 mai 1986, Marca a anunţat că "Steaua va fi adversarul lui Real Madrid la proxima ediţie a trofeului «Santiago Bernabeu». Cele două părţi s-au înţeles cu zece zile înaintea finalei Cupei Campionilor, dar Real a anunţat acordul verbal la o zi după eşecul Barcelonei la Sevilla".

95.000.000 de pesetas,circa 7 milioane de dolari, reprezenta suma estimată a veniturilor Barcelonei generate de un posibil triumf în finala din 1986

Cei doi care sărbătoreau la VIP

El Mundo Deportivo a remarcat că "într-o tribună VIP în care majoritatea oficialilor erau supăraţi, inclusiv regele Juan Carlos, doi oameni sărbătoreau: românii. Unul era Valentin «Ceaucescu», fiul preşedintelui. Celălalt, generalul-maior de armată Ilie Petre. Niciodată n-au fost atât de puţini oameni care să celebreze un succes ce-i întrista pe toţi ceilalţi".

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România nu a jucat încă, dar a URCAT în clasament! Tricolorii, tot mai siguri de urna 2, după meciurile de joi seara » Ce rezultate ne trebuie în ultimele două jocuri
Nationala
România nu a jucat încă, dar a URCAT în clasament! Tricolorii, tot mai siguri de urna 2, după meciurile de joi seara » Ce rezultate ne trebuie în ultimele două jocuri
Eroul de la România U20 ar putea ajunge în iarnă la Dinamo! Care ar fi condițiile
Superliga
Eroul de la România U20 ar putea ajunge în iarnă la Dinamo! Care ar fi condițiile
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro
Diverse
Arena-OZN din România prinde contur! Imagini spectaculoase cu obiectivul de 25 de milioane de euro

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (12)
1152101378463544
Mobil Fix  •  07 Mai 2020, 15:29

Fiindca se tot aminteste de norocul Stelei constand in eliminarea echipelor englezesti din competitie, ma intreb de ce n-a profitat si marea echipa dinamo (cu "d" mic !) de aceasta absenta ? A...pentru ca a fost eliminata ani in sir, inca din primul tur, de "marile" echipe, de care nu auzise nimeni pana atunci: Vardar Skoplje (1985), 17 Nentori Tirana (mai ales !)(1986) si A.C. Malines (1987) ? Cat despre luat cei mai buni fotbalisti din Divizia A de atunci, nu dinamo era aia care sparlise atat de multi fotbalisti incat a trebuit sa-i bage ulterior in cele doua echipe satelit pe care si le-a tras, victoria Bucuresti si flacara Moreni ? Traditie continuata mai tarziu, prin raptul intregii echipe a Craiovei de la inceputul anilor 2000, jucatorii olteni devenind astfel "caini pana la moarte" ? Valoarea ei adevarata e reflectata cel mai bine in zilele noastre, cand, cu propriile puteri, se bate an de an la retrogradare...parerea mea...si nici macar nu tin cu steaua !

rocknroll
rocknroll  •  08 Mai 2019, 09:35

Pentru dinamovisti si frustrarea lor pe viata, "bucuria" e maxima! :) Ciocu' mic, loserilor! Si acum, dupa 33 de ani, va bateti la retrogradare, iar Steaua pentru titlul de campioana, iar asta spune tot!

raikkonen79
raikkonen79  •  07 Mai 2019, 14:38
Postat de mozart pe 07 Mai 2019, 09:28

Realiștii au văzut / considerat altceva. ☭teaua a fost cea mai norocoasă echipă din istoria umanității. A beneficiat de excluderea echipelor englezești (cele mai puternice de atunci), precum și de faptul că team-urile cu blazon erau în reconstrucție. Să nu mai vorbim de culoarele extrem de favorabile de care a beneficiat, în fiecare tur, echipa P☭R (finlandezi în sferturi). Până la urmă, singurul adversar de valoare a fost Anderlecht pe care l-a eliminat după o înfrângere și o victorie. În finală, a dat peste o (umilă) clonă a ceea ce înseamnă, azi, Barcelona și, ca bulanul să fie complet, spaniolii s-a întâmplat să rateze de 4 ori !!! În ziua de azi, ca să câștigi trofeul, trebuie să mori de gât cu o grămadă de echipe care mai de care mai puternică.

Excluderea echipelor englezesti a insemnat in anul ala excluderea lui Everton...ca doar nu jucau cate 4 echipe ca acum.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close