Articol de Eduard Apostol - Publicat marti, 25 iunie 2019 15:45
Damjan Djokovici, 29 de ani, este impresionat de viața pe care o duce la CFR și în Cluj-Napoca, dar evidențiază câteva adevăruri dureroase despre România.
Damjan Djokovici a fost, este și va fi unul dintre fotbaliștii foarte importanți ai CFR-ului, un garant al succesului în ultimele două ediții al vechii și noii campioane.
În ediția precedentă, a marcat golul din care clujenii au pus mâna pe trofeu, în partida cu Viitorul (1-0), în cea de acum a punctat de trei ori numai în play-off.
Croatul de 29 de ani, născut la Zagreb, dar crescut în Olanda, nu este doar un fotbalist valoros, ci și un tip inteligent, atent la modul în care se exprimă și conștient că poate face diferența atât pe teren, cât și în vestiar.
-Damjan, ce simți acum, după fotbal, după petreceri, când ați demarat deja cantonamentul de pregătire pentru noul sezon, despre faptul că ați devenit campioni doi ani consecutiv?
-Este un sentiment fantastic. În fotbal, cariera este scurtă pentru oricine și fiecare sezon contează. Să fii campion doi ani la rând? Te feliciți că ți-ai ales această meserie.
-Este CFR Cluj favorită și pentru viitoarea ediție?
-Vara va fi destul de lungă pentru orice echipă din România. Se pot petrece multe mutări pe piața transferurilor. Jucătorii, antrenorii, conducerile se pot schimba. Hai să vedem ce putem pe teren. Avem în noi dorința și mentalitatea de învingători. Și pot spune că iubim fotbalul.
„La noi există filosofia de a învinge”
-Ce aveți voi și nu au ceilalți?
-Noi avem o echipă experimentată, în timp ce FCSB are jucători tineri, pe cale de afirmare, care pot să se ridice. CFR are fotbaliști care au câștigat trofee la viața lor. Am citit articolul vostru cu Iuliu Mureșan și spunea corect că acest club a căpătat filosofia de a învinge, fără prea mult bla-bla, s-a format o echipă care vrea să câștige. CFR este de un deceniu formația care face performanță și care dă timp fotbalistului să se afirme, fără să-l ucidă, direct, din prima. Mulți au venit din străinătate aici, au nevoie de timp să se adapteze. Clujul a încurajat răbdarea și s-a ales cu performanța.
-Ai putea juca pentru vreo echipă mare din București?
-Nu cred că un fotbalist este conceput să joace doar la o echipă. Mingea e rotundă și la Cluj, și la București. Dar nu cred că este o opțiune pentru mine.
„E o chestie ieftină să critici și să râzi de alții”
-Dan Petrescu spune că are lei, tigri în echipă.
-Da, suntem niște războinici pe teren. Și ne ținem de obiectivele pe care fiecare le are fixate, pe care le fixăm cu clubul. Ați văzut că în actuala ediție au fost multe probleme în afara terenului, dar de fiecare dată când am pășit pe iarbă am lăsat totul la vestiare și ne-am concentrat pe fotbal. Și nu ne-a interesat de orice s-a vorbit în afară.
-V-au motivat și ironiile lansate de FCSB, de genul „Les Amis de Dudelange”?
-Cred că motivația noastră este pe teren. E o chestie ieftină să critici pe alții în presă sau să râzi. Probabil, s-a vrut să se mute atenția spre altceva. Păcat de ei... Cel mai important lucru este să joci fotbal foarte bun pe gazon. Asta am făcut noi, restul... În general, în România, se vorbește prea mult în afara terenului. Ar trebui ca oamenii să înțeleagă că fotbalul se joacă pe teren, nu din vorbe! Trebuie să te focusezi pe munca adevărată și atât.
„Naționala Croației? Misiune imposibilă”
-Cum ar fi pentru tine să joci în naționala Croației, ar fi un vis ce se poate îndeplini?
- Cred că este o misiune imposibilă. Trebuie să fiu realist. Am 29 de ani. Pot juca pentru Croația, Serbia sau Olanda la o adică. Doar că toate aceste țări au mari talente în echipă, e cam dificil pentru mine să pătrund.
-Tu ce-ai alege, dacă ai putea?
-Am norocul de a mă simți ca acasă în toate cele trei țări. Sunt născut în fosta Iugoslavie, Serbia și Croația sunt cam la fel acum. Am trăit vreme de 18 ani în Olanda, acolo am crescut. Ca emigranți am avut șansa de a ne crea o viață nouă și sunt recunoscător acestei țări.
-Ipotetic, dacă te-ar convoca România, ce-ai zice?
-Nu știu care sunt regulile cu cetățenia, așa că vorbim degeaba.
Îl respectă pe Pintilii, îi prevede un viitor lui Mihăilă
-Care a fost cel mai greu adversar din România până acum?
-În primul an al sosirii mele aici, chiar i-am apreciat mult pe cei doi mijlocași centrali ai rivalilor, Pintilii și Bourceanu. Făceau un duo extraordinar, jucători de mare calitate, care puteau duce 90 de minute box-to-box, se completau foarte bine. Chiar dacă și-a mai adăugat niște ani, eu cred și acum că Pintilii este un fotbalist deosebit în România, poate face lucruri mari pentru echipa lui, iar experiența lui este necesară.
-Spune-mi un fotbalist tânăr care te-a impresionat! Dar nu de la CFR Cluj.
-Mihăilă. Extrema de la Craiova. Mi-a plăcut, nu se dă înapoi de la a ataca poarta, cu o bună etică fotbalistică poate deveni un fotbalist minunat. Am văzut că se comportă bine și-n fața unui public exigent, cum este cel de la Craiova.
„Prea mult vă vorbiți de rău unul pe altul”
-Ce poți spune despre România?
-În opinia mea, nu știți ce țară minunată aveți și cum să vă folosiți de bogățiile ei! Aveți de toate, oferă multe bogății naturale, e o țară mare, aveți o Diasporă mare în Europa, sunteți cunoscuți peste tot...
-Dar?
-Aveți un fel autodistructiv de a fi. Chestia de a gândi. Și presa scoate în față lucrurile negative în loc să primeze cele pozitive. Cum să construiți ceva în casa voastră? Lucrurile negative nu pun baza a ceva solid. Vă interesează prea mult a vorbi de rău despre alții, tot români! Sunt chestii pe care le-am văzut în toată zona Balcanilor. Și-n Croația a fost o vreme când era așa. Mai ales în fotbal. Era o perioadă când nu reușeam nimic, iar presa ne ucidea. Au venit rezultatele naționalei, s-au scos în față tot mai multe lucruri bune și s-a apăsat butonul, s-au schimbat detalii importante. Iar Croația este toată mai bună, progresează.
-Ce-ți place cel mai mult la Cluj-Napoca?
-Oamenii. Aici este diversitate plăcută. Studenți, străini, culturi diferite, iar tinerii au dorința de a face ceva cu viața lor. Studiază, e mare lucru. Mi-am făcut prieteni. Am amici români care mă întreabă cum e în Occident, vor să învețe să fie și ei de succes. Au foame de a fi cineva, de a reuși! E plăcut. Știu că România a ieșit nu de foarte mult timp din comunism, era o altă gândire, dar acum e capitalism, iar oamenii din Cluj, probabil și din alte orașe, vor ceva frumos de la viața lor. Din ce văd tinerii vor să construiască o țară ca-n Occident, iar aceasta este de lăudat. Și mai cred că acest oraș, Cluj-Napoca, este capitala acestui stil nou, fresh, de viață!
„Îmi plac sarmalele aici. Este ceva și-n Croația, oarecum asemănător. Avem un om la echipă, Coco, care ne ajută cu echipamentul, cu totul aici, iar când avem vreo petrecere cu lotul ne aduce mâncare bună, de-a voastră.
Am revenit la Cluj în septembrie 2017, după câteva experiențe în Europa din dorința de a câștiga trofee. Am ales bine.
Dan Petrescu nu e niciodată relaxat, asta ne ține concentrați. Presiunea va fi și mai mare acum, dar cred că avem o echipă matură. Experiența ne ajută să jucăm cât mai bine” Damjan Djokovic
5 goluri și 4 assist-uria reușit Djokovici, în actuala ediție, în 39 de meciuri pentru CFR Cluj
3 trofeeare croatul cu ardelenii: două campionate și o Supercupă
1,4 milioane de €a plătit Bologna pe Djokovici în vara lui 2013, când l-a transferat de la Cesena
10 echipeare Damjan în CV la seniori: Spartak Trnava, Monza, Cesena, Bologna, CFR Cluj, Livorno, GFC Ajaccio, Greuther Furth, Spezia și Rijeka, după ce-a făcut junioratul în țara de adopție, Olanda
2 milioane de €este cota actuală a lui Djokovici pe transfermarkt
15 partidea jucat mijlocașul în Serie A, pentru Cesena
11 goluri și 9 pase decisivea reușit în 90 de meciuri pentru CFR Cluj
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!