SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CM GIMNASTICĂ

Analiza Silviei Stroescu, medaliată cu aur la JO 2004, după ratarea Jocurilor Olimpice: „Avem un sistem care nu dă rezultate” + Ce reformă din temelii propune

Articol de - Publicat luni, 07 octombrie 2019 10:07

Silvia Stroescu, medaliată cu aur în proba pe echipe la JO 2004, vorbește despre clasarea României pe poziția a 22-a la Campionatele Mondiale de la Stuttgart și despre câteva dintre motivele care au dus aici. 

Echipa feminină a României s-a clasat pe cel mai slab loc din istoria participărilor sale la CM, 22 din 24 de echipe. Vineri, Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc, Ioana Crișan și Maria Holbură au avut un concurs cu emoții și multe ratări, iar acest lucru s-a văzut în totalul acumulat și în locul din clasament. 

„Cel mai în măsură să vorbească despre evoluția fetelor este antrenorul coordonator pentru că dânsul și colectivul de la Deva s-au ocupat de pregătire. Le-am văzut la Campionatele Naționale, unde nu au evoluat prea bine, nu puteam să ne așteptăm la o surpriză foarte mare pentru că așa cum te pregătești, așa și concurezi” 
- Silvia Stroescu

Un semnal de alarmă 

Fosta gimnastă în vârstă de 34 de ani, campioană olimpică, mondială și europeană cu echipa, este din acest an antrenor federal la masculin, la juniori. "Faptul că am ajuns pe poziția 22 din 24 este alarmant! Sunt foarte dezamăgită și supărată pentru că am impresia că se dorește să rămânem aici", a spus ea. 

Apoi a continuat: "Este momentul ca aceia care au posibilitatea de a lua decizii să le ia pentru a îndrepta această situație, pentru a nu ne trezi iarăși, peste patru ani, că suntem tot aici. Eu iubesc acest sport și mi-a oferit foarte multe și nu pot fi indiferentă, chiar dacă nu sunt implicată direct în antrenamentul fetelor, situația de acum a gimnasticii românești mă afectează".  

Este a doua ediție consecutivă olimpică la care echipa feminină nu va participa, după cea din 2016. După ratarea prezenței la Rio, președintele Federației Române de Gimnastică a devenit Andreea Răducan, care în acest moment este în concediu de maternitate, ea devenind mamă, pentru a doua oară, la începutul lunii septembrie. 

Cum crede Silvia Stroescu că s-au schimbat lucrurile în federație față de trecut? "Nu știu cum mergea înainte treaba în federație pentru că eram sportivă, dar e clar că este un sistem care nu dă rezultate", a spus ea. 

De ce s-a prezentat echipa României în acest fel? "Dacă e să vorbim despre vreo vină, ea trebuie împărțită de toată lumea. E ca și cum noi am spune că am ieșit campioane olimpice doar datorită nouă. Așa cum o victorie vine cu aportul multor persoane, așa este și în cazul unui eșec", a subliniat Stroescu. 

Chiar dacă echipa nu s-a calificat, România a obținut, la Stuttgart, un bilet la Tokyo. El este al Mariei Holbură, după împărțirea locurilor-cotă în urma concursului de la individual compus. Este un loc nominal. Țara noastră nu are reprezentante în finalele de la această ediție a CM.

Analiza Silviei Stroescu, medaliată cu aur la JO 2004, după ratarea Jocurilor Olimpice: „Avem un sistem care nu dă rezultate” + Ce reformă din temelii propune
Silvia Stroescu, în 2004

De ce au fost atât de multe ratări? "Sunt mai multe aspecte, acum nu vorbim despre ratarea unui rezultat, să zicem că am scăpat podiumul. Noi suntem la distanță foarte mare de a fi între primele cinci echipe, ca să nu mai vorbim de locul întâi, așa cum am fost obișnuiți. Ele sunt legate de pregătirea psihologică, de cea fizică, de tot ce ține de antrenament și este clar că metoda folosită nu dă roade", a concluzionat Silvia Stroescu.

"De ce nu sunt mai multe foste gimnaste în săli în postura de antrenoare? Poate nu sunt suficient motivate încât să revină în sala de antrenament și să pregătească în principal copii. Sau, cum este cazul marilor gimnaste, sunt în străinătate, unde sunt apreciate la adevărata valoare și remunerate cum trebuie 

"Generațiile de acum sunt diferite, iar totul pleacă de la motivație: dacă tu știi să-l motivezi pe copil, să-l faci să-i placă, să-l ambiționezi. Trebuie o stimulare psihică astfel încât acel copil să considere gimnastica o plăcere și o muncă în același timp. Trebuie ca el să conștientizeze că trebuie să tragă de el ca să depășească anumite praguri, de oboseală, de accidentări..." 
- Silvia Stroescu

Adepta descentralizării

Româncele s-au pregătit în sistem centralizat la Deva, așa cum s-a întâmplat cu multe generații dinaintea lor. "Sunt adepta sistemului descentralizat pentru că nu s-a încercat niciodată și ar trebui văzut cum funcționează. Orice modificare cred că este binevenită în momentul de față", a subliniat fosta gimnastă. 

Dar de câte ori a venit vorba despre o astfel de schimbare, mereu a fost invocată lipsa infrastructurii pentru un asemenea demers. 

„Probabil se poate spune și asta, dar dacă îți dorești ceva foarte mult, reușești să realizezi. Până acum am avut și MTS-ul, și COSR-ul alături de noi. Ne-au ajutat când am avut nevoie de finanțare. Pentru un proiect care să promită și care să aibă o viziune cred că ar avea cine să ne fie alături și să dezvoltăm. Important este să existe dorință și oameni deschiși la schimbări. Una de care este nevoie”.

"Am depășit oarecum acele momente"

Vor mai veni copiii la gimnastică după ultimele rezultate ale acestui sport? "Important este să-i motivăm pe părinți pentru că ei sunt factorul decizional, iar copiii ar putea fi motivați. Ar putea fi convinși să vină pentru că este un sport frumos, la vârste mici este sub formă de joacă, sunt multe lucruri care-i pot atrage", a spus Silvia Stroescu.

 În timp, abuzurile despre care s-a scris i-au îndepărtat pe cei mici de acest sport. "Cred că am depășit oarecum acele momente. Este un sport destul de greu, care impune reguli, la regim alimentar, disciplină, dar sunt aspecte care te ajută pe viitor ca adult, dacă ești ghidat în direcția corectă", a explicat Silvia Stroescu.

E rândul băieților

Concursul masculin de calificare a debutat ieri la Stuttgart, iar echipa României va evolua azi, subdiviziunea a opta, ultima. Formația "tricoloră" a suferit deja o pierdere, Cristian Bățagă accidentându-se grav la tendonul lui Ahile. 

Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Vlad Cotuna, Roland Modoianu și Răzvan Marc sunt cei care vor reprezenta România. 

E nevoie de o clasare între primele 12 pentru o calificare la JO din 2020. Cinci gimnaști sunt trecuți pe foaia de start, patru concurează și cele mai bune trei note se iau în calcul pentru total

Vezi și: 

Nadia Comăneci, prima reacție după Mondialul dezastruos al României: „Nu mai e o surpriză! Am rămas în urmă, multe lucruri sunt puțin expirate”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (1)
3157398414285898
Takacs Istvan  •  08 Octombrie 2019, 10:09

Asta este daca Belu si Bitang nu au fost buni. Auzi la ele "au fost pre duri". Acum este bine libertate si lipsa rezultate.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează