INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTER - AS ROMA 0-0

Inter - AS Roma 0-0 // 5 concluzii altfel despre ce înseamnă azi un derby în Serie A: globalizarea, mizeria fără naționalitate și surpriza neplăcută de la case

Articol de - Publicat sambata, 07 decembrie 2019 09:45

Inter - AS Roma 0-0. Spre rușinea mea, nu mai văzusem Interul pe San Siro din vremea în care epoca Moratti își trăia ultimele clipe de glorie. 

Fan declarat nea Massimo, pur și simplu nu-mi imaginam uriașul club nerazzurro intrat pe mâna unor asiatici. Mai întâi un indonezian habarnist, Erick Thohir, apoi un chinez ceva mai serios, Zhang Jindong, au încercat să redea echipei strălucirea din 2010, când Europa și lumea făceau plecăciuni în fața lui Mourinho, Eto'o, Sneijder, Milito, Zanetti, Maicon și, de ce nu?, Chivu.

Întâmplarea face că vineri seara m-am numărat printre cei 67.008 spectatori care au urmărit din înaltul tribunei, la propriu, șocul cu Roma. N-o să vă mai plictisesc și eu cu date statistice despre nulul de pe gazon. Suporterii celor două formații probabil că l-au urmărit. Iar cine n-a făcut-o nu s-ar putea spune că a pierdut foarte mult. 

Mai interesante mi se par detaliile observate în afara terenului și a monumentalului stadion. Totul în balanță cu situația de acum niște ani.

1. Globalizarea transformă „Meazza"

Nu am o statistică oficială, însă probabil că măcar vreo 15.000 de oameni prezenți la arenă n-au fost italieni. Puzderie de chinezi (ce surpriză!), mulți sud-americani și africani (rezidenți în Milano), destui români și niscaiva englezi și nordici au colorat în așa măsură „Giuseppe Meazza", încât, la o privire sumară, nu mai părea meci de fotbal în Serie A, ci de fotbal american.

Inclusiv atmosfera suferă. În afara galeriilor care cântă, minunat, aproape fără întrerupere, ultrasul străin nu se inflamează decât la fazele cu adevărat încinse și se stinge imediat. E preocupat mai degrabă să posteze ceva pe Instagram ori să privească ecranul imens unde sunt proiectate imagini cu cei din tribune, doar-doar s-o vedea și pe el acolo.

2. Capitala modei pentru vârsta a doua și a treia

Ce m-a frapat la precedentele vizite în capitala Lombardiei a fost stilul dichisit, elegant în care se îmbrăca fanul obișnuit. Ei bine, acum, parcă numai cei trecuți de 40-45 de ani mai respectă tradiția. Pe tineri nu-i mai preocupă atât de tare vestimentația. Să fie acesta și un semn al pauperității crescânde în Italia? Sau poate că generația celor născuți la granița dintre milenii e cu adevărat altfel, cine știe? 

3. Mizeria nu are naționalitate

În jurul arenei, așa cum intuiți, zeci de gherete unde se vinde orice. De la materiale promoționale cu Inter și AS Roma, până la toate tipurile de sandvișuri, hotdog-uri, pizza, sucuri și bere. Toate bune și frumoase, doar că în urmă rămâne un ocean de murdărie.

Murdărie provocată de toți cei prezenți în zonă. Cât am stat cu ochii pe consumatori, extrem de puțini au catadicsit să pună paharul de bere, sticla sau hârtia la coșurile de gunoi! Toți - asiatici, italieni, africani, etc -, aruncau mizeria pe jos, fără nicio jenă.

+3 FOTO

4. Dor de România

Dacă nu vă luați bilet în avans, online, așteptați-vă la una dintre cele mai nefericite experiențe la stadion. La un asemenea derby au fost deschise numai câteva case, iar îndemânarea fetelor puse să vândă tichete m-a făcut să-mi fie dor de angajatele de la Poșta Română!

După ce că nu prea vorbeau altă limbă decât italiana, ragazzele lăsau impresia că atunci au descoperit calculatorul, iar eliberarea unui bilet dura și 5 minute. Când la coadă așteptau sute de suporteri surescitați, vă dați seama cam ce s-a iscat acolo!

5. Atracția San Siro

Chiar dacă e neîngrijit și se apropie cu pași repezi de suta de ani, miticul „Meazza" rămâne o arenă care transmite ceva cu totul special. Vibe-ul emanat prin toți porii compensează lipsa de calitate a jocului de pe gazon, iar Lukaku nu mai pare atât de penibil în comparație cu iluștrii săi predecesori. 

Ar mai fi multe de scris, dar, vorba scriitorului francez Paul Vialar, cel mai bun balon de oxigen rămâne balonul de fotbal. Iar el, balonul, trebuie urmărit din tribune, nu din spatele tastaturii!

Inter - AS Roma 0-0 // 5 concluzii altfel despre ce înseamnă azi un derby în Serie A: globalizarea, mizeria fără naționalitate și surpriza neplăcută de la case

REZUMAT VIDEO » Inter - Roma 0-0

MATCH PREVIEW INTER MILANO - BARCELONA 

VEZI ȘI:

INTER - AS ROMA 0-0 // Trupa lui Antonio Conte ratează victoria și poate fi detronată iar de Juventus

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Așa arată arena de 1,85 miliarde $ în care se vor bate Mike Tyson și Jake Paul » Imagini colosale
Box
Așa arată arena de 1,85 miliarde $ în care se vor bate Mike Tyson și Jake Paul » Imagini colosale
Mircea Lucescu a luat o decizie surprinzătoare! Selecționerul României a lăsat în afara lotului 3 „tricolori” pentru meciul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a luat o decizie surprinzătoare! Selecționerul României a lăsat în afara lotului 3 „tricolori” pentru meciul cu Kosovo
„Am greșit ca părinte la capitolul ăsta!” » Leonard Doroftei, dezvăluire dureroasă pentru GSP: „Am crezut că sunt un tată modern”
Box
„Am greșit ca părinte la capitolul ăsta!” » Leonard Doroftei, dezvăluire dureroasă pentru GSP: „Am crezut că sunt un tată modern”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (10)
rossoblu84
rossoblu84  •  07 Decembrie 2019, 13:25

Interesant, dar nu sunt de acord cu aproape nimic din ce ai zis :) 1. A fi fan Moratti dar a spune despre Thohir ca e habarnist inseamna a privi miopoic istoria Interului din ultimii30 de ani; nu voi vorbi despre cum a fost condus clubul pana in 2006 dar voi spune ca mostenirea lui Moratti pentru Thohir a fost un club aflat pe marginea prapastiei din punct de vedere financiar si sportiv. A fost nevoie de "habarnistul" Thohir pentru a stabiliza clubul financiar si a creste din punct de vedere sportiv. 2. Mi se pare incredibil cum un strain sa poate plange ca sunt prea multi straini pe stadion. Ai fi preferat sa fie doar italieni si sa vezi meciul la TV? Si sa vezi probabil un stadion pe jumatate gol? 3. Sa inteleg ca ti-ai fi dorit a fie toti specatorii cu cravata si costum si nici unul imbracat in tricoul Interului? 4. In legatura cu biletele un sfat: am fost in februarie la Inter Bologna si a durat 1 minut sa-mi cumpar biletul online, 1 minut sa-l printez si 5 minute sa intru pe stadion 5. Si in final in ceea ce priveste stadionul: recunosc ca exceptand Meazza nu am fost pe multe stadione mari dar ma indoiesc ca pe Camp Nou sau Old traford nu este mizerie in urma oamenilor asa cum ma indoiesc ca acum 30 de nu era relativ la fel. Si daca vrei sa faci diferenta mergi la un meci din Liga 1 si ai sa vezi ca se poate si mult mai rau.

1333972873332893
Mihai Gruia  •  07 Decembrie 2019, 11:39

Nasol cu frustrarile astea. Du-te la Voluntari - FC Botosani si o sa ai parte de o experienta minunata fara coada la bilete.

adrian_riga
adrian_riga  •  07 Decembrie 2019, 11:01

globalizarea asta ... "vibe-ul emanat"... nu e cu nimic mai interesant sau modern articolul daca folosesti termeni ca acesta. din contra. un articol placut si interesant, stricat de o toparlaneala tipic mioritica.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează