GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INTERVIU EXCLUSIV

EXCLUSIV // VIDEO Ministrul Ionuț Stroe nu e de acord cu ce face Viktor Orban, premierul Ungariei: „N-aș împrumuta modelul maghiar de clasificare, ca să nu-i zic discriminare"

Articol de , , - Publicat luni, 20 ianuarie 2020 09:00

INTERVIU GSP. Ionuț Stroe, șeful sportului românesc, aprobă politica Guvernului de la Budapesta din a face o prioritate din sport, dar respinge strategia lui Viktor Orban de alege câteva discipline sportive, de tradiție, în care să se investească masiv.

-  Domnule Stroe, avem un exemplu, chiar lângă noi, modul în care Ungaria și-a făcut un obiectiv național din a investi în sport și chiar a ales 5-6 sporturi, unde au tradiție, pe care să le susțină masiv. E de urmat ce face Viktor Orban?
- Modelul maghiar este unul de apreciat în sensul definirii sportului ca prioritate națională. Ceea ce nu aș împrumuta de la maghiari este clasificare pe care au făcut-o! Ca să nu-i zic discriminare.

 

- Dar...
- Sportul de masă definit de mine ca obiectiv strategic sau de siguranță națională, cu ghilimelele de rigoare, este să-l faci să aibă o ofertă diversificată adresată tuturor iubitorilor de sport sau tuturor celor care vor să practice sportul cu șanse reale. Cele șase discipline evidențiate și prioritizate de vecinii noștri sunt sporturi cu potențial în zona lor, dar practic această strategie pune accentul doar pe înalta performanță. Poate că așteptările lor, evident, sunt legate de rezultate concrete. La handbal, la fotbal, dar și alte sporturi.

 

"Vă spun un lucru! Haideți să reușim să abandonăm ideea depedenței sportului față de stat. Pentru că, într-adevăr în aceste momente de maximă dificultate financiară, sportul în România este dependent de resursa bugetară"
Ionuț Stroe, ministru

- Deci nu sunteți pentru o astfel de strategie, să susținem și noi în mod deosebit 5-6 discipline la care am avut de-a lungul anilor rezultate mari?
- Eu n-aș merge pe această logică de creștere a sportului, aș sprijini toate sporturile. Evident că de acolo se vor desprinde ulterior sporturile cu potențial. În România, la fotbal sunt 250.000 de copii încadrați. Este o resursă senzațională, dar nu putem compara fotbalul cu altă disciplină ca popularitate sau practicanți. Să zicem că am stabili doar fotbalul ca fiind de interes public și național. În acest mod n-am sacrifica posibilitatea altora de a se înscrie la alte sporturi?

- Credeți că ceea ce spuneți în raportul fotbal vs altă disciplină vă va atrage contestatari?
- Nu trebuie să deranjeze pe nimeni această competiție. Sporturile au un anumit grad de popularitate. Unele sunt de echipă, unele individuale, nu toate sunt la fel de spectaculoase. Nu pot să fiu de acord să punem problema de genul "acestea 6 sunt sporturi naționale, punct! Nu, în niciun caz". Eu n-aș merge pe o asemenea clasificare. Apropo de finanțare poți în a te gândi de a separa bugetele pentru anumite sporturi. Să nu lași iluzia că ai putea și tu la rândul tău cu disciplina ta să beneficiezi de aceiași bani. Inevitabil federațiile se compară între ele ca buget.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ionuț Luțu schimbă locul de muncă la FCSB! Surpriză: nu va mai fi șoferul lui Gigi Becali, ce funcție va avea
Superliga
Ionuț Luțu schimbă locul de muncă la FCSB! Surpriză: nu va mai fi șoferul lui Gigi Becali, ce funcție va avea
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
Superliga
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
„Pot să spun ce cred fără să jignesc?” » Triplu campion al României, despre războiul Steaua - FCSB
Superliga
„Pot să spun ce cred fără să jignesc?” » Triplu campion al României, despre războiul Steaua - FCSB

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”


Comentarii (15)
123701992342236
Marcello Kazan  •  20 Ianuarie 2020, 16:41

Se bat cimpii... NU sintem nationalisti dar naturalizarea NU e nici pe departe solutia!!!... Eventual, NU ai ce naturaliza decit ceva negri fomisti refuzati de cei 'mari' si doar ne umplem de RIDICOL!!!... NU naturalizarea e solutia unei probleme de importanta Nationala cum e sportul!!!... Pina cind vom dovedi ca meritam banii marilor corporatii, SINGURA sursa e cea de la Buget si eventual alocarea de ceva Fonduri Europene... S-auzim de bine...

1000833093403035
Bolon Yokte  •  20 Ianuarie 2020, 16:07

Ce spune ionut stroe un aspirant in politică vs de un greu al politicii europene VICTOR ORBAN!? E mai ușor să nu faci nimic,sa stai la birou și leafa să meargă fara nici o răspundere,durere de cap!? Nu?Cum in Ungaria statul poate sa finanteze toate sporturile iar la noi nu, ca ,,ne interzice UE?” Daca Orban Victor poate finanta sportul in Ungaria inseamna că și la noi se poate! La turci țară capitalista președintele finanțeaza la fel toate sporturile iar noi nu.Întrebati ziaricii rumîni despre subiectul ăsta-zic că turcu e dictator și de aia poate..La noi fiind ,,democratie” bagam pe cei ce susțin sporturile in anchete și pușcării ca să se invete minte,să plece!Darmite sa bage statul bani in sport!!? Și apoi ne miram ca am disparut ca sport la Olimpiade,CM,CE, etc!

whiteredarad
whiteredarad  •  20 Ianuarie 2020, 15:03

Mi-e clar ca Dl Stroe este in afara subiectului. Cine sa sustina, azi , in Romania sportul, daca nu statul ?. Mai intai uitati-va ca nici o companie romaneasca importanta sau multinationale,nu investesste in sport, cei ce se baga in sport sint luati de DNA, Dacia subventioneaza...Udinese, Mol , o echipa din Ungaria. La noi statul decide campionate, sau face stadioane pentru Armata si MAI, care are sali de sport, stadioane, echipe profesioniste,...ca si in Kazahtan sau Azerbaigean. Desi Armata ( membra...NATO ) si Internele ar avea alta menire, nu sa "sifoneze" bani in sport, sa produca "gradati cu merite in sport".Atata vreme cit companiile mari nu sint stimulate sa investeasca in sport, doar statul o poate face, sau "nebuni ca Becali", care risca puscaria , pentru asta. La noi sportul este copil sarac, doar ici colo, si individual ( ca Simona Halep) poti avea reusite.Nu avem nici o echipa ,la jocuri cu mingea, care sa fie excelenta, uitati-va la spatiu ex-yugo, la unguri, ce rezultate au. Cit despre naturalizari...sa fim seriosi ...noi sintem nationalisti si nu vrem. Vorba aia..."unde nu-i cap,..vai de picioare" !

Vezi toate comentariile (15)
Comentează
Close