FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

Când crede Italianul Urbano Lega, fostul preparator fizic din Liga 1, că se va relua fotbalul în România

Articol de GSP - Publicat luni, 30 martie 2020 17:34

INTERVIU. Italianul Urbano Lega (72 de ani) are o vastă experiență în pregătire fizică și a acceptat dialogul cu GSP despre ce înseamnă această pauză pentru fotbaliști.

A absolvit Şcoala Centrală de Sport din Roma, a lucrat la lotul de atletism al Italiei, a pregătit ciclişti, tenismeni şi voleibalişti. De experienţa lui Urbano Lega au profitat FC Naţional, U Craiova și Petrolul. Acum trăiește în Ravenna, provincia Emilia-Romagna, grav afectată de cazurile de COVID-19. „Sunt bine, vă mulțumesc de griji. Dar Italia mea trece printr-un moment extraordinar dificil. Trebuie să stăm în casă, să respectăm ce ni se cere”. 

Urbano Lega, despre continuarea sezonului în Liga 1

- V-am deranjat pentru că se tot vorbește despre când se va relua fotbalul... 
- Așa e, fotbalul e închis deocamdată. Și cred că e puțin probabil ca acest sezon să se mai încheie. După o pauză foarte lungă, cum va fi cazul acum, va fi nevoie de multă muncă fizică pentru fotbaliști ca să poată juca. 

- E mai grea pauza asta decât cele din vară și iarnă? 
- Cu siguranță! Va conta enorm dacă în această perioadă jucătorii rămân concentrați pe pregătire și se vor mai antrena. Aș spune că este fundamental acest lucru: mențineți exercițiul cât de mult puteți! 

- Dacă se vor relua competițiile peste 3 luni, să zicem, ca exemplu, de cât timp pentru pregătire este nevoie? 
- O lună! Acum depinde mult și de structura jucătorului, de felul lui obișnuit. Vremea va putea ajuta, iar dacă ai și un antrenor fizic cu experiență, totul se poate regla într-o lună. - Ce le recomandați fotbaliștilor? - Dacă pot ieși din casă, să alerge în aer liber. Iar în casă să facă multe excerciții de întărire a membrelor inferioare: flexia coapsei, cvadriceps, exerciții pentru mușchii abdominali și mult, mult stretching. Greșeala fatală 

Când crede Italianul Urbano Lega, fostul preparator fizic din Liga 1, că se va relua fotbalul în România
Atacantul Nicolae Carnat (Sepsi) și-a improvizat greutăți din bidoane de apă și lucrează în casă alături de iubita lui FOTO: Facebook

- Care-s erorile pe care le fac jucătorii când au program pentru acasă? 
- Să rămână nemișcați. E cea mai mare greșeală să nu faci nimic suplimentar. Dacă nu pot ieși afară, trebuie să facă exercițiile de care ți-am spus, mai ales flexorii coapsei. Trebuie să se întindă. Sunt doi mușchi lungi și subțiri. Dacă nu sunt antrenați corect (fiind întinși mereu), sunt primii care se retrag și se rup. 90% dintre accidentările fotbaliștilor sunt cauzate de flexori. Din păcate, în fotbal există multă ignoranță referitoare la acest aspect.

VIDEO / Klaus Iohannis, apel către români

 - Sunt mai expuși fotbaliștii mai în vârstă în perioada asta? Mă refer la cei trecuți de 32-33 de ani. 
- Dacă se vor antrena bine fizic și apoi o vor face și cu un preparator bun, nu. 

- Va fi sezonul viitor unul compromis dacă această pauză se va lungi mult? Poate un sezon plin de accidentări? 
- Mă voi repeta. Depinde întotdeauna dacă jucătorii și preparatorii fizici cred în munca fizică. E fundamental să ai un antrenor fidel acestei idei și cu multă experiență. Dacă vorbim despre unul tânăr, cu puțină experiență, sau un antrenor care face totul cu mingea, atunci vor fi probleme. Uite, eu când am ajuns la Craiova, doctorul de acolo mi-a zis că au avut multe leziuni musculare. Cred că-ți aduci aminte de Florin Costea, care avusese o operație grea și l-am făcut o mașinărie de război: golgeterul campionatului și jucător de națională. 

- La cum vedeți lucrurile, când credeți că s-ar putea relua campionatele? 
- Pentru România e greu să dau un pronostic, nu știu exact situația de acolo. În Italia însă mi-e greu de crezut că se va putea mai devreme de luna mai.

„Pregătirea fizică nu influenţează calitatea tehnică a sportivului, dar îi poate îmbunătăţi randamentul. Mulţi preparatori nu corectează erorile comise de jucători în timpul exerciţiilor împrumutate din atletism” 

 „Dacă nu există un echilibru între exerciţiile de forţă şi cele de aerobic, apar multe accidentări. Eu am avut puţini fotbalişti accidentaţi la FC Naţional şi la Universitatea Craiova” 
- Urbano Lega

Citește și alte știri despre impactul coronavirusului asupra Ligii 1:

Vin banii la un club de Liga 1: „Încercăm să suplimentăm sumele”

De ce se plâng cluburile din Liga 1? Guvernul le-a ajutat deja să scadă drastic cheltuielile

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
Superliga
Răsturnare de situație! Andrei Vlad PLEACĂ de la Petrolul » Echipa îi cumpără acum bilet de întoarcere din Antalya
Gigi Becali, la prima intervenție din 2025 » A anunțat ce se întâmplă cu transferurile lui Olaru și Târnovanu: „L-a sunat Giovanni”
Superliga
Gigi Becali, la prima intervenție din 2025 » A anunțat ce se întâmplă cu transferurile lui Olaru și Târnovanu: „L-a sunat Giovanni”
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer
Superliga
„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția-răpusă de cancer

Iată cu câți bani l-a convins Șucu să o refuze pe Dinamo și să vină la Rapid! Sume impresionante pentru Liga 1

„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția răpusă de cancer


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează