FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

EXCLUSIV | 5 dueluri fabuloase, Liga 1 vs Europa: de la Petrișor Toma vs. „Vulturul” Butragueno, la „Băiatul din Bolintin” vs. eternul Zanetti

Toni Sedecaru (stânga) și Carlos Valderamma (dreapta), în Steaua - Montpellier, 1990
Toni Sedecaru (stânga) și Carlos Valderamma (dreapta), în Steaua - Montpellier, 1990

Articol de GSP - Publicat vineri, 22 mai 2020 09:53

GSP vă prezintă poveștile celor mai interesante 5 „ciocniri” între fotbaliști autohtoni și nume mari ale fotbalului, din cadrul participărilor românești în cupele europene de după ’90.

Ne amuzăm atunci când cluburile noastre au adversari din Feroe sau Andorra în tururile preliminare ale competiţiilor continentale. 

Descoperim portrete inedite de fotbaliști și profesii colaterale spectaculoase. Atunci când marile forţe ajung în România, strângem din dinţi în speranţa că „ai noștri” nu se vor face de râs în faţa unui adversar cu cotă de piaţă de zeci de ori mai mare. Dar cum arată cele mai neobișnuite dueluri de la începutul anilor 2000, în care românii plecau drept „anonimi”, și cum am reușit să ne descurcăm?

  • GSP.RO publică în premieră online poveștile celormai intresante „ciocniri” între fotbalișii români și numelemar ale fotbalului; 
  • Textul, semnat de Gabriel Berceanu, a apărut inițial doar în varianta printată a Gazetei Sporturilor, în octombrie 2013;

Petrișor Toma (Poli Timișoara) - Emilio Butragueño (Real Madrid)

Finalistă a Cupei României în 1991, Poli a eliminat în „sferturile” competiției revelația acelei ediții, Dunărea Călărași. A fost 0-1 la Dunăre și 2-0 pe Bega, iar bănățenii au rămas impresionați de goalkeeper-ul adversarilor din L3, Petrișor Toma. Și l-au transferat. Atacantul spaniol, produs 100% al madrilenilor, avea 29 de ani și peste 60 de selecții la „națională”. Participant la CM ‘86 și ‘90, de cinci ori campion al Spaniei și cu două Cupe UEFA în palmares.

„Când, cu o oră înainte de joc, antrenorul Jackie Ionescu m-a anunțat titular, mi s-a făcut pielea ca de găină. Cînd m-am văzut în poartă, aveam impresia că tribunele se prăvălesc peste mine, iar 90.000 de oameni se uitau la mine și aveam impresia că numai la mine se uită" 
- Petrișor Toma, portarul lui Poli pe Bernabeu

30.09.1992, Cupa UEFA, turul 1 | Real Madrid - Poli Timișoara 4-0

După 1-1 în tur, cu un gol încasat pe ieșirea greșită a lui Toma, Poli n-a avut nici timp de vise pe „Bernabeu”. Călărășeanul propulsat pe marea arenă a fost ezitant și a greșit în repetate rânduri, în vreme ce Butragueno a stat doar 57 de minute pe teren, fiind menajat.

EXCLUSIV | 5 dueluri fabuloase, Liga 1 vs Europa: de la Petrișor Toma vs. „Vulturul” Butragueno, la „Băiatul din Bolintin” vs. eternul Zanetti
Petrișor Toma // foto: sportcalarasean.ro

TRAIECTORII ULTERIOARE

  • Toma s-a reîntors la Călărași, în eșalonul trei, a apărat sezoane bune la Dunărea;
  • o vreme a fost antrenor cu portarii la același club, apoi a urmat școala de poliție și s-a retras din fotbal;
  • Butragueño a strâns 12 sezoane la Real, cu 123 de goluri în 341 de partide;
  • poreclit „El Buitre”, „Vulturul” e azi în conducerea clubului Real Madrid.

Angelo Alistar (Ceahlăul) - Thierry Henry (Juventus), plăieșul și diamantul

La 24 de ani, stoperul Angelo Alistar se afla la al patrulea sezon în Divizia A, pentru Ceahlăul. Originar din Piatra-Neamț, mai jucase înainte la Foresta, iar la vremea duelului cu Henry activa într-un sistem 5-3-2 sub comanda lui Hizo. Atacantul de 22 de ani era campion mondial cu Franța și național cu Monaco, echipă de la care se transferase pentru 12,5 milioane euro. Era folosit pe un post neobișnuit la Juve, extremă în 3-5-2.

„M-am rupt total de fotbal. Am îmbătrînit, am făcut burtă... Mai joc doar la sală, dar nu urmăresc meciurile din campionat” - Angelo Alistar, în 2011, pentru evz.ro

25.07.1999, Cupa Intertoto, turul 3 | Juventus - Ceahlăul 0-0

Românul a coordonat admirabil defensiva nemțenilor: a fost 1-1 în tur și o remiză albă care i-a calificat pe torinezi, dar fără strălucire. Cu Perjă, Atomulesei, Botez și Baldovin colegi pe linia de fund, Alistar a primit 6 în Gazeta Sporturilor, iar Hizo l-a remarcat după meci. Henry, absent în tur, a jucat fără zvâc alături de celebrii Van der Sar, Davids, Ferrara sau Tacchinardi. Nu a reușit mai nimic, a fost notat cu 5 în Gazetă și a fost schimbat în minutul 81 al partidei disputate la Cesena.

TRAIECTORII ULTERIOARE

  • Alistar a strâns 180 de meciuri în Divizia A, la Universitatea Craiova, Dinamo și Ceahlăul;
  • a rămas în istorie pentr autogolul din preliminariile Ligii, Dinamo-Manchester United 1-2, din 2004;
  • s-a implicat în afaceri și deține o pensiune în zona Neamțului;
  • Henry a plecat de la Juve la Arsenal după doar un sezon, pentru 16 milioane de euro;
  • în perioada 1999-2007 a marcat 174 de goluri în 254 de partide pentru „tunari”, apoi a ajuns la Barcelona;
  • după trofeul Euro 2000, două titluri în Anglia și două în Spania, a ajuns la Red Bulls New York și câștiga 4 milioane de dolari pe sezon.

Leonard Nemțanu (Național) - Ronaldinho (PSG), întâlnirea vieții cu „Dințosul”

La 29 de ani, fundașul central român era la primul sezon pentru FC Național, după experiențe la CSM Suceava, Petrolul, Poli Iași, Rocar, Steaua și Oțelul. „Globe-trotter” de Liga 1, dar fără mari realizări, Nemțanu avea în față un mijlocaș de 22 de ani pe care PSG plătise 5 milioane de euro! Venit de la Gremio, „Dințosul” era campion mondial en titre!

14.11.2002, Cupa UEFA, turul 2 | PSG - Național 1-0

După 0-2 la București, „bancarii” lui Zenga au mers curajoși la Paris. Nemțanu stoper, Ronaldinho titular, dar francezii au câștigat chiar dacă n-au forțat. Cei doi au primit aceeași notă în Gazetă, 6, dar brazilianul a evoluat doar 62 de minute, fiind înlocuit de Martin Cardetti.

EXCLUSIV | 5 dueluri fabuloase, Liga 1 vs Europa: de la Petrișor Toma vs. „Vulturul” Butragueno, la „Băiatul din Bolintin” vs. eternul Zanetti

TRAIECTORII ULTERIOARE

  • Nemțanu s-a retras la 32 de ani, după ce a mai bifat câte un sezon la Argeș, Ceahlăul și Oțelul;
  • Ronaldinho a ajuns în 2003 la Barcelona pentru 5 milioane euro, în 2005 a primit Balonul de Aur;
  • are două titluri în Spania și o Ligă a Campionilor, a trecut pe la Milan și Flamengo, apoi a jucat la Atletico Mineiro.

Tinel Petre (FC Brașov) - Javier Zanetti (Inter), Băiatul din Bolintin și Il Capitano

Românul Tinel Petre avea deja 9 sezoane în Divizia A, la Național, Dinamo și Brașov, fiind, la 27 de ani, un jucător experimentat. Probabil cel mai mare șoc din carieră l-a avut când a dat de Zanetti: la 28 de ani, argentinianul era deja o „statuie” în devenire. Juca din 1995 la Inter, peste 150 de meciuri în Serie A și o Cupă UEFA în portofoliu.

27.09.2001, Cupa UEFA, turul 1 | Brașov - Inter 0-3

Deși fundaș dreapta la bază, Petre a fost folosit stoper într-un 5-4-1 proiectat de Adrian Hîrlab, deși în tur fusese 0-3! A fost depășit total de mijlocașii adverși, Zanetti, Dalmat, Emre și Seedorf, iar vârfurile Ventola și Adriano au făcut ce-au vrut. Căpitanul interist a primit 7 în Gazetă, Tinel Petre doar 5.

TRAIECTORII ULTERIOARE

  • Petre a mai activat două sezoane la FC Argeș și s-a retras din activitate de la Poli Iași, la 31 de ani;
  • Zanetti, la 40 de ani, era căpitanul lui Inter, a depășit 600 de meciuri;
  • a obținut Liga Campionilor și cinci titluri în Serie A, contabilizând 145 de meciuri pentru Argentina;
  • are 158 de meciuri în Liga Campionilor și Cupa UEFA, la 37 de ani și 71 de zile a devenit, în 2010, cel mai bătrân marcator în Ligă.

Toni Sedecaru (Steaua) - Carlos Valderrama (Montpellier), Moldoveanul din Vale și idolul columbian

Toni Sedecaru, născut la Suceava, avea 23 de ani și era primul jucător transferat de Steaua după Revoluție, de la Jiul Petroșani. Mai activase la Minerul Vatra Dornei. Columbianul împlinise 29 de ani, juca de două sezoane în Hexagon, iar în 1987 fusese ales jucătorul anului în America de Sud.

24.10.1990, Cupa Cupelor, turul 2 | Montpellier - Steaua 5-0 

La Steaua pregătită de Costică Ștefănescu și care trecuse lejer de Glentoran în primul tur, Sedecaru juca mijlocaș central. La fel și mustăciosul cu plete al lui Henrik Kasperczak, unul din adversarii pe care românul nu-i va uita. În manșa tur, echipa în care juca și Laurent Blanc a zdrobit steliștii care au încasat și două cartonașe roșii!

EXCLUSIV | 5 dueluri fabuloase, Liga 1 vs Europa: de la Petrișor Toma vs. „Vulturul” Butragueno, la „Băiatul din Bolintin” vs. eternul Zanetti

TRAIECTORII ULTERIOARE

  • Sedecaru a părăsit Steaua în 1991 și a mai jucat la Corvinul, Nyiregyhaza și Minerul Lupeni;
  • s-a retras în 2001, după ce în 1993 a suferit un accident grav de mașină;
  • Valderrama a trecut la Valladolid, apoi la cluburi din America de Sud;
  • Atletico Junior a plătit 1,5 milioane dolari în 1993 pentru fotbalistul care avea să strângă 111 meciuri la națională;
  • inclus de Pele printre cei mai mari 100 de jucători din istorie, antrenează la o școală privată din Florida

Mircea Lucescu: „Steaua - Dinamo din anii '80 era o confruntare între ministere. Rivalitatea înseamnă și lovituri sub centură"

Citește mai multe materiale speciale marca GSP:

Povestea stelistului vândut nemților de către comuniști! Cum a acceptat Ceaușescu + „Voiam să mă angajez în fabrică și să-mi cumpăr părinții”

„«Ce p...a mă-sii, tu eşti miliţian, ce să ne facă ăştia?»” » Dumitru Dragomir, interviu fabulos: ce banc i-a spus dictatorului Ceaușescu și cum s-a ridicat din sărăcia cruntă în care a crescut

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează