Articol de Remus Răureanu, Costin Ștucan - Publicat joi, 18 iunie 2020 13:03 / Actualizat joi, 18 iunie 2020 17:14
Deranjat de faptul că pe Facebook există sute de pagini false care îi folosesc imaginea și pe care se fac strângeri de fonduri în numele său, George Becali a decis să ia taurul online de coarne și a cerut Facebook - rețeaua pe care o asocia cu Diavolul - să-i certifice o pagină oficială.
UPDATE 17:10
Gigi Becali a reacționat după ce Gazeta a publicat informația că finanțatorul FCSB a contactat o firmă pentru a intra în contact cu Facebook: „Nu mai știu dacă am vorbit sau nu cu cineva să închidă paginile false cu numele meu. Nu mai știu, e posibil. Dar nu mi-am făcut pagină de Facebook, niciodată nu o să-mi fac. Poate că au făcut ei o pagină să poată să le șteargă pe celelalte, dar nu mă pricep eu la asta. E o minciună ce ați scris”.
După câteva minute, Becali a sunat înapoi: „Am vorbit acum cu Mihai (n.r. - Mihai Stoica) și mi-a zis că un nepot de-ai mei împreună cu ofițerul de presă au contactat firma asta să șteargă toate conturile mele false de Facebook. Ca să poată să le șteargă, au făcut pagina respectivă, dar eu nu o să postez niciodată acolo. Dacă au postat ei, o să-i sun acum să șteargă tot ce au postat”.
Gigi Becali a avut cont pe facebook
“Nu mai ascultați ce zic hoții din parlament. Niște ordinari, mai ales Dragnea. Dați distribuiri”, scria Becali Gigi, “patron la FC Steaua București”, pe pagina sa de Facebook cu aproape 7.000 de urmăritori, în august 2018.
Postarea a avut impact. 637 de likeuri, 97 de comentarii și 94 de distribuiri. Cele mai multe comentarii au fost apreciative, de genul acestuia: “Aveți dreptate. Să trăiți mulți ani, om cu suflet de înger”. Doar că pagina respectivă nu îi aparținea lui George Becali, iar finanțatorul FCSB nu era autorul postării.
O căutare pe Facebook după numele “Gigi Becali” scoate la iveală alte sute de pagini cu poza probabil celui mai cunoscut finanțator din fotbalul românesc, pagini urmărite de zeci de mii de oameni. Unele dintre pagini sunt vizibil false, conținând postări bășcălioase. Altele dau o senzație de autenticitate, iar cei care le urmăresc trimit mii de mesaje. Unele dintre ele sunt extrem de sensibile.
“Am o prietenă din Băile Govora ,care are cancer, cancer foarte rar întâlnit, poate unic, cancer la un nerv la mâna stângă, nerv care pleaca de la claviculă. Este tratat în Râmnicu Vâlcea cu un medicament de chemioterapie în experiență (n.r. - fază experimentală). Are amorțeli la braț deja insuportabile și nu se vindecă deloc, ci boala avansează. Cancerul i-a atacat și plămânii și ficatul”, scria Eva C, dar comentariul a rămas fără răspuns.
Tot fără răspuns au rămas și alte cereri în care lui Becali i se cere ajutorul. În schimb, pe alte pagini, Gigi Becali este cel care solicită sprijin în diferite cazuri sociale. Iluziile urmăritorilor lui Becali sunt deșarte pentru că aceste pagini sunt false.
O mică parte dintre paginile de Facebook false care folosesc numele finanțatorului FCSB
Mai puțin una.
Pe 22 mai 2020, pe Facebook a apărut contul @RoGeorgeBecali. Prima postare a fost o poză relaxantă cu un peisaj montan. A doua, la jumătate de oră distanță, conținea un mesaj de întâmpinare:
“Cred că mă cunoașteți suficient de bine și știți că sunt un om dintr-o bucată, un om care are principii bine înrădăcinate și greu de schimbat. Conturile de socializare nu sunt pentru mine și le-am evitat până acum, dar oameni cu diverse interese mi-au folosit identitatea și au distribuit informații false despre FCSB, despre mine, despre familia mea. Aceste practici sunt peste puterea mea de înțelegere și de acceptare, așa că îi rog insistent pe cei care dețin aceste pagini false să le șteargă de bunăvoie. #facebookmedia"
Într-o peisaj plin de pagini false, contul a strâns într-o lună doar patru likeuri și a adunat cinci urmăritori. Însă, în ciuda neîncrederii publicului, acesta este contul oficial al lui George Becali, cel care susținea acum câteva luni că “Facebook este Diavolul”!
“Numai Internet şi numai prostituţie, te gândeşti la femeile alea pe care le-ai văzut pe Internet şi nu mai poţi să joci fotbal total. Toată ziua Facebook-ul, să vadă ce a zis ăla, ce a zis ailaltă, ce a făcut ăla, ce-a făcut ailaltă, toată ziua pe Instagram, ce-a făcut ălă, viaţa lui ăla, unde s-a dus ăla, ce şi-a cumpărat ăla, ce şi-a cumpărat ălălaltul, toată ziua jucătorii fac asta şi le mănâncă creierul”
- George Becali, ianuarie 2019, la ProX
A apelat la o firmă britanică, partener Facebook
Până acum adversar declarat al Internetului, finanțatorul FCSB a apelat în luna mai la o firmă britanică, partener oficial Facebook, pentru a-i deschide o pagină verificată și pentru a șterge toate paginile false. Justificarea sa a fost că paginile false îi afectează “viața politică, personală și afacerile” și că promovează acțiuni de caritate și strângeri de fonduri în numele său.
Firma respectivă, Stadeum Media Limited, este înregistrată în Bristol și are doi directori: un canadian, Brian Pike, și o româncă, Ana Maria Dumitrescu, ambii cu o adresă declarată în sectorul 3 din București. Numele firmei a apărut deja în peisajul fotbalului românesc anul trecut, când mai multe publicații au anunțat că Stadeum a contribuit la realizarea unui minidocumentar despre meciul Universitatea Craiova - Dinamo, exclusiv pentru platforma Facebook Watch.
Stadeum Media a contactat Facebook la finalul lunii trecute cu solicitarea lui George Becali pentru deschiderea unei pagini oficiale și închiderea conturilor false. Contul a fost alocat și deschis, însă surse din cadrul clubului FCSB susțin că Facebook a refuzat deocamdată acordarea celebrei “bife albastre” - semnul că pagina le aparține cu adevărat celor care se pretind posesori - din cauza faptului că @RoGeorge Becali este o pagină proaspătă și nu are deocamdată urmăritori.
Facebook le-a recomandat celor care se ocupă de contul lui Becali să aplice din nou pentru verificare peste câteva luni, timp în care pagina poate să crească.
George Becali nu a putut fi contactat pentru a comenta.
"Nu am avut, nu am și nu voi avea Facebook. Pagina de Facebook înseamnă iubire de sine şi nu fac păcatul ăsta
- George Becali, în 2016, la România TV
Înșelătorie cu telefoane în numele lui Becali
Decizia lui Becali de a intra în dialog cu Facebook a venit după ce în luna aprilie a acestui an media a scris despre o înșelătorie derulată în numele finanțatorului FCSB. Pe o pagină care îi purta numele a apărut anunțul: "Bună seara România, cu ocazia deschiderii noi mele pagini de Facebook, noi Familia Becali am hotărât sa dam 40 de telefoane IPhone 6S Gold, tot ce trebuie sa faceti este sa dati Like la Pagina noastră sa dati SHARE la aceasta postare după ce ati făcut toate astea lăsați în comentariu”Particip, cine nu crede este rugat sa nu participe, extragerea va avea loc pe data de 22.4.2020”. Postarea a adunat peste 1000 de distribuiri.
A certat călugării care aveau WhatsApp
Pe lângă rețelele de socializare, George Becali s-a declarat de-a lungul timpului și un adversar declarat al aplicației WhatsApp. În ianuarie 2019, era în stadiul în care declarase război creatorilor instrumentului de comunicare cu celebra iconiță verde. Becali declara la ProX: “Eu am scos whatsapp-ul. Mă încurca şi l-am închis. Şi am zis: de acum orice călugăr, preot care vrea să vorbească cu mine, dacă are whatsapp, îl blochez. Cine are whatsapp, îi dau blocaj, nu vorbesc cu el. Un călugăr a venit la mine şi i-am zis: Ai whatsapp? A zis da. Îl închizi? "Îl închid". Dacă îl închizi rămâi cu mine frate, prieten. Nu îl închizi whatsapp-ul nu mai eşti cum mine frate, prieten. Eşti călugăr sau eşti regizor de film?”. Între timp, finanțatorul FCSB și-a reinstalat aplicația. Acum câteva ore, când reporterii Gazetei au încercat să-l contacteze, Becali figura ca posesor al unui cont de WhatsApp, având ca imagine de profil o poză cu Dumnezeu și Iisus Hristos. Nu a răspuns, însă folosise aplicația cu câteva ore în urmă.
Tudor rămâne singur în luptă cu internetul
Decizia lui George Becali de a-și face pagină de Facebook îl lasă pe un angajat de-ai săi singur pe baricadele luptei contra Internetului. Angajat de Becali în urmă cu un an, fostul arbitru internațional Alexandru Tudor se ține departe de mediile moderne de comunicare. Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, Tudor a declarat: "Nu mai am televizor și evit internetul. Nu mai pot să citesc siteurile de știri. De ce? Păi voi ați văzut ce e pe internet? Cookies! Eu nu accept așa ceva, nu accept cookies!”. Tudor se teme din cauza puterii de control tot mai mare a internetului asupra vieții omului modern.