SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Monica Niculescu și poveștile adunate în 12 participări: „Totul e magnific acolo!”

Imagine din meciul Naomi-Osaka-Monica Niculescu, disputat în primul tur la Wimbledon în 2018 FOTO Guliver/GettyImages
Imagine din meciul Naomi-Osaka-Monica Niculescu, disputat în primul tur la Wimbledon în 2018 FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 05 iulie 2020 17:09 / Actualizat duminica, 05 iulie 2020 18:11

Monica Niculescu, finalistă la dublu în 2017 și prezentă în ”optimi” în 2015 la simplu, și-a amintit de senzațiile trăite de câte ori s-a aflat pe iarba londoneză

  • În perioada 29 iunie-12 iulie era programat turneul de la All England Club, anulat însă din cauza pandemiei de COVID-19. GSP vă oferă în schimb amintiri, povești și momente inedite

Românca a debutat pe tablourile principale de seniori de la All England Club în 2008, când avea 20 de ani și încă încerca să înțeleagă ce înseamnă să joci pe iarbă. Deținea unele indicii, mai ales că în 2004 și 2005, alături de neozeelandeza Marina Erakovic, parcursese drumul până în finală la juniori. „Atunci juca și sora mea tenis, a fost o perioadă frumoasă pentru mine", a început povestea Monica Niculescu. 

Erau primii pași pe care îi făcea la nivel înalt și a găsit o parteneră cu care s-a potrivit perfect. „Cu Marina am fost prietene tot timpul. La juniori am jucat mereu bine, am fost numărul patru în lume, am făcut finală și la US Open la dublu. Nu au venit de nicăieri cele două finale. Mie îmi place la dublu, iar acele rezultate la juniori mi-au dat încredere. Apoi, la seniori, mi-a fost mai ușor pentru că știam clubul", a continuat istorisirea Niculescu. 

Au trecut 16 ani de atunci, ce a ajuns să însemne Wimbledon pentru ea? „Tradiție, am amintiri minunate, doar că iarba e dificilă. Noi nu aveam unde să ne antrenăm în România pe asemenea suprafață, de aceea în fiecare an înainte de această competiție încercam să merg la două-trei turnee, să simt iarba. Mi-a prins bine să fac așa, și a fost super", a spus ea.

 Îi place albul 

Niculescu, 32 de ani. întărește ideea că pentru a înțelege pe deplin jocul pe iarbă e nevoie de ani. „În timp mi-am dat seama de unele lucruri, pentru că nu cred că poate să-ți placă iarba, fiind o suprafață atât de diferită. Pe parcurs am realizat mai multe chestii, trebuie să vii mai mult în față, să faci serviciu-voleu, iar la dublu mereu mi-a plăcut pe iarbă", a detaliat ea. 

„Nu știu de ce Wimbledon-ul îți rămâne în cap tot timpul când ești mic, probabil tradiția te atrage. M-am uitat la multe meciuri, mie îmi place să privesc tenisul tot timpul. La turnee, după ce am terminat meciul meu, mă duc în cameră și dau pe tenis. Dacă pot și când sunt acasă încerc să mă uit"-Monica Niculescu

Mulți dintre jucători vorbesc cu mare plăcere despre atmosfera din cadrul All England Club, iar Monica nu face excepție. „Totul e magnific acolo, mai puțin faptul că nu te lasă să te antrenezi pe terenurile din club decât o oră în weekend pe terenul principal. Cele mai multe antrenamente le facem la Aorangi Park, tocmai pentru a proteja iarba. Totul e impresionant, lumea foarte gălăgioasă, se vede că le place tenisul, vestiarele sunt altfel. Îmi place mult că trebuie să ne îmbrăcăm în alb". 

Pe o listă scurtă 

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Monica Niculescu și poveștile adunate în 12 participări: „Totul e magnific acolo!”
Monica Niculescu și Hao-ching Chan cu trofeele de finaliste în 2017 FOTO Guliver/GettyImages

Personal, Monica are două repere de la Wimbledon pe care le pune în categoria cele mai frumoase amintiri. „Nu am cum să uit finala de la dublu, prima oară când am jucat cu Chan din Taipei. Nu mi-a venit să cred că am ajuns acolo. Și, bineînțeles, când am făcut "optimi" la simplu în 2015. Am fost la un pas de sferturi, țin minte că am avut 6-1, 2-0. Nu știu cum mi-a scăpat meciul acela. Păcat, dar Bacsinszky venea după o semifinală la Roland Garros, avea încredere mare. Am fost aproape. A fost un rezultat foarte bun", a spus Niculescu. Ea a fost învinsă în 2015 de Timea Bacsinszky cu 1-6, 7-5, 6-2, iar în finala de la dublu din 2017 de rusoaicele Makarova/Vesnina cu 6-0, 6-0. 

„Finala de la dublu din 2017 a fost o experiență frumoasă pentru că am jucat pe Central, e mai lent decât celelalte terenuri. Nu o să o uit niciodată!"- Monica Niculescu

Dintre românce, doar Virginia Ruzici, Irina Spîrlea, Simona Halep și Monica Niculescu au reușit să ajungă în săptămâna a doua la turneul de la All England Club. „Îmi place să fiu pe această listă", spune ea. Revenind în trecutul apropiat și privind spre viitor, Monica a avut de depășit multe probleme fizice, se vede revenind pe iarba de la Wimbledon în 2021? "Sigur, planul meu este să mai joc. Sper să mă țină corpul. La Wimbledon am fost acceptată în „Last Eight" pentru că am făcut finală la dublu și pot să merg acolo pe viață cu un invitat. Oricum mă voi duce cu plăcere pentru că oricând aș merge să văd un meci pe iarbă", încheie optimistă Monica.

„Pe iarbă, tot timpul trebuie să stai jos pe picioare pentru că mingea nu sare deloc, dar e un avantaj pentru mine. Nu-mi place, de exemplu, cum sare la Madrid, unde e altitudine. Trebuie să stai bine cu capul ca să joci un meci pe iarbă"- Monica Niculescu

12 participăria adunat Monica Niculescu pe tabloul principal de la Wimbledon la simplu, cea mai bună performanță fiind cea din 2015, când a atins optimile de finală

8-12 este raportuldintre victorii și înfrângeri la simplu pe iarba londoneză pentru Monica Niculescu

Explicația unui dublu 0-6 

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Monica Niculescu și poveștile adunate în 12 participări: „Totul e magnific acolo!”
Monica Niculescu și Hao-ching Chan în finala din 2017 FOTO Guliver/GettyImages

Monica Niculescu și Hao-ching Chan au pierdut drastic finala din 2017 în fața rusoaicelor Ekaterina Makarova/Elena Vesnina, scorul fiind de 0-6, 0-6. Românca a explicat care au fost coordonatele acelei înfrângeri dureroase. „La început, m-am întins la abdomen, eu tot timpul am probleme în această zonă. Mă gândeam mai mult la accidentare. Și partenera mea a avut necazuri, nu a mai jucat apoi trei luni din cauza unei probleme la umăr", a spus Monica.

 În plus, veneau după un meci dur în semifinale, încheiat cu 9-7 în decisiv. "Cred că am jucat patru ore, pe iarbă la dublu, pare incredibil. În ziua finalei a trebuit să așteptăm și după semifinalele băieților, ne-am încălzit de zece ori. A fost greu, am jucat și târziu", a explicat românca.

17-12 este raportuldintre victorii și înfrângeri la dublu pe iarba londoneză pentru Monica Niculescu

Meciul emblemă este Isner-Mahut 

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Monica Niculescu și poveștile adunate în 12 participări: „Totul e magnific acolo!”
John Isner și Nicolas Mahut la finalul maratonului din 2010 FOTO Guliver/GettyImages

Când vine vorba despre meciuri memorabile de la Wimbledon, Monica Niculescu nu ezită nicio secundă să-l indice pe cel dintre americanul John Isner și francezul Nicolas Mahut, cea mai lungă partidă de tenis din istorie, 11 ore și 5 minute. Înfruntarea a avut loc în 2010, în primul tur, și s-a întins pe trei zile, încheindu-se cu victoria lui Isner cu 70-68 în decisiv.

 „Nu-mi venea să cred. Eu îmi terminasem meciul, am fost la fizio, am făcut un masaj, am mâncat și băieții tot jucau", și-a amintit Monica. Apoi a adăugat: "Mi-au mai rămas în minte și finalele dintre Federer și Nadal, dar meciul acela m-a marcat"

Victorii înainte de Wimbledon 

Monica Niculescu și-a adus aminte cu plăcere și de alte reușite pe iarbă. Una dintre ele fiind finala din 2015 din turneul de la Nottingham. „În penultimul act am învins-o pe Aga Radwanska, finalistă la Wimbledon la simplu. Pentru mine a fost cel mai tare rezultat vreodată. Întotdeauna mi-a plăcut să joc pe iarbă, cu stilul meu veneam în față, punctele erau mai scurte și meciul în sine era mai scurt, ceea ce mă ajuta", a spus Niculescu. 

Românca a fost învinsă în finală de Ana Konjuh. În 2019, Niculescu a intrat pe tabloul de la Wimbledon grație unui wild card obținut ca urmare a faptului că a ieșit câștigătoare în competiția de la Ilkley.

Citește și alte episoade despre Wimbledon:

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Un rege elvețian la Londra și istoria lui de succes pe iarba de la All England Club

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Românii și primele senzații pe suprafața verde: „Nici nu înțelegeam care e tenisul adevărat, cel jucat pe iarbă sau cel de pe zgură"

Wimbledon se joacă pe GSP.ro » Iarba și un meci de neuitat: Gabriela Ruse a retrăit momentele emoționante și tensionate ale înfruntării cu o finalistă de la All England Club

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează