Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 19 octombrie 2020 07:40 / Actualizat luni, 19 octombrie 2020 10:02
Ciprian Moscu, preparatorul fizic cu care colaborează Marius Șumudică la Gaziantep, explică felul în care Thomas Neubert, revenit la FCSB, a reformat metodele de antrenament din România. Germanul nu ar fi inventat de fapt nimic, doar că apăruse într-un mediu învechit.
FCSB a dominat total campionatul între 2012 și 2014, în perioada în care cuplul Reghecampf-Neubert a condus echipa. Două titluri în România, „primăvara" Europa League, grupele Champions League. Mai ales în campionat era uimitoare diferența de pregătire fizică dintre roș-albaștri și adversari.
Ilie Dumitrescu, o glorie a Stelei, continuă să se mire: „Nicio echipă din România nu a mai reușit la meciuri cu Ajax, cu Chelsea să fie la același nivel cu adversarii din punctul de vedere al condiției fizice!".
Explicația pe care au găsit-o și fotbaliștii de la FCSB, și adversarii: Thomas Neubert. Preparator fizic, el era un amic al lui Reghecampf din perioada în care fostul fundaș dreapta evoluase în Germania. Neubert lucrase doar în ligi inferioare în țara lui. În România, metodele pe care le-a aplicat au dat pur și simplu peste cap competiția!
„În Londra era TRX în sălile pentru oameni obișnuiți"
Cum a procedat? Reghecampf și Neubert au simțit că ei foloseau tehnici de pregătire mai bune decât erau acelea pe care le utilizau competitorii și au făcut o adevărată paradă în perioada aceea, cu imagini cu benzile-minune TRX, care ar fi stat la baza capacității de efort și a puterii pe care o etalau pe teren Latovlevici, Cristi Tănase, Chipciu.
„Mulți nu realizează că acest tip de antrenament este folosit de peste o sută de ani!", spune Ciprian Moscu, preparatorul fizic cu care colaborează Marius Șumudică la Gaziantep. A lucrat cu Șumi și la Chiajna, a fost pentru o perioadă scurtă și alături de Neubert la FCSB, tocmai din curiozitatea de a observa metoda pe care o aplica germanul. A fost ca un training.
Ciprian explică ce presupune antrenamentul-revelație al lui Neubert: „TRX e abrevierea de la Total Resistance Exercise, cunoscut și sub numele de Suspension Training, adică Antrenament Suspendat. A intrat în „mainstream" cam pe la mijlocul anilor 2000, însă era folosit de multă vreme. În perioada în care voi erați uimiți în România de așa ceva, eu lucram în săli de fitness din Londra și îl foloseam cu clienții mei. Ce urmăresc exercițiile cu TRX: forță, echilibru, flexibilitate, stabilitate și „core", adică forță lombară și abdominală. Toate astea sunt lucrate simultan cu TRX".
„Românii nu vor să lucreze „forță" nici acum"
Moscu e convins că atmosfera din campionatul românesc a primit tehnicile lui Neubert ca pe niște invenții grozave: „Antrenamentele de forță, fundamentale în fotbalul englez, nu erau bine primite atunci în fotbalul românesc. Și nu sunt bine primite nici acum. TRX-ul lui Neubert a fost intrarea antrenamentului forței în campionatul din România. Obsesia față de TRX i s-a datorat unui preparator fizic străin pentru care am, de altfel, cel mai mare respect. Îl cunosc personal pe Neubert, am și lucrat într-o vreme împreună, el mi-a facilitat experiența de la FCSB. Thomas e un tip cu care se poate vorbi și în contradictoriu, e deschis și am învățat multe de la el".
Cariera mea în sport a început din dragostea pentru mișcare și pentru o viață sănătoasă. Am lucrat întâi ca antrenor de sport într-o sală din zona în care locuiam în Londra, pe urmă am urmat cursurile UKSCA, pentru antrenamente de forță și de condiție fizică. Am studiat și la UNEFS, în România, am participat și la cursurile de pregătire fizică ale FA, federația engleză de fotbal
Nu l-am întâlnit niciodată pe Cristiano Ronaldo, dar el e sportivul care mă impresionează cel mai tare cu calitățile lui fizice. Chiar am văzut un documentar, «Ronaldo-tested to the limit», și vi-l recomand! E senzațional Ronaldo!
Ciprian Moscu, preparatorul fizic al lui Gaziantep
Fotbal, rugby, MMA
Ciprian Moscu lucrează în fotbal din 2012. El nu își pornise cariera direct ca preparator fizic, enumeră pașii pe care i-a parcurs: „Am absolvit ASE, Turism/Servicii, și am lucrat într-o perioadă în transporturi maritime. Pe urmă am făcut mai multe meserii, inclusiv antrenor de SnC, Strength and Conditioning. Forță și condiție fizică. A nu se confunda cu antrenorul de fitness! E o meserie diferită, SnC ține de o detaliere a antrenamentelor și de studii superioare. Pe urmă am antrenat sportivi profesioniști și semiprofesioniști din rugby, MMA, fotbal. Am avut șansa să merg pentru o scurtă perioadă la Stella Clube d'Adjame, în Coasta de Fildeș, cu antrenorul Roberto Paulette. El îmi fusese vecin în estul Londrei într-o perioadă. Pe urmă am trecut foarte rapid pe la Săgeata Năvodari, FCSB, un sezon la Chiajna, apoi am fost la centre de tineret din Londra și din Valencia. De un an sunt la Gaziantep".
A crescut în Anglia de la un an
Ciprian vorbește o engleză cu accent britanic, nu are accentul unui străin care folosește engleza doar ca să se înțeleagă cu jucătorii de multe naționalități ai lui Gaziantep.
„Când am ajuns în Turcia vorbeam și mai «british» și nu prea mă înțelegeau jucătorii. Se opreau, «ce spui? Că nu pricepem mai nimic!». Mi-am mai reglat accentul, acum vorbesc o engleză pe înțelesul străinilor", povestește preparatorul fizic.
Cum a ajuns să deprindă limba engleză atât de curată: „Am trăit în Anglia de când aveam un an. Acolo am crescut, acolo am mers la grădiniță și în primele clase ale școlii primare. M-am întors în România în 1982. Nu știam niciun cuvânt în limba română. Mi-a fost foarte greu să mă adaptez. De fapt, nu prea am reușit să mă adaptez în România, din cauza asta am plecat imediat după Revoluție, întâi în Grecia și apoi în Londra, unde m-am stabilit în 1999".
„Alex Maxim e în top, ca efort!
Moscu îi antrenează la Gaziantep și pe doi jucători din naționala României, pe Alex Maxim și pe Alin Toșca. Cum se înțelege cu ei: „Ca preparator fizic, amândoi îmi ușurează munca. Sunt profesioniști, au experiență și au vârste la care își cunosc corpurile. Alin are parametri fizici care depășesc aria postului de fundaș central, pe care evoluează el. Alex e mereu printre cei mai buni de la Gaziantep, conform parametrilor care măsoară efortul: distanță totală, distanță alergată în regim de viteză, sprinturi. Sunt momente în care trebuie să mă rog de amândoi să mai reducă din efort, ca să-și ofere un timp pentru refacere. Amândoi au spirit de competiție, e o plăcere să lucrez cu ei".
„Marius Șumudică? Un motivator care trăiește pentru fotbal"
Preparatorul fizic povestește că Șumudică îl lasă să-și organizeze exercițiile de făcut cu jucătorii: „Mă înțeleg bine cu Șumi, îmi lasă mână liberă să organizez antrenamentele pe care le fac eu, adică partea de pregătire fizică. Bine, mai sunt și momente în care nu mai are aceeași părere ca a mea, dar vorbim și ajungem la o soluție. El este un motivator foarte bun și e un om care trăiește pentru fotbal. Adevărul e că relația noastră nu e doar una profesională. Suntem cazați în același hotel în Gaziantep, deci ne întâlnim des și în afara antrenamentelor".
Etapa 7 // Match preview Clinceni - FCSB
Citește mai multe știri despre FCSB:
FCSB se prăbușește! Gigi Becali a dus echipa de unde a luat-o: mediocritate, dezinteres, sărăcie!
Toni Petrea, prima reacție după plecarea lui Reghecampf de la Al Wasl: „Am aflat și eu”
Glume în serie pe net cu David Popovici și CTP: o avalanșă de imagini generate cu AI-ul