INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

Marcus Rashford, fotbalistul care a schimbat viețile a milioane de oameni: „Vreau ca aceşti copii să poată visa”

Marcus Rashford
foto: Guliver/Getty Images
Marcus Rashford foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat sambata, 30 ianuarie 2021 11:17 / Actualizat sambata, 30 ianuarie 2021 11:40

Marcus Rashford, atacantul lui Manchester United, reflectă asupra unui an în care a îmbunătăţit vieţile a milioane de oameni. Totul, inspirat de mama lui, Mel.

  • de Alexandra Nistoroiu traducere și adaptare The Guardian

Fotbalistul anului The Guardian este premiul dat unui jucător care a făcut ceva remarcabil, fie din perspectiva obstacolelor cucerite, fie pentru că i-a ajutat pe alţii sau a fost un model în sport, jucând cu onestitate excepţională.

Marcus Rashford, despre mama lui: „Puternică, protectoare, neînvinsă”

Marcus Rashford, fotbalistul care a schimbat viețile a milioane de oameni: „Vreau ca aceşti copii să poată visa”
Marcus, alături de mama lui

Marcus Rashford, 23 de ani, meditează asupra unui 2020 extraordinar, în care cuvintele şi faptele lui l-au făcut să fie singura alegere posibilă pentru prestigiosul jurnal britanic.

Atacantul Angliei şi al lui Manchester United a fost, ca de obicei, excelent pe teren, dar performanţa lui sportivă nu mai e singurul lucru care-l defineşte. Nu atât de mult cât faptul că a făcut mai mult decât oricine altcineva ca să se îngrijească de cei mai săraci şi mai vulnerabili copii din Marea Britanie.

The Guardian l-a întrebat despre influenţa mamei lui, Mel. „Ea este totul”, a spus el. „Fiecare trăsătură pozitivă pe care o vezi în mine este ea. Dacă aş putea s-o descriu în 3 cuvinte, ar fi puternică, protectoare, neînvinsă”.

Rashford a fost modelat de dragostea şi sprijinul pe care Mel le oferea lui şi celor 4 fraţi şi surori, când îi creştea ca părinte singur într-un cartier din Manchester. Mel lucra nonstop, avea trei locuri de muncă şi sacrifica totul pentru fericirea copiilor. Rashford îşi aminteşte o privire pe care o vedea uneori la ea, în timp ce se lupta să aibă ce pune pe masă. Una de anxietate, aproape disperare, o privire care a impulsionat mult din munca de activism a lui Marcus.

Marcus Rashford: „Eram îngrijorat pentru copiii ca mine”

Când era mic, Rashford conta pe mesele şi gustările gratuite primite la şcoală, iar cantinele sociale erau, la rândul lor, parte din copilăria sa. Îşi aminteşte cum mergea la una dintre ele în fiecare an pentru masa de Crăciun. Mel începea să gătească seara, când se întorcea de la muncă, pentru ca Marcus să poată lua măcar cina acasă. Alţii nu au nici măcar norocul ăsta. Temerile legate de mâncare deveneau şi mai mari în vacanţele de şcoală. Ştiind cum e să stai flămând, atunci când a lovit pandemia de coronavirus, gândurile fotbalistului s-au dus către oameni în situaţii similare cu a lui.

„Eram îngrijorat pentru copiii ca mine când şcolile s-au închis ca parte a carantinei naţionale”, spune el. „Fără cluburile de mic dejun şi mesele gratuite de la şcoală, eu aş fi avut extrem de puţin. Ce-am fi făcut eu și mama?”

„M-am accidentat la spate în ianuarie şi am petrecut timp cu familii (în nevoie), prin FareShare, în primele stadii ale recuperării mele. Şi era clar că depindeau la fel de mult de voucherele de masă la şcoală ca de băncile de alimente. Nu era nevoie doar de una sau alta. Aveau nevoie de ambele pentru a supravieţui. Ştiam cum e să simţi frica asta. Ştiam cum arăta la mama mea frica aia. Nu voiam ca un alt copil sau părinte să treacă prin asta”.

Rashford a subliniat nedreptatea socială

FareShare este ONG-ul care colectează alimente în exces şi le distribuie mai departe celor care au nevoie. Rashford a făcut un parteneriat cu ei pentru a-i ajuta să acopere o parte din deficitul în mese gratuite, atunci când şcolile s-au închis temporar la finalul lui martie.

La început, ţinta lui a fost să strângă 100.000 de lire, care ar fi furnizat mese pentru 400.000 de copii. Dar Rashford a început şi să se teamă despre ce s-ar putea întâmpla în vacanţele de vară.

Mare parte din succesul lui Rashford se datorează activităţii sale pe social media. Are 21,2 milioane de urmăritori pe Instagram, Facebook şi Twitter. A căutat să sublinieze nedreptatea socială, parţial vorbind şi despre propriile experienţe, dar niciodată cu resentimente sau furie, şi fără să atace politicieni. Le-a cerut şi altora să facă la fel. Vrea unitate, vrea ca forţa şi puritatea mesajului să fie totul: fără ciondăneală, fără scandaluri politice şi fără ca opţiunea pentru un club de fotbal sau altul să dilueze sau eclipseze mesajul.

„Rashford 1, Boris 0”

Pentru Rashford a fost despre acţiune, nu despre ego. Mai încercase, şi acum câţiva ani, să pornească în lupta împotriva sărăciei la copii, dar, spune el, eforturile lui nu au avut impact atunci, pentru că nu cunoştea suficient de bine faptele, din toate unghiurile. Aşa că s-a pus la punct cu informaţiile, e tot mai conectat cu familiile implicate şi a început iar să facă activism.

Campania a avut şi mai multe obstacole, dar Rashford nu s-a oprit. În iunie, guvernul a respins apelul său de a continua să plătească vouchere de 15 lire pe săptămână pentru unele dintre cele mai sărace familii, în timpul vacanţei de vară. Rashford a revenit cu o scrisoare deschisă, plină de pasiune, adresată parlamentarilor, cerându-le să se răzgândească. A avut succes de această dată. Boris Johnson l-a sunat chiar pe Rashford să-i dea detalii despre un nou fond de mâncare pe timpul verii, în valoare de 120 milioane de lire, pentru 1,3 milioane de copii.

În acea noapte, un banner a apărut în cartierul Wythenshawe, unde a copilărit fotbalistul. Pe banner scria: „Rashford 1, Boris 0”.

„Am arătat compasiune şi empatie”

„Cred că nimeni nu putea preveni toate astea”, spune Rashford. „Dar simt că mulţi oameni au învăţat multe despre ei înşişi în 2020, mai ales despre forţa lor. A fost un an bizar pentru noi toţi, dar unul pe care putem construi şi învăţa să nu mai luăm nimic de bun. Am deschis multe conversaţii şi am scos la iveală inegalităţi, am arătat compasiune şi empatie. A fost minunat să vedem aceste lucruri”.

„Paradoxal, sunt multe lucruri bune pe care oamenii le pot lua din 2020. Să supravieţuieşti acestui an, cu impactul pe care l-a avut Covid asupra sănătăţii mintale şi a sănătăţii în general, cu pierderi şi şomaj, este un lucru suficient de mare. Toată lumea ar trebui să se felicite pentru asta, pentru că nu a fost uşor”.

Club de carte

În noiembrie, Rashford a lansat un club de carte, prin care vrea să le ofere copiilor cu statut socioeconomic scăzut oportunitatea de a îmbrăţişa lectura de la o vârstă fragedă. Rashford a început să citească abia la 17 ani, fiindcă familia lui nu-şi putea permite să cumpere cărţi.

„Există aproape 400.000 de copii în Marea Britanie care nu au avut niciodată o carte”, spune el. „Sunt aceiaşi copii pentru care mă lupt în fiecare zi şi vreau să aibă o modalitate de a evada din anxietate şi frică prin lectură. Cărţile mele se concentrează pe acceptare, ajutându-i pe copii să vadă că mulţi dintre noi au trecut prin ceea ce trec ei, dar există şi o cale de a traversa asta într-un mod pozitiv. În cele din urmă, vreau doar ca aceşti copii să poată visa, pentru că uneori visele sunt tot ce au”. 

82 de goluria marcat Marcus Rashford în 245 de meciuri jucate la Man. United în toate competițiile

40 de selecțiiare atacantul în vârstă de 23 de ani la naționala Angliei, pentru care a marcat 11 goluri

Citește și alte știri din Premier League:

Liverpool insistă pentru Mbappe! Ce avantaj are în lupta cu Real Madrid pentru starul lui PSG

Tottenham - Liverpool 1-3. Mourinho îl scoate pe Klopp din criză! Cum arată clasamentul în Premier League

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează