Articol de GSP - Publicat marti, 09 februarie 2021 21:00
Fostul arbitru Marius Avram, 41 de ani, a fost invitatul din această săptămână la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”. Marius Avram nu-l menajează pe fostul său șef de la CCA, Kyros Vassaras, și îi înțeapă pe foștii colegi care preferă să arbitreze în străinătate, pe 10.000 de dolari, decât să se dedice confruntărilor din Liga 1
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Marius, ești de acord cu numirea lui în funcția de șef al arbitrajului românesc?
- Părerea mea e că funcțiile de conducere importante, așa cum este și arbitrajul, trebuie să fie ocupate de români. Pentru că un român înțelege întregul sistem și are o filosofie pe care o gândește pe termen lung. Un străin vine, își ia salariul și pleacă. Foarte puțini se gândesc la ce rămâne după. Țin minte că el a venit cu un proiect pentru dezvoltarea arbitrajului românesc.
- Ce proiect? Mai ții minte?
- Cinci puncte mari și late. Unul dintre ele era atragerea de arbitri tineri cu ajutorul Comisiilor Județene, al doilea descoperirea de talente, susținerea și promovarea lor spre ligile superioare, apoi intrarea Comisiei Centrale într-o nouă eră de comunicare și dialog. Reprezentarea pe plan extern, cel de-al patrulea punct, și, ultimul, creșterea arbitrajului în Liga 1. Sunt lozinci! Le-am notat, le-am ținut minte, iar acum, după 7 ani, oamenii din fotbal să spună ce s-a realizat și ce nu!
- Spune-mi, te rog...
- Domnule Ovidiu! Revenind la discursul despre străini și români. După părerea mea, este o filosofie complet invers decât cum ar trebui să se desfășoare lucrurile.
- Adică?
- Ar trebui să se prioritizeze campionatul intern. Nu reprezentarea noastră pe plan extern. Acum, în momentul de față, este invers. Pe locul 1 este ce se întâmplă cu arbitrii pe plan extern și-apoi, pe locul 2, campionatul intern. Să nu uităm că este Comisia Centrală a Arbitrilor din România, nu a arbitrilor români din străinătate!
- Ai mare dreptate, dar asta s-a făcut cu acordul CCA. Iar lumea spune că Vassaras a avut un mare merit pentru ca Hațegan și Kovacs să fie acum în Elite!
- Eu am părerea că promovarea lui Hațegan și a lui Kovacs în elita arbitrajului european și automat mondial li se datorează doar lor! Este munca lor, sunt meciurile arbitrate de ei. Nu este corect să spunem că meritul îi aparține lui Vassaras. Este sută la sută meritul lor, al relațiilor lor cu Comisia UEFA, rezultatele obținute de ei și munca lor! Este incorect față de ei să se spună că succesul i se datorează lui Vassaras. Și nici nu cred că este adevărat.
- Adică au ajuns corect acolo unde sunt.
- Hațegan și Kovacs merită să fie acolo! Când Hațegan a ajuns sus, a fost un deschizător de drumuri pentru arbitrii români. De la Ion Crăciunescu n-am mai avut arbitri care să fie acolo, în elita arbitrajului european. Iar asta a constituit o șansă nouă pentru arbitrii care au venit din spate. Intrarea lui Istvan Kovacs ca al doilea arbitru român în elita arbitrajului este o premieră pentru România. Doi în elită n-au fost niciodată!
- Hai, fă-le o scurtă caracterizare.
- Sunt foarte buni amândoi. Fiecare are calitățile lui. Nu pot fi doi oameni la fel. Unul este mai abil într-un dialog și o comunicare cu jucătorii pe teren.
- Adică Hațegan.
- Celălalt este mai bun din punctul de vedere al pregătirii fizice și al reflexelor în teren. Dar amândoi sunt acolo și, până la urmă, noi trebuie să ne bucurăm, să-i susținem, dar să nu uităm că prioritatea lor trebuie să fie campionatul intern! Și e foarte dificil. Te duci arbitrezi afară, ai 5.000-6.000 de euro pe meci. Mai mergi în Arabia Saudită, te mai întorci cu 10.000 de dolari în buzunar. E greu să vii în țară să mai arbitrezi și p-aici, pe 5.000 de lei...
VEZI AICI TOATĂ EMISIUNEA CU MARIUS AVRAM
CITEȘTE ȘI:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat
FCSB se pregătește să-l înfrunte pe „Mentalistul” lui Olympiakos » Dușman al fotbalului modern