Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat marti, 30 martie 2021 23:13 / Actualizat miercuri, 31 martie 2021 08:59
Istoricul Stejărel Olaru, expert în istoria serviciilor de informații, a publicat cartea "Nadia și Securitatea", un volum de peste 400 de pagini în care prezintă note informative despre Nadia Comăneci și dezvăluie agresiunile la care ar fi fost supuse gimnastele la lotul naţional de către antrenorul Bela Karolyi.
Povestea Nadiei Comăneci, așa cum o citim aici, seamănă foarte puțin cu ceea ce știam din presa de atunci și din zvonistica ultimelor decenii. Nadia n-a fost o răsfățată a vieții în România lui Ceaușescu. Stejărel Olaru pune pe hârtie o aventură pe care o citești cu un nod în gât. Este aventura unui idol batjocorit, a unui om care, la un moment dat, n-a mai putut să suporte. Și a plecat!
descrierea pe care o face cărții scriitorul Radu Paraschivescu
Împărțită pe șapte capitole, cartea documentată de Stejărel Olaru spune întreaga poveste a Nadiei, derulată sub ochii atenți ai Securității. "Am știut că am fost urmărită, dar nu mi-am imaginat niciodată amploarea acestor acțiuni", sună dezvăluirea gimnastei.
"Sportivul despre care se știa orice mișcare, orice vorbă și orice gând, la cererea poliției politice de atunci, înfricoșătoarea Securitate, o plasă nevăzută din care marea sportivă a reușit sa scape abia în toamna lui 1989", spune autorul. Care a transformat cele 400 de pagini, după zeci de ani în care a studiat dosare până nu demult secrete, într-un roman, care nu este doar o biografie tradițională.
„Bela Karolyi obișnuiește să bată peste cap gimnastele"
Olaru oferă publicului un tablou al modului în care Securitatea urmărea modul crud în care Bela Karolyi antrena lotul național de gimnastică. Acolo unde sportivele erau bătute şi jignite în mod repetat. Informatoarea "Gheorghe Daniela" povestea cu lux de amănunte evenimentele, într-un raport din 1974: "Față de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare și brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamații din partea părinților. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciții fizice până la epuizare".
Informatoarea nu era la primul raport despre cruzimea de la lot:
Înainte de participarea Nadiei la Campionatele Europene, aceasta, având o formă gravă de viroză pulmonară, a primit din partea medicului indicația de a întrerupe total efortul. Cu toate acestea, Karolyi Bela a obligat-o să vină la antrenament cu febră mare și să lucreze la intensitate maximă, ceea ce a agravat boala și a periclitat sănătatea ei
Se pare că antrenorul nu respecta niciodată indicațiile medicului. "Teodora Ungureanu era afectată de o viroză și a făcut temperatură 38°. După ce a fost consultată de medic și i-a fost recomandat repaus total, Bela Karolyi a luat-o de urechi și a determinat-o să facă antrenament. Observând că obișnuiește să bată peste cap gimnastele atunci când executau greșit, i-am atras atenția și indicat să renunțe la acest procedeu, deoarece este foarte dăunător și ar putea duce la pierdea capacității intelectuale", se arată într-o altă notă, din Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
Mama Nadiei mi-a citit dintr-un caiet intim al lui Nadia unde ea își însemna zilnic intimitățile. Din cele citite (...) reiese comportarea pe care a avut-o antrenorul Karolyi cu ele, jignirile, adresări ca: «sunteți niște vaci, proaste, educat prost de familie, nu sunteți bune de nimic». Mai mult decât atât, le bătea atunci când un antrenament nu-și ajungea ținta, găsindu-le vinovate. (...) Nu li se dădea alocația de masă integrală invocând că «e păcat să strici mâncarea pe niște nesimțite»
informatorul "Dan", ACNSAS, dosar 13346, vol. 26, f. 303
„Gâscă beată, imbecile, grăsimi plutitoare"
Iar unul dintre cele mai grăitoare documente extrase din arhiva Securității este unul datat 3 decembrie 1977. Nu este vreun raport al unui agent, ci transcrierea unei discuții care a avut loc între Nadia Comăneci și Teodora Ungureanu, cu doi jurnaliști din București. Numele celor doi şi ziarul la care lucrau nu au fost trecute în raport.
„Pentru că întrevederea a avut loc în apartamentul familiei Comăneci (n.r. la Onești), unde Securitatea instalase microfoane, convorbirea lor a fost înregistrată. Atât Nadia, cât și Teodora le-au povestit interlocutorilor câteva dintre momentele tensionate din relația lor cu Bela Karolyi", conform notei 00676.
9 medalii olimpiceare în palmares Nadia Comăneci, dintre care cinci de aur, trei de argint şi una de bronz, cucerite în 1976 la Montreal şi în 1980 la Moscova
Jurnaliști: - E adevărat că o dată v-a încuiat în saună?
Nadia: - Nu, noi am plâns, dar nu ne-a încuiat în saună, dar noi plângeam că nu mai puteam sta. Făcea vreo 6 reprize, ne scotea afară, ne băga în apă rece și ne băga iar în saună.
- Practic, când a început conflictul ăsta dintre tine și Bela?
- După Olimpiadă.
- Și ce i-ai spus atunci, chiar i-ai spus că te lași sau de la ce a pornit?
- Înainte de Cupa Africii a început asta, de atunci nu am mai vrut să fac și tot a dat în scris că n-o să ne mai facă nimic.
- Unde a făcut asta, la federație?
- Da, în fața lui dl. Vieru, d-nei Simionescu și în fața tov. general. (n.r. Marian Dragnea)
- De multe ori a scris angajamente din astea?
- A scris de vreo trei ori.
- Și ce scria acolo?
- Că nu o să ne mai jignească.
- Și anume cum vă jignea?
- Ne spunea cuvinte urâte.
- Îmi spui un cuvânt, cum vă spunea?
- În toate felurile. Îmi zicea grasă, ei i-a zis... "Hai, zi ce ți-a zis". (n.r. Nadia, către Teodora Ungureanu)
Teodora intervine în discuție: "Parcă aș fi văduvă cu 15 copii după mine, gâscă beată". "Zicea grăsimi plutitoare", spune Nadia. "Imbecile!", a completat Teodora.
12 medaliila edițiile din 1976 și 1980 a câștigat Bella Karolyi ca antrenor al echipei feminine a României: 5 de aur, 3 de argint, 4 de bronz
"Ți-a dat o palmă de era să dai cu capul de cântar"
Dialogul cu Nadia Comăneci și Teodora Ungureanu continuă cu discuția despre un eveniment care a avut loc în timpul unei deplasări în Spania, când antrenorul Karolyi a avut o comportare dură față de sportive.
Teodora: - Aia în Spania, când ți-a dat o palmă de era să dai cu capul de cântar?
Jurnaliști: - Ți-a dat tare?
Nadia: - Mi-a dat.
În carte este prezentată o notă a sursei "Lily", care i-a prezentat căpitanului Nicolae Ilie incidentele din Spania. "A lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale și văzând că are 42,5 kg i-a mai spus că trebuie să slăbească 1 kg. Pe Teodora Ungureanu a lovit-o în timpul unui antrenament, când a greșit o figură, fapt ce a determinat-o să plângă 3 ore. Această situație le-a făcut pe cele două sportive să declare față de sursă că după Campionatele Europene din mai 1977 nu vor mai lucra cu antrenorul Karolyi Bela", se arată în fila 339, din dosarul 13346, din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
În perioada 1974-1975, părinții gimnastelor au reclamat în scris la Federația de Gimnastică și verbal conducerii liceului cum că fiicele lor sunt bătute și jignite de Bela Karolyi prin cuvintele: «vacă, tâmpită, proastă, grasă, nespălată» și că le amenință cu diminuarea notei la purtare și înlăturarea lor din lot"
locotenent-colonelul Vasile Miriţă
"Am cumpărat cașcaval, că nu mai puteam de foame"
Un alt episod îl are în prim-plan pe Benone Sinulescu, cunoscutul interpret de muzică populară. Nadia le povestește jurnaliștilor cum a fugit de antrenorul său, înainte de o deplasare în Mexic.
Jurnaliști: - Știu povestea. Ai fugit la Benone Sinulescu.
Nadia: - Am fugit pentru că dl. profesor a spus că «Fii atentă că acum, când mergem în Mexic, trebuie să mănânci aer. Dar vezi că și aerul îngrașă!». Eu am fugit, am mers pe jos întâi la gară, apoi nu știu cum am ajuns pe Calea Victoriei pe jos. Am mers la alimentară și am cumpărat cașcaval, că nu mai puteam de foame.
- Și ai mâncat cașcaval? Campioana olimpică a mâncat cașcaval pe stradă? Și până la urmă ce-ai făcut?
- M-am dus la Benone, i-am spus și lui.
- Am auzit că ai plâns în seara aia.
- Da, pentru că de câte ori m-a chemat cineva "mare" eu nu am spus nimic de dl. profesor.
4 distincții mondialea adunat Nadia Comăneci în carieră, două de aur și două de argint. La Campionatele Europene ea strâns 12 medalii
"Era speriată, că s-a săturat de Karolyi"
În seara zilei de 9 septembrie 1977, telefonul Ștefaniei Comăneci a sunat la ora 21:51. Telefonul din Onești era în acea perioadă ascultat de serviciul secret. La capătul celălalt al firului era Benone Sinulescu, care i-a povestit mamei Nadiei cum a recuperat-o pe aceasta din oraș, cu un taxi.
Nadia ajunsese la Benone după ce mai întâi o căutase pe cântăreața Irina Loghin, cu care era prietenă, dar care nu răspunsese. Acesta i-a povestit mamei Nadiei: "Ea, săraca, într-un fel era speriată, că s-a săturat de Karolyi. (...) Karolyi i-a vorbit urât, că «vei mânca aer, dar numai o singură gură, că două te îngrașă». «Vreau la mama, vreau să plec la mama», îmi zicea".
După două zile, are loc a doua discuție dintre Benone și Ștefania, în care interpretul de muzică populară îi povestește acesteia cum a fost luată fiica ei de Miliție: "Săraca, îi bătea inima când a(u) venit după ea atâția. A venit întâi un milițian și ea era atât de speriată. (...) Vă imaginați că a trebuit să știe tot blocul, dar ce a fost groaznic pentru mine, faptul că a venit atâta miliție la ușă. A plecat liniștită (nr. în cantonament). Mi-a fost milă, pe cuvânt!".
"Știi ce mi-a spus? Că știe și când ai bătut-o"
Pentru cruzimea de la lot, Ștefania Comăneci l-a reclamat pe Karolyi tuturor șefilor CNEFS și ai federației, dar i-a adresat și o scrisoare lui Nicolae Ceaușescu. Același lucru l-au făcut și Nadia și Teodora, doar că scrisoarea lor către dictator era anonimă. Ștefania apucase să primească și o audiență la Ceaușescu, dar întâlnirea s-a anulat.
După această etapă, Geza Pozsar - agentul "Nelu" - coregraful lotului olimpic de gimnastică, și Bela Karolyi - obiectivul "Kantona" - au avut o discuție telefonică, interceptată: "Fii atent, Bela! Știi ce mi-a spus? (n.r. Intze Ioan, tov. secretar). Că știe și când ai bătut-o și știe și când ai dus-o la București, la antrenament, ea fiind bolnavă, mai înainte de Olimpiadă, și că tu vrei să-ți realizezi interesele tale (...) Vai de capul meu, Bela! Trebuie lăsate în **** mamei ei și luați copiii ăștia mai mici. Nu au probleme, nu ai dureri de cap".
Tot în acea perioadă, Securitatea a apelat la informatori, precum Maria Simionescu sau Nicolae Vieru, pentru a se organiza vizite inopinate de verificare la Onești. Temerea fiind una mare!
"Bela are preocupări evidente de a discredita pe Nadia Comăneci și a o determina să se retragă din activitatea de performanță. Astfel, deținem date din care rezultă că o jignește în mod vulgar, permanent, afirmând că pentru el capitolul Comăneci s-a terminat", se arăta într-un dosar din Arhiva Securităţii.
În comunism, viața Nadiei trebuia să curgă precum un desen liniar, marcată de conformism și previzibilă, dar mai ales trebuia să se afle sub un strict control care s-o oblige la supunere. Precum barele paralelelor inegale, care la prima vedere nu se intersectează niciodată, dar care se însoțesc una pe cealaltă concomitent și la nesfârșit, Securitatea a petrecut-o pe acest drum al destinului, uneori în taină, alteori la vedere, pentru a o supraveghea și a o influența fără întrerupere
Stejărel Olaru, autorul cărții "Nadia și Securitatea"
Ionel Stoica: „A fost clar o relație între Nadia Comăneci și Nicu Ceaușescu”
CITEȘTE ȘI:
FOTO Răsturnare de situație în mariajul Walter - Raluca Zenga + Unde a fost pozată frumoasa blondă
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”