Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 06 aprilie 2021 09:50 / Actualizat marti, 06 aprilie 2021 17:16
Bogdan Bucur (50 de ani), fostul fundaș central, admite că Dinamo și Steaua participau la meciuri strategice în campionat și crede că foștii săi colegi din Ștefan cel Mare puteau ajunge golgeterii Europei în anii ’80 și fără să beneficieze de sprijinul adversarilor din Divizia A.
- Ați prins o perioadă tulbure în fotbalul românesc prin prisma meciurilor trucate, și înainte, și după Revoluție. Sincer, câte astfel de partide ați jucat?
- Au fost destule meciuri „amicale”, ceea ce a însemnat o mare greșeală. Am ajuns unde am ajuns inclusiv din cauza acestor situații nefirești, create de președinții de cluburi, nu de jucători.
- Și la Dinamo, și la Steaua ați trecut prin experiențe de acest gen?
- Da. La Dinamo am prins cu precădere perioada comunistă, când echipa avea o valoare atât de mare încât înțelegerile se făceau doar pentru a ajuta anumiți jucători să câștige trofee.
- Vă referiți, probabil, la Ghetele de Aur obținute de Mateuț și Cămătaru?
- Cred că ar fi putut să le câștige și fără acele partide „amicale”, fiindcă au fost jucători foarte valoroși. Nouă nu ni se spunea explicit ce se întâmplă, dar simțeam. Sunt lucruri adevărate, care nu mai pot fi băgate sub preș. Așa s-a întâmplat!
Bogdan Bucur: „Era nevoie să fim remarcați la nivel internațional”
- O situație rușinoasă peste ani, nu?
- S-au făcut aceste lucruri pentru a deveni un cârlig la nivel internațional, unde nici nu eram băgați în seamă. Când mergeam în turneu prin Italia, puteam juca doar cu echipe de liga a treia sau amatori, spre deosebire de Steaua, care, grație performanței din '86, se bucura de alt statut. Prin urmare, asta a fost o încercare de a ne face văzuți și de a avea astfel acces către fotbalul mare.
- Și „amicalele” de la Steaua?
- Puține! Steaua avea un nivel care-i permitea să defileze pe plan intern. Mai apela la astfel de partide poate doar în anumite momente când echipa atingea un prag de oboseală și trebuia să fie un pic protejată. Să beneficieze de sprijin pentru un dram de odihnă.
Bogdan Bucur: „Gigi Becali ar fi trebuit să defileze pe plan intern”
- De ce parte vă plasați în telenovela FCSB versus Steaua?
- De fapt, FCSB e Steaua! E păcat că s-a ajuns la această tevatură fără sfârșit, mai ales că Armata știa foarte bine situația, chiar ei și-au dat girul pentru ca Gigi să preia clubul. Sigur, mai departe, cu stilul de lucru al lui Becali, e altă poveste. Modul lui de a interveni abrupt dăunează echipei. La câți bani a băgat, ar fi trebuit să se distreze an de an pe plan intern. Dar a preferat să aducă doar antrenori pe care să-i controleze, iar pe cei greu de strunit i-a dat afară.
- Cum ați reacționa dacă ați fi pe bancă și v-ați trezi cu apeluri de la patron, cu anumite indicații?
- E dificil să te pui în pielea unui antrenor de la FCSB. În mod obiectiv, orice tehnician și-ar dori să pregătească Steaua, indiferent de situațiile în care va fi pus. Pe asta și mizează Becali, că atracția e mare și mulți cedează, lăsându-se manevrați. Dar sunt convins că un antrenor cu personalitate, dacă e ajutat și de rezultate, se poate impune în fața lui Gigi.
- Dezastrul din Ștefan cel Mare?
- E trist să se întâmple toate aceste necazuri la o echipă așa iubită ca Dinamo. Ar fi mare păcat să dispară. E însă absolut admirabil ce fac suporterii pentru a menține clubul în viață.
A intra în grupele Champions League, așa cum s-a întâmplat sezoane la rând cu Steaua în anii '90, devine aproape imposibil pentru orice formație din România. Interesul e ca în Ligă să aibă acces doar cei extrem de puternici. Ca să rupem barierele, am avea nevoie de antrenori și jucători de excepție, de care ducem însă lipsă
Bogdan Bucur
Nu mă tentează să revin în fotbal. Nu sunt făcut pentru a deveni antrenor sau conducător. Trebuie să îndeplinești anumite criterii, bune și rele, pentru a putea rezista în fenomen
Bogdan Bucur
13 meciuria jucat Bogdan Bucur în grupele Champions League în intervalul 1994-1997, toate în tricoul Stelei
44 de goluria marcat Cămătaru în sezonul '86-'87, la capătul căruia a cucerit Gheata de Aur, iar Mateuț a repetat performanța doi ani mai târziu, cu 43 de goluri
Cum își caracterizează foști colegi din Ghencea
- Stângaciu - „Un portar cu calități extraordinare. Cred că l-am prins maximum un sezon, după care a plecat în Turcia”
- Ungureanu - „Când făceam alergarea de dimineață în cantonamentul de la Forban, la minus 15 grade, el ieșea în șort și tricou. O nebunie! Mă speriam când îl vedeam așa. Avea 35 de ani și era încă foarte puternic”
- Gâlcă - „Nici nu-ți dădeai seama că e lângă tine. Un tip tăcut, discret. Foarte cerebral și muncitor ca jucător. Nu e de mirare că are o carieră interesantă ca antrenor, inclusiv performanțele de la Steaua”
- Panduru - „Un talent imens. Juca fotbal cu o ușurință ieșită din comun. Ar fi meritat mai mult în carieră”
- Lăcătuș - „Motorul echipei! Bătea cu pumnul în masă în vestiar dacă era nevoie, ne trăgea după el. Când țipa Marius o dată, îți îngheța sângele în vene! Un om extraordinar și în afara terenului”
- Adrian Ilie - „Definiția talentului pur, care l-a ajutat să atingă performanțe deosebite”