OPINII  »  EURO 2020

A muri frumos

Editorial Ovidiu Ioanițoaia
Editorial Ovidiu Ioanițoaia

Articol de - Publicat joi, 24 iunie 2021 14:13 / Actualizat joi, 24 iunie 2021 18:44

Conform așteptărilor, grupa F de la Euro, considerată "a morții", s-a dovedit cea mai disputată. A avut un final tensionat, plin de suspans, grație căruia cele 3 calificate s-au hotărât în ultimul moment. Până la urmă, predicțiile s-au confirmat și merg mai departe, în ordine, Franța, Germania și Portugalia. Deși campioană continentală en titre, trupa lui Cr. Ronaldo, care a mai stabilit câteva recorduri, a suferit și a tremurat pentru "optimi".

Dacă arbitrul Mateu Lahoz și conaționalul său spaniol din camera VAR, Hernandez Hernandez, i-ar fi acordat Franței penalty-ul cuvenit în minutul 90+3 (fault B. Fernandes la Coman), probabil că Portugalia ar fi fost învinsă. Nu-i mai puțin adevărat însă că același Lahoz îi avantajase pe "cocoși" atunci când, dramatizând contactul dintre Semedo și Mbappe, i-a ajutat să egaleze din 11 metri.

Va mai fi timp pentru a analiza prestațiile cavalerilor fluierului, erorile lor. E însă de mirare, greu de explicat și de înțeles, de ce UEFA obișnuiește să delege la același meci un "central" și un arbitru VAR din aceeași țară! Fiind de presupus, logic, că respectivii nu se vor contrazice, ci mai degrabă se vor sprijini reciproc.

Victima "grupei morții" s-a numit Ungaria. Singura. Cum ea era echipa cel mai slab clasată, outsiderul, nimic surprinzător. Anticipări confirmate. Atât că naționala vecinilor de la vest a lăsat o impresie deosebită. A plăcut. A primit aplauze și laude. Îndrăznesc să spun că, prin comparație cu ce s-a petrecut în celelalte grupe, chiar ar fi meritat să se califice.

A muri frumos
Ungaria a terminat pe 4 grupa de la Euro 2020, însă a avut evoluții mult peste așteptări. Foto: Imago

Deoarece a reușit să le țină în șah pe Franța (1-1) și pe Germania (2-2), iar cu Portugalia, în ciuda eșecului drastic (0-3), a încasat golurile abia în minutele 84, 87 și 90+2! Al doilea de la punctul cu var.

Amintind că Ungaria a condus-o pe Germania cu 1-0 până în minutul 66 și cu 2-1 până în 84, ba încă pe terenul acesteia, se poate afirma că ea a murit frumos. Numai că în fotbal, ca și în afara lui, diferă răspunsurile la întrebarea ce e mai bine, să mori frumos ori să trăiești urât? Fiecare cu opțiunea lui.

Oricum, garnitura pregătită de italianul Marco Rossi n-a etalat mari individualități, deși mulți dintre componenții ei sunt legitimați în Bundesliga. A avut însă spirit, atitudine. N-a dat înapoi, nu s-a temut. A luptat exemplar și a pierdut demn. N-ar strica să-i călcăm pe urme, ce părere aveți?

Faptul că Germania-Ungaria s-a jucat la Munchen, adică în fieful uneia dintre combatante, a mai aruncat o dată în aer teoria UEFA despre egalitatea de șanse. Care egalitate, hai să nu fim ipocriți!, când Italia a disputat toate întâlnirile din grupă la Roma și Anglia la Londra, în vreme ce Suedia s-a trambalat 4.500 de kilometri de la Sankt Petersburg la Sevilla și 4.500 retur, iar Elveția a imitat-o pe ruta Baku-Roma-Baku?!

Nu insist, nu-i cazul. Dar asemenea gogoși, basme cu cocoșul roșu, mai țin doar la preșcolari. Dacă nu cumva sunt ocupați pe tablete, cum să-i deranjăm?

Citește și:
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
Superliga
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
Liga Campionilor
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul
Diverse
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul

Comentarii (12)
leu.mr
leu.mr  •  25 Iunie 2021, 14:52
Postat de jean_gabin pe 24 Iunie 2021, 20:26

Leule, nu stai foarte bine cu matematica. La 3-0 pentru Franta, rezultat posibil Portugalia era pas si pusi. La o victorie a ungurilor treaba se incurca la fel.

Nu e vorba de matematica...In ultimul meci, unde un egal califica amindoua echipele, tu te gindesti la un 3-0 ?

birdibel
birdibel  •  24 Iunie 2021, 22:12

Autorul ne invita sa luam exemplul ungurilor...Sau e prea șugubăț, sau folosește o frumoasa figura de stil. Singura concluzie clara a acestui Euro 2020 este ca fotbalistul roman de azi nu este capabil sa facă fata inclestarii, efortului fizic cerut de fotbalul modern.

birdibel
birdibel  •  24 Iunie 2021, 22:06

Cine urmareste La Liga știe ca Lahoz e hoțul hoților. În 2014 a reușit performanta de a fura și Cupa și campionatul Barcelonei. În finala cupei cu Real Madrid a validat un gol din ofsaid al lui Di Maria și Real a câștigat cu 2-1. Doua săptămâni mai târziu, în meci decisiv pe Camp Nou cu Atletico, a anulat pe motiv de ofsaid un gol valabil al lui Messi în ultimul minut care ar fi adus Barcelonei victoria cu 2-1 și titlul. La 1-1 Atleti a ieșit campioana. După meci Lahoz a avut neobrăzarea sa se duca în cabina localnicilor să-și ceara scuze ca... a greșit. Se pare ca nu l-a scuipat nimeni...

Vezi toate comentariile (12)
Comentează