INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

EXCLUSIV Românul care a antrenat în Ligue 1, interviu pentru Gazeta Sporturilor: „Fotbalul românesc pare într-o bătălie contra lui Hagi, Lupescu, Boloni, Olăroiu, Lucescu”

Adrian Ursea, alături de Alexis Claude Maurice și Khephren Thuram // FOTO: Imago
Adrian Ursea, alături de Alexis Claude Maurice și Khephren Thuram // FOTO: Imago

Articol de - Publicat luni, 05 iulie 2021 07:48 / Actualizat luni, 05 iulie 2021 13:27

Singurul antrenor român din Big Five, Adrian Ursea, 53 ani, a avut un parcurs remarcabil cu Nice în prima parte a anului și vorbește despre experiența sa intensă în campionatul francez, unde ar putea continua după despărțirea de „vulturi”. 

Fostul mijlocaș al Petrolului, Adrian Ursea face și o radiografie crudă fotbalului de acasă, „devenit nesemnificativ la nivel european”. 

Românul care a antrenat în Ligue 1, interviu pentru Gazeta Sporturilor

- Domnule Ursea, antrenați de două decenii, ați traversat experiențe la nivel juvenil în Elveția, ați fost secund sau interimar în primele ligi din Elveția și Franța, dar ultima aventură de „principal" la Nice a fost probabil cea mai intensă, nu?
- Da, pentru că discutăm de alt nivel. Am mai trecut prin situații dificile la Servette Geneva, una dintre cele patru forțe ale ligii elvețiene, unde am lucrat ca interimar în două ocazii, la 38 de ani. Acum, la Nice, am traversat situații similare, am preluat echipa într-un moment sensibil, am reușit să avem un parcurs foarte bun, cu suișuri și coborâșuri, dar intensitatea a fost mult mai mare. 

Discutăm de un campionat din Big Five, pe care însă, fără falsă modestie, îl cunoșteam bine, fiindcă sunt din 2016 la Nice ca secund sau analist video și stăpâneam detaliile.

- Ați fost secundul lui Vieira în prima parte a sezonului, vi s-a încredințat apoi echipa după demiterea acestuia. Cu ce ați rămas în urma experienței de la Nice?
- Chiar dacă a fost dificil, plec de la convingerea că mai ales în astfel de situații avem de învățat. M-a ajutat și faptul că am lucrat într-un club care m-a încântat prin valorile promovate și prin felul în care se construiește un proiect. O experiență utilă uman și profesional, deosebită prin faptul că am avut ocazia să-mi verific la nivel de top ideile și filozofia, pe care nu avusesem prilejul să le aplic atât de sus.

Românul care a antrenat în Ligue 1, interviu pentru Gazeta Sporturilor: „Fotbalul românesc pare într-o bătălie contra lui Hagi, Lupescu, Boloni, Olăroiu, Lucescu”
Adrian Ursea a antrenat în Ligue 1, foto: Imago

Adrian Ursea: „Rezultatul trebuie să vină la pachet cu emoții pentru fani"

- Care e filozofia de antrenor a lui Adrian Ursea?
- Cred că un antrenor trebuie să pună în practică ceea ce vine din interiorul lui, ce îi indică propriul ADN. Iar eu mă ghidez după trei elemente. Unu: trebuie să dăm un sens fotbalului. Să oferim un joc plăcut spectatorului care plătește un bilet sau un abonament la meci ori la TV. Rezultatul nu e suficient. Altfel, publicul s-ar interesa doar de scorul final și gata. 

Se întâmplă ca la un film. Știi că binele va triumfa în fața răului. Și totuși, te așezi în fața televizorului pentru a savura evenimentele, drumul până la deznodământ. La fel e și la fotbal: fanii sunt captivați de intriga partidei. De aceea, mai presus de rezultat e să livrezi la pachet fanilor ceva care să-i atingă emoțional.

- Doi?
- M-am întrebat ce m-a atras la fotbal când eram copil. Răspunsul e unul singur: balonul! Magnetismul de a controla mingea, de a schimba pase, de a dribla, de a centra, de a marca. Nu cred că i-a plăcut cuiva fotbalul în copilărie ca să se bage cu fundul în poartă. Așa că acesta e al doilea pilon: personalitate și creativitate.

- Și trei?
- Există mult hazard pe durata unui meci. Cum îl diminuezi? Abandonez mingea adversarului și încerc să speculez sau caut să păstrez posesia, să-mi creez ocazii, să cresc șansele de a învinge? Prefer să domin jocul și să minimalizez factorul hazard. Vreau să evit intrarea într-o nebunie în care balonul pleacă de la o poartă la alta și nu mai ai niciun control. 

Gândiți-vă la marii "viteziști" ai Stelei din anii '80! Te pasau de te omorau. Erai complet stors prin minutul 60. Acesta e fotbalul care-mi place. Evident însă că ești limitat de jucătorii pe care-i ai la dispoziție, de resursele clubului.

9e locul pe care a terminat Nice sezonul precedent din Ligue 1, cu Ursea pe bancă: românul preluase echipa după cinci înfrângeri consecutive, pe poziția 11 în campionat

Adrian Ursea, fost antrenor în Ligue 1: „Pe Mbappe îl blochezi cu marcaj dublu sau triplu"

- Victorii spectaculoase cu Lyon, cu Marseille, 3-0, iar la PSG ați pierdut greu în final, 1-2. Cum se pregătește un joc împotriva unei trupe cu o potență financiară magică?
- Sigur, tendința e să ne uităm la aceste rezultate aparte, care oferă încredere. Ce m-a bucurat însă cu PSG, de exemplu, a fost că, deși am pierdut la limită, le-am creat mari dificultăți, ne-am construit ocazii, i-am presat. Jucătorii și-au dat seama că pot evolua la nivelul unor staruri mondiale. E adevărat că i-am prins fără Neymar și Di Maria, accidentați, dar Parisul e oricum o forță, chiar și în absența celor doi.

- A fost însă acolo Mbappe. Ce rețetă ați aplicat împotriva lui?
- Una dintre ele e să nu-i permiți să ajungă în situații de unu contra unu. Va încerca mereu să treacă și reușește în nouă din zece situații. O variantă e să dublezi sau să triplezi marcajul, să-l provoci să se debaraseze de minge. Apoi, dacă joci prea sus cu blocul echipei pe un eventual presing, au în spate foarte buni pasatori pe minge lungă, precum Kimpembe sau Marquinhos, care te pot destabiliza pe contre cu mingi în profunzime pentru Mbappe. Iar dacă l-ai scăpat pe Mbappe lansat, doar radarul îl mai prinde!

30 de meciurica „principal" pe banca lui Nice (Ligue 1, Cupa Franței, Europa League) a stat Ursea de la începutul lui decembrie până la finalul sezonului din Hexagon: a adunat 11 victorii, 5 remize, 14 eșecuri, golaveraj 37-42

Francezii, ca niște dușmani » Conflict Mbappe - Griezmann + Rabiot spre Pogba: „Du-te la futsal!”
FRANȚA
Francezii, ca niște dușmani » Conflict Mbappe - Griezmann + Rabiot spre Pogba: „Du-te la futsal!”

Ursea: „Suntem văzuți ca o țară cu fotbal mic"

- De ce credeți că antrenorii români n-au căutare în fotbalul occidental?
- E vorba despre nivelul fotbalului românesc, ceea ce se verifică și în cazul jucătorilor. Ce le-a permis, de exemplu, lui Iordănescu sau Ienei să fie nume importante la nivel continental la un moment dat? Performanțele cluburilor, ale naționalei. Nu poți judeca individual o asemenea temă.

- Mircea Lucescu?
- Prin longevitatea sa la nivel mare, e o excepție. Am trăit mereu cu senzația că a fost dintotdeauna un autodidact, pasionat, informat, un tehnician care a știut să-și aplice ideile pe gazon, adică modelul pe care și eu îl agreez. Sunt de aproape 30 de ani în Occident, știu cum erau priviți românii când mergeam la Mondiale și Europene și cum suntem priviți acum, ca o țară cu un fotbal mic, nesemnificativ.

Mi se pare că ne-am pierdut. Nu dețin rețeta magică și nici nu-mi permit să fac evaluări, fiindcă n-am datele necesare, dar e un mister pentru mine de ce nu sunt valorizați oamenii cu experiență, de calitate.

Ilie Dumitrescu vede o nouă forță în Liga 1: „Un proiect puternic, va atrage parteneri”
FARUL
Ilie Dumitrescu vede o nouă forță în Liga 1: „Un proiect puternic, va atrage parteneri”

- Vă referiți inclusiv la Hagi?
- La Mircea Lucescu, pe care n-am știut cum să-l apropiem de fotbalul românesc. La Boloni, la Olăroiu, la Lupescu sau Radu Nunweiller. La Hagi, evident! Aș fi vrut să avem 20 de Hagi, cu ideile și voința lui de a promova și dezvolta un club. Îmi scapă de ce nu e folosit cum ar trebui în beneficiul fotbalului românesc, dar constat că e cam singurul din ultimii ani cu o viziune corectă despre ce trebuie făcut, validat de realitate. Am senzația că ne e frică de Hagi, că vorbește prea mult.

Nu, vorbește just! Impresia e că suntem într-o bătălie permanentă împotriva acestor oameni, care vor și pot să partajeze ceva util fotbalului românesc, dar sunt ținuți la distanță. Trebuie să terminăm odată cu aceste războaie interne și să se găsească soluțiile viabile pentru creșterea fotbalului românesc, în ansamblu. Altfel, nici jucătorii, nici antrenorii nu vor avea căutare, nici turnee finale nu mai pupăm!

Nu știu dacă în cazul jucătorilor români e și o problemă de caracter sau educație fiindcă nu mai sunt la căutare în Occident. Nu stăpânesc exact cum se întâmplă lucrurile în țară. Dar când un fotbal crește sau scade, aici sunt parametrii tehnici, fizici, tactici, dar și de educație. Cel mai important e însă să ai calitate umană. A fi fotbalist nu e mai presus de a fi om.
- Adrian Ursea

Adrian Ursea: „În România regresăm"

- Ce vă spune faptul că CFR Cluj domină de patru ani liga internă?
- Arată ca un proiect solid. Da, CFR și Hagi par singurii piloni serioși din fotbalul românesc. Mă atrage felul în care Clujul se impune în România și reușește să aibă și ieșiri apreciate în cupele europene. Înseamnă că acolo există niște oameni care se pricep să construiască o echipă bună, să performeze. Ar trebui să fie susținuți la fiecare participare externă, să nu existe abordări de genul "Aaa, da’ mai bine ar pierde!".

Românul care a antrenat în Ligue 1, interviu pentru Gazeta Sporturilor: „Fotbalul românesc pare într-o bătălie contra lui Hagi, Lupescu, Boloni, Olăroiu, Lucescu”
Adrian Ursea, singurul antrenor român din Ligue 1 // FOTO: Imago

- Peste tot există comentarii de acest gen la adresa rivalilor.
- Da, dar e vorba despre interesul tuturor ca fotbalul românesc să crească, să emane credibilitate, seriozitate, să atragă astfel sponsori. Ne lipsește produsul esențial, fotbalul de calitate, pentru a capta bani din zona privată. Mă uit ce industrie fenomenală e dezvoltată în jurul fotbalului francez, cum sunt atrași spectatorii, sponsorii, televiziunile, cum beneficiază hotelurile, restaurantele, companiile de transport. O imensă industrie! Asta înseamnă dezvoltare. Din păcate, în România regresăm. 

Adrian Ursea: „Nu-mi dau seama cum de FRF nu l-a convins pe Daniliuc"

Ursea a lucrat la Nice și cu un jucător de origine română. E vorba despre Flavius Daniliuc, fundaș central, 20 ani, ajuns pe Rivieră în iunie 2020, de la Bayern Munchen, pentru care a evoluat la echipa secundă. 

Trecut și prin Academia lui Real Madrid, stoperul provine din părinți români, fugiți din țară în timpul comunismului și stabiliți la Viena, unde Flavius s-a și născut. Tânărul evoluează pentru naționalele juvenile ale Austriei, iar FRF nu l-a putut determina să joace în tricoul României. 

„E un copil extraordinar, umil, muncitor, educat. Când nu aveam antrenamente, îl vedeam cum lucra singur la sala de forță. În vestiar era ochi și urechi la ce-i explica Dante despre secretele meseriei de fundaș. A știut să se impună când am apelat la el pe teren. Și nu l-am folosit pentru că era respectuos, ci pentru calitățile și inteligența lui. Nu-mi dau seama cum de FRF nu l-a convins pe Daniliuc", spune Ursea.

Am plecat din țară când eram jucător, iar toată formarea mea ca antrenor ține de federația elvețiană. Licența PRO mi-am luat-o în 2006. O diplomă însă nu te face automat antrenor. Mai important e cum te dezvolți. Nu cred în ideea de a transmite un fotbal copiat, să predai stilul Guardiola sau Mourinho. Vei ajunge să rezonezi fals în mintea jucătorilor. Important e să pui în practică ceea ce simți. E singura metodă de a fi autentic și credibil.
- Adrian Ursea

CV Adrian Ursea

  • Data nașterii: 14 septembrie 1967, Slobozia
  • Post: mijlocaș central
  • A jucat la Petrolul Ploiești ('86-'88, '89-'91), Victoria ('88-'89), Locarno ('91-'92), Chenois ('92-'94), Rapid ('94), Etoile Carouge ('95), Bulle ('95-'96), Vevey ('96-'97), Stade Nyonnaise ('97-'99), Fribourg ('99-'00)
  • A antrenat la Vevey ('00-'01), Servette Geneva (interimar - '03 / secund, '01-'03, '04 / U21 - '19), Meyrin ('05), Neuchatel Xamax ('11-'16, Academie), Nice ("principal" - '20-'21 / secund - '16-'18, '19-'20)
  • Meciuri/goluri L1: 149/20
  • Meciuri/goluri cupe europene: 11/0
  • Meciuri/goluri națională: 43/0 (U16-U21)

VIDEO Anunțul din ziar care i-a schimbat cariera lui Florin Bratu: „Eram dinamovist, dar ne antrenam cu o singură minge!”

Citește mai multe știri din fotbalul internațional: 

Barcelona vinde în Premier League! Jucătorul se află deja în Anglia

Mourinho, conflict cu Ronaldo: „Nu i-a plăcut ce i-am spus” » Recunoaște o greșeală după 10 ani: „A fost victima mea”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (5)
publicer
publicer  •  06 Iulie 2021, 05:18

Un tip cu bun simt si cu o viziune interesanta. Noi avem niste glume de antrenori pe la Liga1 Casa pariurilor.))) Fabricati sub tutela lui Stoichita. Antrenori pacalici care pt 2 galbeni fac orice. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

caoradea
caoradea  •  05 Iulie 2021, 20:09

Pacat ca nu aveam vreo 50 de Ursea… Sau avem dor nu -i vedem/cunoastem ? A enumerat chiar el cateva mume …

denieru
denieru  •  05 Iulie 2021, 15:45

Stati putin ca e o problema undeva. Un interviu cu un om decent, fara ***, fara râca tipic mioritica, fara interese ascunse si cu un discurs analitic de antrenor ?! Se poate si la noi ?!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează