SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

SPECIAL GSP Pulstestere, hightech și obsesia antidoping » 5 lucruri inedite despre David Popovici, românul momentului

La doar 17 ani, David Popovici a câștigat a doua medalie la Campionatele Mondiale de natație, în finala probei de 100 de metri liber, considerată regina înotului! 47.58 a fost timpul scos de fenomenul sportului românesc! +12   FOTO
La doar 17 ani, David Popovici a câștigat a doua medalie la Campionatele Mondiale de natație, în finala probei de 100 de metri liber, considerată regina înotului! 47.58 a fost timpul scos de fenomenul sportului românesc!

Articol de , - Publicat miercuri, 22 iunie 2022 20:00 / Actualizat miercuri, 22 iunie 2022 20:00

La doar 17 ani, David Popovici a câștigat a doua medalie la Campionatele Mondiale de natație, în finala probei de 100 de metri liber, considerată regina înotului! 47.58 a fost timpul scos de fenomenul sportului românesc!

  • În toată istoria acestei competiții, un singur om a reușit să câștige probele de 100 și 200 metri liber la aceeași ediție și acesta este americanul Jim Montgomery, care a făcut acest lucru tocmai în 1973, la prima ediție a CM, desfășurată la Belgrad.
  • Luni, David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 de metri liber. Atunci a devenit primul campion mondial din istoria României, stabilind al 4-lea timp din istoria probei!
  • Reporterii GSP Roxana Fleșeru și Raed Krishan (foto) sunt prezenți la Budapesta și transmit toate informațiile importante de la Campionatele Mondiale de natație

Noua stea a natației mondiale, David Popovici, are în spate o poveste construită pas cu pas, discret, împreună cu familia și staff-ul său. Un puzzle divers lasă să se întrevadă geneza miraculoasă a unui campion, de la felul în care și-a gestionat primii ani în bazin și cavalcada de medalii juvenile până la racordarea la tehnologiile utilizate în sport și obsesia de a elimina orice capcană pe zona de doping.

Nemaivăzut din 1973! Performanță uriașă bifată de David Popovici » Greii Ian Thorpe și Michael Phelps n-au reușit-o niciodată!
CM DE NATAȚIE
Nemaivăzut din 1973! Performanță uriașă bifată de David Popovici » Greii Ian Thorpe și Michael Phelps n-au reușit-o niciodată!

Povestea lui David Popovici: primii ani în bazin, tehnologiile din sport și obsesia de a elimina orice capcană pe zona de doping

După ce a explodat la recentele Europene de juniori de la Roma, unde a obținut timpi uluitori la 100 m liber, David Popovici a intrat pe radarul internațional. Iar Jocurile Olimpice devin scena pe care puștiul de 16 ani surprinde tot mai mult cu aparițiile sale fulminante în bazin.

E cumva însă un mister cum, într-un sistem șchiop al sportului românesc, apare dintr-odată în prim-plan o perlă pregătită să supună întreaga planetă. Cum a fost posibil? De unde s-a ivit acest monstru marin? Ce resorturi au stat în spatele creației unui puști-minune? E un puzzle care oferă imaginea unui campion adevărat.

Începutul e deja povestea cunoscută. O scolioză diagnosticată la patru ani, recomandarea de a merge la bazin și dragostea la prima vedere între David și viteza din apă. La „Lia Manoliu", inițierea cu Bogdan Stroe și Bogdan Manea, apoi întâlnirea cu antrenorul Adrian Rădulescu. Ce semnale a avut de timpuriu față de potențialul planetar al acestui om-amfibie?

+22 FOTO

David Popovici: „Mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă"

Cei doi lucrează de când David avea 9 ani. 

„Era modelul potrivit pentru sport, înalt la vârsta lui, membre lungi, energie multă și un pic de burtică. Asta a dispărut însă repede. Îi plăceau de la început provocările, competiția. Antrenamente, întreceri, ștafete, la toate se cupla total", rememorează Rădulescu la Tokyo rădăcinile colaborării cu Popovici.

Dar amintirile lui David sunt mai simpatice despre copilăria lui. 

„Mama mai râde și acum cu prietenii mei că mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre. A fost interesant", povestea recent într-un interviu pentru Steaua TV.

„Beculețele" clipocesc pentru David Popovici de la cadeți: 15 probe, 15 medalii!

Dar momentul care a aprins cu adevărat beculețul spre performanță s-a întâmplat la 10 ani. 

„Atunci a bătut primul record național, deși nu avea cea mai bună tehnică, dar baza era mindsetul. Și-a pus în cap un scop și a ajuns acolo. De aici am pornit", explică Rădulescu.

Iar etapa următoare s-a produs la 14 ani, la Campionatele Naționale de cadeți: „A luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate versiunile de concurs. 12 de aur, un argint și două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiție, trebuie să fii chiar foarte bun".

La juniori, campion național la 400 m mixt, pe podium la 200 m liber, 200 m mixt și 100 m liber. Medaliile au început să curgă înlănțuite într-o avalanșă amețitoare care crea, puțin câte puțin, racheta futuristă. Apoi, la Festivalul Olimpic al Tineretului European, la Baku, cel mai bun timp înregistrat vreodată de un sportiv la 14 ani în proba de 100 m liber: 49,82 secunde. 

„Am renunțat în 2019 la Europene, la Mondiale, special pentru a ne axa pe FOTE. Și am decis să ne focusăm natural pe 50 m, 100 m și 200 m liber pentru că atinsese deja baremul B pentru JO. Era firesc să mergem spre A pe aceste probe".

David Popovici, primele declarații după cursa fabuloasă la Tokyo: „Mi-am ros aseară unghiile, altfel luam medalie!”
TOKYO
David Popovici, primele declarații după cursa fabuloasă la Tokyo: „Mi-am ros aseară unghiile, altfel luam medalie!”

Analiză video și capcana hi-tech

Programul? 

„Hrană pregătită sub indicațiile nutriționistului. A fost o perioadă în care se trezea la cinci și jumătate dimineața pentru a merge și la școală, și la antrenamente pentru a prinde orarul disponibil la bazin. Venea mai devreme dacă era programată și pregătire fizică pe uscat. Dar, în general, controlul era ca între masă și intrarea în apă să treacă două ore".

Conexarea la tehnologiile adaptabile în sport face și ea parte din arsenalul lui David. Are în staff un analist video, care folosește filmările pentru a monitoriza pregătirile bucureșteanului. Explică tot Adrian Rădulescu: 

„E vorba despre studiul tehnic, tactic al curselor lui David. În funcție de anumiți parametrii, îți ghidezi mai departe antrenamentele, plecând de la deficiențe și puncte forte și având în permanență un răspuns de la sportiv. Am folosit și tot felul de gadgeturi, de la cunoscutele pulstestere până la căști audio pe care le purta în timpul antrenamentelor pentru a comunica în timp real cu David. 

Pulstestere, hightech și obsesia antidoping » 5 lucruri inedite despre David Popovici, românul momentului
David Popovici, la două sutimi de bronz! foto: Raed Krishan/GSP

Am renunțat însă la un moment la aceste facilități, fiindcă le-am văzut limitările. Mă refer la faptul că în concurs e singur, trebuie să-și asume informații, iar atunci când are parte de prea mult feedback riscă să slăbească anumite reacții tocmai din obișnuința de a-i fi livrate pe tavă".

Mama lui David Popovici a făcut cursuri de ofițer antidoping!

Iar un alt subiect sensibil vine din zona de doping. Și felul în care POPOVICI TEAM abordează subiectul vorbește despre preocuparea adâncă din partea familiei, a antrenorilor, a celor din jurul lui David. 

Bunăoară, mama lui, care a lucrat în zona asistenței sociale, a ținut să urmeze cursuri de ofițer antidoping pentru a înțelege exact prin ce mecanisme va trece fiul său în procedurile în domeniu. Tatăl, cu job în zona vânzărilor, se ocupă foarte atent de monitorizarea și verificarea pe diferite canale a tuturor rețetelor medicale și suplimentelor care intră în uzul lui David.

Părinții au o convenție cu sportivul să evite aparițiile publice, lucru transmis în sistem piramidal și către cei care au mai lucrat de-a lungul vremii cu puștiul. Regula internă e că numai David și antrenorul său discută diferite teme în media, orice alte voci trebuie să treacă prin filtrul celor doi înainte de a povesti orice subiecte legate de înotătorul-revelație.

Pulstestere, hightech și obsesia antidoping » 5 lucruri inedite despre David Popovici, românul momentului
Adrian Rădulescu, omul care-i veghează cariera lui David // FOTO COSR

 „Verificare la ANAD, cereri de garanții la producător"

De aceea, tot Adrian Rădulescu explică și preocupările pe partea de antidoping: „Folosim numai suplimente avizate sau cu factor de calitate gen ISO. Sunt substanțe controlate de laboratoare anonime, urmărim atent să fie respectate condițiile de calitate. Mulți cad în capcana comodității, spun că X le-a recomandat produsul Y, fără să se asigure că totul e în regulă, deși e responsabilitatea fiecărui sportiv, viața și cariera lui, să fie clar ceea ce folosește.

 Ar fi important ca toată lumea să facă aceste lucruri. Orice supliment trebuie luat cu cea mai mare circumspecție, primul pas e verificarea la ANAD, apoi soliciți de la producător garanțiile de calitate. Dacă ți le pune la dispoziție, e OK, dacă nu, îți asumi o decizie".

În traducere, oamenii din jurul lui Popovici iau măsuri să verifice dacă, de exemplu, susținătoarele folosite sunt conforme cu compușii de pe rețetă, se updatează constant la modificările survenite în domeniu și, în general, caută să-i asigure lui David confortul și liniștea medicale, necesare în procesul de pregătire.

Nu e deranjat că explozia tânărului a ridicat dubii pe zona de dopaj: 

„E dreptul fiecăruia să întrebe, e obligația noastră să participăm la toate controalele și o facem fără niciun fel de probleme. Orice record mondial se avizează după proceduri care presupun control antidoping, în ultimele săptămâni dinaintea Jocurilor Olimpice a trecut prin teste, în Italia, la Europenele de juniori, a trecut prin teste. Cooperăm oricând, e normal să fie așa!".

El e Kahuna, magicianul, după o altă poreclă primită în urmă cu câțiva ani. E omul care vrea să schimbe istoria natației cu pași mici, dar siguri. Take it easy! Hakuna Matata! Nicio problemă, băiatul acesta e gata să înghită rând pe rând recordurile din bazin. Sau parcă sună mai interesant David Kahuna Matata, nu? 

La bras nu e grozav David, dar e competitiv, cel puțin la nivel național. Nici nu poți să te împarți în mai multe probe, fiindcă riști să-ți dispersezi energiile și atenția 
- Adrian Rădulescu

Universitățile americane îi dau târcoale lui David Popovici

Ascensiunea fulminantă a lui David Popovici a făcut să tresară o mulțime de universități americane, care vor deja să și-l treacă în portofoliu pe băiatul care e noua senzație mondială a natației.

„Sunt contacte în SUA, dar când ajungi la un anumit nivel nu știu cât te mai ajută sistemul NCAA. Și nu știu dacă David chiar asta își dorește. Poate vrea să rămână în țară sau în Europa, la o facultate. Opțiunile sunt deschise și foarte vaste. Decizia îi va aparține doar lui și familiei", spune Adrian Rădulescu.

David n-a simțit nevoia ca în echipa lui să existe și un psiholog. A considerat că nu e cazul acum să comunice pe partea asta 
- Adrian Rădulescu

„Micul Google" și recunoașterea steagurilor

David e elev la Liceul „George Coșbuc", bilingv, româno-englez, iar antrenorul său îl descrie ca pe un spirit umanist: 

„Nu prea e atras de științele exacte, mai mult pe istorie, geografie. Chiar avem un joculeț simpatic între noi când trebuie să recunoaștem steagurile unor țări, ne contrazicem dacă e Mali sau Senegal sau Camerun. Iar «micul Google» le recunoaște imediat".

David a progresat și în pandemie, fiindcă am avut parte de atitudinea lui pozitivă. A spus: OK, nu mă antrenez în bazin, dar am ce lucra de acasă zi de zi. Și și-a organizat o mică sală în sufragerie
 - Adrian Rădulescu

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (19)
inshallah
inshallah  •  21 Iunie 2022, 15:39
Postat de lulu pe 21 Iunie 2022, 09:59

Tanti,a luat LOCUL 1.Nu mai va dați cu părerea la ce nu înțelegeți!

'tovarase', era vorba despre locul 4 la Olimpiada. uita-te la data postarii doamnei

demirel_tgv_77
demirel_tgv_77  •  21 Iunie 2022, 14:45
Postat de lulu pe 21 Iunie 2022, 09:57

Ai tras mult când te-a apucat talentul literar?

Nici tu nu ai luat premii când erai mic (pentru ca nu te duceai la scoala) și uite unde ai ajuns.

Forzzastiinta
Forzzastiinta  •  21 Iunie 2022, 11:48

E suta la suta meritul copilului pentru ceea ce face, conducerea tarii(parlamant, guvern, președinte) au zero merite si presa la fel in special ziarul de cancan gesepe

Vezi toate comentariile (19)
Comentează