Articol de GSP - Publicat miercuri, 11 august 2021 17:26 / Actualizat miercuri, 11 august 2021 18:33
Autoritățile din Craiova au hotărât să înlocuiască gazonul de pe stadionul „Ion Oblemenco” după 2 ani.
Suprafața de joc de tip mixt nu s-a prezentat prea bine în ultima vreme, iar Primăria Municipiului Craiova a decis că este necesară schimbarea pentru a nu afecta randamentul sportivilor.
Decizia vine în contextul în care gazonul a arătat foarte rău în ultima vreme. Acesta trebuie să susțină meciuri de o intensitate maximă în fiecare săptămână, având în vedere că Universitatea Craiova și FC U Craiova joacă în Liga 1, scrie Fanatik.
Operațiunea de schimbare a gazonului va începe, cel mai probabil, în luna octombrie, la aproximativ doi ani după ce a fost pus acest gazon de tip mixt, unul de ultimă generație.
8 anie garanția pentru un gazon hibrid. Primul de acest fel din România trebuia să fie montat pe Cluj Arena, dar s-a renunțat. Prețul anunțat în 2019 de ardeleni: între 500.000 și un milion de euro
Primăria Municipiului Craiova pregătește urcarea pe platformă a licitației pentru atribuirea caietului de sarcini pentru schimbarea gazonului.
Primăria Municipiului Craiova a demarat procedura de achiziție lucrări de înlocuire a gazonului de pe Stadionul de Fotbal, din incinta Complexului Sportiv Craiova, având în vedere starea deteriorată a acestuia. “În ultimele săptămâni s-a lucrat la documentația de atribuire privind procedura de achiziție organizată de Primăria Craiova, pentru schimbarea gazonului de pe stadionul de fotbal. Faptul că pe stadion joacă două echipe și pauza de la un meci la altul nu mai este de două săptămâni, așa cum era prevăzut în manualul tehnic, iar uneori nici măcar de două zile, ne obligă să facem cheltuieli de schimbare a suprafeței de joc mai devreme decât era programat. Probabil, gazonul va fi schimbat în pauza competițională din octombrie. În cazul în care licitația nu se finalizează în termenul estimat de primărie sau suprafața de joc se deteriorează atât de mult încât va exista riscul de accidente, vom notifica ambele echipe să joace temporar pe un alt stadion. Dar sperăm să nu fie cazul...
- a precizat primarul Lia-Olguța Vasilescu.
Gazonul mixt, pus acum 2 ani. Era garantat 8 ani!
În luna noiembrie 2019 a fost pusă actuala suprafață de joc, înlocuind gazonul foarte prost de care a avut parte stadionul la inaugurare.
600.000 de euroa costat gazonul mixt, pus în 2019
Unul dintre oamenii care au ajutat la schimbarea gazonului a fost Victor Pițurcă, antrenorul din acel moment al Universității Craiova: „Acest gazon hibrid e din Grecia. Gazonul este excelent. Aveam opţiunea să-l aducem din Olanda sau din Grecia. S-a ales varianta Grecia”, spunea tehnicianul la acea vreme.
Probleme mari cu gazonul, după inaugurare
Suprafața de joc de pe „Ion Oblemenco” s-a deteriorat rapid, după inaugurarea arenei. De mentenanța arenei și de îngrijirea gazonului de pe arena din Bănie se ocupa Primăria din Craiova. Doar că acolo nu există specialiști care să respecte ca la carte un manual de întreținere a gazonului! "Problema gazonului s-a tot discutat, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie. Avem o problemă cu gazonul încă de la inaugurare" era concluzia managerului general, Ovidiu Costeșin în 2018.
"Stadionul a fost inaugurat cu trei săptămâni mai repede decât era necesar pentru ca iarba să prindă. Mai mult, arena este ridicată pe o zonă mlăștinoasă, unde pânza freatică este foarte aproape și apa iese mai ușor la suprafață! Constructorul a făcut anumite stații de pompare, dar ele de mai bine de trei luni au fost închise! Probabil a venit un deștept și-a întrebat «Butonul ăsta ce face? Nu știu! Hai să-l închidem, dă-l dracu'!». Și-au închis de trei luni stația care colecta apa ce era evacuată într-un canal colector", dezvăluiau sursele Gazetei.
După trei luni în care stația nu a tras deloc din apă, gazonul s-a înecat! Rădăcina în loc să prindă ieșea la suprafață din cauza cantității foarte mari de apă! "Ca și pe Arena Națională sau pe Cluj Arena, există un soft care monitorizează mai mulți parametri. De la umiditatea solului, firului de iarbă, umiditate în aer, lumininozitate etc.
Specialiștii Primăriei, între ghilimele, nu știau să folosească softul. Au venit adevărații meseriași la stadion, chemați de cei de la echipă, și când au văzut că umiditatea la nivelul solului era de 45 la sută le-a picat instant fisa că un profesionist în gazon, tot între ghilimele, și-a băgat mâinile în butoane. În mod normal un gazon trebuie să aibă umiditate între 20 și 22 la sută! Aici era udat foarte rar, spre deloc, și totuși umiditatea era imensă!", mai explica în 2018 sursa ziarului.
Pentru că stația de pompare a arenei a fost închisă trei luni, nu doar gazonul a avut de suferit, ci și mai multe zone din arenă. "Nivelul apei în sol a crescut atât de mult încât a început să iasă din pavaje, să macine structura de rezistență a stadionului!”
Citește alte știri despre Liga 1:
Vedeta de pe maidan » Fotbalistul crescut în cartier a ajuns titular în derby-ul Rapid - FCSB
Imagini scandaloase la Slobozia - Farul! Ce a putut să-i facă un copil lui Colțescu