FOTBAL  »  NATIONALA  »  MACEDONIA DE NORD - ROMÂNIA

România lui Rădoi înfruntă coșmarul ex-iugoslav » Istoric horror pentru „tricolori”

Ultimul eşec în faţa unei selecţionate ex-iugoslave: 0-1 cu Muntenegru, în 2017
Ultimul eşec în faţa unei selecţionate ex-iugoslave: 0-1 cu Muntenegru, în 2017

Articol de - Publicat miercuri, 08 septembrie 2021 07:07 / Actualizat miercuri, 08 septembrie 2021 09:37

În ultimele două decenii, România a ratat patru calificări din cauza eșecurilor suferite în republicile din fosta Iugoslavie. Slovenia, Serbia, Bosnia și Muntenegru ne-au oprit din drumul către trei Mondiale (2002, 2010, 2018) și un European (2012). Macedonia n-a reușit deocamdată să ne ia niciun punct în cinci partide jucate în diferite preliminarii.

Chiricheș și compania sunt obligați să obțină măcar o remiză în această seară la Skopje pentru a rămâne în cărțile pentru CM 2022, dar istoricul prezențelor României în spațiul ex-iugoslav după destrămarea fostei republici balcanice înseamnă un veritabil dezastru.

E un spațiu minat pentru „tricolori", care au ratat aici nu mai puțin de 4 calificări la turnee finale în ultimele două decenii! 

România, dezastru cu slovenii

Seria neagră am început-o în noiembrie 2001, când Slovenia ne-a oprit în barajul pentru CM 2002. Cu Hagi pe bancă, România a pierdut cu 1-2 la Ljubljana, după ce a condus cu 1-0 prin golul lui Marius Niculae. Dar gazdele au întors apoi rezultatul, iar Milan Osterc a adus atunci succesul slovenilor pe teren propriu. 

La retur, n-am reușit să schimbăm soarta calificării, a ieșit un 1-1 trist pe vechiul „Ghencea", „Regele" a demisionat, iar imaginile de pe gazon au însemnat un tablou al unei imense deziluzii.

Umilința de la Belgrad

A urmat la rând Serbia în campania pentru CM 2010. La Belgrad, naționala lui Răzvan Lucescu a capotat lamentabil cu un 0-5 în jurul căruia se învârt și azi mistere nedeslușite. În octombrie 2009, Chivu a fost eliminat, Mutu a rămas pe teren doar 75 de minute, fiind schimbat cu Adrian Cristea.

Iar după finalul jocului „Briliantul" a dispărut din cantonamentul reprezentativei pentru a participa la un party organizat la Novi Sad de Ratko Buturovici, alias Bata KanKan, un controversat personaj în conexiuni cu lumea interlopă, implicat masiv și în fotbalul plav. Eșecul de pe „Maracana", adăugat altuia suferit pe teren propriu contra acelorași sârbi, a cântărit decisiv în eșecul pentru Mondialul din Africa de Sud.

Bosnia interzice României CE 2012

În campania imediat următoare, cea pentru Euro 2012, Bosnia a fost cea care ne-a pus o piedică decisivă. Tot cu Răzvan Lucescu pe bancă, România a pierdut cu 1-2 la Sarajevo în martie 2011, înfrângere imposibil apoi de surmontat pe parcursul preliminariilor. 

Lucescu jr. a demisionat la două luni distanță de la acel eșec, după 3-0 la revanșa cu bosniacii de pe Giulești, rezultat care n-a mai putut salva însă un traseu anterior șchiop.

Muntenegru îl demite pe Daum de pe banca României

Ultima pe lista neagră din spațiul ex-iugoslav a fost Muntenegru. În septembrie 2017, România a pierdut cu 0-1 la Podgorica, eșec fatal pentru selecționerul Christoph Daum, care a plecat de la cârma "tricolorilor" după un mandat dezastruos. A fost partida care a închis orice șanse ale "tricolorilor" pentru CM 2018 din Rusia. 

Cu Macedonia, adversarul pe care-l înfruntăm în această seară, n-am avut până acum emoții. Cinci confruntări în preliminarii, cinci victorii, în campaniile pentru trei Mondiale, 1998, 2006 și 2022. 

Ultimul pas cu dreptul a fost în primăvară, când elevii lui Rădoi au învins cu 3-2. Ar trebui să continuăm seria cu măcar un rezultat de egalitate pentru a nu-i trece și pe macedoneni la rubrica de vise negre trăite în Balcanii lui Tito. 

1e numărul înfrângerilor suferite de "tricolori" în fața Macedoniei de Nord, 0-1 într-un amical disputat acasă în 2010, cu Răzvan Lucescu selecționer

Și Croația ne-a executat

Chiar dacă nu e vorba despre o partidă disputată la Zagreb, ci în Franța, la CM 1998, intră în panoplie și un episod cu Croația. La Bordeaux, România a pierdut cu 0-1 în fața lui Suker și compania în optimile de finală ale CM, acela fiind ultimul meci al „tricolorilor" la un turneu final mondial. 

Eșecurile decisive din spațiul ex-iugoslav

DataMeciCompetiție ratată
10.11.2001Slovenia - România 2-1CM 2002
10.10.2009Serbia - România 5-0CM 2010
26.03.2011Bosnia - România 2-1CE 2012
04.09.2017Muntenegru - România 1-0CM 2018

Macedonia de Nord - România, echipele anunțate de Gazetă 

Macedonia de Nord: Dimitrievski - Ristovski, Velkovski, Musliu, Alioski - Spirovski, Bardhi, Elmas - Kostadinov, Ristovski, Churlinov 
Rezerve: Iliev, Siskovski, Todoroski, Ashkovski, Ristevski, Serafimov, Trajkovski, Zajkov, Atanasov, Avramovski, Jahovici, Miovski 
Selecționer: Blagoja Milevski

România: Niță - Rațiu, Chiricheș, Nedelcearu, Camora - Cicâldău, Nedelcu, Stanciu - Cordea, Man, Sorescu 
Rezerve: A. Vlad, Cr. Manea, Ghiță, A. Rus, Toșca, R. Marin, M. Marin, D. Olaru, Markovic 
Selecționer: Mirel Rădoi

Stadion: National Arena „Todor Proeski” (Skopje) 
Arbitru: Antonio Mateu Lahoz. Asistenți: Pau Cebrian Devis, Roberto del Palomar (toți din Spania)

VIDEO Totul despre Macedonia de Nord - România

Citește mai multe știri despre naționala României: 

Cum ajunge România la baraj? 3 scenarii posibile înaintea duelului cu Macedonia de Nord

Mirel Rădoi și Vlad Chiricheș, conferință de presă înainte de Macedonia de Nord - România: „Partidă mult mai grea decât cea din tur”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
Superliga
Cum arată prima soție a lui Walter Zenga la 63 de ani » Fostul model a făcut o schimbare majoră în carieră: „Ceva incredibil”
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
Liga Campionilor
Liga Campionilor: două răsturnări de pus în ramă! În minutul 87 erau conduși cu 2-0, dar au întors uluitor » Rezultatele serii + clasament
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul
Diverse
După 3 ani, instanța a pronunțat divorțul dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf » Cât are de plătit antrenorul. Impresara contestă verdictul

Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat

Soția lui Dan Șucu, reacție după victoria lui Călin Georgescu: „De ce punem mai întâi ștampila și abia apoi căutăm în DEX?”


Comentarii (3)
leu.mr
leu.mr  •  08 Septembrie 2021, 14:52

Povesti nemuritoare, nici un esec nu a fost decisiv ! Pentru CM 2010, acasa: 2-2 cu Franta, 1-1 cu Austria si 0-3 cu Lituania. Pentru CE 2012, acasa: 0-0 cu Franta, 2-2 cu Belarus si 1-1 cu Albania. Pentru CM 2018, acasa: 0-3 cu Polonia, 0-0 cu Danemarca, 1-1 cu Muntenegru si 0-0 in Kazakstan...

cirus11
cirus11  •  08 Septembrie 2021, 11:09
Postat de Tony Bryder pe 08 Septembrie 2021, 09:38

De ce Cordea si nu Marin ???

Cum ar putea sa joace Marin aripa dreapta? Oricare dintre Marini, amandoi sunt mijlocasi centrali si destul de limitati in ce priveste dribling, sut, patrundere, etc.

126274606358117
Tony Bryder  •  08 Septembrie 2021, 09:38

De ce Cordea si nu Marin ???

Vezi toate comentariile (3)
Comentează