Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 06 octombrie 2021 12:30 / Actualizat miercuri, 06 octombrie 2021 12:32
Jefte Betancor și Liviu Ciobotariu au câștigat premiile de „Jucătorul lunii”, respectiv „Antrenorul lunii”. Cum au votat cei 5 specialiști?
Gazeta Sporturilor, cea mai respectată voce din presa sportivă românească, a inaugurat două trofee. Ziarul care are o tradiție de aproape un secol și ale cărui anchete de final de an sunt recunoscute de întreaga suflare sportivă va decerna la fiecare început de lună câte un premiu pentru jucătorul, respectiv antrenorul lunii trecute.
Pentru trofeul "Jucătorul lunii septembrie", Gazeta Sporturilor a nominalizat 5 fotbaliști: Jefte Betancor (Farul Constanța), Florin Niță (România/Sparta Praga), Claudiu Keșeru (FCSB), Nicolae Stanciu (România/Slavia Praga) și Mihai Popa (FC Voluntari).
Iar pentru categoria de "Antrenorul lunii septembrie", Gazeta Sporturilor a nominalizat 3 tehnicieni: Marius Croitoru (FC Botoșani), Liviu Ciobotariu (FC Voluntari) și Mirel Rădoi (echipa națională).
Voturile specialiștilor pentru Jucătorul și Antrenorul lunii septembrie
ILIE DUMITRESCU
- Jefte Betancor (Farul) » "Este un atacant care a marcat 8 goluri, un jucător extrem de important în economia jocului la Farul Constanța. În afară de calitatea sa extraordinară de a apărea foarte bine la finalizare, este un atacant care coboară foarte mult între linii, este un punct de sprijin pe construcție, un punct de sprijin pentru jucătorii din linia a doua. Are o capacitate foarte bună să interpreteze jocul, să intre în combinații. Este unul dintre cei mai buni atacanți din Liga 1"
- Liviu Ciobotariu (FC Voluntari) » "A reușit performanța ca în septembrie să aibă patru victorii, a urcat foarte sus în clasamentul Ligii 1 și s-a calificat și în Cupa României. Este foarte greu cu un lot de jucători care are ca obiectiv rămânerea în prima ligă să obții patru victorii, să ai consistență în joc. Sunt și jucători cu experiență ca Tamaș sau Nemec, dar ai și un jucător extrem de important în economia jocului, Ion Gheorghe, care este un inter ce apare foarte bine la finalizare"
MIHAI STOICHIȚĂ
- Florin Niță (România/Sparta Praga) » "Nefiind un veteran al prezențelor la națională, a reușit să facă pe toată lumea să nu se gândească la altcineva atunci când se pune problema titularului postului de portar. Niță este cel mai constant jucător al naționalei, iar asta a dovedit-o inclusiv la pachetul de 3 meciuri când a avut nu o dată intervenții salvatoare. Îmi plac la el calmul și liniștea pe care le transmite. Și, nu în ultimul rând, mai apreciez faptul că este un bun coleg, iar prin echilibrul lui ajută întreaga echipă"
- Mirel Rădoi (România) » "A reușit să refacă moralul naționalei după o serie de meciuri nereușite, care au însemnat puncte și șanse pierdute în lupta din grupa noastră preliminară. A contribuit decisiv ca din două deplasări grele, Islanda (care ne bătuse la barajul pentru Euro 2020) și Macedonia de Nord, să aducem 4 puncte, care împreună cu cele 3 obținute acasă cu Liechtenstein, ne înscriu din nou în lupta pentru locul 2 în grupă și, implicit, pentru participarea la barajul pentru CM 2022"
DORIN GOIAN
- Florin Niță (România/Sparta Praga) » "A făcut trei meciuri foarte bune la echipa națională în luna septembrie, oferă siguranță atât colegilor din echipă, dar și nouă, celor care suntem suporterii echipei naționale. De la meci la meci se vede că are o creștere importantă, o siguranță în ceea ce face. Merită acest premiu pentru că în acest moment se află pe o pantă ascendentă a carierei lui"
- Mirel Rădoi (România) » "A luat 7 puncte din 9 în cele trei confruntări ale primei reprezentative, a reușit să facă o echipă care să nu primească niciun gol în aceste meciuri și, cel mai important, împreună cu jucătorii pe care i-a selecționat și i-a folosit în aceste meciuri, ne-a redat speranța că România poate ajunge din nou la un Campionat Mondial după atâția ani de pauză"
FLORIN PRUNEA
- Nicolae Stanciu (România/Slavia Praga) » "În primul rând, pentru prestațiile lui de la echipa națională și pentru că este unul dintre cei mai constanți jucători din lotul României la meciurile din luna septembrie. Evident că este un jucător care are evoluții constante și la echipa de club, locul 2 în campionatul Cehiei. Să nu uităm că și în luna septembrie are 5 goluri marcate!"
- Liviu Ciobotariu (FC Voluntari) » "În luna septembrie a reușit să facă performanțe incredibile la FC Voluntari. O echipă care era obișnuită să se lupte la retrogradare de această dată pune probleme și emite pretenții. E, fără îndoială, antrenorul care a produs cele mai mari surprize, iar prezența lui printre cei mai buni este absolut meritată. FC Voluntari are patru victorii din patru meciuri în toate competițiile în septembrie, deci e și meritul lui"
DUMITRU DUMITRIU
- Nicolae Stanciu (România/Slavia Praga) » "Are cel mai bun parcurs al lui din ultimii ani. Și-a găsit într-un final un stil de joc care să-l avantajeze și prin care se simte bine. A devenit unul dintre cei mai utili jucători pe care-i are echipa națională și este extrem de util primei reprezentative. Nu mai vorbesc de evoluțiile bune pe care le are la echipa de club și numărul mare de goluri pe care le-a reușit"
- Mirel Rădoi (România) » "A reușit să rămână în cărțile pentru calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor și cred că putea obține nouă puncte din nouă dacă nu avea probleme cu jucătorii pe care i-a convocat. Este un antrenor tânăr, pasionat, iar performanțele de la națională nu se pot compara cu cele de la o echipă de club, deci are un plus în acest moment"
Cum se votează pentru „Jucătorul lunii” și „Antrenorul lunii”?
Algoritmul folosit pentru stabilirea câștigătorilor este unul foarte simplu. Redacția GSP face nominalizările, bazându-se pe statistici și cifre clare de performanță, apoi votează 3 categorii: cititorii GSP.ro, jurnaliștii din redacție și câte cinci specialiști (foști fotbaliști sau antrenori importanți) care se schimbă de la o lună la alta. Primul clasat în fiecare top primește câte 5 puncte, cel de pe locul 2, 4 puncte, etc. Votul redacției GSP contează dublu.