Articol de Adrian Florea, Liviu Manolache - Publicat joi, 09 decembrie 2021 09:39 / Actualizat joi, 09 decembrie 2021 10:43
Astăzi, 9 decembrie, Nicolae Tilihoi ar fi împlinit 65 de ani. Fostul „jandarm” din defensiva Craiovei Maxima nu a fost doar un stoper de temut pe gazon, ci și un izvor nesecat de „perle” în afara acestuia.
Dincolo însă de declarațiile sale spumoase, cel poreclit „Limbă” are o poveste extrem de puțin cunoscută. Povestea celei din urmă partide în tricoul Universității. O partidă care s-a lăsat cu un imens scandal.
Meciul a fost blat
Pe 16 iunie 1987, „Știința” dădea piept cu Victoria București în „sferturile” Cupei României. Cum învingătoarea fusese deja stabilită, clubul Miliției trebuind să ajungă în semifinale, antrenorul oltenilor, Constantin Oțet, a trimis pe teren o formație cu mulți tineri, pentru a-i roda. A folosit totuși și câteva nume „grele”, printre care s-a numărat și Nicolae Tilihoi.
291 meciuria strâns Tilihoi în prima divizie, toate în tricoul Universității, în perioada 1976-1987. Ocupă locul 8 la acest capitol în istoria clubului din Bănie
În ciuda dominării, Victoria nu s-a putut impune în timpul regulamentar și s-a intrat în prelungiri. După numai 3 minute, Zare l-a surprins pe Racolțea cu un șut de la 30 de metri și totul părea în grafic.
6 trofeea cucerit Tilihoi: două campionate (1980, '81) și patru Cupe ale României (1977, '78, '81, '83)
Doar că, în minutul 90+7, Octavian Popescu (unchiul actualului FCSB-ist) a șutat în transversală, mingea a căzut pe linia porții (sau dincolo de ea), iar juveții au fugit să se îmbrățișeze, convinși că au egalat. Arbitrul însă, târgovișteanul Șerban Necșulescu, un „central” aflat în sfera de influență a echipei bucureștene, n-a acordat golul, stârnind furia craiovenilor.
A plecat la Bocșa
S-a creat un meleu, cel mai recalcitrant fiind Tilihoi. Acesta a dat să-l calce pe Necșulescu, iar reacția „fluierașului” i-a lăsat mască pe cei aflați pe teren și pe spectatori: l-a lovit pe Nae între picioare! Atât de tare încât a fost necesară intervenția echipei medicale a Universității, care l-a scos de pe gazon pe targă!
Meciul s-a terminat 1-0 pentru Victoria, iar fundașul alb-albaștrilor a fost suspendat 6 jocuri. Și din acest motiv, dar și pentru că la Universitatea venise vremea unei noi generații, în vara acelui an a ales să părăsească Bănia. Deși nici nu împlinise 31 de ani, a preferat să plece în „B”, la Metalul Bocșa, unde a început în paralel și meseria de antrenor.
La 34 de ani de la acele evenimente de pomină, Necșulescu își amintește la perfecție totul. Confirmă lovitura de karate pe care i-a aplicat-o lui Tilihoi, dar susține că a avut un motiv serios pentru a apela la acel gest uluitor.
„Nae și-a căutat-o”
- Bună seara, domnule Necșulescu, ce mai faceți?
- Mulțumesc de întrebare, foarte bine. Ceea ce doresc tuturor românilor!
- V-am sunat ca să ne spuneți cum l-ați făcut KO pe Nicolae Tilihoi, în iunie 1987.
- Ha, ha, ha... Da, așa e, l-am pus la pământ. Însă și-a căutat-o, cum s-ar spune.
- Detaliați, vă rugăm!
- Păi, în primul rând, nu am înțeles niciodată ce l-a apucat atunci pe Nae. Partida era aranjată, Victoria trebuia să câștige, deci de unde atâția nervi?!
36 de partidea disputat Tilihoi în cupele europene
- Poate tocmai de aia, e frustrant să știi că trebuie să te predai.
- Hai, dom'le... Știa toată lumea atunci, așa erau vremurile...
„Tocmai pierdusem un copil”
- Bun, să revenim. Cum a fost faza?
- Octavian Popescu a tras în bară, mingea a revenit un metru în teren, apoi cei de la Craiova au început cu protestele, că de ce nu acord golul. Păi, care gol?! Vă spun cu mâna pe inimă: nici vorbă de gol!
- Așa. Mai departe?
- Nae a venit la mine, m-a tras de tricou și i-am dat cartonaș galben. Niciodată n-am suportat ca jucătorii să mă atingă. L-am avertizat: „Dacă nu te potolești, te dau afară!”. Și nu s-a potolit. A încercat să mă calce pe picior, nu a reușit, apoi a urlat la mine: „Jură-te că n-a fost gol! Să-ți moară copiii că n-a fost gol!”. Atunci, mi-am pierdut și eu cumpătul și i-am tras un șut între picioare de l-am pus la pământ! L-au scos cu targa!
„Am devenit prieteni buni”
- Nu vi se pare deplasată o asemenea reacție?
- Ba da. Însă atunci n-am mai judecat limpede. Cu numai jumătate de an înainte, îmi murise un copil. Când el mi-a zis ce mi-a zis, mi-am pierdut cumpătul și l-am lovit.
- V-ați împăcat ulterior? Ați mai vorbit?
- Culmea e că am devenit prieteni buni! De câte ori ajungeam în Craiova, mergeam la el să bem un vin bun. Din Bănie, cu Nae și cu Velea „Pelicanul” m-am avut cel mai bine. Așa a fost viața.
- V-a explicat de ce a fost nervos?
- Nici el nu-și putea explica. Adrenalina jocului, cine știe...?!
„Kovacs nu e doar arogant, e și răzbunător!”
- Altfel, despre arbitrajele din Liga 1 ce părere aveți?
- Cea mai proastă părere posibilă! E fără precedent ce se întâmplă. Bine, eu sunt și subiectiv. Chindia mea a fost masacrată.
- Surprinzător e că greșesc și cei cu cotă, cum e Istvan Kovacs, nu doar ceilalți.
- Kovacs are calități extraordinare de arbitru. Din păcate, plătește pentru firea lui. Vrea mereu să fie el eroul principal. După ce că e arogant, am auzit că e și răzbunător. Ceea ce sigur nu-l va ajuta în carieră. Păcat, pentru că încă este foarte tânăr.
În acea ediție a Cupei României, Victoria a fost eliminată în semifinale de Dinamo, 2-4. Trofeul avea să fie adjudecat de Steaua, 1-0 în ultimul act cu marea rivală din „Ștefan cel Mare”.
9 selecțiiare Tilihoi la prima reprezentativă
Nicolae Tilihoi s-a stins din viață pe 25 martie 2018. În ultimii ani, suferise teribil din pricina unei boli incurabile.
Am puține selecții la prima reprezentativă, dar nu din vina mea, ci a lui Mircea Lucescu, care plimba pe la națională unii jucători-contraperformeri ai României în acea perioadă! Nu dau nume, se știu ei...
- Nicolae Tilihoi, în cartea „Frumoșii nebuni ai Craiovei Maxima”
Cupa României 1986-1987, sferturi de finală, manșă unică
- Victoria București - U Craiova 1-0 (0-0, 0-0)
- A marcat: Zare (90+3)
- Stadion: Municipal (Târgoviște). Spectatori: 18.000
- Arbitru: Șerban Necșulescu (Târgoviște)
Victoria: Nițu - Vlad (77' Ursu), Mirea, Zare, Topolinschi - Balaur, Caciureac, P. Petre - Țălnar, Augustin, Nica (65' Nuță).
Antrenor: Dumitru Nicolae Nicușor
U Craiova: Racolțea - Stănescu, Tilihoi, Cioroianu, Dumitra - Dumitrașcu, Rada, Anton, Prună (69' Mănăilă) - Neagoe (63' Bica), Oct. Popescu.
Antrenor: Constantin Oțet
Nea Nae Tilihoi a fost unul dintre oamenii care mi-au marcat pozitiv cariera. El m-a învătat să sar la cap, mereu îmi spunea: «Țărane, bagă săbiuța când sari la cap!». Voia să folosesc cotul înainte pentru a mă proteja.
Am jucat cu Tilihoi în centrul defensivei în 1986, după ce Ștefănescu a plecat la Brașov. Pe teren era un adevărat câine, dar în afara lui a fost un om deosebit, de mare caracter. Am învățat foarte multe de la el în perioada în care am jucat împreună. A fost unul dintre cei mai buni fundași centrali pe care i-a avut România.
- Gică Popescu pentru GSP.ro, în martie 2018
Citește și alte articole #RETROGSP:
RETRO GSP Ziua în care Steaua și Dinamo și-au snopit în bătaie adversarele
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!