OPINII  »  EDITORIAL

Cum să dopezi un copil de 15 ani?

Articol de - Publicat sambata, 12 februarie 2022 12:56 / Actualizat sambata, 12 februarie 2022 13:04

Mascarada olimpică de la Beijing are parte de un eveniment pe măsură. O grațioasă patinatoare adolescentă din Rusia a fost prinsă dopată.

Poate patinajul artistic să fie singura disciplină de pe afișul Jocurilor chinezești care nu scoate pe toată lumea din sărite. În rest, când dai de Putin în tribună la ceremonia de deschidere, când vezi trambulina aceea de sărituri cu schiurile plasată printre furnalele unui combinat siderurgic, când peste tot e presărată doar zăpadă artificială, când hocheiștii canadieni contestă (pe bună dreptate) legitimitatea adversarilor din Rusia, camuflați sub un fald olimpic de compromis, îți vine să muți pe alt canal.

Nostalgii, nostalgii

La patinaj artistic e altceva. Gheața rămâne gheață, grația rămâne grație. Cine i-a prins pe „clasici”, pe Rodnina și Zaițev (puțini mai suntem, pentru că e vorba tocmai de Innsbruck 1976!), sau măcar pe Jayne Torvill și Christopher Dean, are nostalgii. Pentru duioase aduceri aminte ar putea fi vorba și de Surya Bonaly, deși pe vremea afro-franțuzoaicei din Insulele Reunion se iveau deja mugurii globalismului care avea să urmeze.

Miza, cvadruplul Salchow

Iar acum, în 2022, apare o rusoaică din Kazan, de nici 16 ani, micuță, suavă, grațioasă, care reușește să execute cvadruplu Salchow și pune umărul la succesul delegației din Rusia în concursul pe echipe. Cvadruplul Salchow e un element tehnic dificil, care până acum, zeci de ani, s-a executat doar în varianta triplă. Așadar, o premieră.

De la inocență la trimetazidină

Cum să dopezi un copil de 15 ani?
Kamila Valieva (foto: Imago)

Starea de grație pe care o induce privitul oricărui concurs de patinaj artistic (nu se trage la poartă!, am putea fi admonestați noi, cei proveniți dintre peluze și cornere) a fost tulburată de vestea că ingenua Kamila Valieva a ieșit pozitivă cu prilejul unui control efectuat în decembrie, la Sankt Petersburg, la campionatele naționale. A durat ceva să apară rezultatele, dar pe 8 februarie, în plin concurs olimpic, totul a fost clar. În proba de urină a Kamilei s-a găst TRIMETAZIDINĂ, medicament utilizat în mod normal în tratarea anginei pectorale, dar aflat de aproape 8 ani pe lista cu substanțe interzise a WADA.

Politică de stat

Sunt ani buni de când CIO girează compromisul ca sportivii ruși să participle totuși la Jocuri, fără imn, nu sub steagul național, ci sub stindard olimpic. Motivul e același: dopingul, politică de stat în Maica Rusie, numărul cazurilor pozitive fiind extrem de mare. Dar una e să dopezi etatizat halterofilii, concurenții din probele de atletică grea, canotorii, cicliștii, sportivii din jocurile de echipă și cu totul alta e să dai să înghită ce nu e voie unei copile de 15 ani, care se înfățișează pe gheață în rochiță cu paiete, întruchipând ingenuitatea.

Medaliile lui Stahanov

Îndesând pastile cu pumnul pe gâtul unui copil care n-are încă discernământul medicației, nu înșeli doar lumea din preajmă și mediul înconjurător, te păcălești pe tine însuți și totodată atentezi grosolan la sănătatea viitoare a unui tânăr. Atât la cea fizică, substațele dopante lasă urme de neșters, cât și la cea mintală. Indiferent ce se va întâmpla cu Kamila, orice sancțiune i s-ar da, ea va rămâne marcată pe viață de aceste întâmplări de la Beijing 2022.

Însă probabil că pentru societatea rusă evoluția normală în viitor a adolescenților de astăzi nu mai constituie demult un obiectiv. Importante sunt doar medaliile, raportate precum producțiile-record de cărbune de pe vremea ortacului sovietic fruntaș Stahanov, redutabil în întrecerea socialistă dintre gubernii.

Bach și fuga

Iar la această mizerie scandaloasă, probabil că forul olimpic mondial va proceda paliativ, ascunzând-o și mai bine sub pânza drapelului cu cinci cercuri și pecetluind oroarea printr-o caldă strângere de mână între Putin și Bach. Ultimul fiind șeful CIO, nu marele compozitor, cel cu „Fuga”.

Citește și:
Presa din Danemarca l-a descris într-un SINGUR cuvânt pe Daniel Bîrligea după golul din FCSB - Midtjylland
Europa League
Presa din Danemarca l-a descris într-un SINGUR cuvânt pe Daniel Bîrligea după golul din FCSB - Midtjylland
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Europa League
Golul lui Daniel Bîrligea din Europa League a făcut înconjurul lumii! L'Equipe și The Sun: „O adevărată nebunie”
Verdictul lui Raul Rusescu: „FCSB n-a avut un jucător de nivelul lui de 7 ani”
Europa League
Verdictul lui Raul Rusescu: „FCSB n-a avut un jucător de nivelul lui de 7 ani”

Comentarii (13)
jean_gabin
jean_gabin  •  15 Februarie 2022, 21:25

Cum sa il dopezi? Cu grija.

leu.mr
leu.mr  •  13 Februarie 2022, 16:00

E cu dus-intors. In ce sens putea influenta acel medicament cvadruplul Salchow ??? Doar nu sint haltere sau alte sporturi unde dopajul chiar schimba ierarhii !

adriann_
adriann_  •  13 Februarie 2022, 15:02
Postat de silviu_nicolescu20 pe 13 Februarie 2022, 06:40

Domnul Buzarin , excelent articolul despre doparea copiilor in sport dar parca are o tentă anti-Rusia.Poate ar fi interesant sa faceti un articol si despre marile campioane americane Venus si Serena Williams sau Siomone Biles care au castigat nu stiu cate titluri si medalii numai pentru ca aveau o hartie de la medic care le dadea dreptul sa se dopeze. Ca sa nu va plictisesc povestind puteti verifica linkul următor https://www.bbc.com/news/world-3735232. Mulțumiri

E greu sa mai ai o discutie rationala pe aceste teme cand Putin a adunat nspe divizii la granita unei tari vecine cu Romania. Din pacate in asemenea momente intra in vigoare logica lui "esti cu noi sau impotriva noastra" iar aia care spera sa traga vreun folos devin mai americani decat americanii samd.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează