FOTBAL  »  Superliga  »  LPF

EXCLUSIV „Fără control, că supărăm cluburile!” » Cum au blocat șefii LPF o propunere care ar fi prevenit cazurile Gaz Metan și Clinceni+ reacția lui Justin Ștefan

FOTO: Imago
FOTO: Imago

Articol de , , - Publicat sambata, 19 februarie 2022 08:16 / Actualizat sambata, 19 februarie 2022 14:02

Înainte să se ajungă în situația disperată de acum, cu formații care abia mai pot să continue campionatul, Viorel Duru le prezentase șefilor lui de la LPF și conducătorilor din Liga 1 un plan de monitorizare a cheltuielilor, tocmai ca să nu existe pericolul de afectare a competiției. Gino Iorgulescu, președintele Ligii, și-a blocat angajatul, la cererea votanților.

Clincenii tocmai au pierdut cu 2-8 meciul cu Farul și încă nu se știe clar dacă ei și Gaz Metan vor reuși să încheie sezonul acesta. Ambele cluburi au contabilitatea franjuri, au pierdut jucători, le-au plecat și antrenorii.

LPF a blocat planul care le-ar fi salvat pe Gaz Metan și Clinceni

Federația și Liga Profesionistă nu le-au împiedicat să semneze contracte prin care se angajau la cheltuieli pe care nu și le permiteau.

LPF tremură acum de teamă că ar putea să dispară vreuna dintre formațiile acestea, un eveniment care ar descompleta competiția și ar face ca valoarea drepturilor TV să scadă. Toți cei care rămân în campionat suportă pierderea, una care ar fi de peste un milion de euro dacă un club ar dispărea acum.

Te-ai vaccinat? Afară din echipă! Vaccinații de la FCSB sunt prigoniți de Gigi Becali
FCSB
Te-ai vaccinat? Afară din echipă! Vaccinații de la FCSB sunt prigoniți de Gigi Becali

„Să-i verificăm mai des!"

Liga a avut ocazia să reglementeze comportamentul echipelor astfel încât să evite un scenariu dezastruos. Chiar un angajat al ei, Viorel Duru, a avut în anul trecut o inițiativă. Într-o Adunare Generală a membrilor LPF, Duru a propus câteva măsuri pentru menținerea sub control a datoriilor, pentru ca nicio societate să nu se deterioreze iremediabil.

În seria de măsuri, Duru propusese ca formațiile din prima ligă să fie monitorizate la fiecare trei luni. În prezent, echipele capătă licența pentru campionat înaintea unui sezon și apoi mai sunt verificate o dată la șase luni.

„Ar fi eficientă monitorizarea la trei luni, așa ne-am asigura că niciun club nu ajunge să datoreze prea mult și să ajungă în pericol de dispariție", a argumentat omul pe care Liga l-a angajat tocmai ca să se ocupe de controlul financiar. 

Gino Iorgulescu și Justin Ștefan au blocat inițiativa: „Vă promitem că nu facem ce vrea Duru!"

Șefii cluburilor din Liga 1 se aflau în sală și au intervenit imediat: „Nu se poate să faceți așa ceva! E o exagerare! Așa cum ne-am descurcat până acum, o să continuăm să avem singuri grijă de bugete, fără să intervină LPF!".

Președintele Gino Iorgulescu și secretarul general Justin Ștefan au intervenit în favoarea cluburilor și au oprit planul lui Duru. Ei le-au promis conducătorilor-electori că măsurile la care se gândise „controlorul" financiar nu vor fi aplicate și s-au ținut de cuvânt. În lipsa unei „cenzuri economice", echipele au continuat să-și gestioneze singure banii până când au ajuns în punctul în care se găsesc azi, aproape de colaps. 

6 cluburidin primele două ligi din România se află în insolvenţă: Dinamo, Hermannstadt, Dunărea Călărași, Astra Giurgiu, Unirea Constanța şi Viitorul Tg. Jiu. Gaz Metan ar putea reintra şi ea peste o lună, iar Clinceni a solicitat recent şi ea protecţie faţă de creditori

Urmează alegeri la LPF

Grija lui Iorgulescu și a lui Justin Ștefan față de conducătorii cluburilor e și mai mare acum, când se apropie alegerile pentru președinția Ligii Profesioniste. 

Încă nu a anunțat nimeni că ar candida împotriva lui Gino, însă niște măsuri economice nepopulare i-ar șubrezi poziția actualului președinte, care ar putea pierde postul indiferent de competitorul care ar apărea. 

Fiecare club din Liga 1 are un vot la stabilirea președintelui. Iorgulescu e pe cale să-și consume al doilea mandat ca șef al instituției. 

3,5 milioane de euroeste datoria pe care o are Gaz Metan la diverşi creditori

Monitorizarea nu ajută mai deloc

Așa cum sunt stabilite acum, criteriile financiare permit ca un club sau mai multe să nu-și plătească jucătorii și să se sufoce. Echipele au fost monitorizate cel mai recent la 30 noiembrie, când aveau de respectat condiția de a nu înregistra datorii la data de 30 septembrie.

 În noiembrie, și Gaz Metan era în regulă. De atunci nu a mai plătit mai nimic și ajunsese să înregistreze salarii și bonusuri restante de patru luni. Unele dintre cluburi înregistrează datorii în momentul în care sunt „auditate", dar îi conving pe fotbaliști să semneze pentru amânarea plăților ca să treacă de verificare. Speriați de posibile sancțiuni și interesați să recupereze banii, nu să-și îngroape angajatorii, jucătorii acceptă amânarea. 

De la Gaz Metan au plecat recent aproape toți oamenii din lot și toți au renunțat la banii pe care îi aveau de încasat, pentru a deveni liberi să joace în alte echipe. 

FRF&LPF au devenit prietene

După ani în care s-au certat în public și au căutat să-și pună piedici, Burleanu și Iorgulescu au devenit colaboratori. Justin Ștefan, secretarul general din Liga Profesionistă, era un critic agresiv al Federației și a devenit un apărător al ei. 

Viorel Duru, angajat al Ligii pentru menținerea unui control financiar în campionat, a vorbit la DigiSport despre situația critică în care au ajuns Gaz Metan și Clinceni: „Licențierea și monitorizarea, așa cum funcționează ele acum, nu sunt suficiente". 

Justin Ștefan a intervenit în aceeași emisiune, DigiSport Special: „Nu am putut să urmăresc emisiunea, dar am văzut un titlu pe ecran și nu sunt de acord cu domnul Duru, Federația nu are nicio vină pentru ceea ce se întâmplă!". 

Ștefan a insistat pe urmă într-un mesaj de pe Facebook: „Federația și Liga nu sunt vinovate pentru problemele economice ale cluburilor. De fapt, ar fi greșit să căutăm vinovați! Mai important e să ajutăm cluburile să nu mai ajungă în asemenea situații"

900.000 de europrimeşte o nou-promovată din drepturile TV. Campioana încasează 2,6 milioane de euro de la televiziuni

Doar Burleanu îi poate salva pe jucători

Iorgulescu și Ștefan nu se pot impune în fața cluburilor de la care așteaptă voturi în septembrie sau în octombrie, când vor fi alegeri. Răzvan Burleanu poate să obțină în Comitetul Executiv al Federației un regulament care să-i protejeze pe fotbaliști.

Alegeri vor exista și pentru președinția Federației, probabil că în aprilie, însă Burleanu nu este dependent de voturile celor din prima ligă. Ele sunt chiar nesemnificative pentru el. Adunarea Generală a FRF conține spre 280 de membri și aproape toți îi sunt fideli lui Răzvan, așa că el nu riscă să piardă postul nici măcar dacă toată Liga 1 votează împotriva lui. 

În alegerile de la Federație, cluburi cum sunt CFR, FCSB, Dinamo au câte un vot, la fel cum au și echipe de fotbal feminin, școli de juniori, formații din liga a treia. Până acum nu a anunțat nimeni că ar candida împotriva lui Burleanu. Un concurent puternic, așa cum a fost Lupescu în alegerile trecute, este exclus să mai apară, întrucât el nu ar avea timpul necesar pentru desfășurarea campaniei electorale. 

49 de fotbaliştia folosit Dinamo în acest campionat, record pentru sezonul actual. Pe locul doi este Clinceni cu 46 de fotbalişti

Cum se apără LPF

Într-un mesaj pe Facebook, Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a reacționat după articolul GSP.

Voi răspunde pe scurt aici:

1. În cadrul ședinței Adunării Generale amintită în articol, reprezentanții cluburilor au solicitat ca propunerea domnului Duru să fie discutată mai întâi cu directorii economici ai cluburilor din Liga I. 

2. Domnul Iorgulescu și cu mine am considerat îndreptățită solicitarea cluburilor deoarece propunerea domnului Duru acoperea o serie de aspecte tehnice accesibile mai ales experților în domeniul financiar. Mai mult ea nu fusese pusă anterior în dezbaterea cluburilor. 

3. Domnul Duru a avut după aceea o întâlnire preliminară cu directorii economici ai cluburilor în care au fost discutate mai multe aspecte tehnice legate de documentul în cauză.

4. Domnul Pongracz, vicepreședintele LPF, a înlesnit o întâlnire cu reprezentanții ligii profesioniste din Spania pentru ca domnul Duru să afle mai multe detalii despre sistemul de alertă financiară preventivă aplicabil în campionatul spaniol. Concluziile aceste întâlniri, precum și forma actualizată a regulamentului LPF vor fi supuse dezbaterii directorilor economici ai cluburilor din Liga I. 

5. După ce vom ajunge la o formă finală a documentului, vom demara discuțiile cu reprezentanții FRF pentru a ne asigura că cele două sisteme, respectiv cel de alertă preventivă și cel de licențiere, sunt complementare, nu se suprapun și nu intră în conflict. Abia la finalizarea acestor discuții vom avea un document care poate fi supus aprobării Adunării Generale. 

6. Implementarea unor reguli noi legate de Liga I se poate face doar între două sezoane competiționale și nu pe parcursul desfășurării campionatului. 

7. Problemele de la Gaz Metan și Clinceni au apărut ca urmare a dispariției din bugetele celor două cluburi a unor surse de finanțare disponibile în sezoanele anterioare. Din păcate, pe modelul actual de finanțare a fotbalului românesc astfel de situații pot apărea în orice moment, mai ales că nu poți obliga autoritățile publice să ia anumite decizii de finanțare. Aici nu este vorba de vina managementului, a ligii sau a federației, ci de o problemă sistemică, respectiv lipsa capacității de autofinanțare a cluburilor, mai ales când acestea provin din comunități mici sau nu beneficiază de un proiect antreprenorial. 

8. Vom propune în perioada următoare un pact pentru salvarea fotbalului profesionist din România. În cadrul acestui pact vor fi incluse măsuri prezentate și discutate în prealabil cu reprezentanții cluburilor din Liga I și cu cei ai FRF. Sunt convins că aceste măsuri vor fi agreate de toate părțile implicate și vor fi implementate de toate cluburile din Liga I. 

9. Suntem conștienți de dificultățile prin care trec unii jucători de fotbal și suntem dezamagiți că nu am putut face mai mult pentru ca acești jucâtori să nu ajungă în această situație. Totuși, le recomandăm jucătorilor să se intereseze în prealabil de situația financiară a cluburilor cu care urmează să semneze și să apeleze la AFAN sau la serviciile unor avocați specializați în drept sportiv pentru a-și proteja poziția juridică și economică în raporturile contractuale cu cluburile de fotbal. 

10. Unul dintre punctele pactului se referă la garantarea plății unei părți din remunerațiile cuvenite jucătorilor din drepturile de televizare, în cazul cluburilor care nu vor putea prezenta anumite garanții legate de sursele de finanțare. Totodată, avem în vedere o propunere de plafonare a remunerațiilor cuvenite jucătorilor la un anumit procent din totalul cheltuielilor anuale, după modelul campionatului spaniol. 

- Justin Ștefan

VIDEO Dumitru Dragomir, despre crizele de la Clinceni și Mediaș: „LPF ar trebui să facă ceva”

Citește și: 

Răzvan Grădinaru: „Nu mă mai interesează de Gaz Metan Mediaș! Sper să-i băgăm cât mai repede sub noi”

Încă 3 jucători se pregătesc să „fugă” de la Gaz Metan: „E dramatic! Jucăm de pomană!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Superliga
Duelul mesajelor la Dinamo - Rapid! Giuleștenii le-au aflat scenografia: „Dacă vrem mici de la voi, să apăsăm tasta doi?” + Derapaje rasiste ale dinamoviștilor
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon, la câteva secunde după finalul derby-ului! Șumudică a mers la galerie și a „țipat” către ultrași: „Bă, vă zic eu!”
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”
Stranieri
Notă fără precedent! Radu Drăgușin a fost desființat în presa din Anglia: „Crezi că ai văzut cea mai slabă evoluție a lui? Te înșeli”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (21)
rumunek
rumunek  •  19 Februarie 2022, 19:17

Dacă se retrag sursele de finanțare de la administrațiile locale, de ce acest lucru se răsfrânge asupra salariilor jucătorilor? De ce nu asupra contractelor de prestări servicii, încheiate de managerii și directorii financiari ai cluburilor? Parcă nu plăteam salarii ale sportivilor din bani publici. Doar pe cele ale antrenorilor și președinților. De aceea banii pentru salarii ar trebui să vină exclusiv din drepturi TV sau contracte de sponsorizări din domeniul privat, semnate pe un sezon fotbalistic, nu pe ani calendaristici ca la bugetul local sau de stat.

rumunek
rumunek  •  19 Februarie 2022, 19:11

Totuși, le recomandăm jucătorilor să se intereseze în prealabil de situația financiară a cluburilor cu care urmează să semneze / Din păcate, pe modelul actual de finanțare a fotbalului românesc astfel de situații pot apărea în orice moment

108808261708421
Francisco Dascal  •  19 Februarie 2022, 14:20
Postat de legio.sud pe 19 Februarie 2022, 13:18

Gino asta păcălește suporterii romani intr-un hal *** , își bate joc de toți romanii de buna credință , este PENAL ce face … grețos !

Nu numai el si justitia pacaleste oamenii Mario Iorgulescu e liber,un om simplu ar fii dupa gratii pentru fapte minore fata de Mario.Poate ar trebui schimbat numele tarii :in loc de ROMANIA(PACALICI).

Vezi toate comentariile (21)
Comentează