Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 21 martie 2022 08:00 / Actualizat luni, 21 martie 2022 09:52
Peste 3 luni, la începutul lui iulie, fotbalul românesc va avea, în sfârșit, VAR. Proiectul a ajuns în faza lui finală, simulările pe terenul de joc, care au avut loc în ultimele două săptămâni la Buftea.
Gazeta Sporturilor a mers acolo și, după o discuție cu cel care e managerul acestui proiect la noi în țară, Alexandru Deaconu, prezintă astăzi manualul de utilizare al arbitrajului video, pe care o să-l vedem la fiecare meci din Liga 1. Toate declarațiile din aceste text îi aparțin celui care coordonează VAR în România.
Când va interveni VAR
- Verifică orice gol marcat. Dacă e sau nu ofsaid, dacă a fost sau nu fault, dacă a fost sau nu henț
- Verifică penalty acordat sau neacordat.
- Verifică toate situațiile de cartonaș roșu, acordat sau neacordat: "Doar când vorbim de cartonaș roșu direct. Nu vorbim de «roșu» din două cartonașe galbene. La faza cu Dussaut, din FCSB - Farul, nu era de competența VAR, nici vorbă"
- Atunci când are loc o identificare greșită a jucătorului avertizat.
Cum se gestionează anumite situații în care se marchează un gol
1. Se înscrie în urma unui corner acordat greșit
În momentul în care un arbitru acordă lovitură de la colț, VAR-ul nu intervine, chiar dacă decizia e greșită. De ce nu intervine? E simplu, nu intră în zona VAR-ului de responsabilitate. VAR nu trebuie să verifice orice situația pe terenul de joc: dacă a fost sau nu aut, corner etc.
2. Dacă mingea depășește spațiul de joc, apoi se marchează (de exemplu, golul 2 al lui FCSB în meciul cu UTA, scor 2-1)
Avem o situație cu mingea recuperată de un atacant, dar nu știm dacă mingea a depășit sau nu linia de joc, arbitrii nu intervin, apoi se înscrie un gol. Arbitrul atunci verifică dacă golul a fost înscris corect, după care mă întorc pe firul fazei și văd dacă s-a întâmplat ceva pe faza de construcție a atacului.
VAR-ul trebuie să verifice dacă mingea a fost sau nu în afara terenului de joc. Eu nu verific neapărat dacă mingea a fost sau nu în afara terenului de joc, ci dacă golul respectiv a fost înscris corect. Aceasta e de competența VAR-ului fiindcă e vorba despre marcarea unui gol. Se verifică, pentru că este faza de construcție a atacului. Imaginea trebuie să fie clară, evidentă, că mingea a depășit în întregime terenul de joc.
În acest caz, după ce se constată în camera VAR dacă mingea a depășit sau nu suprafața de joc, i se transmite direct arbitrului de centru decizia, nu mai e nevoie să fie chemat la monitor. De ce? Fiindcă e o decizie factuală, n-ai ce să mai interpretezi, a ieșit sau nu.
La fel se va proceda și la limita suprafeței de pedeapsă, arbitrul dă lovitură liberă, dar arbitrul VAR constată că este în interior, îi spune: «Este fault, dar abaterea s-a produs în interiorul suprafeței de pedeapsă, deci este lovitură de la 11 metri».
Pot fi ajutați arbitrii în cască de cei din camera VAR?
Există bănuiala, acolo unde VAR a fost implementat, că în timpul jocului „centralii” primesc ajutor în cască de la VAR, și în alte situații decât cele 4 prevăzute de regulament. O astfel de fază a avut loc în sezonul trecut de Champions League când italianul Orsato a indicat corner, iar după ce au fost difuzate reluările TV și s-a văzut clar că fusese o decizie greșită, el a arătat aut de poartă.
E exclus să fi intervenit VAR. Nici vorbă. I-a spus probabil arbitrul asistent sau cel de-al patrulea oficial. Pentru că nu uitați, arbitrul comunică cu cei doi asistenți și cu cel de-al patrulea oficial. Chiar dacă cei din camera VAR observă o astfel de eroare, gen corner sau aut acordat greșit, nu se bagă! N-au voie să intervină. Nu intră în zona lor de responsabilitate.
Când e chemat „centralul” la o fază de ofsaid
Dacă e sau nu ofsaid e o întrebare la care răspunde softul VAR-ului, care trage liniile în mod automat, după calibrarea terenului. Totuși, vor fi situații în care „centralul” va fi el chemat la monitor pentru a decide dacă e ofsaid sau nu. Care sunt aceste situații?
Depinde! Când vorbim de ofsaid sunt trei mari elemente la analiză. Primul: dacă jucătorul aflat în poziție de ofsaid intervine în joc, mingea ce a venit direct de la un coechipier sau ultimul jucător care a atins-o înaintea lui este un coechipier. Adică tu ești în ofsaid, iar eu îți pasez ție, clar ești în ofsaid, aici vorbim tot de o decizie factuală. Nu va fi chemat să revadă nimic
Când apare în interpretare? Când mingea ajunge la atacantul aflat în poziție de ofsaid e la un apărător, care fie o joacă, fie o deviază. Și-aici e vorba de interpretare. Dacă o joacă nu e ofsaid, dar dacă o deviază este ofsaid. Și-atunci VAR-ul îi spune: «Din punctul meu de vedere, jucătorul apărător deviază mingea. Nu o vede, n-are timp să reacționeze, mingea îl lovește pe el. Nu face o mișcare clară către minge». Este ofsaid. Și-asta este de interpretare. Asta e opinia mea.
Eu dacă spun că mingea este clar afară jumătate de metru, tu poți să faci ce vrei, că nu poți să-mi spui că e înăuntru. La situația aceasta de ofsaid e de interpretare și tot timpul trebuie verificată de «central». De ce? Pentru că la final decizia aparține arbitrului.
Nu soft-ul decide 100% la ofsaid
În meciurile de afară, în depistarea unei poziții de ofsaid, VAR arată inclusiv liniile finale și distanțele, de multe ori chiar milimetrice, dintre apărător și atacant. Totuși, Alexandru Deaconu dezvăluie că nu softul e cel care gestionează exclusiv astfel de momente. Cine stabilește care e momentul pasei, cine stabilește care e linia ultimului apărător?
Am simulat până acum inclusiv situații în care nu putem să cuprindem cu aceeași cameră TV și momentul lovirii mingii, și poziția jucătorului care e susceptibil de a fi în ofsaid. Atunci folosim două camere. Prima prin care identificăm momentul în care mingea a fost atinsă, că așa spun Legile Jocului.
Le-am explicat și arătat cum trebuie verificat acest moment. Nu mă interesează niciodată momentul când mingea e depărtată de picior, pentru că atunci a plecat deja. Momentul pasei e când atacantul atinge mingea, dar atenție, în funcție de calitatea imaginilor eu pot avea sau nu frame-ul respectiv. Pot sări de la frame-ul 1 la 3, iar atunci eu ca VAR mă raportez la cel mai bun indiciu din momentul respectiv.
Linia ultimului apărător nu este dată de soft, el doar calculează distanța dintre liniile finale. Există un soft semiautomat. De ce? Pentru că el mi-ar indica un jucător aflat în ofsaid versus momentul lovirii mingii. Dar asta nu înseamnă că jucătorul aflat în poziție de ofsaid joacă mingea. Iar un jucător aflat în poziție de ofsaid care nu intervine în joc, nu influențează adversarul și nu câștigă un avantaj, deci nu trebuie să fie sancționat.
Și softul îmi dă eroare. VAR-ul stabilește care este ultimul apărător și care este atacantul. Apoi softul calculează diferența cu linii roșii și albastre.
Un „central” poate refuza indicația VAR și să nu meargă la monitor?
În mod sigur, da, poate, pentru că arbitrul este cel care ia decizia. Voi sunteți în camera VAR, eu central și îmi ziceți în cască: «Alex, te rog să mergi să verifici pentru că din punctul nostru de vedere este penalty!». Iar eu am următoarea replică: «Nu! N-am ce să verific pentru că am fost foarte aproape, am controlat-o și pentru mine nu e penalty. Ținerea n-are impact asupra lui. Nu-l atinge»
VAR-ul poate recomanda, dar depinde de «central» dacă acceptă sau nu. VAR-ul este doar un ajutor al arbitrului, doar un arbitru video care îl asistă pe arbitru să ia cele mai bune decizii pe terenul de joc.
Toate convorbirile între camera VAR și arbitrul de centru vor fi înregistrate. Acesta e protocolul VAR și trebuie să urmărim ca acest protocol să fie respectat.
Ce trebuie să facă arbitrii după ce va fi activ VAR
Să întârzii fluierul sau semnalizarea când este o situație importantă de atac. Dacă consideri că s-a comis o abatere, trebuie să întârzii până când faza se finalizează. Fie că e gol sau că mingea iese afară din joc sau într-o zonă neutră. Abia atunci trebuie să iei decizia. Asta e recomandarea, să existe delay.
Noi cerem arbitrilor ca deciziile să fie luate pe terenul de joc! Un arbitru nu poate să facă ce vrea știind că are VAR-ul în spate! VAR-ul să fie ca un sistem de siguranță pentru arbitru și să-l ajute doar dacă apare o decizie clară și importantă. În momentul în care arbitrul termină meciul fără nicio intervenție VAR, înseamnă că și-a făcut treaba cum trebuie
Cât timp poate fi întrerupt meciul pentru analiza unei faze la VAR
Nu există un timp definit. Dar aici se vorbește doar de situații clar greșite ale arbitrului. Dacă stau deja și mă uit de 20-30 de secunde. Dă înainte, dă înapoi, zoom, stop cadru, frame by frame, dăm un cadru înainte, două cadre înapoi, deja mesajul e simplu. Că nu este o greșeală evidentă și nu am elementele necesare pentru a stabili dacă decizia arbitrului a fost evident greșită.
Poate fi VAR și un fost arbitru?
În momentul de față avem în pregătire 24 de arbitri și 26 de asistenți, plus 12 operatori. Din cei 24 de arbitri, sunt doar trei de la Liga 2: Vidican, Moroiță și Szabolcs Kovacs. Doar arbitrul de centru poate să fie VAR și aVAR, în timp ce asistenții pot să fie doar aVAR. Niciodată un arbitru asistent nu o să fie VAR. La UEFA când vedem arbitri din camera VAR sunt mereu doi, iar la Champions League sau Europa League, amândoi sunt «centrali»
Dacă poate fi VAR un fost «central»? E posibil să se întâmple și acest lucru, dar în viitor, nu acum. Atunci când vom avea roluri clar definite: arbitru, arbitru asistent, arbitru VAR, asistent VAR. Asta înseamnă că toți cei care își iau licența VAR începând din vară și care-și vor termina cariera din diverse motive pot rămână doar ca arbitri VAR
Dar ei sunt activi în momentul ăsta, au experiență și pe teren și în camera VAR, în viitor pot rămâne doar ca arbitru VAR. Teoretic, un arbitru VAR poate avea o cariera mai îndelungată decât ce a unui arbitru de centru
Important » Pe anumite stadioane, VAR va fi anunțat doar audio
La toate meciurile din străinătate, momentul în care VAR analizează o fază e anunțat și spectatorilor din tribune, prin intermediul tabelei de marcaj. Totuși, acest sistem nu va putea fi aplicat la toate jocurile din Liga 1.
„Spectatorii o să știe ce se întâmplă. Sunt stadioane cu ecrane unde poate să fie proiectat mesajul respectiv, altele nu au tabele foarte complexe și dețin doar sistem audio. În funcție de facilități, fie vom proiecta pe tabelă mesajul că se folosește VAR-ul, fie o să fie doar un anunț audio. Fiecare echipă va declara două stadioane pe care să-și dispute meciurile de acasă”, spune Alexandru Deaconu.
5 dileme în privința VAR
Alexandru Deaconu răspunde marilor întrebări care apar în jurul arbitrajului video: câți arbitri îl înțeleg, cum vor fi ei judecați și notați, dar și ce se întâmplă cu un meci în care VAR-ul nu funcționează și mai ales dacă sistemul îi frustrează pe unii fiindcă le ia din influență și putere?
1. Cum va fi notat un arbitru de centru după ce va fi ajutat de VAR?
În momentul în care tu iei o decizie greșită pe terenul de joc rămâne decizia greșită! Lucrul bun, pozitiv e că avem un sistem care te poate corecta, dar decizia ta este greșită. Nu pot să spun ce bine ai făcut, dacă tu nu ai făcut bine. Vin și spun doar că această greșeală nu are consecințe.
2. Au înțeles toți arbitrii sistemul?
Pregătirea are două componente. Pregătirea operatorilor de reluări și a arbitrilor cu sistemul VAR în spate. În faza de pregătire de rolul de VAR și aVAR am lucrat doar pe simulator cu faze din jocurile deja desfășurate, iar obiectivul a fost să îi obișnuim cu analiza din spatele ecranului. Ce înseamnă sistemul în sine și cum funcționează el. Și la ce folosește fiecare dispozitiv din camera VAR.
Apoi ce camere trebuie selectate, ce unghiuri trebuie alese, ce viteză să folosească, când să «înghețe ecranul» sau când să meargă pe slow-motion. Pentru fiecare incident în parte sunt niște moduri de a le analiza. De la fazele simple acum am ajuns la fazele mai complexe. Unii s-au descurcat mai bine, alții mai puțin bine.
Asta nu înseamnă că toți care au trecut prin camera VAR vor fi arbitru VAR sau aVAR. Aici trebuie să ai niște abilități. În primul rând, curaj. Să ai personalitate, capacitate de analiză, rapiditate în gândire și să nu te blochezi, să nu ai emoții.
Sunt niște lucruri foarte, foarte importante. Sunt unii care sunt potriviți și alții mai puțin potriviți. Mă întorc în timp: pe vremuri erau și «centrali», și asistenți la grămadă. După care au venit cu roluri clar delimitate: arbitri și arbitri asistenți. Cu siguranță, într-un viitor apropiat vom avea arbitri și arbitri asistenți, arbitru VAR și aVAR.
3. Care sunt problemele ce pot altera sistemul VAR?
Pe lângă pregătirea arbitrilor vorbim de sistem și de calitatea imaginilor pe care le vom primi de la cei care transmit jocurile. Calitatea cameramanilor. Dacă până acum n-a fost cazul să discutăm acest subiect, din sezonul următor va trebui să-l abordăm. Sistemul VAR e bun, dar cât de clare sunt imaginile pe care le primim în camera VAR? Apoi vorbim de capacitatea și abilitatea celor din cameră, să le proceseze, să le analizeze, să le interpreteze.
4. Ce se întâmplă dacă la un meci VAR nu funcționează?
În perioada asta am verificat sistemele din punctul de vedere al funcționării. Ce se întâmplă, cum se conectează, dacă apar întreruperi. Au fost momente când au fost probleme legate de curentul electric, multe aspecte pe lângă cele sportive. Dacă la un meci cade sistemul VAR, meciul va continua fără el. Împreună cu LPF lucrăm la modificarea ROAF și trebuie schimbate toate aspectele referitoare la introducerea sistemului VAR.
5. Toți arbitrii sunt bucuroși de apariția VAR sau unii sunt afectați că pierd din influență și putere?
Am văzut ce spuneau unii acum 10-15 ani. Mă gândesc că doar cine nu înțelege nu-și schimbă părerea. Și eu am avut anumite opinii, neștiind despre ce e vorba, sau știind superficial, m-am băgat în seamă, mi-am dat cu părerea la momentul respectiv în mod greșit, dar ulterior, documentându-mă și citind, am văzut beneficiile și mi-am schimbat opinia. Nu vorbim de VAR, ci la modul general.
VAR ia din puterea unui arbitru? Eu nu văd arbitrul ca având o putere pe terenul de joc. Rolul lui nu e de a avea putere și nu pentru asta e pregătit. Rolul său este să protejeze jocul și jucătorii. Și să folosească în mod echilibrat și echitabil Legile Jocului pentru cele două echipe. Eu nu văd că le ia arbitrilor din putere, ci îi ajută să-și corecteze deciziile care pot influența în mod evident soarta unui joc.
Precizare » VAR nu vine și cu Goal Line
Liga va beneficia din vară de arbitrajul video, nu însă și de tehnologia care indică în mod clar atunci când balonul a depășit sau nu cu întreaga circumferință linia porții. „Tehnologia Goal Line aparține Hawk-Eye și e o companie Sony, deci vine doar separat. Costă aproximativ 150.000 de euro pentru fiecare stadion. E un sistem foarte scump. Un sistem de camere care se montează la nivelul fiecărei porți, undeva foarte sus în așa fel încât să verifice totul. Nu, nu va fi Goal Line în Liga 1”, susține Deaconu.
3 concluzii ale șefului VAR în România
- "Pentru noi, o greșeală importantă e doar când patru persoane din patru spun același lucru, penalty, iar arbitru nu dă. Sau cartonaș roșu pe care arbitrul nu-l acordă. Asta înseamnă o decizie greșită și trebuie corectată. Dar dacă doar doi din patru spun că e penalty și ceilalți că nu e, atunci intrăm în zona gri, nu vorbim de o situație clară"
- "La ce decizie din cariera mea m-ar fi ajutat cel mai mult dacă exista VAR? Pfff, m-ați luat prin surprindere. Un joc la Europa League în care am anulat un gol greșit, senzația mea a fost că atacantul joacă în mod periculos, dar era distanță între ei. Plus un meci Steaua - Cluj, în care n-am dat o lovitură de pedeapsă pentru Steaua pentru o ținere pe care n-aveam cum să o văd fiindcă s-a petrecut în spatele meu"
- "Primul meci în România cu VAR o să fie primul meci din viitorul sezon. În funcție de programare, fie Supercupa, fie primul meci al primei etape din 2022-2023 în Liga 1"
Citește și:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat