Articol de Dan Udrea - Publicat vineri, 25 martie 2022 11:00 / Actualizat vineri, 25 martie 2022 11:02
Cornel Dinu, Liță Dumitru și Lajos Sătmăreanu au avut cifre formidabile în supermeciul Brazilia - România 3-2 ♦ Stoperul dinamovist l-a subordonat total pe cel mai bun jucător al Braziliei la acel Mondial, Jairzinho, în fața căruia a câștigat la zero duelurile directe ♦ Lajos n-a avut nici măcar un adversar în fața căruia să fie pe minus la același parametru ♦ Iar Dumitru i-a făcut față uriașului Pele și a terminat partida cu un procentaj al paselor reușite demn de Xavi: peste 90%.
CONTEXT
- Gazeta Sporturilor lansează azi „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
- Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
- Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
- Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
- Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor:
» Brazilia - România 3-2 (1970)
» România - Italia 1-0 (1983)
» Steaua - Anderlecht 3-0 (1986)
» Steaua - Barcelona 2-0 (1986)
» Steaua - AC Milan 0-4 (1989)
» Steaua - Dinamo 0-3 (1989)
» România - Argentina 3-2 (1994)
» România - Suedia 2-2 (1994)
» România - Anglia 3-2 (2000)
» România - Slovenia 1-1 (2001)
- Pe lista inițială a redacției au fost mai multe partide, însă ele n-au putut fi analizate din cauză că în nicio arhivă nu mai există înregistrările video integrale.
- Printre altele, e și cazul meciurilor Craiovei Maxima sau ale celor dintre Dinamo și Hamburg ori Liverpool din anii ‘80. Toate mai sunt azi disponibile doar ca rezumate, ceea ce le-a făcut imposibil de analizat pentru a genera rapoarte statistice complete.
Dacă România i-a făcut față Braziliei, campioana mondială din 1970, asta a fost fiindcă majoritatea titularilor lui Angelo Niculescu au avut o prestație foarte bună. Dintre toți însă, 3 „tricolori” au avut un nivel realmente fabulos: Cornel Dinu, Lajos Sătmăreanu și Liță Dumitru.
Ei proveneau de la cele 3 mari cluburi din Capitală: Dinamo, Steaua și Rapid. Cifrele lor sunt senzaționale cu atât mai mult cu cât au avut de-a face, mai ales în dueluri directe, cu cei mai buni jucători ai Mondialului, în frunte cu Pele, Jairzinho și Tostao.
CORNEL DINU
L-a distrus pe marele Jairzinho
Dinu a fost folosit fundaș central stânga, iar în zona lui au acționat cu precădere cei mai buni jucători ai Braziliei și chiar ai întregului Mondial: Jairzinho și Pele. Stoperul lui Dinamo a avut însă o prestație foarte bună.
Cifrele lui din duelurile directe cu Jairzinho, extrema dreaptă considerată de mulți peste Pele la acel turneu final, arată nivelul extraordinar pe care Dinu l-a avut în acea zi de 10 iunie 1970. A câștigat toate duelurile cu Jairzinho, scor 4-0!
21 de aniavea Dinu la ora Mondialului mexican. Debutase în națională încă din 1968 și avea deja 15 selecții
Comparativ, fundașul nostru stânga, Mocanu, a fost în genunchi, scor 4-7, în duelul cu același fotbalist selecao. Dinu n-a ieșit pe minus nici în fața marelui Pele, 2-2. O mică eroare la golul de 2-0, când Jairzinho a marcat din fața lui.
24a fost locul ocupat de Dinu în ierarhia Balonului de Aur pentru anul 1970, trofeul fiind câștigat de legendarul Gerd Muller
Randamentul lui Dinu în duelurile directe
Adversar | Dueluri câștigate vs. pierdute | |
Jairzinho | 4-0 | |
Pele | 2-2 | |
Tostao | 1-1 | |
Paulo Cesar | 0-1 | |
Fontana | 1-0 | |
Brito | 0-1 |
3 trofee de „Fotbalistul Român al Anului”a câștigat Dinu în Ancheta Gazetei Sporturilor. Primul chiar în 1970, celelalte în 1972 și 1974
LAJOS SĂTMĂREANU
Singurul stelist din primul „11” a fost cel mai bun „tricolor”
Clubul Steaua a avut numai un fotbalist în formula de start cu Brazilia. Pe Sătmăreanu. Roș-albaștrii au terminat campionatul pe locul 4 în 1969 și pe 3 în 1970, mai în vogă erau pe-atunci Dinamo, UTA, Rapid sau FC Argeș.
Fundașul dreapta a avut însă o prestație remarcabilă. Există extrem de puține capitole la care Lajos Sătmăreanu să nu fi fost de top contra lui Pele et Comp. Câteva exemple:
- are cel mai mare index InStat: 227. E urmat de Dembrovschi (221), Liță Dumitru (196), Dumitrache (190), Dinu și Nunweiller, ambii câte 184;
- n-a avut niciun adversar în fața căruia să iasă pe minus în duelurile directe. Pe Tostao l-a dominat clar, scor 3-0, cu extrema stângă Paulo Cesar a fost pe plus, scor 5-4;
- cel mai mare procent al duelurilor câștigate: 67%;
- a recuperat cele mai multe baloane, nu mai puțin de 9;
- a avut al doilea cel mai mare volum al paselor distribuite, 46, un nivel mare pentru un jucător de bandă;
- a dat 4 centrări, în condițiile în care totalul centrărilor României în acel meci a fost de 6;
- a oferit 6 pase bune în careul Braziliei, peste 40% din totalul celor pe care România le-a avut în suprafața de pedeapsă adversă;
- a reușit, după Dembrovschi, cele mai multe driblinguri, 3;
- a oferit o pasă de gol;
- a și greșit însă la golul de 2-0, fiind depășit de Paulo Cesar, care a centrat pentru reușita lui Jairzinho
26 de aniavea Sătmăreanu în vara lui 1970. A mai jucat la Oradea și Tg. Mureș înainte de a veni la Steaua
Duel Dinu vs Lajos în finala Cupei
După revenirea echipei naționale de la CM, Divizia A și-a disputat ultimele 8 etape, în timp ce Cupa României era în faza semifinalelor. Steaua a trecut de FC Argeș, iar Dinamo de Steagul Roșu Brașov.
Finala s-a disputat pe fostul „23 August”, în fața a 30.000 de spectatori, iar Dinu și Sătmăreanu, doi dintre oamenii-cheie ai României în fața Braziliei, s-au înfruntat pentru trofeu.
A câștigat Steaua, scor 2-1, prin „dubla” lui Florea Voinea, pentru Dinamo înscriind Florea Dumitrache. La Steaua, antrenor era marele Ștefan Kovacs, care după numai un an avea să o preia pe Ajax.
Sătmăreanu și Dinu au fost integraliști, într-un meci în care au mai evoluat, printre alții: Iordănescu, Costică Ștefănescu, Vigu și Țiți Dumitriu (la Steaua) sau Pârcălab, Mircea Lucescu, Florin Cheran, Radu Nunweiller (la Dinamo).
10 ania jucat Sătmăreanu la Steaua, între 1965 și 1975, interval în care a câștigat 6 trofee: un titlu și 5 Cupe ale României
LIȚĂ DUMITRU
Umbra lui Pele
Liță a avut cea mai grea sarcină din echipa noastră. Jucând mijlocaș central în fața apărării, lui i-a revenit misiunea de a-l lua în primire pe marele Pele, care a jucat al doilea atacant.
Dovada faptului că Pele a fost omul lui Liță: cu el a avut cele mai multe dueluri. Nu mai puțin de 8 astfel de momente, iar scorul final a fost egal, 4-4. În plus, Liță a avut un procentaj al paselor extrem de mare, peste 90%. Una dintre acestea a fost decisivă, transformată în gol.
2 trofee de „Fotbalistul Român al Anului”a câștigat ulterior Liță în Ancheta Gazetei Sporturilor: 1973 și 1975
La ora acelui Mondial, Liță evolua încă la Rapid, de unde avea să se transfere la Steaua doi ani mai târziu. Pele a marcat două goluri contra Românie, însă primul a fost din lovitură liberă, iar al doilea după un corner.
Iertaţi-mi lipsa de modestie, dar niciodată nu am văzut un jucător la fel de bun ca mine în 1970!
Pele, interviu pentru Marca
20 de aniavea Dumitru în vara lui 1970. Debutase de numai 2 ani în Divizia A și avea la ora acelui joc cu Brazilia doar 5 selecții în națională
Alte 6 lucruri inedite scoase din raportul meciului România - Brazilia:
- Dembrovschi a avut un procentaj de 100% la driblinguri: 5 reușite din 5 încercări. Cel mai bun român la acest procedeu, urmat de Sătmăreanu (3)
- Dumitrache a avut câțiva parametri incredibil de slabi, în ciuda golului marcat în minutul 34. A câștigat doar 14% dintre dueluri și i-a reușit un singur dribling din cele 4 încercate!
- Lucescu a fost cel care a pasat cel mai puțin în față în meciul cu Brazilia, dintre titularii acelui joc. Doar 4 pase date înainte a bifat Il Luce. Comparativ, Dembrovschi, care a evoluat tot în bandă, dar pe dreapta, a avut 25 astfel de pase!
- Sandu Neagu a fost, conform indexului InStat, cel mai slab jucător de câmp al României. Indexul său: 166. Imediat deasupra lui au fost Mircea Lucescu (172) și Mocanu (179).
- Marele Pele a avut doar 50% dintre dueluri câștigate, 12 din 24, fiind printre cei mai slabi dintre brazilieni la acest capitol
- Jairzinho a avut 12 driblinguri reușite, cu peste 70% mai mult decât nivelul lui Pele din acel joc (doar 7 driblinguri). Împreună însă, cei doi au adunat mai multe driblinguri decât toată echipa noastră (17)
Locul 5 din Divizia A a dat grosul lotului pentru Mexic
Dincolo de controversa istorică a nefolosirii lui Dobrin în niciun meci din Mexic, însăși selecția lui Angelo Niculescu pentru acel turneu final a fost surprinzătoare. A luat mai mult de un sfert dintre jucători de la Dinamo, deși echipa a terminat abia pe locul 5 sezonul 1969-1970.
UTA, care a câștigat titlul, a trimis doar doi „tricolori”: portarul Gheorghe Gornea și atacantul Flavius Domide.
De asemenea au fost 3 jucători de la Steagul Roșu Brașov, o grupare de mijlocul clasamentului, în schimb, n-a selecționat pe nimeni de la Universitatea Craiova, club care s-a situat peste Dinamo în ierarhia Diviziei A. Bănia îl avea atunci, printre alții, pe Oblemenco, care chiar în acel sezon a câștigat titlul de golgheter, cu 19 reușite, peste Dobrin (18).
- Echipa de start a României cu Brazilia: Adamache - L. Sătmăreanu, N. Lupescu, C. Dinu, M. Mocanu - Liță Dumitru - Dembrovschi, R. Nunweiller, S. Neagu, M. Lucescu - Dumitrache
- De unde proveneau titularii: Steagul Roșu Brașov - Steaua, Rapid, Dinamo, Petrolul - Rapid - SC Bacău, Dinamo, Rapid, Dinamo - Dinamo
Dinamo a avut cei mai mulți jucători în lotul României
Club | Nr. jucători | |
Dinamo | 6 | |
Rapid | 5 | |
Steagul Roșu | 3 | |
Steaua | 2 | |
UTA | 2 | |
SC Bacău | 1 | |
Petrolul | 1 | |
Farul | 1 | |
FC Argeș | 1 |