GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  CÂT COSTĂ SĂ FACI SPORT

SERIAL GSP Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori

Gazeta Sporturilor publică, începând de azi, un serial despre costurile practicării sportului în România, la nivel de copii și juniori.  Pornim la drum cu fotbalul, cel mai practicat sport din țară.
Gazeta Sporturilor publică, începând de azi, un serial despre costurile practicării sportului în România, la nivel de copii și juniori. Pornim la drum cu fotbalul, cel mai practicat sport din țară.

Articol de - Publicat marti, 05 aprilie 2022 09:45 / Actualizat marti, 05 aprilie 2022 11:49

SERIAL GSP: CÂT COSTĂ SĂ FACI SPORT. Gazeta Sporturilor publică, începând de azi, un serial despre costurile practicării sportului în România, la nivel de copii și juniori.  Pornim la drum cu fotbalul, cel mai practicat sport din țară.

  • Adunăm informații și povești din dialogul sincer cu părinți, copii, antrenori, oameni din sistem pentru a aduce în prim-plan nu doar costurile financiare, ci și investițiile de timp, energie și emoție.
  • Ce provocări apar la început de carieră, de ce probleme se lovesc copiii, cum se descurcă părinții, cine și cât plătește, care e rata de succes?
  • Noul serial GSP „Cât costă să faci sport” pornește la drum cu fotbalul, cel mai practicat sport din țară

„Orice se plătește! Nu mai merge fără taxe, că suntem în capitalism. Așa că părinții trebuie să bage mâna în buzunar dacă vor să-și dea copiii la fotbal. Și 99% dintre ei plătesc doar așa, ca să facă mișcare câțiva ani. Că puțini ajung fotbaliști profesioniști”.

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Patru discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri
Cât costă să faci sport
Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Patru discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri

Cât costă să faci fotbal în România?

Patronul unei mici școli de fotbal din București rezumă în doar câteva fraze un întreg sistem care se sprijină pe efortul a zeci de mii de părinți din România. Unii caută doar un mediu activ și o viață mai sănătoasă. Alții, cei mai mulți, speră la mai mult pentru copiii lor: glorie, sute de mii de euro, viață de filme. Până când destinul îi desparte pe cei puțini, talentați și norocoși, de cei care renunță prematur la carieră, fotbalul consumă an de an timp, emoții și bani. Mai ales bani.

,Cât costă să faci fotbal în România, la nivel de copii și juniori? Un calcul aproximativ al Gazetei Sporturilor indică o investiție financiară de minimum 7.000 de lei pe an. Adică o medie de 600 de lei pe lună.

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori

Fotbalul nu pare costisitor pentru o familie cu venituri medii spre mari. Dar devine o povară pentru un părinte cu un salariu de doar 2.000 de lei pe lună
- patron școală de fotbal privată

Și-acum, să luăm pe rând fiecare categorie de cheltuieli. Au cuvântul părinți, antrenori și specialiști.

COTIZAȚIA LUNARĂ: între 200 și 300 de lei

Nicăieri în România nu se poate face fotbal gratis. Sau aproape nicăieri, pentru că sunt câteva academii care acoperă și ceva costuri, dar aici vorbim despre zona de performanță - vezi Academia Hagi. În rest, miile de cluburi mici și școli de fotbal nu pot trăi fără taxele percepute părinților. 

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori
Academia lui Gheorghe Hagi, de la Ovidiu

Cele mai multe cluburi cer o cotizație lunară cuprinsă între 200 de lei și 300 de lei. În această categorie sunt incluse atât școlile private de fotbal de cartier, dar și unele academii cunoscute, precum CSA Steaua sau CS Dinamo. În afara Capitalei, taxele pot fi ceva mai mici, dar nu cu mult.

Ce primesc copiii de acești bani? "În general, între două și patru antrenamente pe săptămână, în funcție de vârstă", explică antrenorii consultați de GSP. "Da, în București taxele sunt între 200 de lei și 350 de lei. În acești bani intră 3-4 antrenamente și meciul de duminică. Baremurile de arbitraj sunt suportate tot de părinți, între 8 lei și 12 lei de jucător la fiecare meci", confirmă Dana Moisă, mama unui puști de 12 ani care acum joacă la Știința București.

Multe dintre cluburile private sunt făcute doar să ia cotizația de la copii. Se investește puțin spre deloc în pregătirea antrenorilor. Și oricât de talentat ar fi copilul, nu învață nimic dacă nimerește la un antrenor care, de fapt, e taximetrist
- Emilian Hulubei, președinte AFAN

CHELTUIELI AUXILIARE: minimum 5.000 de lei/an

Cotizația lunară este însă mai puțin de jumătate din cheltuiala totală. Părinții trebuie să mai scoată din buzunar bani pentru o grămadă de alte chestii: echipament, turnee, cantonamente, transport sau pentru a-i asigura copilului o alimentație adecvată unui sportiv în devenire. În medie, aproximativ 5.000 de lei pe an.

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori

Echipament: 2.000 de lei pe an

Părinții ajung să plătească anual peste 2.000 de lei pentru echipamentele copiilor. "Spre exemplu, pentru echipamentele de antrenament și de joc am plătit cam 500 de lei. Mai este nevoie de un trening, de o geacă și de un fâș de ploaie, kit pe care am dat, ultima dată, 550 de lei. Încă 450-500 de lei mai costă echipamentul de prezentare. Alți 1.000 de lei se duc în fiecare an pe ghete. Copiii sunt la vârsta la care le crește foarte repede piciorul", explică Dana Moisă cheltuielile cu echipamentul fiului ei, Bogdan. 

Pentru că puștiul este portar, mai e nevoie și de mănuși. Alți bani, altă distracție. "Îi cumpăr numai mănuși bune, care costă 200-300 de lei perechea". Așadar, cheltuielile pentru acest mic goalkeeper se duc spre 3.000 de lei, doar pentru echipament.

Turnee și cantonamente: minimum 2.000 de lei

Echipele de copii nu se limitează la antrenamente și competiții în propriul oraș. De câteva ori pe an se merge la diverse turnee interne și internaționale. Evident, părinții plătesc. "Taxa de participare la un turneu e între 500 și 1.000 de lei pe echipă. Împărțim suma la numărul total de copii. La turneele din afara orașului, apar și costuri cu cazarea ori cu transportul. Atenție, tot părinții plătesc și cazarea antrenorilor!", povestește părintele unui junior din Iași. "La ultimul turneu la care a mers copilul meu, am plătit în jur de 850 de lei, cu trei nopți de cazare".

De asemenea, cluburile organizează cel puțin un cantonament pe an, ceea ce presupune un alt efort financiar pentru părinți. "Un stagiu de o săptămână costă între 700 de lei și 1.100 de lei. Depinde de condițiile de cazare și de antrenament", spun cei din cluburi.

Transportul la antrenamente poate ajunge la 5-600 de lei pe lună

Cu excepția orașelor mici, unde totul e aproape de casă, părinții toacă sute bune de lei în fiecare lună pentru transportul lor și al copiilor la terenurile de antrenament sau bazele unde se joacă meciurile. Și nu se consumă doar bani, ci și timp. 

Vorbește un părinte bucureștean care își duce băiatul la antrenamente din Crângași până în Ghencea: "În fiecare zi îmi aloc circa 4 ore pentru asta. O oră drumul dus-întors, plus 2-3 ore de antrenament. Patru antrenamente pe săptămână înseamnă 16 ore, plus încă 5 ore în weekend pentru meciuri. În total, cam 20-21 de ore/săptămână. Numai motorina mă costă vreo 600 de lei pe lună". 

Socotelile pot avea alte dimensiuni pentru cei din localități limitrofe, care își aduc copiii la cluburi din orașe. Mai mult timp consumat, mai mulți bani cheltuiți pe combustibil.

65.000 de copii și juniorisunt legitimați la cluburi afiliate la FRF, potrivit Anuarului Sportului MTS din 2020

Nutriție adecvată: 1.000 de lei pe lună

Alimentația micilor fotbaliști reprezintă un capitol aparte, foarte important, de care tot părinții trebuie să aibă grijă. Unii pot, alții nu își permit sau nu dau atenție. "Eu pun accent pe o nutriție adecvată pentru sport. Îi dau copilului mușchi de vită, pește, o dată - de două ori pe săptămână. Zilnic, legume și fructe. La turnee nu-i dau să mănânce crenvurști sau sandvișuri, chipsuri nici atât. Îi cumpăr batoane proteice, sucuri cu aloe vera. Dacă e să fac un calcul, cred că se duce spre 1.000 de lei pe lună", explică mama unui junior din Brașov. 

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori

Top 10 academii de copii și juniori

  1. FC Farul
  2. FCSB
  3. Csikszereda
  4. Concordia Chiajna
  5. FC Voluntari
  6. CFR Cluj
  7. ACS Sport Team
  8. CSU Craiova
  9. Dinamo
  10. SSU Poli
    ** clasificare FRF pentru anul 2021

Cum arată ziua unui fotbalist junior: "Școală - meditații - antrenamente"

Bogdan Pantazi are 12 ani și face deja fotbal de 6 ani. Mai întâi la echipa școlii, apoi la New Stars București, a trecut prin Academia CSA Steaua, iar acum e la Știința. "Un portar cu reale calități", spun șlefuitorii de talente.

Cum arată o zi normală din viața sa? Vorbește mama lui Bogdan: "În cele mai multe zile, se trezește dimineața, la 6:45, și uneori ajunge acasă seara, după ora 22:00. Merge la școală de la 8:00 la 15:45. Apoi are meditații, învață și limbi străine, până la 18:30. Imediat plecăm spre antrenament. În mașină mănâncă un baton proteic, se hidratează și se echipează pentru antrenament. Ședințele durează două ore, între 19:00 și 21:00. Face din pasiune, eu nu-l presez. Dacă era după mine, nu l-aș mai fi lăsat, după ce am văzut că se întâmplă în fotbal".

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori

În paralel, Bogdan face și antrenamente individuale pentru dezvoltarea abilităților. „Una-două ședințe pe săptămână. O astfel de ședință costă 100 de lei și durează minimum o oră".

Mama portarului, ca de altfel majoritatea părinților de mici fotbaliști, spune că, deocamdată, sportul e doar un hobby și că nu-și lasă copilul să neglijeze școala: "Bogdan e îndrăgostit de fotbal și eu îl susțin. Asta nu înseamnă că nu învață bine și la școală. Școala este pe primul plan, apoi fotbalul".

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Nimic gratis! Părinții plătesc tot: antrenamente, echipament, cantonamente, visuri pierdute + Top 10 academii de copii și juniori
Bogdan Pantazi s-a pregătit și la baza celor de la CSA Steaua

În primul an am jucat atacant. Mi-a mers bine, dar după ce l-am văzut pe Buffon, în finala Champions League din 2017, am intrat poartă. Am zis să încerc. Mi-am dat seama că ăsta e postul care îmi place

Îmi plac foarte mult portarii din Premier League. În special, Ramsdale, de la Arsenal, și Mendy, de la Chelsea. Din România, preferatul meu este Horațiu Moldovan. E incredibil! Visul meu este să joc la o echipă din Liga 1, ideal ar fi la Rapid, sunt rapidist
- Bogdan Pantazi, portar, 12 ani

Serial GSP: Cât costă să faci sport în România? 

Episodul 1: FOTBAL. 4 discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cum arată penthouse-ul lui Dennis Man din Arad, în care a investit salariul său la Parma pe o lună: „Și-a dorit mereu să fie discret”
Special
Cum arată penthouse-ul lui Dennis Man din Arad, în care a investit salariul său la Parma pe o lună: „Și-a dorit mereu să fie discret”
GSP.ro a vizitat balonul de care s-a plâns David Popovici: „Mi-ar fi rușine să-i aduc aici pe adversarii mei” » Imaginile surprinse la „Lia Manoliu”
Altele
GSP.ro a vizitat balonul de care s-a plâns David Popovici: „Mi-ar fi rușine să-i aduc aici pe adversarii mei” » Imaginile surprinse la „Lia Manoliu”
„A fost un idol și a câștigat milioane de euro, acum a rămas fără soție, fiică și dinți” » Sârbii scriu despre cazul fostului internațional român
Superliga
„A fost un idol și a câștigat milioane de euro, acum a rămas fără soție, fiică și dinți” » Sârbii scriu despre cazul fostului internațional român

Iată cu câți bani l-a convins Șucu să o refuze pe Dinamo și să vină la Rapid! Sume impresionante pentru Liga 1

„L-au dus de mână cu un violator, apoi l-au declarat nevinovat” » Una dintre cele mai șocante arestări din fotbalul românesc s-a încheiat tragic: mama lui a suferit un AVC, soția răpusă de cancer


Comentarii (36)
right_wing_resistance_romania
right_wing_resistance_romania  •  07 Aprilie 2022, 08:43
Postat de andrei.steaua pe 05 Aprilie 2022, 16:56

Primăriile si MAPN dau bani la fotbaliști profesioniști care n-au valoare nici sa dea cu matura. In schimb copiii se chinuie pe coclauri si trebuie sa plătească

Daca te interesa subiectul, aflai ca MAPN a bagat in jur de 1 milion de euro in infrastructura de copii si juniori, intr-un an si jumatate..de cand a venit George Ogararu. Ba mai mult, tot MAPN a atras 4 sponsori pentru academie. 300.000 de euro pe an, incepand de la echipamente sportive, pana la medicamente si tratamente. Tot MAPN a redeschis colaborarea cu colegiul Mircea Eliade pentru a le facilita copiilor educatia de care au nevoie pana la 18 ani. MAPN-ul/Steaua, a facut intr-un an ceea ce nu au facut altele in 10. Juniorii Stelei au primit 3 terenuri sintetice nou noute, terenurile de iarba sunt bune spre foarte bune si din cate anunta clubul, urmeaza alte investitii in infrastructura. Hai sa vorbim dupa ce ne interesam. Pana ca si GSP a prezentat luna trecuta schimbarile pe care le-a facut Steaua in academie.

992533440798470
Peluza Steaua  •  07 Aprilie 2022, 01:31

cine lucrează la acest subiect să ia părinți care au pățit mizerii în fotbal, și sub anonimat să spună poveștile lor, tragedia prin care trece după asemenea mizerii, deci dezvoltați,

992533440798470
Peluza Steaua  •  07 Aprilie 2022, 01:25

Bună seara, în fotbalul juvenil este aceași mizerie ca în orice în țara noastră, adică bani, băiatul a jucat la ***, după 4 ani, spre stupefactia tuturor a venit unul în papuci și mi-a spus că băiatul meu nu mai face parte din viitorul clubului, niciun motiv, așa dintr-o dată, în condițiile în care era titular. Dar na eu sunt om de rând și nu îmi permit să dau ceva. În momentul acesta este la elită și joacă la progresul Spartac în liga 3, deci fără bani dați doar pe barba lui. Sunt multe de spus dar să faci fotbal de la 6 ani este costisitor pentru orice părinte sincer. Un lucru este clar nu vom avea fotbal în România niciodată din cauza acestor indivizi care fac rău, dar ei fac rău cu ajutorul clubului să știți deci voit, și clubul participând la aceste mizerii. Apropo toți părinții de la *** s-au mirat că copilul meu a plecat, adică au recunoscut că el merita să rămână deși copii lor poate nu merita. Sper ca nimeni și niciun copil să nu pățească așa ceva mai ales când sacrifici copilăria să fii serios să muncești să respecți fotbalul. Asta este societatea în care trăim nu este de mirare, probabil aceste lucruri le-au mai pățit și alții.Dar Dumnezeu nu a dormit și suntem bine , succes și...... luați mâna de pe copiii noștri, traficanți de carne vie, lăsații să crească sănătos să se bucure de fotbal

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (36)
Comentează