Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu, Raed Krishan (foto), Vlad Nedelea, Iosif Popescu (video) - Publicat luni, 11 aprilie 2022 09:00 / Actualizat luni, 11 aprilie 2022 09:18
Rapid, Steaua, Dinamo au suporteri și rezistă datorită lor chiar dacă au avut de-a face cu insolvențe sau cu pierderea identității. În Urziceni, Dumitru Bucșaru a creat o anomalie, o campioană într-un loc din Bărăgan nepotrivit pentru fotbalul foarte bun. Sistemul real din sport a cernut-o pe Unirea și a coborât-o înapoi unde era ea obișnuită, în liga a patra
Suntem în iunie 2009. În Urziceni, un oraș în care nu se întâmplase vreodată ceva semnificativ, oamenii sărbătoreau câștigarea campionatului de fotbal și calificarea în grupele Champions League. Echipa lor, Unirea, avea să câștige opt puncte în grupe, șase în urma unor victorii cu Sevilla și cu Glasgow Rangers. Pe scoțieni, Urzicenii i-au masacrat în Scoția, a fost 4-1.
„Care-i problema? Bem o țuică”
Un club cu tradiție și cu suporteri și-ar fi hrănit economia, gloria și popularitatea cu astfel de succese. Unirea nu avea nici istoric semnificativ, nici fani mulți. Și a ajuns, după 13 ani, la o diferență de scor de trei goluri într-un meci cu Roșiori, în liga județeană Ialomița. Diferența e împotriva Urzicenilor.
Fostul club a dispărut în 2011 și a apărut în 2016 FC Urziceni, o formație care nu păstrează nici numele, nici palmaresul, nici aerul artificial pe care i le lipise clubului vechi Dumitru Bucșaru, patronul care s-a implicat în 2003 și a dus în Champions League un oraș pentru care Divizia C constituise elita.
Lumea s-a întors la vechile preocupări.
Dacă mă filmează băieții, care-i treaba? Beau și eu o țuică acum, care-i problema? Stai cuminte, că stadionul e varză! S-a furat tot, tot, tot! Nu mai e nimic! A luat și Bucșaru 22 de milioane de euro cu echipa asta și a mâncat banii, iar echipa a decăzut
Un suporter al celor de la Urziceni
Suporterul plictisit și amețit de țuică e printre puținii care asistă la meciul FC Urziceni-Roșiori, unul din „D"-ul ialomițean. Alcoolul nu i-a alterat toate argumentele, Bucșaru chiar a încasat mai mult de 20 de milioane de euro de pe urma sezonului european 2009-2010.
N-a crezut nici el în minune
Iar de pe stadion chiar fusese furat cam totul. Echipa nouă a creat-o Răzvan Farmache, fost fundaș dreapta cu 225 de meciuri la Sportul Studențesc și la Farul. Și el e derutat de comparațiile cu perioada de glorie exagerată a fotbalului din oraș:
„Mai vin reporteri pe aici și compară stadionul, toată situația cu ceea ce a fost pe vremea lui Bucșaru. Dar nu e corect! Ar trebui să se raporteze la ceea ce era înainte să înființăm noua echipă!".
Născut în Urziceni, Farmache nu a jucat deloc pentru Unirea la nivelul seniorilor, dar știe și el care e nivelul obișnuit pentru fotbalul din oraș:
Am jucat aici doar ca adversar cu Farul și cu Sportul. Am avut o ofertă de la Unirea chiar înainte să promoveze din «B», dar eram în prima ligă, la Farul, și cine ar fi putut să anticipeze ce avea să urmeze la Urziceni?
Răzvan Farmache
Au mers în Europa, acum îi depășește Recolta Gheorghe Doja!
Echipa nouă a pierdut meciul cu Roșiori, 0-3, și e clasată spre coada din liga a patra. Sunt numai copii pe care antrenorul Farmache încearcă să-i învețe fotbal în cele două, trei zile în care ei nu au cursuri la facultăți sau program la serviciu. Antrenorul a jucat și el în primii ani de după reînființarea fotbalului în Urziceni, "dar de la începutul pandemiei m-am lăsat. Până la urmă, am făcut clubul ca să joace copiii ăștia, nu ca să joc eu!".
Indiferent de rezultate, el e mândru că a reușit să readucă fotbaliști, arbitri, mingi, pe un teren pe care cu câțiva ani în urmă erau cazate animalele unui circ. După ce a plecat circul, degradarea arenei și a terenului a continuat. Farmache a păstrat în telefon fotografii din momentul în care el și colegii lui s-au apucat să reamenajeze stadionul. Au avut de dat la o parte ierburi imense și haotice, de amenajat tribunele la un nivel decent.
În completarea a ceea ce lipsea, tribuna oficială are bănci luate din parc! Echipa vrea doar să continue în L4, nu are nici lot, nici bani pentru eșalonul al treilea.
Stadionul pe care Unirea a jucat cu Hamburg în Europa League în 2008 nu mai este nici el bun pentru „C". „Trebuie toalete, mai sunt și alte lucruri de rezolvat", explică Farmache. Dar are o arenă bună pentru liga a treia vecina din județ Recolta Gheorghe Doja!
Suporterii au salvat cluburile mari
Experimentul pe care Bucșaru l-a realizat din banii proprii arată ca acelea pe care le-au pornit cu bani publici primari din localități mici: Chiajna, Clinceni, Voluntari, Brănești. Ei au dus în "A" formații fără tradiție, fără suporteri, echipe după care n-ar plânge aproape nimeni dacă ele ar dispărea. Probleme comparabile cu ale Unirii au avut și Steaua, și Rapid, și Dinamo.
Suporterii lor s-au trezit că favoriții jucau în Liga 4 sau că treceau de la o insolvență la alta. Fanii mulți au forțat reînființarea cluburilor preferate, au adunat bani pentru evitarea falimentului, au atras sponsori și acționari datorită interesului lor. La Urziceni, cincizeci de inși toropiți de soare comentează în glumă un meci cu Roșiori și își analizează biletele de pariuri. Nici unul nu suferă că Unirea nu mai joacă în prima ligă.
Joacă din plăcere, gratuit
Unirea are asigurate din bani de la primărie deplasările, baremurile arbitrilor și alte costuri pentru organizarea meciurilor. Salarii nu există, nici prime. "Băieții joacă din plăcere, după ce vin de la facultate sau de la serviciu. Cât a fost cu școala online a mers mai bine, că au putut să vină la antrenamente mai des", povestește antrenorul Farmache.
Fost junior al lui Dinamo, el a plecat din Urziceni la București când avea 12 ani. Pentru ca echipa să spere că ar promova în "C" ar fi nevoie și de câțiva jucători plătiți, chiar dacă doar cu sume mici. Deocamdată nu există bani pentru așa ceva
Suntem o echipă de amatori fără pretenții. Sperăm ca pe viitor să readucem orașul măcar în liga a treia și să vină mai mulți oameni la meciuri. Nu mai comparați cu ceea ce a fost înainte
Răzvan Farmache, antrenor FC Urziceni
„Pe vremuri jucam pe doi mici”
Răzvan Farmache are familia în București, dar părinții lui au rămas în Urziceni. "Uneori mai rămân la ei când am meciuri, antrenamente", povestește fostul fotbalist de la Sportul și de la Farul. Tatăl lui, Vasile, asistă la meciurile lui FC Urziceni și își amintește cum era fotbalul în oraș în vremurile în care juca el:
Știu tot ce mișcă în fotbalul de aici din 1965, de când aveam 15 ani. Pe vremuri ne ajuta primăria, iar antrenorul era contabil. Ne zicea: «Băi băieți, apărarea, țineți-o voi bine până-și dau drumul artiștii!». Noi jucam pe doi mici, iar după meciuri primeam și câte o bere. Era o diferență mare în comparație cu fotbalul de azi! Alta era viața atunci, dură, nu ca astăzi! Dacă aveam 200 de lei eram bucuroși!
Vasile Farmache
2009a fost anul în care Unirea Urziceni a devenit campioana României. Ialomițenii au învins-o pe Dinamo cu 1-0 în Bărăgan, spre finalul sezonului, și au pus mâna pe trofeul care i-a dus în grupele Champions League fără să joace tururi preliminare
Ce a însemnat Unirea Urziceni
- A promovat în premieră în Liga 1 în 2006 și în același an a fost angajat antrenor Dan Petrescu. Fundașul dreapta al Generației de Aur a fost ingredientul principal cu care patronul Bucșaru și-a construit echipa. Un ingredient scump, plătit cu 500.000 de euro pe sezon
- A participat în Cupa UEFA în 2008, eliminată de Hamburg după 0-2 la Urziceni și 0-0 în Germania
- În 2009 a devenit campioană. A învins-o pe Dinamo în cel mai important meci al sezonului, 1-0 în Bărăgan, și le-a "suflat" titlul roș-albilor.
- Titlul a calificat-o direct în grupele Champions League. Clubul a încasat 20 de milioane de euro doar din premii de la UEFA. Rezultatele au fost excelente, cu opt puncte câștigate în grupa cu Sevilla, Stuttgart și Rangers. Șocurile: 4-1 la Glasgow și 1-0 la București cu Sevilla.
- În 2011 a dispărut. Nu s-a mai înscris în nicio competiție și societatea a falimentat.
CITEȘTE ȘI:
Imagini ȘOCANTE cu Pep Guardiola însângerat după egalul cu Feyenoord! Ce s-a întâmplat