OPINII  »  POVEȘTILE LUI OPRIȘAN

Cum a pierit, în Spania, cel mai iubit șahist român

Articol de - Publicat vineri, 15 aprilie 2022 20:27 / Actualizat vineri, 15 aprilie 2022 20:27

În toamna lui 1983, la Manresa, Victor Ciocâltea moare în timp ce se afla la un turneu. S-a spus despre învingătorul lui Bobby Fisher că a căzut cu capul pe tabla de șah. În realitate, un anevrism i-a dat mat

Se trezise primul. Cam 8 dimineața. A mers să facă un duș. Soția, Elena, a mai zăbovit în pat. Auzea apa curgând, dar și-a zis că a trecut ceva vreme de când intrase în baie. Așa că s-a dus după el. L-a găsit lungit pe jos. Nu s-a pierdut cu firea, a sunat la recepție, ambulanța a venit destul de repede. Sau prea târziu. N-a mai ajuns la spital, s-a stins în salvare. 51 de ani.

În România, legenda a plecat la drum că a murit la turneu, căzând fix cu capul pe tablă. Fals! Victor Ciocâltea, unul dintre cei mai mari șahiști români din toate timpurile și cel mai iubit, a pierit din cauza unui anevrism cerebral!

De mic s-a apucat de tenis de masă. A prins lotul național de juniori. În paralel, timid, a dat drumul și la sportul minții. L-au ochit la un turneu organizat chiar de elevii liceului "Gheorghe Lazăr", unde studia. La 20 de ani era deja campion național. În 1962, se mergea la Varna, la a 15-a Olimpiadă de Șah.

Cum a pierit, în Spania, cel mai iubit șahist român
A primit titlul de "Maestru internațional" în 1957 și cel de "Mare maestru internațional" în 1978 FOTO stere.ro

Toate forțele mari ale lumii. Ne-am dus cu Ciocâltea, Ghițescu ori Gheorghiu. Rușii au venit cu Spasski sau Tal, americanii cu "Bobby" Fischer. Victor îl învinge pe cel care, între 1972 și 1975, avea să fie campionul lumii! Participă la 106 turnee. Pentru că era un tip prietenos, chiar și când nu se descurca prea bine presa îl "ierta". La Skopje trece de Andre Lombard, la Riga remizează cu marele Mihail Tal.

Fumător înrăit, băutor de cafea

În august 1983, merge la Torneo Abierto Internacional de Berga. Legase, oarecum, o strânsă legătură cu marii maeștri din Spania, mereu era invitat pe acolo. Fumător înrăit, băutor de cantități însemnate de cafea. Aici nu acuză nimic. Din contră, poza de final ni-l arată vesel!

Vine acasă, la București. "Șahul este un joc născut din geometrie și numere, o gimnastică pur intelectuală, cel mai frumos joc din lume, care atinge limitele artei", spunea Victor Ciocâltea.

Cum a pierit, în Spania, cel mai iubit șahist român
Ciocâltea a jucat în peste 120 de turnee în cariera sa începută în 1952 FOTO stere.ro

Următoarea strigare e la Manresa, tot pe tărâm iberic, la 60 kilometri de Barcelona. Pleacă din timp, alături de Elena, soața. Decid să meargă cu al lor "Volkswagen Beetle". Joacă pe 9 septembrie, apoi, a doua zi de dimineață moare. Se sună în țară. Federația e clară: nu sunt bani pentru repatriere!

Decesul care a șocat

Există doar două variante: prima, să fie înmormântat acolo, a doua, incinerarea! Elena știe că nu are cum să care sicriul în țară cu mașina personală, așa că alege să se reîntoarcă doar cu o urnă. Nu are bani, dar Federația Catalană de Șah se ocupă de toate.

Oamenii-s calzi: dacă Victor rămâne în patria lui Cervantes, se obligă să o ajute, anual, cu un zbor dus-întors București-Barcelona. Refuză. "Anevrismul l-a doborât. I se putea întâmpla oriunde. Din păcate, acolo s-a petrecut, la distanță", povestea Victor Țacu, șahist și el, medic și bun prieten cu Victor, despre cel ce fusese de șapte ori campion național (1952, 1961, 1969, 1970, 1971, 1975 și 1979) și care participase la 11 Olimpiade de șah între 1956-1982.

Urna cu cenușă se odihnește la "Ghencea" Civil. În "Sportul" apare doar o casetuță mică despre cel care ducea, cândva, "o luptă dârză pentru echipa RPR", dar acestea sunt vremurile. Nu e uitat!

Cum a pierit, în Spania, cel mai iubit șahist român
Victor în timpul unui simultan la sala ITB, în martie 1974 FOTO stere.ro

Clubul sportiv RATB, acolo unde el era legitimat, începe din 1984 să-i organizeze un memorial...

Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Comentarii (4)
mzm1
mzm1  •  17 Aprilie 2022, 16:02

Frumoasă și binevenită rememorare! Victor Ciocâltea a fost un mare șahist, un om cu un caracter excepțional. A urcat toate treptele valorice in șah, obținând-o și pe cea mai prestigioasă: MMI (mare maestru internațional). Despre moartea sa au circulat mai multe versiuni. Cea cu anevrismul e cea oficială și care, probabil, este cea adevărată. Dar despre cauzele care au provocat-o nu prea s-a vorbit, însă cei din anturajul marelui șahist au vorbit de suprasolicitare. De fapt, era o practică a jucătorilor noștri de a participa, după terminarea turneului principal la care erau invitați, la alte turnee mai mici, turnee scurte, turnee blitz), in diverse orașe (cu distanțe mari între ele), turnee la care se câștigau bani in plus. Mai ales că ieșirile in străinatate erau totuși destul de rare pe atunci, iar jucătorii căutau să profite cât mai mult de fiecare ieșire. In ce privește faptul că in ziarul Sportul „a apărut doar o casetuță mică” despre moartea sa, nu e intâmplător. Regimul nu mediatiza „intâmplările”negative, mai ales că era vorba de o persoană cu... „origine socială nesănătoasă”. Dovadă că, deși era un mare șahist incă de pe la 18-20 de ani, totuși a făcut armata la DGCM (Direcția Generală de Construcții Militare), adică la muncă brută, la lopată, in loc să stea intr-un birou, protejat și ajutat să-și desăvârșească talentul. Desigur că cel mai normal ar fi fost să fie scutit de armată, ca atâția alți sportivi!

3507403945984319
Dan Coman  •  17 Aprilie 2022, 03:41

Iar aici este probabil meciul din poza a II-a, cu Sameer Susock! Nu prea pricep de ce nu li se scriau numele ca in limba lor, materna, in Yugoslavia. https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=2043557

comentario23
comentario23  •  16 Aprilie 2022, 01:25

O lume minunata, aceasta a sahului. Eu unul m am bucurat enorm sa citesc asa ceva aici. Nu am mai pronuntat acest nume de cand ii jucam unele partide, copil fiind. Pacat ca uitam, bine ca unii ne pot reaminti

Vezi toate comentariile (4)
Comentează